Τι σημαίνει το 3-4-3 του Μαρτίνς για 8 παίκτες του Ολυμπιακού

Η σεζόν έχει λίγο ακόμη δρόμο για τον Ολυμπιακό, τουλάχιστον αρκετό για να διαπιστωθεί πόσο σοβαρά σκέφτεται ο Μαρτίνς το 3-4-3 για την επόμενη σεζόν. Μια διάταξη που μπορεί να επηρεάσει το μέλλον 8 παικτών που ανήκουν στους 'ερυθρόλευκους'. Γενικά για την παρουσία τους στο ρόστερ ή ειδικά για τον τρόπο που αγωνίζονται.

Ο Πέδρο Μαρτίνς στην διάρκεια της αναμέτρησης Ολυμπιακός - Άρης 1-0, στην πρεμιέρα των playoffs της Super League Interwetten | 21/03/2021 (EUROKINISSI)
Ο Πέδρο Μαρτίνς στην διάρκεια της αναμέτρησης Ολυμπιακός - Άρης 1-0, στην πρεμιέρα των playoffs της Super League Interwetten | 21/03/2021 EUROKINISSI SPORTS

Καθώς ο Ολυμπιακός έχει ουσιαστικά 'κλειδώσει' τον τίτλο και μπορεί να ρίξει το βάρος στο Κύπελλο, ο Πέδρο Μαρτίνς έχει μπροστά του 11-12 ματς για να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις ενόψει της νέας σεζόν. Μια σχετική προεργασία γίνεται ήδη, αλλά φυσικά πολλά θα εξαρτηθούν και από πιθανές πωλήσεις το καλοκαίρι. Ωστόσο ο Πορτογάλος τεχνικός καταστρώνει σιγά σιγά το πλάνο για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, τόσο σε πρόσωπα όσο και σε εναλλακτικές διατάξεις.

Λάνσαρε ήδη το 3-4-3. Πρώτα στη νίκη επί της Άρσεναλ με 1-0 στο Λονδίνο και μετά στην πρεμιέρα των playoffs με τον Άρη, όπου οι Πειραιώτες επικράτησαν με το ίδιο σκορ. Προφανώς ο Μαρτίνς έμεινε ευχαριστημένος, δίχως να σημαίνει πως εγκαταλείπει όσα ξέραμε μέχρι σήμερα. Ο Ολυμπιακός μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο 4-2-3-1, το 4-3-3 αλλά και το 4-4-2. Χρησιμοποιώντας κάθε διάταξη ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν πριν ή κατά την διάρκεια των αγώνων.

Από τη στιγμή που αργά ή γρήγορα κάθε σχήμα των 'ερυθρολεύκων' διαβάζεται από τους αντιπάλους -όπως συμβαίνει για κάθε ομάδα σε όλο τον κόσμο- ο Πορτογάλος τεχνικός αποφάσισε να δουλέψει κάτι καινούργιο. Δεν ήρθε ουρανοκατέβατο το 3-4-3, στριφογύριζε στο μυαλό του Μαρτίνς. Με βάση αυτή την εξέλιξη και εφόσον υιοθετηθεί ως ιδέα και για του χρόνου, μπορεί να επηρεάσει την αγωνιστική ή γενική παρουσία οκτώ παικτών που ανήκουν στο ρόστερ ή το δυναμικό του Ολυμπιακού. Άπαντες αφορούν τις θέσεις της αμυντικής γραμμής.

Το ντόμινο στους στόπερ

Ο Ολυμπιακός θα βγάλει τη χρονιά με τους Σεμέδο, Μπα, Παπασταθόπουλο και Αβραάμ. Ο πρώτος θα δει ξανά το όνομα του να παίζει για μεταγραφή το καλοκαίρι. Ας μην το δένουμε κόμπο ότι θα φύγει, όμως προσφορές θα χτυπήσουν δεδομένα την πόρτα των Πειραιωτών. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της ομάδας και του παίκτη να ζυγίσουν την κατάσταση. Όσον αφορά τον Αβραάμ, το πλάνο είναι να κρεμάσει τα παπούτσια του καλοκαίρι και να αναλάβει κάποιο πόστο στην ΠΑΕ. Σε μια πρώτη ανάγνωση είναι πασιφανές πως ο Ολυμπιακός θα κληθεί να καλύψει κενά στην γραμμή των στόπερ. Το πώς θα γίνει αυτό είναι προς συζήτηση, σε συνδυασμό με το πόσο προτίθεται να χρησιμοποιήσει ο Μαρτίνς το 3-4-3 τη νέα σεζόν.

Ο Ολυμπιακός έχει τους Μάρκοβιτς και Σισέ δανεικούς σε Παρτίζαν και Σεντ Ετιέν αντίστοιχα. Ο Σέρβος είναι ένα πρότζεκτ που πιστεύουν στον Πειραιά, ο Σενεγαλέζος δύσκολα θα πιάσει την τιμή πώλησης που θα ήθελαν οι 'ερυθρόλευκοι' για φέτος το καλοκαίρι. Η επιστροφή τους στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη το καλοκαίρι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αν ο Σεμέδο μείνει έναν ακόμη χρόνο στο λιμάνι, τότε αυτοί οι δύο συν τους Παπασταθόπουλο, Μπα μοιάζουν ως μια πανίσχυρη πεντάδα στόπερ.

Ο Παπ Αμπού Σισέ σκόραρε στο 3-1 του Ολυμπιακού επί της Μίλαν και πανηγυρίζει στο τέλος της αναμέτρησης την πρόκριση των 'ερυθρόλευκων' στους '32' του Europa League | 14/12/2018 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Ο Παπ Αμπού Σισέ σκόραρε στο 3-1 του Ολυμπιακού επί της Μίλαν και πανηγυρίζει στο τέλος της αναμέτρησης την πρόκριση των 'ερυθρόλευκων' στους '32' του Europa League | 14/12/2018 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Όμως πρέπει να βάλουμε ένα ερωτηματικό ως προς τον ρόλο του Σισέ και αν θα τον αποδεχθεί. Η παρουσία του στο ρόστερ θα θεωρηθεί δεδομένη αν πωληθεί ο Σεμέδο και ο Μαρτίνς αποφασίσει πως ο Παπασταθόπουλος είναι αυτός που θα ηγηθεί της άμυνας. Αυτομάτως ο Σισέ θα έχει μίνιμουμ τον ρόλο του τρίτου στόπερ στην ιεραρχία, αλλά και αυξημένο χρόνο συμμετοχής αν ο προπονητής του Ολυμπιακού σκοπεύει να χρησιμοποιεί ενίοτε διάταξη με τρεις κεντρικούς αμυντικούς.

Χολέμπας και Κούτρης

Στο σενάριο που δεν μείνει ο Σισέ ή σε αυτό που πωληθεί ο Σεμέδο και μείνει ο Σενεγαλέζος, είναι πολύ πιθανό να μην κινηθεί για αντικαταστάτη ο Ολυμπιακός. Και αυτό γιατί μπορεί να κληθεί ο Χολέμπας να καλύψει το (ποσοτικό) κενό. Ως εναλλακτική λύση στην τετράδα Σεμέδο, Παπασταθόπουλος, Μπα, Μάρκοβιτς ή Παπασταθόπουλος, Μπα, Σισέ, Μάρκοβιτς, ο άλλοτε διεθνής αμυντικός μπορεί να είναι ο πέμπτος στόπερ παράλληλα με τον ρόλο του back up στο αριστερό άκρο της άμυνας.

Ο Χολέμπας είχε εξαιρετική παρουσία ως αριστερός στόπερ στο 3-4-3, τόσο κόντρα στην Άρσεναλ, όσο και απέναντι στον Άρη. Άλλωστε το ρόστερ δεν μπορεί να είναι στελεχωμένο εξ ολοκλήρου με παίκτες που θα έχουν/επιθυμούν πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι απαραίτητοι και εκείνοι που θα έχουν συμπληρωματικό ρόλο.

Ο Χοσέ Χολέμπας στη διάρκεια του αγώνα με την Ομόνοια στα playoffs του Champions League 2020-2021.
Ο Χοσέ Χολέμπας στη διάρκεια του αγώνα με την Ομόνοια στα playoffs του Champions League 2020-2021. EUROKINISSI SPORTS

Η προοπτική του 3-4-3 μπορεί παράλληλα να σημάνει μια ακόμη ευκαιρία για τον Λεονάρντο Κούτρη στον Ολυμπιακό. Έναν μπακ που διακρίνεται περισσότερο για την τεχνική και το επιθετικό του παιχνίδι. Ταλαιπωρήθηκε για μήνες με την ρήξη χιαστού, πήγε δανεικός στην Φορτούνα Ντίσελντορφ και άρχισε να παίρνει παιχνίδια στο δεύτερο μισό της σεζόν. Η συμφωνία είναι να παραμείνει εκεί για ενάμιση χρόνο, μέχρι το καλοκαίρι του 2022, ενώ υπάρχει ρήτρα αγοράς. Επομένως η περίπτωση του θα εκτιμηθεί μόνο εφόσον δεν παραμείνει στη γερμανική ομάδα τον επόμενο χρόνο.

Οι 3+1 δεξιοί μπακ

Λαλά, Ανδρούτσος, Ντρέγκερ και στο βάθος Μασούρας. Οι τρεις πρώτοι είναι στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Κοινό τους γνώρισμα ότι διακρίνονται περισσότερο για το επιθετικό τους παιχνίδι. Επομένως στο 3-4-3 έχουν θεωρητικά μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων από τη μέση και μπροστά, με την τριάδα των στόπερ να προσφέρει την απαραίτητη κάλυψη. Ο Λαλά έκανε τις σπουδαίες του εμφανίσεις στο Στρασβούργο παίζοντας με αυτό τον τρόπο - σε άμυνα τριών κεντρικών αμυντικών. Προσφέροντας πολύ σε δημιουργία αλλά και σκοράρισμα.

Ο Κένι Λαλά του Ολυμπιακού σε μονομαχία με τον Μάριο Γκέτσε της Αϊντχόφεν για τον 1ο αγώνα της φάσης των 32 του Europa League 2020-2021 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' | Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021
Ο Κένι Λαλά του Ολυμπιακού σε μονομαχία με τον Μάριο Γκέτσε της Αϊντχόφεν για τον 1ο αγώνα της φάσης των 32 του Europa League 2020-2021 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' | Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021 EUROKINISSI SPORTS/ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ

Ο Ανδρούτσος έχει επιθετικό ένστικτο, αφού αγωνιζόταν ως μεσοεπιθετικός ή ακόμη και στράικερ στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού - με εξαιρετική επιτυχία. Ο Ντρέγκερ στα όσα έδειξε μέχρι σήμερα, έχει την τάση να ανεβαίνει πολύ ψηλά στο γήπεδο και να λειτουργεί πολύ επιθετικά στην πλευρά. Είναι όμως δύσκολο να παραμείνει και τη νέα σεζόν στο ρόστερ, πιθανότατα θα δοθεί δανεικός.

Την ίδια στιγμή ένας άλλος δανεικός, ο Γιάννης Μασούρας, αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις στην Ekstraklasa με τη φανέλα της Γκόρνικ Ζάμπρζε. Στην ΑΕΛ διακρίθηκε παίζοντας όλη την πλευρά από δεξιά, σε διάταξη με τρεις στόπερ. Καθόλου τυχαίο το γεγονός πως αυτό συμβαίνει και στο 3-5-2 της πολωνικής ομάδας. Έχει τρομερά αθλητικά προσόντα (έκρηξη, ταχύτητα, δύναμη, αντοχή) και για τον λόγο αυτό κυρίως βολεύεται σε αυτόν τον ρόλο. Η παρουσία του στην Πολωνία τον έχει βοηθήσει να βελτιωθεί στο τακτικό κομμάτι, όπου υστερούσε.

Η σεζόν έχει λίγο ακόμη δρόμο για τον Ολυμπιακό, τουλάχιστον αρκετό για να διαπιστωθεί πόσο σοβαρά σκέφτεται ο Μαρτίνς το 3-4-3 για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Μια διάταξη που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το μέλλον των Μάρκοβιτς, Σισέ, Χολέμπας, Κούτρη, Λαλά, Ανδρούτσου, Ντρέγκερ και (Γιάννη) Μασούρα. Άλλους σχετικά με την παρουσία τους στο ρόστερ ή τον ρόλο τους σε αυτό και άλλους όσον αφορά τον τρόπο που αγωνίζονται.

News 24/7

24MEDIA NETWORK