Το αιώνιο ντέρμπι μέσα από τα μάτια των Ελλήνων μεταναστών

Αλήθεια, πως ζουν ένα ντέρμπι αιωνίων μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού οι κάτοικοι του εξωτερικού; Το Contra.gr μίλησε με δυο μέλη συνδέσμων σε ΗΠΑ - Ελβετία που μας αποκάλυψαν πως προετοιμάζονται για το μεγάλο παιχνίδι και το ρόλο που παίζουν, πλέον, για τους Έλληνες μετανάστες.

Το αιώνιο ντέρμπι μέσα από τα μάτια των Ελλήνων μεταναστών
pao osfp sundesmoi

Η ελληνική παρουσία στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης ολοένα και μεγαλώνει, αφού πολλοί νέοι άνθρωποι αναζητούν εργασία και προοπτική μακριά από τη χώρα μας. Είναι κάτι που μας έκανε μεγάλη εντύπωση στην επικοινωνία που είχαμε με τα παιδιά των συνδέσμων από τις ΗΠΑ και την Ελβετία.

Ένα ντέρμπι αιωνίων, λοιπόν, εκτός από τον προφανή λόγο ( γόητρο - κίνητρο για νίκη), είναι μία καλή ευκαιρία για να έρθουν κοντά οι Έλληνες που έφυγαν βιαστικά και διασκορπίστηκαν σε διάφορες πόλεις/πολιτείες.

Το Contra.gr μίλησε με δυο παιδιά από τους συνδέσμους "Olympiakos swiss fun club" και "Panatha USA". Δυο διαφορετικοί... κόσμοι αλλά με κοινό τρόπο σκέψης, κοινωνικό έργο και μακριά από ακραίες οπαδικές συμπεριφορές.

ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Το αιώνιο ντέρμπι μέσα από τα μάτια των Ελλήνων μεταναστών
osfp sundesmos 460

Πρώτος σταθμός η Ελβετία και ο πρόεδρος του συνδέσμου Μάριος Ραφαήλ. Η πρώτη μας ερώτηση αφορά το πως οργανώνονται πριν από ένα ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός στο εξωτερικό.

"Ο σύνδεσμος μας απαριθμεί περίπου 120 μέλη. Πέντε είμαστε στο διοικητικό συμβούλιο (Κέλυ, δυο Δημήτρηδες και δυο Γιώργηδες). Από το μεσημέρι ξεκινά η επικοινωνία με τηλέφωνα, skype, facebook και κανονίζουμε να συναντηθούμε στην Λωζάνη, γιατί βρίσκεται σχετικά κοντά με Γενεύη και Ζυρίχη, όπου είναι και ο μεγαλύτερος όγκος Ελλήνων.

Να σκοράρει ο Φουρτούνης: Απόδοση 3,20 στον Stoiximan.gr

Όλοι μαζί έχουμε το δικό μας στέκι. Μία παμπ που σε συνεννόηση με την ιδιοκτησία την μέρα των αγώνων έχει ελληνικό χρώμα. Βέβαια ο σύνδεσμος μας έχει πολλά μέλη που κατεβαίνουν στην Ελλάδα για αυτά τα παιχνίδια, ενώ κάνουμε πολλά ταξίδια στο εξωτερικό για να δούμε τον Ολυμπιακό".

Πως είναι η συνύπαρξη με τους υπόλοιπους φιλάθλους άλλων ελληνικών ομάδων στο εξωτερικό;

"Η αντιπαλότητα κρατάει μόνο 90 λεπτά. Την άλλη μέρα θα βρεθούμε στο γραφείο, στα ΜΜΜ στην καθημερινή μας ζωή. Πολλές φορές μάλιστα είναι και φίλαθλοι άλλων ομάδων μαζί μας. Μας αρέσει η καζούρα και η πλάκα, αλλά ποτέ δεν ξεφεύγει η κατάσταση.

Στον σύνδεσμό μας εξάλλου υπάρχουν άνθρωποι υψηλού επιπέδου. Επιχειρηματίες, γιατροί, ιδιωτικοί επαγγελματίες και άλλοι. Υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας. Χαρακτηριστικά να σας πω, πως μέσω του συνδέσμου μας καταφέραμε να βρούμε δουλειά σε ένα παιδί που είχε μεγάλη ανάγκη. Βέβαια θέλουμε να κερδίσουμε και δεν... ντρεπόμαστε να το δείξουμε".

Η ζωή στο εξωτερικό πως είναι για έναν Έλληνα φίλαθλο; Βοηθάνε καθόλου τέτοιες αφορμές για να συναντηθείτε μαζί;

"Πολλά παιδιά έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό λόγω της κρίσης. Ήρθαν πολλοί εδώ και είμαστε ενωμένοι. Σας είπα πως πολλές φορές μαζί μας είναι και παιδιά άλλων ομάδων. Επίσης έχουμε καλές σχέσεις με φιλάθλους της Γιανγκ Μπόις και του ΠΑΟΚ.

Το αιώνιο ντέρμπι μέσα από τα μάτια των Ελλήνων μεταναστών
osfp sundesmos 460

Γενικότερα η Ελβετία είναι μία χώρα που τους αρέσουν οι κοινωνικές ομάδες να έχουν συλλόγους. Να απασχολούνται δηλαδή οι άνθρωποι, αλλά ταυτόχρονα να παράγουν και έργο. Ο δικός μας σύνδεσμος έχει πλούσιο κοινωνικό έργο. Προσπαθούμε να ανοίξουμε το δικό μας χώρο, θέλουμε να οργανώσουμε αιμοδοσία στην Λωζάνη, να μαζέψουμε ρουχισμό για τις ασθενείς κοινωνικές ομάδες, όπως και να δώσουμε υποτροφίες σε μικρά παιδιά που θέλουν να δουλέψουν σε ποδοσφαιρικές ακαδημίες.

Είναι κάτι που επικροτεί εδώ η κοινωνία. Γενικότερα οι Έλληνες στην Ελβετία είναι υψηλού επιπέδου, μορφωμένοι, αλλά ακόμα και τα παιδιά με μικρότερη μόρφωση είναι εργατικοί και βρίσκουν αμέσως θέσεις εργασίας".

Ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε;

"Αγαπάμε όλα τα αθλήματα του Ολυμπιακού. Έχουμε κάνει ταξίδια για το ποδόσφαιρο, το πόλο, στο μπάσκετ με την Μπαρτσελόνα. Όλα αυτά όμως μέσα σε νορμάλ πλαίσια και μακριά από οπαδική βία. Σε αυτό ίσως βοήθησε και η νοοτροπία που επικρατεί στο εξωτερικό".

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

Το αιώνιο ντέρμπι μέσα από τα μάτια των Ελλήνων μεταναστών
pao sundesmos 460

Το ταξίδι μας συνεχίστηκε αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Στην Νέα Υόρκη και τον σύνδεσμο "Panatha USA". Εκεί βρήκαμε τον Βλάση Αναστασίου, που μας περιέγραψε όμορφες ιστορίες και διδακτικές για το πως πρέπει να βλέπουμε τον αθλητισμό.

Τι συναισθήματα προσφέρει ένα ντέρμπι για έναν φίλαθλο στο εξωτερικό;

"Ένα από τα λίγα πράγματα που μας λείπουν από την Ελλάδα είναι και το γήπεδο. Λόγω της τεχνολογίας, βέβαια, μπορούμε να δούμε τα πάντα και αισθανόμαστε τυχεροί. Κάθε ντέρμπι το περιμένουμε με ανυπομονησία και προετοιμαζόμαστε από την Πέμπτη"!

Δηλαδή; Τι κάνετε;

"Η λέσχη μας στην Αστόρια είναι έτοιμη να δεχθεί αρκετό κόσμο. Σε αυτά τα ματς γίνεται το αδιαχώρητο! Για εμάς ο Παναθηναϊκός είναι τρόπος ζωής. Πραγματικά είναι συγκινητικό να βλέπεις ανθρώπους όλων των ηλικιών να βλέπουν τα ματς μαζί μας. Ο καθένας έχει τη δική του ιστορία και μας την λέει κατά τη διάρκεια των αγώνων. Είναι στιγμές που σου μένουν".

Να σκοράρει ο Λέτο: Απόδοση 3,90 στον Stoiximan.gr

Ποια είναι η σχέση σας με τους φιλάθλους των άλλων ομάδων;

"Η λέσχη μας είναι αρκετά μεγάλη και πάντα υπάρχει χώρος για όλους. Έρχονται πολλά παιδιά και από άλλες ομάδες για να δούμε μαζί αγώνες. Φυσικά δεν λείπουν τα πειράγματα και η καζούρα, αλλά σε λογικά πλαίσια. Υπάρχει πάντα σεβασμός μεταξύ μας, γιατί εδώ στα ξένα είναι δύσκολα και γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα. Είμαστε όλοι φίλοι μεταξύ μας.

Το αιώνιο ντέρμπι μέσα από τα μάτια των Ελλήνων μεταναστών
pao sundesmos 460

Βέβαια έχουν μείνει εντυπωσιασμένοι με τη δουλειά μας και το κοινωνικό μας έργο".

Κλείνοντας πείτε μας δυο λόγια για τις ενέργειες σας εκτός του Παναθηναϊκού.

"Εκτός του ότι φυλάμε πράσινες Θερμοπύλες στην Αμερική (γέλια), έχουμε δυο ομάδες με πράσινο χρώμα, το κλαμπ που αποτελεί στολίδι, ενώ το καλοκαίρι διαθέτουμε ακαδημίες για τα μικρά παιδιά.

Φιλοξενούμε ποδοσφαιριστές, παλαιούς ποδοσφαιριστές και άλλων ομάδων, παράγοντες, ενώ πραγματοποιούμε και ταξίδια στο εξωτερικό. Βοηθάμε και στην κοινωνία μας. Έχουμε έντονη παρουσία σε γηροκομεία, νοσοκομεία και προσπαθούμε να λύνουμε κοινωνικά προβλήματα και ευαισθησίες. Δεν είναι όλα ποδόσφαιρο στη ζωή".

News 24/7

24MEDIA NETWORK