Τι αλλάζει στον ποδοσφαιρικό χάρτη για χάρη του... χρήματος
Τα... βαμπίρ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ξεδιψούν μόνο με χρήμα. Όλα όσα διέρρευσαν από το συνέδριο της ECA επί ελληνικού εδάφους.
Aν κάτι έγινε απολύτως σαφές από το συνέδριο της ECA στην Αθήνα το τελευταίο διήμερο είναι το ότι οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί του ποδοσφαίρου δεν έχουν χορτάσει ακόμη χρήμα.
Η προτεραιότητα λοιπόν για τους μεγάλους είναι τα λεφτά, ακόμη περισσότερα λεφτά από την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά, το Champions League της UEFA δηλαδή.
Διαπιστώθηκε από τον πρόεδρο Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε και τους συν αυτώ ότι η ανταγωνιστικότητα της μεγαλύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης φθίνει και γι' αυτό θα χρειαστεί κάποιες ενέσης ακόμη μεγαλύτερου ανταγωνισμού.
Πώς θα γίνει αυτό; Με τη διασφάλιση ότι οι μεγαλύτερες λίγκες της Ευρώπης θα έχουν εξασφαλισμένα τέσσερις εκπροσώπους στη φάση των ομίλων για να υπάρχουν πιο πολλά μεγάλα ματς. Προφανώς αυτό θα γίνει εις βάρος των μικρότερων και με τη σύμφωνη γνώμη της UEFA, η οποία φυσικά δεν θέλει να δυσαρεστήσει τα... ισχυρά παιδιά.
ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ
Για τους μεγάλους περισσότερα χρήματα όχι όμως μόνο μέσω των αγώνων. Αλλά και μέσω των δικών τους media. Ισχύει φυσικά για όλες τις ομάδες αλλά οι πραγματικά ισχυροί που διαθέτουν ακόμη και τηλεοπτικά κανάλια θα παίξουν μεγάλη μπάλα και στο γήπεδο των μέσων (νέων και παλιών).
Οι πλατφόρμες των συλλόγων πλέον (sites αλλά και σελίδες στα social media) θα παίζουν κανονικά και με το νόμο τα επίσημα highlights από τα παιχνίδια τους, κάτι που σημαίνει ότι εν μέρει σπάει το τηλεοπτικό μονοπώλιο.
Και αν προσώρας αυτό θα γίνει μόνο για τα εκτεταμένα στιγμιότυπα, ποιος μας λέει ότι στα αμέσως επόμενα χρόνια οι σύλλογοι δεν θα αποκτήσουν το δικαίωμα να μεταδίδουν ζωντανά, με το ανάλογο τίμημα βεβαίως, τα παιχνίδια τους από τις δικές τους πλατφόρμες (επίσημα και... διόλου πειρατικά);
Ο... ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ
Αλλάζουν πράγματα και στον τρόπο διανομής των χρημάτων (ευνοούνται οι ομάδες των ισχυρών ομοσπονδιών), αλλά ο μεγάλος βραχνάς παραμένει και ονομάζεται αγώνες των Εθνικών ομάδων.
Ο εκπρόσωπος της FIFA στο συνέδριο έκανε λόγο για εναρμόνιση του προγράμματος των Εθνικών ομάδων μ' αυτό των συλλόγων. Αυτό ισχύει και τώρα, το θέμα είναι ποιες αλλαγές θα γίνουν. Οι σύλλογοι πιέζουν αφόρητα για σύμπτυξη των διοργανώσεων των εθνικών ομάδων αλλά από την άλλη πλευρά πως είναι δυνατόν η FIFA να χωρέσει ένα τεράστιο event, όπως το Μουντιάλ, σε 15 ημέρες για παράδειγμα;
Η ισορροπία μεταξύ των συλλόγων και των ομοσπονδιών φαντάζει πια τρομερά δύσκολη. Οι ομάδες πιστεύουν ότι παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της υπεραξίας των ποδοσφαιριστών, άρα και του προϊόντος. Οι ομοσπονδίες και η FIFA θεωρούν από την πλευρά τους, όχι άδικα, ότι το ποδόσφαιρο σε επίπεδο εθνικών ομάδων παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές και φέρνει πακτωλό χρημάτων.
Η σύγκρουση, αν δεν βρεθεί η χρυσή τομή, μοιάζει κάτι παραπάνω από πιθανή.