Της θλάσης η 'επιλογή' έγινε για την ΑΕΚ απειλή

Η ΑΕΚ επέμεινε στην εντατική δουλειά και μετά το τέλος της μίνι προετοιμασίας που έγινε το καλοκαίρι, κοιτώντας μακροπρόθεσμα, ωστόσο οι συνεχείς μυϊκοί τραυματισμοί την έχουν αποδεκατίσει και ίσως στο τέλος να την τιμωρήσουν για την επιλογή της στρατηγικής της.

Ο Λιβάι Γκαρσία της ΑΕΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Ατρόμητο για τη Super League Interwetten 2020-2021 στο 'Άγγελος Ράμφος' | Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020
Ο Λιβάι Γκαρσία της ΑΕΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Ατρόμητο για τη Super League Interwetten 2020-2021 στο 'Άγγελος Ράμφος' | Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ

Ο τρόπος διαχείρισης των ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια του lockdown την περασμένη άνοιξη ήταν ένας δύσκολος γρίφος για όλες τις ομάδες, διεθνώς. Τα κουσούρια δε τα οποία άφησε, λόγω της μετάθεσης των αγώνων και της πρωτόγνωρης αποχής (στα χρονικά του ποδοσφαίρου) τους συγκεκριμένους μήνες, θα τα βρίσκουν στο εξής όλοι οι σύλλογοι μπροστά τους. Βάσει λοιπόν των όσων προηγήθηκαν και όσων ακολούθησαν εξαιτίας αυτής της αναπάντεχης δυσλειτουργίας του ποδοσφαίρου, οι ομάδες έπρεπε να χαράξουν την καινούρια πορεία τους πάνω σε μη ασφαλή δεδομένα, με τους χρόνους να τις πιέζουν πλέον αφόρητα, σαφώς περισσότερο στις λίγκες στις οποίες είχε αποφασιστεί ότι θα πρέπει να τελειώσει στα γήπεδα η προηγούμενη σεζόν, πριν να αρχίσει η επόμενη.

Σαλπάροντας πλέον για να πλεύσουν σε αχαρτογράφητα νερά, όλοι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι κλήθηκαν να λάβουν μια απόφαση. Έτσι κι η ΑΕΚ τη δική της. Στο πλαίσιο της ειδικότερης προσέγγισης για το πώς θα έπρεπε να δουλέψουν οι ποδοσφαιριστές της, ώστε να έχουν επαρκή φυσική κατάσταση έως το τέλος της σεζόν, εκείνη επέλεξε τον δρόμο της αυξημένης πίεσης μέσα από δύσκολα και ιδιαίτερα επίπονα καθημερινά προγράμματα εκγύμνασης, εμπνευσμένα από τον καταξιωμένο γυμναστή της ομάδας Τζόρτζιο ντ' Ουρμπάνο και πάντοτε σε συνεννόηση με τον προπονητή Μάσιμο Καρέρα. Αυτή η επιλογή εμπεριείχε από μόνη της σημαντικό ρίσκο, καθώς ο χρόνος ξεκούρασης μετά το τέλος των υποχρεώσεων για την περυσινή σεζόν, έως την έναρξη της (μίνι αλλά δυνατής) προετοιμασίας στα Σπάτα ενόψει της επόμενης, ήταν πολύ περιορισμένος.

Η απόφαση που πάρθηκε από το αρμόδιο επιτελείο προφανώς και έχει τη λογική της. Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, ο στόχος ήταν η δημιουργία ενός συνόλου το οποίο δεν θα κλατάρει μετά τον ερχόμενο Ιανουάριο, εκ του αντιθέτου θα παρουσιάσει διάρκεια και φρεσκάδα όταν -ενδεχομένως βέβαια- οι αντίπαλοι θα καίνε λάδια. Σημειωτέον επίσης, η δουλειά στον τομέα της φυσικής κατάστασης θα ελαχιστοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η ΑΕΚ θα πρέπει να δίνει συνεχόμενους αγώνες σε πολύ κοντινά χρονικά διαστήματα, τα οποία θα αξιοποιούνται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό για την αποθεραπεία και αποκατάσταση των ποδοσφαιριστών μετά τα παιχνίδια.

Με όχημα αυτά τα δύο στοιχεία, η ΑΕΚ αποφάσισε να δουλέψει πολύ εντατικά κατά τη διάρκεια της διακοπής του πρωταθλήματος, συνεχίζοντας να πιέζει τους παίκτες, κάποιοι εκ των οποίων έφτασαν στα 'κόκκινα'. Κάπου εκεί ξεκίνησε το κακό με τους μυϊκούς τραυματισμούς που κατεγράφησαν και με εκείνους που -προσωρινά ή όχι, θα το διαπιστώσουμε στη συνέχεια- αποφεύχθηκαν επειδή οι σχετικές μετρήσεις έδειξαν ότι συγκεκριμένοι παίκτες, όπως επί παραδείγματι ο Εμανουέλ Ινσούα και ο Στράτος Σβάρνας, είχαν φτάσει στα όρια της θλάσης και δεν έπρεπε να αγωνιστούν.

Συμπεράσματα αυτήν τη στιγμή για το αν η επιλογή της συγκεκριμένης τακτικής είναι σωστή ή λανθασμένη είναι πρόωρο να εξαχθούν ως τελεσίδικα, καθώς η δουλειά που έγινε είχε ως σκοπό (και στόχο) να παρουσιάσει η ομάδα, προοδευτικά εντός της σεζόν, αύξηση της δύναμης και αντοχής της στα παιχνίδια, κορυφώνοντας την προσπάθεια για να πετύχει τους στόχους της στην τελική ευθεία των διοργανώσεων όπου θα παραμένει ενεργή.

Το θέμα είναι ωστόσο ποιο θα είναι το κόστος αυτής της στρατηγικής κι αν τελικά οι 'καρποί' της θα αρχίσουν να αποδίδουν με την ΑΕΚ να παραμένει εντός των στόχων της και όχι έχοντας απομακρυνθεί από αυτούς. Ήδη, στη Super League Interwetten έχει χαθεί έδαφος και ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης η ομάδα μπαίνει νωρίς στη διαδικασία του άγχους, για να μην υπάρξουν κι άλλες κοντινές απώλειες βαθμών. Η ιστορία των ελληνικών πρωταθλημάτων έχει δείξει ότι οι διαφορές δύσκολα καλύπτονται, στην περίπτωση της ΑΕΚ δε, τα παραδείγματα των σεζόν που στράβωσαν γρήγορα και ουδέποτε ίσιωσαν, είναι πάρα πολλά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK