Θα βρει αντίπαλο η Γιουβέντους στη νέα Serie A;

Τη στιγμή που η Γιουβέντους κινείται ιδανικά στο μεταγραφικό παζάρι και σε Ρώμη και Μιλάνο η κατάσταση είναι εξαιρετικά θολή, ο Κάρλο Αντσελότι θα πρέπει να διαψεύσει τον εαυτό του αν θέλει να θέλει να δει τη Νάπολι ανταγωνιστική στην κούρσα του τίτλου κόντρα στους 'μπιανκονέρι'.

Θα βρει αντίπαλο η Γιουβέντους στη νέα Serie A;

Την σεζόν 2009-2010 η Ίντερ του Ζοζέ Μουρίνιο έκανε το 'treble'. Την επόμενη η Μίλαν του Μαξ Αλέγκρι κατέκτησε το πρωτάθλημα. Και από τότε η Γιουβέντους έστησε το δικό της μονοπώλιο τίτλων στην Serie A. Οι 'μπιανκονέρι' μετρούν 8 σερί κατακτήσεις του πρωταθλήματος και είναι υπεύθυνοι για την ίδια κουβέντα κάθε χρόνο αυτή την εποχή στην Ιταλία. 'Μπορεί κάποιος να την γκρεμίσει από την κορυφή;' Η Νάπολι έμοιαζε να καλύπτει σταδιακά το χάντικαπ, ωστόσο ήρθε η τελευταία σεζόν για να αποδειχθεί ότι ακόμη η απόσταση είναι μεγάλη. Η Γιουβέντους δεν είχε αντίπαλο και το 'κακό' είναι πως κρίνοντας από όσα συμβαίνουν μέχρι στιγμής στα μεταγραφικά -και όχι μόνο- δύσκολα θα έχει και τη νέα σεζόν...

Ενισχύθηκε σημαντικά με το μίνιμουμ κόστος

Το μεγαλύτερο αβαντάζ που έχει η Γιουβέντους απέναντι στους αντιπάλους της είναι ο προγραμματισμός. Τη στιγμή που στις Μίλαν, Ίντερ, Ρόμα και -λιγότερο- Νάπολι επικρατεί συχνά ένα πολυεπίπεδο αλαλούμ, στο στρατόπεδο των 'μπιανκονέρι' συνήθως υπάρχει ηρεμία και ένα έτοιμο πλάνο για τις επόμενες κινήσεις. Μέχρι σήμερα οι 'μπιανκονέρι' έχουν ενισχυθεί με τους Μερίχ Ντεμιρέλ (στόπερ, 21 ετών, αποκτήθηκε από την Σασουόλο με 18 εκατ. ευρώ), Λούκα Πελεγκρίνι (αριστερός μπακ, 20 ετών, αποκτήθηκε από τη Ρόμα αντί 22 εκατ. ευρώ), Άαρον Ράμσεϊ (κεντρικός μέσος, 28 ετών, ελεύθερος από την Άρσεναλ), Αντριέν Ραμπιό (κεντρικός μέσος, 24 ετών, ελεύθερος από την Παρί ΣΖ), ενώ επέστρεψε ο θρυλικός Τζίτζι Μπουφόν.

Για αυτές τις κινήσεις, η Γιουβέντους ξόδεψε μόλις 40 εκατ. ευρώ, την στιγμή που έχει εξασφαλίσει ήδη έσοδα 98 εκατ. ευρώ από πωλήσεις παικτών - έστω κι αν κάποιες από αυτές ήταν προγραμματισμένες από πέρσι (δανεισμοί με υποχρεωτική οψιόν αγοράς).

  • Λεονάρντο Σπινατσόλα - πωλήθηκε αντί 26 εκατ. ευρώ στην Ρόμα
  • Εμίλ Αουντέρο - πωλήθηκε αντί 18 εκατ. ευρώ στην Σαμπντόρια
  • Στέφανο Στουράρο - πωλήθηκε αντί 15 εκατ. ευρώ στην Τζένοα
  • Ρικάρντο Ορσολίνι - πωλήθηκε αντί 14 εκατ. ευρώ στην Μπολόνια
  • Αλμπέρτο Σέρι - πωλήθηκε αντί 8 εκατ. ευρώ στην Κάλιαρι
  • Αντρέα Φαβίλι - πωλήθηκε αντί 6 εκατ. ευρώ στην Τζένοα
  • Ροζέριο - πωλήθηκε αντί 5 εκατ. ευρώ στην Σασουόλο
  • Λούκα Μαρόνε - πωλήθηκε αντί 1 εκατ. ευρώ στην Βερόνα

Έτσι έχοντας στο χέρι ένα πλεόνασμα 58 εκατ. ευρώ, η Γιουβέντους τσοντάροντας κάτι... ψιλά ακόμη, αναμένεται να ολοκληρώσει και την απόκτηση του Ματάις Ντε Λιχτ από τον Άγιαξ! Είναι ξεκάθαρο από τα νούμερα πως ξοδεύοντας ελάχιστα, το ρόστερ των 'μπιανκονέρι' είναι σαφώς πιο 'γεμάτο' από πέρσι και μάλιστα με ποδοσφαιριστές που έχουν μπροστά τους πολλά χρόνια μπάλας ακόμη. Και στην αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας να καταφύγει κανείς, αυτή έγινε μάλλον με το μικρότερο δυνατό ρίσκο.

Ο Μαουρίσιο Σάρι άφησε τα διαπιστευτήρια του στη Νάπολι, πήγε στην Τσέλσι και κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του (Europa League) και τώρα θα κληθεί να κουμαντάρει μια ομάδα σχετικά έτοιμη και 'ψημένη' στον πρωταθλητισμό, με παίκτες που μπορούν να ακολουθήσουν την φιλοσοφία του, το γνωστό 'Sarriball'.

Οι... προβληματικοί του Μιλάνου

Μίλαν και Ίντερ λόγω μεγέθους είναι δύο ομάδες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντίπαλο δέος για την Γιουβέντους στην κούρσα του τίτλου. Όμως στην κατάσταση που βρίσκονται, δύσκολα θα το πετύχουν. Ή τουλάχιστον θα χρειαστούν μια σειρά από υπερβάσεις για να το επιχειρήσουν. Η Ίντερ μόλις ξεμπέρδεψε από τις περιπέτειες με το FFP αλλά το μέτωπο που έχει ανοίξει με την Γουάντα Νάρα τον Μάουρι Ικάρντι εξακολουθεί να την ταλαιπωρεί. Έχουν δύο δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα, ένα που θέλει την παραμονή του Αργεντίνου φορ στην ομάδα και ένα δεύτερο που επιθυμεί την αποχώρηση του. Ο ίδιος φέρεται να προτιμά τη Νάπολι από τη Γιουβέντους, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή, ο Αντόνιο Κόντε θα επιχειρήσει να φτιάξει την δική του εκδοχή της Ίντερ γνωρίζοντας πως θα έχει να αντιμετωπίσει και την -σχεδόν- μηδενική ανοχή της εξέδρας. Το 'μπιανκονέρο' παρελθόν του είναι ένα 'αγκάθι' που ενοχλεί τους φίλους της Ίντερ και ο Ιταλός τεχνικός θα πρέπει να βρει τον τρόπο να το ξεφορτωθεί αμέσως μόλις αρχίσουν τα επίσημα παιχνίδια. Στο μεταγραφικό παζάρι έχει πάρει τους Βαλεντίνο Λαζάρο (δεξιός χαφ, 23 ετών, αποκτήθηκε από την Χέρτα αντί 22 εκατ. ευρώ), Έντι Σαλσίδο (17 ετών, φορ, αποκτήθηκε από την Τζένοα αντί 8 εκατ. ευρώ), Γκαμπριέλ Μπραζάο (18 ετών, γκολκίπερ, αποκτήθηκε από την Πάρμα αντί 6,5 εκατ. ευρώ), Ντιέγκο Γκοντίν (33 ετών, στόπερ, ελεύθερος από την Ατλέτικο Μαδρίτης) και Στέφανο Σένσι (23 ετών, κεντρικός χαφ, δανεικός με υποχρεωτική αγορά από την Σασουόλο), ενώ πωλήθηκαν οι Ζίνιο Βανόισντεν (19 ετών, στόπερ, με 12,5 εκατ. ευρώ στην Σταντάρ Λιέγης), Ιονούτ Ράντου (22 ετών, τερματοφύλακας, με 8 εκατ. ευρώ στην Τζένοα), Αντρέα Αντοράντε (19 ετών, φορ, με 5 εκατ. ευρώ στην Πάρμα), Μάρκο Σάλα (20 ετών, αριστερός μπακ, με 5 εκατ. ευρώ στην Σασουόλο), Κριστιάν Ανσάλντι (32 ετών, αριστερός μπακ, με 2,5 εκατ. ευρώ στην Τορίνο), Νίκολας Ρίτσο (19 ετών, στόπερ, με 2,5 εκατ. ευρώ στη Τζένοα) και Ρέι Μάναϊ (22 ετών, φορ, με 2,5 εκατ. ευρώ στην Αλμπαθέτε). Σε κάθε περίπτωση το ρόστερ είναι ακόμη 'ανοιχτό' και αναμένονται σημαντικές προσθαφαιρέσεις, με τον Αντόνιο Κόντε να δίνει μάχη με τον χρόνο για να εφαρμόσει τις ιδέες του στην Ίντερ.

Όσον αφορά τη Μίλαν, έδωσε τα κλειδιά στον Μάρκο Τζαμπάολο που παρουσίασε μια πολύ θελκτική εκδοχή της Σαμπντόρια την τελευταία διετία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η επιτυχία του είναι δεδομένη στους 'ροσονέρι', όπου η πίεση και οι απαιτήσεις είναι πάντα στα ύψη. Τα προβλήματα με το FFP έφεραν την μη συμμετοχή της ομάδας στο φετινό Europa League, ενώ η παρουσία της στο μεταγραφικό παζάρι αναμένεται να είναι φειδωλή. Για την ώρα η μόνη σοβαρή προσθήκη είναι αυτή του Τεό Ερναντές (21 ετών, αριστερός μπακ, αποκτήθηκε αντί 20 εκατ. ευρώ από την Ρεάλ Μαδρίτης), ενώ μια ευκαιρία ίσως έχουν οι Αντρέ Σίλβα και Τιάγκο Ντίας που επέστρεψαν από τους δανεισμούς τους σε Σεβίλλη και Μπράγκα αντίστοιχα. Για τη Μίλαν και την ενίσχυση της πολλά θα εξαρτηθούν από τις πωλήσεις. Για την ώρα οι 'ροσονέρι' έχουν κέρδη μόλις 15 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις των Μανουελ Λοκατέλι (21 ετών, κεντρικός μέσος, πήγε στην Σασουόλο με αντίτιμο 10 εκατ. ευρώ) και Γκουστάβο Γκόμες (26 ετών, στόπερ, πωλήθηκε στην Παλμέιρας αντί 5 εκατ. ευρώ), ενώ κουβέντα γίνεται για το ενδεχόμενο παραχώρησης του Τζανλουΐτζι Ντοναρούμα, που μπορεί να αποφέρει έσοδα 60 εκατ. ευρώ.

Γίνεται κατανοητό πως μοιάζει εξαιρετικά απίθανο για τη Μίλαν να εμπλακεί σε σενάρια πρωταθλητισμού τη νέα σεζόν.

Από την Ρώμη ως τη Νάπολι

Και στην Ρόμα η κατάσταση δεν είναι καλύτερη από αυτή των ομάδων του Μιλάνου. Ο Κώστας Μανωλάς έφυγε για τον ιταλικό Νότο και τη Νάπολι (36 εκατ. ευρώ), ο Λούκα Πελεγκρίνι πωλήθηκε στην Γιουβέντους (22 εκατ. ευρώ), ο Στεφάν Ελ Σααραουί στη Σανγκάη Σενούα (16 εκατ. ευρώ), ο Εζεκιέλ Πόνσε στη Σπαρτάκ Μόσχας (3 εκατ. ευρώ) όπως και ο Αντρέα Ρομανιόλι (2 εκατ. ευρώ). Οι 'τζαλορόσι' εξοικονόμησαν 80 εκατ. ευρώ και διέθεσαν άμεσα τα 71 από αυτά για την ενίσχυση τους, αποκτώντας τους Λεονάρντο Σπινατσόλα (26 ετών, αριστερός μπακ, με 29 εκατ. ευρώ από την Γιουβέντους), Μπράιαν Κριστάντε (24 ετών, κεντρικός μέσος, με 21 εκατ. ευρώ από την Αταλάντα) και Αμαντού Ντιαβαρά (21 ετών, αμυντικός μέσος, με 21 εκατ. ευρώ από τη Νάπολι), χωρίς ωστόσο να μπορεί κάποιος να πει με σιγουριά πως έχουν βγει κερδισμένοι από αυτές τις κινήσεις. Την ίδια στιγμή στην άκρη του πάγκου βρίσκεται ο νιόφερτος Πάουλο Φονσέκα, με τον Πορτογάλο τεχνικό να αποτελεί ένα ακόμη στοίχημα για τη Ρόμα της νέας σεζόν. Εκεί που δεν θα υπάρχει ο εμβληματικός αρχηγός Ντανιέλε Ντε Ρόσι, ούτε ο θρύλος Φραντσέσκο Τότι...

Τι μένει; Η Νάπολι του Κάρλο Αντσελότι. Η άφιξη του Κώστα Μανωλά φέρνει τους 'παρτενοπέι' ως υποψήφιους για το κορυφαίο δίδυμο (με τον Κουλιμπαλί) στόπερ στην Ιταλία, ενώ η απόκτηση και του Τζιοβάνι Ντι Λορέντσο από την Έμπολι (8 εκατ. ευρώ), ισχυροποιεί γενικά την αμυντική τους γραμμή. Στον αντίποδα, αποχώρησαν οι Αμαντού Ντιαβαρά για την Ρόμα και Ραούλ Αλμπιόλ για την Βιγιαρεάλ (5 εκατ. ευρώ). Από εκεί και πέρα όμως το τοπίο παραμένει θολό όσον αφορά τις προσθαφαιρέσεις του ρόστερ, με την απόκτηση ενός μέσου και ενός φορ να μοιάζουν απόλυτα ανάγκαιες για τη Νάπολι. Ήδη στον ιταλικό Νότο ονειρεύονται την άφιξη του Μάουρο Ικάρντι, για να φτιάξει δίδυμο με τον Αρκάντιους Μίλικ στην κορυφή της γραμμής κρούσης. Μεταγραφή που θα είναι σημαντική εφόσον δεν συνοδευτεί με την ταυτόχρονη παραχώρηση του αρχηγού, Λορέντσο Ινσίνιε, στην Ίντερ... Μιλώντας με ρεαλιστικές πιθανότητες, η Νάπολι μοιάζει με την μοναδική ομάδα που θα μπορούσε να προβληματίσει την Γιουβέντους τη νέα σεζόν στην κούρσα του τίτλου της Serie A.

"Οι προπονητές κρινόμαστε από το μοναδικό πράγμα που ουσιαστικά δεν μπορούσε να επηρεάσουμε. Το αποτέλεσμα", έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Κάρλο Αντσελότι. Ακόμη κι αν ισχύει στο 100%, αν ο Ιταλός τεχνικός θέλει να οδηγήσει την ομάδα του στο πρωτάθλημα, θα πρέπει να βρει τρόπο να διαψεύσει τον ίδιο του τον εαυτό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK