VAR προς το τέλος της σεζόν και αν...

Πότε θα εφαρμοστεί η τεχνολογία VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα και τι χρειάζεται έτσι ώστε να έρθει στα γήπεδα της Superleague; Ποιο είναι το ακριβές κόστος της ανά αγώνα και ποια χώρα θα αναλάβει καθήκοντα...καθηγητή για την Ελλάδα. Ολες οι απαντήσεις στο θέμα που ακολουθεί.

FILE - In this July 11, 2017, still image from video, MLS referee Dave Gantar watches a replay during a video replay scrimmage organized in a community park, in Park City, Utah. Major League Soccers implementation of video replay got use its first weekend, as fans and other leagues around the world were watching to see how it would go. (AP Photo/Rick Bowmer, File)
FILE - In this July 11, 2017, still image from video, MLS referee Dave Gantar watches a replay during a video replay scrimmage organized in a community park, in Park City, Utah. Major League Soccers implementation of video replay got use its first weekend, as fans and other leagues around the world were watching to see how it would go. (AP Photo/Rick Bowmer, File) AP

Η τεχνολογία του VAR μπορεί να λύσει κάποια από τα σοβαρα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική διαιτηία και να δώσει μία αίσθηση δικαιοσύνης στο πληγωμένο, σ' αυτό το κομμάτι, ποδόσφαιρό μας.

Δεν πρόκειται όμως για τεχνολογία που μπορεί να αφομοιωθεί και να εφαρμοστεί αύριο το πρωί (που λέει ο λόγος) στα γήπεδα της χώρας ή τουλάχιστον σ' αυτά που φιλοξενούν αγώνες Superleague.

Χρειάζεται πρώτα αρκετή δουλειά, επιμόρφωση των διαιτητών, συνεργασία με το κανάλι που έχει τα δικαιώματα των τηλεοπτικών μεταδόσεων και φυσικά χρόνος καθώς τίποτα δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη.

Δεδομένο Νο 1 σε ότι αφορά τη χρήση VAR στη Superleague: Δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί παρά μόνο στα τέλη της εφετινής σεζόν αφού ούτε τεχνογνωσία υπάρχει ούτε και οι σχετικές εγκαταστάσεις.

Συμφωνήθηκε πάντως να σχηματισθεί μία αρμόδια επιτροπή (στην οποία θα μετέχουν άνθρωποι και της ΕΠΟ και της ΚΕΔ) που θα κάνει ταξίδι στην Πορτογαλία για να ενημερωθεί από πρώτο χέρι από τους ιθύνοντες της πορτογαλικής λίγκας που ήδη εφαρμόζουν την τεχνολογία VAR.

Εν συνεχεία, θα πρέπει να γίνουν και οι σχετικές διαβουλεύσεις με την ΕΠΟ για τον εξοπλισμό που πρέπει να αγοραστεί έτσι ώστε το σύστημα να εφαρμοστεί και να είναι αξιόπιστο.

Δεδομένο Νο 2: Για κάθε παιχνίδι Superleague, η χρήση του VAR θα στοιχίζει περίπου 5000 ευρώ, κόστος όχι φυσικά μεγάλο αλλά ούτε και αμελητέο για τα δεδομένα του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Πρέπει να διευκρινιστεί επίσης ποιος θα το επωμιστεί και κάτω από ποιους κανόνες.

News 24/7

24MEDIA NETWORK