Τι θα γίνει με τις κάρτες;

Η απουσία του Τσάμπι Αλόνσο από τον τελικό του Champions League σήκωσε εκ νέου πολλή συζήτηση για τον κανονισμό που αφορά τις κίτρινες κάρτες σε όλες τις μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

Τι θα γίνει με τις κάρτες;

Τρεις κίτρινες κάρτες για μόλις εννέα φάουλ ισούνται με απουσία του Τσάμπι Αλόνσο από τον τελικό του "Λουζ" με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Ισπανός μέσος της Ρεάλ αγωνίστηκε φέτος σε εννιά ευρωπαϊκά παιχνίδια, έκανε μόλις ένα φάουλ σε κάθε αγώνα, αλλά μία κίτρινη τον Δεκέμβριο και δύο τον Απρίλιο του στερούν τη συμμετοχή από τη μεγάλη γιορτή της 24ης Μαΐου.

Δεν υπάρχει δικαίωση...

Η Ρεάλ Μαδρίτης θα ασκήσει έφεση κατά της ποινής του 32χρονου άσου, ωστόσο το ενδεχόμενο δικαίωσής της συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.

Θα του πει κάποιος "ας πρόσεχε". Ειδικά απ'τη στιγμή που ο Αλόνσο δεν είχε λόγο να κάνει το τάκλινγκ που απέφερε τη μοιραία κίτρινη, αφού η Ρεάλ είχε ήδη προηγηθεί με 0-3 και δεν γινόταν να χάση την πρόκριση στον τελικό. Παρόλα αυτά, είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των παικτών που χάνουν μεγάλο τελικό επειδή δεν υπάρχει κανονισμός που να σβήνει τις κίτρινες σε κάποιο σημείο της διοργάνωσης.

Τι θα γίνει με τις κάρτες;

"Δεν μπορείς να δικαιολογήσεις το μετάλλιο"

Ο Ρόι Κιν έδωσε έναν από τους κορυφαίους αγώνες της ζωής του και πραγματοποίησε μία εξαιρετική εμφάνιση στον επαναληπτικό της Γιουνάιτεντ με την Γιουβέντους το 1999. Εξαιτίας ενός μαρκαρίσματος στον Ζινεντίν Ζιντάν, δεν έλαβε μέρος στον αλησμόνητο τελικό με την Μπάγερν.

Το ίδιο και ο Πολ Σκόουλς, ο οποίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: "Ο Ρόι κι εγώ είχαμε πάρει μετάλλια, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα γιατί δεν αποτελέσαμε μέρος της επιτυχίας. Πρέπει να αγωνιστείς στον τελικό αν θέλεις να δικαιολογήσεις το μετάλλιο. Αυτή είναι η γνώμη μου. Είναι το πιο σημαντικό ματς όλης της διοργάνωσης και πρέπει να βρίσκεσαι είτε στον αγωνιστικό χώρο είτε στον πάγκο για να το κατακτήσεις".

Η σκηνή με τον Πάβελ Νέντβεντ που πέφτει στα γόνατα, κλαίει κι οδύρεται για την κάρτα στον ημιτελικό με την Ρεάλ Μαδρίτης έχει μείνει αξέχαστη. Ο ηγέτης τότε της Γιουβέντους έκανε όργια στο 3-0 επί της Ρεάλ, πέτυχε το τρίτο γκολ στο 73' και έχασε τον τελικό εξαιτίας μιας κίτρινης στο 82', με την πρόκριση να έχει κριθεί.

Τι θα γίνει με τις κάρτες;

Πριν από λίγους μήνες ο Μισέλ Πλατινί είχε προτείνει ολιγόλεπτη αποβολή, προκειμένου να ευνοείται η αντίπαλος του ιδίου αγώνα και όχι κάποια τρίτη λόγω της μεταφοράς καρτών σε άλλα ματς. Επιπλέον δήλωσε ότι ένας τερματοφύλακας που υποπίπτει σε πέναλτι, δεν θα πρέπει να αποβάλλεται από το ματς!

Οι παραπάνω δηλώσεις του επικεφαλής της UEFA στα ισπανικά Μέσα χαρακτηρίζονται επιεικώς υπερβολικές και άσχετες με το θέμα. Αν για παράδειγμα ένας γκολκίπερ ή οποιοσδήποτε άλλος θελήσει να μιμηθεί τον... Μπρους Λι πρέπει να αποβληθεί χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Οι λύσεις

Υπάρχουν λύσεις και είναι πιο απλές. Η ομοσπονδία μπορεί να "σβήνει" τις κίτρινες κάρτες μετά την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων, μετά τη φάση των 16 ή τέλος πάντως όποτε εκείνη κρίνει ως πιο σωστή στιγμή. Αν ένας παίκτης καταφέρει να συγκεντρώσει τρεις κίτρινες σε προημιτελικά και ημιτελικά τότε θα είναι άξιος της μοίρας του και τουλάχιστον δεν θα τιμωρηθεί για κάρτα που πήρε το Σεπτέμβριο. Και εννοείται πως από το "μηδένισμα" του κοντέρ των καρτών θα εξαιρεθούν οι απευθείας κόκκινες.

Σκοπός είναι το άθλημα να γίνεται ολοένα και πιο θελκτικό. Ο τελικός του Champions League είναι η "βιτρίνα" του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και πρέπει να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για να προστατευθεί. Εκτός κι αν εσείς έχετε διαφορετική άποψη και πιστεύετε πως τα πράγματα πρέπει να μείνουν ως έχουν.

Διαβάστε ακόμη:

Οι διάσημοι τιμωρημένοι των τελικών

News 24/7

24MEDIA NETWORK