Τι έγινε ανά την Υφήλιο

Ολοκληρώθηκε και το τελευταίο επεισόδιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 στην ευρωπαϊκή ζώνη και δέκα ομάδες πανηγυρίζουν για ένα ταξίδι στη Γερμανία το ερχόμενο καλοκαίρι.

Τι έγινε ανά την Υφήλιο

Ολοκληρώθηκε και το τελευταίο επεισόδιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 στην ευρωπαϊκή ζώνη και δέκα ομάδες πανηγυρίζουν για ένα ταξίδι στη Γερμανία το ερχόμενο καλοκαίρι. Ολλανδία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Αγγλία, Σερβία/Μαυροβούνιο, Σουηδία και Κροατία προκρίθηκαν από τους οκτώ ομίλους, ενώ οι Τσεχία, Τουρκία, Σλοβακία, Ελβετία, Νορβηγία και Ισπανία έχουν μία εκκρεμότητα που ονομάζεται μπαράζ Νοεμβρίου. Από εκεί θα προκύψουν τρεις επιλαχούσες και συμπληρώνοντας τη διοργανώτρια Γερμανία φτάνουμε στον μαγικό αριιθμό "14" που αφορά τις ευρωπαϊκές θέσεις.


Αρχίζοντας με το πρώτο γκρουπ, η Ολλανδία έχει εξασφαλίσει την πρωτιά, ωστόσο έσπασε το σερί των οκτώ συνεχόμενων νικών, αφού ήρθε ισόπαλη 0-0 στο Αμστερνταμμε την ΠΓΔΜ, διατηρώντας πάντως το σερί του μηδενικού παθητικού σε εννέα παιχνίδια.Από εκεί και πέρα, η Τσεχία ήταν η μεγάλη κερδισμένη, αφού επικρατώντας με 3-0 της Φινλανδίας στο Ελσίνκι, κατάφερε να πάρει την δεύτερη θέση του ομίλου, αφήνοντας τη Ρουμανία εκτός "νυμφώνος". Αυτό διότι οι "καρπάθιοι" έμειναν στους 25 πόντους λόγω του ρεπό που είχαν την τελευταία αγωνιστική, με αποτέλεσμα οι Τσέχοι να τους περάσουν για δύο βαθμούς. Στο τρίτο παιχνίδι του ομίλου, η Αρμενία επιβλήθηκε εκτός έδρας της Ανδόρας με 3-0 και την προσπέρασε στη βαθμολογία.

Τα αποτελέσματα

Ανδόρα-Αρμενία 0-3
(39' αυτ.Σόνεζι, 52' Αράμ Χακομπιάν, 62' Αρα Χακομπιάν)
Φινλανδία-Τσεχία 0-3

(6' Γιουν, 51' Ροζίτσκι, 58' Χάιντς)
Μάλτα-Βουλγαρία 1-1
(77' Μπαρμπάρα - 67' Γιάνκοφ)
Ολλανδία-ΠΓΔΜ 0-0
Ουγγαρία-Κροατία 0-0
Σουηδία-Ισλανδία 3-1


(30' Ιμπραΐμοβιτς, 42' Λάρσον, 90' Σέλστρομ- 25' Αρνασον)
Λουξεμβούργο-Εσθονία 0-2
(7', 79' πέν. Οπερ)
Αυστρία-Βόρεια Ιρλανδία 2-0
(44', 90'Αουφχάουζερ)
Λευκορωσία-Νορβηγία 0-1
(71' Χέλσταντ)
Ιταλία-Μολδαβία 2-1
(70' Βιέρι, 85' Τζιλαρντίνο- 75' Γκάτκαν)
Λιθουανία-Βέλγιο 1-1

(38' αυτ. Ντεσάχτ - 17' Γκέρερτς)
Πορτογαλία-Λετονία 3-0

(19', 21' Παουλέτα, 85' Βιάνα)
Σαν Μαρίνο-Ισπανία 0-6
(1' Αντόνιο Λόπεθ, 10', 76' πέν., 88' Τόρες, 30', 49' Σέρχιο)
Σερβία/Μαυροβούνιο-Βοσνία - Ερεζγοβίνη 1-0
(7' Κέζμαν)
Σλοβακία-Ρωσία 0-0
Σλοβενία-Σκωτία 0-3

(4' Φλέτσερ, 47' Μακφάντεν, 84' Χάρτλεϊ)
Αγγλία-Πολωνία 2-1

(43' Οουεν, 79' Λάμπαρντ - 45' Φρανκόφσκι)
Γαλλία-Κύπρος 4-0
(29' Ζιντάν, 31' Βιλτόρ, 43' Ντορασό, 83' Ζιουλί)
Ιρλανδία-Ελβετία 0-0
Ουαλία-Αζερμπαϊτζάν 2-0
(3', 51' Γκιγκς)



























Στα του τρίτου ομίλου, η Πορτογαλία έχει ήδη προκριθεί ως πρώτη, ωστόσο δεν αδιαφόρησε για το παιχνίδι με τη Λετονία. Οι Ιβηρες επικράτησαν με 3-0, και ο Πέδρο Παουλέτα, με τα δύο γκολ που σημείωσε, ξεπέρασε τον "θρυλικό" Εουσέμπιο στη λίστα των σκόρερ των Πορτογάλων, με 42 γκολ στο ενεργητικό του.Το ντέρμπι όμως της αγωνιστικής, ο... τελικός, διεξήχθη στη Μπρατισλάβα. Εκεί, η Σλοβακία κατάφερε να κρατήσει την ισοπαλία (0-0) στο παιχνίδι με τη Ρωσία, και κατά συνέπεια πήρε την πρόκριση για τα μπαράζ, αφήνοντας στα "κρύα του λουτρού" τη Ρωσία. Στο Λουξεμβούργο, η ομώνυμη ομάδα ηττήθηκε από την Εσθονία,με τονΟπερ να σημειώνει τα γκολ.

Το γκρουπ του... θανάτου ήταν το τέταρτο.Η Γαλλία ήταν τυχερή καθώς έπεσε πάνω στην Κύπρο στον τελευταίο και καθοριστικό αγώνα. Οι "τρικολόρ" επικράτησαν με 4-0 και προκρίθηκαν στα τελικά ως πρώτοι του ομίλου. Η Κύπρος αγωνίστηκε με τους: M ορφή, Ηλία, Λουκά, Λάμπρου, Γαρπόζη (46' Μαραγκό), Χαραλαμπίδη, Μακρίδη (81' Μ. Νικολάου), Χα ραλάμπους, Αλωνεύτη, Κρασσά, Γιασεμάκη (63' Φιλανιώτη). Στην δεύτερη θέση (μπαράζ) βρέθηκε η Ελβετία. Αυτό συνέβη γιατί η ομάδα του Κέμπι Κουν κατάφερε να αποσπάσει "λευκή" ισοπαλία απο την Ιρλανδία στο Δουβλίνο και στην ισοβαθμία με το Ισραήλ έχει το πλεονέκτημα, από τη στιγμή που τα μεταξύ τους παιχνίδια ήρθαν ισόπαλα, αλλά η διαφορά των τερμάτων ευνοεί τους Ελβετούς.

Σαφώς πιο ξεκάθαρα τα πράγματα στον πέμπτο όμιλο. Οι πρωτοπόροι Ιταλοί, έστω και με αναπληρωματικούς, παραλίγο να πάθουν μεγάλο "στραπάτσο" από τη Μολδαβία. Τελικώς, οι άσοι της Μίλαν, Βιέρι και Τζιλαρντίνο έδωσαν τη νίκη καιη "σκουάντρα ατζούρα" κέρδισε με 2-1.Η Νορβηγία, από την πλευρά της,εξασφάλισε από το Σάββατο την παρουσία της στα πλέι οφ, ωστόσο πήρε και τη νίκη γοήτρου στο Μινσκ επί της Λευκορωσίας. Τέλος, η Σκωτία συνέχισε το ντεμαράζ, χωρίς αντίκρισμα βέβαια, επικρατώντας με 3-0 της Σλοβενίας εκτός έδρας.

Μικρό το ενδιαφέρον και στο έκτο γκρουπ. Πολωνία και Αγγλία είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση αυτόματα για τα γήπεδα της Γερμανίας και το μοναδικό που απέμενε να γνωστοποιηθείήταν η τελική κατάταξη. Η Αγγλία επικράτησε των Πολωνών στο μεταξύ τους παιχνίδι στην τελευταία αγωνιστική και είναι αυτοί που τερμάτισαν πρώτοι.Στο Κάρντιφ οι Ουαλοί κέρδισαν τους Αζέρους με τον Ράιαν Γκιγκς να δείχνει την κλάση του (δύο γκολ), ενώ το ίδιο έπραξε και ο Αουφχάουζερ, ο οποίος σημείωσε τα δύο γκολ της αναμέτρησης της Αυστρίας με την Βόρεια Ιρλανδία.

Τι ισχύει στα μπαράζ

Η κλήρωση για όλες τις ζώνες θα γίνει την Παρασκευή (14/10), με τους διπλούς αγώνες να διεξάγονται στις 12 και 16 Νοεμβρίου.
Για την Ευρώπη, οι έξι ομάδες έχουν χωριστεί σε δύο γκρουπ, ανάλογα τη βαθμολογία που έχουν στην ΟΥΕΦΑ. Στο πρώτο γκρουπ (δυνατοί) ανήκουν οι Τσεχία, Ισπανία, Τουρκία, ενώ στο δεύτερο (αδύνατοι) οι Νορβηγία, Ελβετία, Σλοβακία, με την κληρωτίδα να φέρνει αντιμέτωπους τους "ισχυρούς" με τους "ανίσχυρους".

Επιστροφή σε Μουντιάλ μετά από απουσία μιας διοργάνωσης για τη Σερβία/Μαυβούνιο, η οποία επικράτησε με 1-0 της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και κατέλαβε την πρώτη θέση (αήττητη) του εβδόμου ομίλου. Ο "εμφύλιος" περιείχε Κύρο Βασσάρα (δεν καταλόγισε προφανέστατο πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων), καρεκλοπόλεμο οπαδών και τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς να ηγείται για ακόμα μία φορά. Οι Ισπανοί, βλέποντας ότι θα οδηγούνταν για ακόμα μία φορά σε διαδικασία μπαράζ, ξέσπασαν στο αδύναμο Σαν Μαρίνο. Ο Τόρες σημείωσε τρία γκολ, ωστόσο οι "φούριας ρόχας" θα αναγκαστούν να περάσουν από περιπέτειες τον Νοέμβριο. Στο πλέον αδιάφορο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής, η Λιθουανία ήρθε ισόπαλη με το Βέλγιο στο Βίλνιους.

Τέλος, στο όγδοο γκρουπ, Κροατία και Σουηδία ετοιμάζουν βαλίτσες για τη Γερμανία. Η παρέα του Άντονι Σέριτς ταξίδεψε στη Βουδαπέστη για να αντιμετωπίσει την Ουγγαρία, η οποία παρατάχθηκε δίχως τον τιμωρημένο Σάντορ Τόργκελε. Το 0-0 φέρνει τους "χρβάτσκι" στη δεύτερη θέση, αλλά περνούν απευθείας, αφού ανήκουν στους δύο "προνομιούχους" δεύτερους. Στη Στοκχόλμη, η Σουηδία επικράτησε, έστω και με αρκετό άγχος της Ισλανδίας με 2-1 και πήρε την απευθείας πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ως πρωτοπόρος του ομίλου. Στο έσχατο ματς του τελευταίου ομίλου, η ουραγός Μάλτα ήρθε ισόπαλη με την αδιάφορη Βουλγαρία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK