Τι πραγματικά ισχύει με τη φυγή Βιεϊρίνια και την έκρηξη Ουάρντα

Ποια είναι τα χρήματα που ζητούσε ο Βιεϊρίνια από τον ΠΑΟΚ και πόσα βρίσκει στην Αλ Χιλάλ του Ραζβάν Λουτσέσκου; Γιατί ο Αμρ Ουάρντα ξέσπασε κατά των ανθρώπων του συλλόγου; Δύο αποχωρήσεις, δύο διαφορετικές περιπτώσεις.

Ο Βιεϊρίνια του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την ΑΕΚ για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020
Ο Βιεϊρίνια του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την ΑΕΚ για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΠΑΟΚ απέτυχε σε μία από τις πιο κρίσιμες καμπές της ιστορίας του, αφού η ρεβάνς κόντρα στην Κρασνοντάρ δεν έφερε την πρόκριση στη φάση των ομίλων του Champions League για 'παρθενική' φορά. Από αυτήν την προσπάθεια απουσίαζαν δύο ποδοσφαιριστές: ο Βιεϊρίνια και ο Αμρ Ουάρντα. Οι δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικές, ωστόσο αμφότερες έχουν τη σημειολογία τους και δείχνουν την τακτική, τη φιλοσοφία, τη σκοπιμότητα του οργανισμού ΠΑΟΚ απέναντι στις 'καυτές πατάτες' που κλήθηκε να διαχειριστεί αυτήν τη μεταγραφική περίοδο. Ο μεν Πορτογάλος μπακ δείχνει να ετοιμάζεται για την Αλ Χιλάλ της Σαουδικής Αραβίας, ο δε Αιγύπτιος μεσοεπιθετικός υπέγραψε στον Βόλο και θα παραμείνε στη Super League Interwetten, κατά συνέπεια ο ΠΑΟΚ σχεδιάζει δίχως αυτούς τη σεζόν 2020-2021.

Ο Αμρ Ουάρντα της ΑΕΛ σε στιγμιότυπο πριν από την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ για τη Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας | Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019
Ο Αμρ Ουάρντα της ΑΕΛ σε στιγμιότυπο πριν από την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ για τη Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας | Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 MOTIONTEAM

Το αντίο χωρίς "αντίο" του αρχηγού

Η περίπτωση του Βιεϊρίνια εγείρει τα μεγαλύτερα ερωτήματα εδώ και μήνες. Το σκοτσέζικο ντους έγινε δεύτερη φύση της υπόθεσης, αφού εδώ και μήνες από το κρύο πηγαίνει στο ζεστό και από το ζεστό στο κρύο. Το συμβόλαιό του έληγε το καλοκαίρι και οι επαφές για την ανανέωση είχαν αρχίσει πριν από το lockdown λόγω κορονοϊού, όταν όλα έμοιαζαν ρόδινα. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ είχε ένα πολύ υψηλό συμβόλαιο, το μεγαλύτερο στην ομάδα, που έφτανε το 1.500.000 ευρώ ετησίως και αμφότερες οι πλευρές συζητούσαν σε βάση μείωσης.

Ο 34χρονος ποδοσφαιριστής δεν ήταν ο ίδιος έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό του, η ηλικία του ήταν πάντα παράγοντας και ο ΠΑΟΚ είχε κατορθώσει να καλύψει το αριστερό άκρο της άμυνας με τον Δημήτρη Γιαννούλη. Βέβαια, το κενό ηγεσίας που δημιουργεί η αποχώρηση Βιεϊρίνια από τα αποδυτήρια δεν καλύπτεται εύκολα. Πρόκειται για τον A-male του αγωνιστικού τμήματος, τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη, αυτόν που δεν έχει πρόβλημα να τα βάλει ακόμα και με τον Ιβάν Σαββίδη, όταν ο τελευταίος χάνει τον έλεγχο! Η ζυγαριά δεν έγειρε προς μία μεριά όταν τοποθετήθηκαν αυτά τα δεδομένα. Αυτήν τη δουλειά την έκανε τελικά το οικονομικό.

Όλο αυτό το διάστημα, ο ποδοσφαιριστής αξίωνε ένα ποσό πάνω από 1.000.000 ευρώ και οι συζητήσεις περιστρέφονταν γύρω από αυτό. Όμως, στα προκριματικά του Champions League ο ΠΑΟΚ αντιλήφθηκε ότι μπορεί να φτάσει σε αγωνιστικές επιτυχίες και δίχως τον Βιεϊρίνια. Τα αποτελέσματα με Μπεσίκτας και Μπενφίκα ουσιαστικά 'ψαλίδισαν' την προσφορά του ΠΑΟΚ και απομάκρυναν τις δύο πλευρές. Ίσως ήταν το πάτημα που έψαχναν οι άνθρωποι του 'δικεφάλου του βορρά' για οδηγήσουν πρόωρα τα πράγματα εκεί που με μαθηματική ακρίβεια θα έφταναν σε μερικά χρόνια.

Ο Βιεϊρίνια ήθελε να μείνει στον ΠΑΟΚ. Η οικογένειά του βρίσκεται στην Ελλάδα (η σύζυγός του είναι Ελληνίδα, η κόρη του πηγαίνει σχολείο πια), ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα με τη χώρα μας, όμως -κακά τα ψέματα- έχει... εγκλωβιστεί από την ιδιότητα του ηγέτη του ΠΑΟΚ και η εικόνα του με τη φανέλα άλλης μεγάλης ελληνικής ομάδας (του) μοιάζει λάθος.

Ο... όχι "μαλ...ς" Ουάρντα

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε η υπογραφή του Ουάρντα στον Βόλο. Η ανακοίνωση σχεδόν... συνοδεύτηκε από μία συνέντευξη του 27χρονου διεθνή στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης 'Metropolis', στην οποία μίλησε επί παντός επιστητού, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι στον ΠΑΟΚ λένε "μαλ...ες" και πως ο ίδιος δεν είναι "μαλ...ς". Αρνήθηκε ότι έχει πρόβλημα συμπεριφοράς και ισχυρίστηκε ότι σε όποια ομάδα κι αν πήγε ήταν υπόδειγμα. Πρόταξε, δε, ότι λόγω θρησκείας, δεν καταναλώνει αλκοόλ.

Φυσικά, ο αντίλογος είναι πανίσχυρος. Περιλαμβάνει όλα τα περιστατικά όπου πρωταγωνίστησε, τα οποία καταγράφηκαν και δημοσιεύτηκαν από τα ΜΜΕ και ίσως να υπάρχουν και άλλα που είτε δεν καταγράφηκαν είτε καταγράφηκαν αλλά νομικά είναι αδύνατο να δημοσιευτούν. Το βέβαιο είναι ότι αυτά 'κόστισαν' στη δική του ζυγαριά, όπως στην αποκάλυψη που έκανε περί ενδιαφέροντος πχ. του Ολυμπιακού.

Βέβαιο είναι επίσης ότι ο οργανισμός ΠΑΟΚ δεν τον ήθελε. Ο Αμπέλ Φερέιρα αλλά και οι άνθρωποι της ομάδας ήθελαν να τον ξεφορτωθούν. Ο δεύτερος δανεισμός του στον Ατρόμητο και ο περσινός στην ΑΕΛ έπαιξε και ρόλο 'βιτρίνας' προς πάσα ενδιαφερόμενο από το εξωτερικό, σε συνδυασμό με μια απέλπιδα προσπάθεια να επανεμφανιστεί ο ποδοσφαιριστής του 2017-2018, όταν αναδείχθηκε MVP του πρωταθλήματος (στην 1η θητεία του ως δανεικός στον Ατρόμητο).

Αν δεν υπήρχε το οικονομικό πρόβλημα του ΠΑΟΚ με το financial fair play, η υπόθεσή του θα είχε λυθεί πολύ πιο γρήγορα, πχ. με μια αποδέσμευση τον Ιούλιο. Ο ΠΑΟΚ περίμενε να διασφαλίσει τα χρήματα έστω από το Europa League και εν τέλει προχώρησε στη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος, χωρίς πια να νοιάζεται για πιθανά έσοδα από την περίπτωσή του.

Οι χωριστοί δρόμοι

Με αυτά τα δεδομένα, δεν υπήρχαν οι συνθήκες ώστε οι δύο παίκτες να βρεθούν στο ρόστερ της σεζόν 2020-2021. Κι αν δεν αλλάξει κάτι συντριπτικά, δεν θα βρεθούν. Ο λόγος φυσικά για τον Βιεϊρίνια, αφού εκείνος είναι ο free agent αυτήν τη στιγμή, αν και σε συνέντευξή του σε γερμανικό μέσο μοιάζει να 'έκλεισε' την πόρτα. Τυπικά, δεν δεσμεύεται με τον ΠΑΟΚ πλέον, ηθικά υπάρχει (και θα υπάρχει πάντα) δέσιμο.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου τον κάλεσε στη Σαουδική Αραβία, στους απερχόμενους πρωταθλητές Ασίας. Η Αλ Χιλάλ ουσιαστικά... εκδιώχθηκε από το φετινό Champions League Ασίας, αφού λόγω κρουσμάτων κορονοϊού έμεινε με λιγότερη από μία ενδεκάδα παικτών για να συμμετάσχει στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων. Το γεγονός ότι είχε προκριθεί μαθηματικά στη φάση των 16 δεν έπαιξε ρόλο, με την AFC να αποφασίζει τον αποκλεισμό της από τη διοργάνωση, όπως προκύπτει από τους κανονισμούς (και όχι πχ. απλά να χάσει στα 'χαρτιά' το παιχνίδι).

Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια θ' ανανεώσει το συμβόλαιό του με τον ΠΑΟΚ
EUROKINISSI SPORTS

Οι Σαουδάραβες θα προσπαθήσουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με την προσθήκη δυνατών ονομάτων στο ρόστερ, ώστε να κάνουν την αντεπίθεσή τους για τους υπόλοιπους διαθέσιμους τίτλους και η υπογραφή του Βιεϊρίνια έχει έρθει σε πρώτο πλάνο. Εξάλλου, στην ομάδα βρίσκεται ο προπονητής με τον οποίο ο Πορτογάλος πέρασε δεύτερη νεότητα, καθώς και ο πρώην συμπαίκτης του αλλά και γενικός αρχηγός στον ΠΑΟΚ, Παντελής Κωνσταντινίδης.

Ο τελευταίος επιβεβαίωσε τις επαφές των δύο πλευρών, οι οποίες αφορούν σε συμβόλαιο που ξεπερνάει το 1.000.000 ευρώ και περιλαμβάνει και αρκετά μπόνους, δηλαδή ό,τι ζητούσε ο παίκτης από τον ΠΑΟΚ. Το βρήκε από αλλού, όπου -αν πει το "ναι"- βρίσκει και μια νέα αγωνιστική -και όχι μόνο- πρόκληση στην καριέρα του.

Όσο για τον Ουάρντα, θα συνεχίσει την ζωή του ξανά στη Θεσσαλία. Αυτήν τη φορά στην... αντίπερα όχθη, τον Βόλο, όπου θα κάνει ακόμα μια απόπειρα να πείσει ότι θα έπρεπε να βρίσκεται στον ΠΑΟΚ του πρωταθλητισμού και όχι σε ομάδα που στο τέλος της χρονιάς -εκτός απροόπτου- θα κινδυνεύει με υποβιβασμό λόγω playout.

News 24/7

24MEDIA NETWORK