Το 7-0 της Αταλάντα στο Τορίνο θύμισε την ΑΕΚ της αντεπίθεσης

Με αφορμή την εκκωφαντική εκτός έδρας νίκη της Αταλάντα κόντρα στην Τόρινο, ανατρέχουμε στο μοναδικό 0-7 που έχει σημειωθεί στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος, με πρωταγωνιστές την ΑΕΚ και τον Αθηναϊκό.

Ο Πέτρος Ραβούσης δίνει συμβουλές στον Μαρσέλο, με τη φανέλα της ΑΕΚ
Ο Πέτρος Ραβούσης δίνει συμβουλές στον Μαρσέλο, με τη φανέλα της ΑΕΚ EUROKINISSI

Είναι η Αταλάντα. Μια ομάδα που βρίσκεται στην 5η θέση της Serie A (έχοντας περάσει ομάδες όπως η Μίλαν). Μια ομάδα που έχει προκριθεί από τη φάση των ομίλων του Champions League και που αν περάσει το εμπόδιο της Βαλένθια (διόλου απίθανο), θα κερδίσει το δικαίωμα να κοιτάξει πολύ, πολύ ψηλά! Προς το παρόν, η ομάδα του Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι αναταράσσει διαρκώς την ήσυχη καθημερινότητα της κοσμοπολίτικης Λομβαρδίας, χαρίζοντας στους οπαδούς της τεράστιες ποδοσφαιρικές συγκινήσεις, με πιο πρόσφατο το 7-0 στην έδρα της Τορίνο!

Το να σκοράρεις 7 φορές στην έδρα του αντιπάλου σημαίνει πως τον έχεις διαλύσει, πως του έχεις ρουφήξει την ψυχή και γελάς ειρωνικά μπροστά στο πρόσωπό του. Με αυτήν την ιδέα, ανέτρεξα στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος για να εντοπίσω αν και πότε έχει επιτευχθεί αντίστοιχη, εκτός έδρας νίκη. Σύμφωνα με στοιχεία του Transfermarkt και της Super League, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν μεν στο ενεργητικό τους σαρωτικές νίκες με 7 και 8 γκολ έναντι ομάδων όπως η Ξάνθη, ο Ακράτητος κι η Παναχαΐκή. Καμία εξ αυτών, όμως, δεν ήταν στην έδρα του αντιπάλου. Εντούτοις, η ΑΕΚ, τον Νοέμβριο του 1996, πέτυχε το... αδιανόητο.

Με τον Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς με μεταγραφή στον Ολυμπιακό, με τον Βασίλη Τσιάρτα στη Σεβίλλη και κυρίως, με τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς να μετρά λίγους μήνες ως προπονητής της ομάδας του Πειραιά, η ΑΕΚ του 1996-1997 ήταν μια ομάδα που ξεκινούσε από το 'σημείο μηδέν'. Ο Ντέμης Νικολαΐδης ήταν ο μπροστάρης της αντεπίθεσης, ο Πέτρος Ραβούσης από βοηθός του Μπάγεβιτς αναλάμβανε την πρώτη θέση του πάγκου, ενώ στην ομάδα είχαν φτάσει και ορισμένοι ικανοί νέοι παίκτες, όπως ο Άντον Ντόμπος, ο Μαρσέλο και ο Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης.

Η Ένωση έχει κάνει καλά παιχνίδια, τόσο στο Κύπελλο UEFA, αποκλείοντας την Ολίμπια Λιουμπλιάνας, όσο και στην Ελλάδα, όπου βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την κορυφή. Από την άλλη, ο Αθηναϊκός, έχοντας πολλούς νέους παίκτες στη σύνθεσή του (Νικόλα Τζίνο, Νίκος Θεοδωρόπουλος, Πέτρος Ρουτζιέρης, Βλάντιμιρ Νέναντιτς, Πέτρος Νίτης, Σωτήρης Μαυρομάτης, Κώστας Τσάνας, Γιώργος Πουλόπουλος) θυμίζει ελάχιστα την ομάδα που 5 χρόνια πριν είχε κοντράρει στα ίσια τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η συνάντηση των δυο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο ήταν μια αφορμή για την ΑΕΚ να 'χορέψει' στο χορτάρι, κάνοντας το 7-0 να μοιάζει περισσότερο με σκορ φιλικού ξεμουδιάσματος. Ο ανταγωνισμός είχε μείνει στα χαρτιά. Η ΑΕΚ στόχευε ξανά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο Αθηναϊκός στο να παραμείνει στην κατηγορία. Η ιστορία βέβαια, γράφτηκε λίγο διαφορετικά.

Αθηναϊκός (Γιάννης Παθιακάκης): Πλιώτας, Τζίνο, Κόλτζος, Μόνος (57' Χατζηαγγελής), Ρουτζιέρης, Θεοδωράκος (59' Νέναντιτς), Τσιρώνης, Μαυρομάτης, Σιδηρόπουλος, Βελής, Σπίνουλας (65' Τσάνας)

ΑΕΚ (Πέτρος Ραβούσης): Ατματσίδης, Μπορμπόκης (65' Κοπιτσής), Κωστένογλου, Μανωλάς (62' Ντόμπος), Κασάπης, Βλάχος, Μαλαδένης, Σαβέφσκι (72' Μαρσέλο), Κετσμπάγια, Κωστής, Νικολαΐδης

Γκολ: 33' Κετσμπάγια, 44', 90' Νικολαΐδης, 53' Σαβέφσκι, 66', 72' Κωστής, 88' Κοπιτσής

Pod-όσφαιρο #51: Θα αντέξει ο Ολυμπιακός στη μάχη τίτλου αν πουλήσει 3 βασικούς;


News 24/7

24MEDIA NETWORK