Τι φορούν στο στήθος τους οι ποδοσφαιριστές

Τα γιλέκα του ποδοσφαίρου έχουν εξελιχθεί σε απαραίτητα εργαλεία για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες. Τα ψηφιακά στατιστικά παίρνουν πρωτάθλημα.

Ο Λιονέλ Μέσι κατά τη διάρκεια προπόνησης της εθνικής Αργεντινής, στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, Μπρονίτσι, Ρωσία, Σάββατο 23 Ιουνίου 2018
Ο Λιονέλ Μέσι κατά τη διάρκεια προπόνησης της εθνικής Αργεντινής, στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, Μπρονίτσι, Ρωσία, Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 AP PHOTO/RICARDO MAZALAN

Το ποδόσφαιρο αλλάζει, εξελίσσεται, πηγαίνοντας χέρι-χέρι με την τεχνολογία. Οι εποχές όπου προπονητές όπως ο Νίκος Αλέφαντος έβγαζαν το σύστημα της ομάδας αραδιάζοντας φιστίκια πάνω στο σεμεδάκι του σαλονιού έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, μαζί με τις προεκλογικές συγκεντρώσεις στην πλατεία Συντάγματος με 'λαοθάλασσες', σε σκηνοθεσία Τάσου Μπιρσίμ.

Σήμερα, η μελέτη της επίδοσης ενός αθλητή έχει εξελιχθεί σημαντικά, έχει κάνει τη δική της μεταβολή από την αναλογική στη ψηφιακή εποχή. Τα μπλοκάκια, τα ραβασάκια, οι ανεξίτηλοι μαρκαδόροι και τα μολύβια έχουν αντικατασταθεί από κάτι πιο μοντέρνο, πιο εύκολο στη χρήση, που κάνει το ποδόσφαιρο να μοιάζει με video game. Καλωσορίσατε στην εποχή των... ψηφιακών γιλέκων. Μια εποχή που ξεκίνησε με την STATSports να γράφει τον πρόλογο.

Τα βλέπουμε συχνά εκεί έξω, στις προπονήσεις των παικτών και όχι μόνο. Οι 'φορετές' συσκευές GPS  είναι το νέο gadget - σύμμαχος του προπονητή, που θέλει να έχει μια πλήρη, λεπτομερή ανάλυση της συμπεριφοράς κάθε ποδοσφαιριστή στην προπόνηση, στην αποκατάσταση, το βράδυ πριν και μετά από την προπόνηση, πριν και μετά από τον αγώνα. Κατ' αρχάς, η συγκεκριμένη συσκευή αποτελείται από γιλέκο και ψηφιακό tracker συμβατό με smartphones και laptops, ο οποίος στα πιο σύγχρονα μοντέλα αθλητικών GPS μπορεί να στείλει συνολικά ως και 6.750.000 διαφορετικά δεδομένα.

Δεδομένα από συσκευή GPS που 'φοράει' ποδοσφαιριστή
Δεδομένα από συσκευή GPS που 'φοράει' ποδοσφαιριστή
Δεδομένα από συσκευή GPS που 'φοράει' ποδοσφαιριστή
Δεδομένα από συσκευή GPS που 'φοράει' ποδοσφαιριστή

Τι ακριβώς μπορεί να καταγράψει μια τέτοια συσκευή; Οι δυνατότητες είναι άπειρες: ένα λεπτομερές αποτύπωμα της παρουσίας του κάθε παίκτη μέσα στο γήπεδο, μέσω θερμικής απεικόνισης, μια πλήρη καταγραφή των χιλιομέτρων που έχει καλύψει στον αγωνιστικό χώρο, μέγιστη και ελάχιστη ταχύτητα σπριντ μέσω διαγραμμάτων, μέγιστες και ελάχιστες αποστάσεις που έχει καλύψει στον αγωνιστικό χώρο, ακόμα και στοιχεία όπως το βάρος, οι θερμίδες που έχει καταναλώσει και η συνολική αντίδραση του οργανισμού, ύστερα από κάποια θεραπεία. Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάθε προπονητή παρουσιάζουν και οι λειτουργίες 'γκρουπαρίσματος' δεδομένων, όπου μέσω μιας ομαδοποιημένης αναφοράς, φαίνονται συγκεντρωτικά τα ποιοτικά στοιχεία μιας προπόνησης ή αγωνιστικής επίδοσης, μιας ολόκληρης ομάδας. 

Δεδομένα από συσκευή GPS που 'φοράει' ποδοσφαιριστή
Δεδομένα από συσκευή GPS που 'φοράει' ποδοσφαιριστή

Οι συγκεκριμένες συσκευές δεν απευθύνονται μόνο σε επαγγελματίες αθλητές. Wearable GPS μπορεί να φορέσει κι ένας ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής και με τη βοήθεια των στατιστικών αναφορών που διαθέτει, να εξάγει στοιχεία για την απόδοσή του και να τη συγκρίνει με αυτή ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Αρκετά γνωστά GPS έχουν κάνει τη δική τους παγκόσμια βάση δεδομένων διαθέσιμη προς όλους τους χρήστες, ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να συγκρίνουν τις επιδόσεις τους με οποιονδήποτε αθλητή ανά τον κόσμο, ακόμα και να δημιουργήσουν το δικό τους 'πρωτάθλημα' μαζί με φίλους, βάζοντας φωτιά στον ανταγωνισμό.

Δεδομένα από συσκευή GPS που 'φοράει' ποδοσφαιριστή
Δεδομένα από συσκευή GPS που 'φοράει' ποδοσφαιριστή

Αν σκέφτεσαι ήδη άτομα για να δημιουργήσεις τη δική σου λίγκα wannabe αστεριών, από εδώ μπορείς να βρεις το πρώτο wearable GPS γιλέκο. Διαφορετικά, βέβαια, μπορείς να ακολουθήσεις τη στρατηγική μιας ομάδας πρώην πρωταθλητών Ευρώπης. Μάλλον ΟΧΙ καλύτερα. 

News 24/7

24MEDIA NETWORK