Θάνος Πέτσος: Ο πρώην διεθνής που σπανίως χάνει λεπτό

Σ' ένα νεανικό σύνολο με μέσο όρο ηλικίας τα 25.3 χρόνια ο σχεδόν 30άρης Θάνος Πέτσος είναι βετεράνος. Παράλληλα όμως ο δάσκαλος των μικρότερων, ιδίως του 22χρονου Τσέλιτς με τον οποίο συνθέτει το δίδυμο του άξονα της ομάδας - έκπληξης στην αυστριακή Bundesliga, της Τιρόλ.

Θάνος Πέτσος: Ο πρώην διεθνής που σπανίως χάνει λεπτό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στις 11 από τις... 10 φορές που κάποια πληροφορία έρχεται από το αυστριακό πρωτάθλημα αφορά τον Ταξιάρχη Φούντα. Που όντως πρωτάθλημα δεν θα πάρει, μια και το -8 από τη Ζάλτσμπουργκ δεν είναι μια διαφορά που η Ραπίντ Βιέννης είναι σε θέση να καλύψει στα τελευταία πέντε ματς, αλλά μεταγραφή είναι πάρα πολύ πιθανό. Αψηφώντας τα μαθηματικά μοντέλα, αυτή τη φορά θα εστιάσουμε στα όσα ο Θάνος Πέτσος έχει αφήσει πίσω στους 15 μήνες που ανήκει στην Τιρόλ, κυρίως δε στην εφετινή παρουσία, αφότου δηλαδή έκανε καλοκαιρινή προετοιμασία και ανέκτησε τον αγωνιστικό ρυθμό του.

Ο γεννημένος στον Ντίσελντορφ της Γερμανίας κεντρικός χαφ είχε υπογράψει στην αυστριακή ομάδα τον Γενάρη του 2020, ύστερα από μια δύσκολη, όπως ο ίδιος την είχε περιγράψει πέρυσι, περίοδο, μια και απείχε από τη δράση για μεγάλο χρονικό διάστημα και για 5 με 6 χρειάστηκε να γυμνάζεται μόνος του προκειμένου να συντηρηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Παρόλα αυτά η ίδια αυτή περίοδος υπήρξε καταλυτική, δεδομένου ότι στη μακρά διάρκεια ζύγισε διαφορετικά κάποια δεδομένα, συμφιλιώθηκε με τις καταστάσεις "γιατί υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή από το ποδόσφαιρο" και -εκ των υστέρων κατάλαβε ότι- ωφελήθηκε.

Γύρισε σελίδα, άλλαξε νοοτροπία

Στο δρόμο για τα 30 του πλέον ο ομογενής ποδοσφαιριστής διάγει μια φάση της καριέρας του που απολαμβάνει τις στιγμές, μικρές ή μεγαλύτερες, κι αυτό έχει βοηθήσει αφάνταστα το σύνολο που υπηρετεί. "Ο τρόπος που παίζω τώρα περιέχει και πάλι θετικότητα. Είμαι πιο χαλαρός και αυτό με κάνει καλύτερο παίκτη", υπογράμμιζε με σιγουριά. Αυτονόητα του το έχει επιτρέψει όλο αυτό ο προπονητής του Τόμας Σιμπελμπέργκερ, ο οποίος, κατά τα λεγόμενά του σε podcast, "μου έχει προσφέρει όλη την ελευθερία που χρειάζομαι για το παιχνίδι μου και μετά εγώ προσπαθώ να το ξεπληρώσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".

Αλλά και η στάση ζωής που έχει υιοθετήσει τους τελευταίους 15 μήνες έχει λειτουργήσει επιδραστικά. "Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή σε μια τέτοια πόλη, αλλά είναι καλό για μένα. Ειδικά για τα μικρά παιδιά το να βγεις έξω στα χωράφια και να κάνεις ποδηλασία είναι υπέροχο. Και ο αέρας είναι υπέροχος. Μεγαλώνουμε, ωριμάζουμε και δεν χρειάζεται πια η μεγάλη πόλη", ομολογούσε.

Ο αντίκτυπος όλων αυτών ξεδιπλώθηκε στην προπόνηση πρώτα και ακολούθως στον αγωνιστικό χώρο. Πέρυσι η Τιρόλ ήταν η ουραγός της κατάταξης στην αυστριακή Bundesliga και δεν έπεσε χάρη στη οικονομική αδυναμία της Μάτερσμπουργκ να εξασφαλίσει άδεια συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα. Ως οργανισμός είχε έρθει αντιμέτωπη με πολλά εσωτερικά ζητήματα, διότι η πόλη-έδρα (Βάτενς, Ίνσμπουργκ) είχε χτυπηθεί από τον κορονοϊό και ο προπονητής της είχε αρκετά σοβαρό ατύχημα με μοτοσικλέτα.

Η διαφορά με την εφετινή προσπάθεια είναι τεράστια, καθώς αφού εξασφαλίστηκε μια θέση στην πρώτη 6άδα, χάρη στο 1-1 της τελευταίας αγωνιστικής στην κανονική περίοδο, η Τιρόλ διεκδικεί -άνευ πίεσης- το ανώτερο δυνατό πλασάρισμα στην τελική βαθμολογία, ενδεχομένως δε μία θέση στα προκριματικά του Europa League Conference της επόμενης περιόδου. Στον πρώτο γύρο των πλέι οφ μετράει 2-0-3 (έχοντας επιβληθεί 3-2 της Ζάλτσμπουργκ) και με τρία εντός έδρας ματς στο δεύτερο μισό, δεν είναι μαθηματικώς απίθανο να τρυπώσει στην πρώτη τετράδα, ξεπερνώντας κάποια εκ των Στουρμ Γκρατς, ΛΑΣΚ και Βόλφσμπεργκερ, που είναι οι άμεσες ανταγωνίστριές της. Αν το πετύχει, θα έχει ολοκληρώσει μια έκπληξη πρώτου μεγέθους, μια και στα προγνωστικά πριν από τη σέντρα της χρονιάς ήταν καθαρό αουτσάιντερ.

Το 84% των λεπτών και η ευστοχία στις πάσες

Σε αυτά τα 27 παιχνίδια του εγχώριου πρωταθλήματος ο Πέτσος έχει αγωνιστεί στα 24, όντας σε καθένα εξ αυτών μέλος της αρχικού σχηματισμού (συνήθως 4-4-2). Έχασε ένα τον Δεκέμβριο του 2020 εξαιτίας τιμωρίας κι άλλα δύο λόγω ενός προβλήματος τραυματισμού (ερεθισμός στον αχίλλειο τένοντα) στις αρχές του Απρίλη. Από τα υπόλοιπα 2.160 λεπτά έχει παίξει στο 84% αυτών, κατέχοντας το ρόλο του μετρονόμου. Αυτού που παίρνει την πρώτη μπάλα, ορίζει το τέμπο και καθοδηγεί. Στη στατιστική του έχει καταγράψει 3 ασίστ και 1 γκολ.

Δεν είναι τυχαίο ότι το αυστριακό Sky Sports τον συμπεριέλαβε στους 5 παράγοντες της αγωνιστικής μεταμόρφωσης της Τιρόλ. Πριν από την πρεμιέρα του μίνι πρωταθλήματος, στις 2/4, έγραφε ότι "είναι ένας από τους πιο έμπειρους παίκτες της ομάδας και δίνει σταθερότητα, έχοντας τις περισσότερες επιτυχημένες πάσες". Ήταν 558 στο σύνολο. Μία από τις παράλληλες αποστολές του είναι η ωρίμανση του 22χρονου Νεμάνια Τσέλιτς που παίζει σταθερά δίπλα του. Η παρουσία του Πέτσου βολεύει τον νεαρό Αυστριακό ν' ανεβαίνει και να οργανώνει (5 ασίστ, 1 γκολ). Οι δυο τους συνθέτουν ένα δίδυμο που αλληλοσυμπληρώνεται. "Βγαίνουμε στο γήπεδο και το διασκεδάζουμε", εξηγούσε ο 30χρονος χαφ.

Από το 2011, που πρωτοκλήθηκε στην Εθνική ομάδα από τον Φερνάντο Σάντος έως το 2016 υπό τον Μίχαελ Σκίμπε, ο Πέτσος ανήκε στη δεξαμενή των διεθνών ποδοσφαιριστών. Άλλοτε ήταν μέσα (4 διεθνείς παρουσίες σε φιλικά) κι άλλο όχι. Ομολογουμένως το γεγονός πως για ένα μεγάλο διάστημα πάσχιζε να βρει λεπτά συμμετοχής, είτε ήταν στη Βέρντερ Βρέμης είτε έφευγε δανεικός (Φούλαμ, Ραπίντ Βιέννης), τον άφησε πίσω και αναπόφευκτα έβγαλε από το κάδρο. Επειδή πάντως τα χρόνια δεν πέρασαν και ο ίδιος απέδειξε ότι, αλλάζοντας τρόπο σκέψης, είναι ακόμη ακμαίος, ίσως είναι μια εναλλακτική σ' έναν νευραλγικό χώρο. Ας τον έχει κατά νου ο Φαν'τ Σχιπ, ποιος ξέρει πότε θα είναι χρήσιμος. Για όποιον ενδιαφερόμενο, το συμβόλαιο του λήγει στο τέλος της σεζόν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK