To αλφάβητο της Εθνικής ομάδας
Λίγο πριν ριχτεί στη μάχη του Μουντιάλ, το Contra.gr καταγράφει το αλφάβητο της Εθνικής ομάδας.
Β όπως λέμε Βύντρα. Ο αμυντικός του Παναθηναϊκού προέρχεται από μία σούπερ σεζόν και αναμένεται να βοηθήσει την Εθνική σε πολλούς τομείς. Ξεκινάει πάντως από τη θέση του δεξιού μπακ.
Γ όπως λέμε Γκέκας. Η μεγάλη ελπίδα της Εθνικής για το πολυπόθητο γκολ που τόσο μας λείπει από τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ολοι στην επίθεση θα δουλέψουν για τον Φάνη.
Δ όπως λέμε δημιουργικότητα. Το μεγάλο ζητούμενο για το συγκρότημα του Οτο Ρεχάγκελ. Στην καταστροφή του παιχνιδιού του αντιπάλου τα πάμε μια χαρά, τι γίνεται όμως όταν έχουμε την μπάλα στα πόδια μας;
Ε όπως λέμε Ελλάδα και ελληνική ομογένεια. Οι Ελληνες διεθνείς έχουν δύο λόγους παραπάνω για να τα δώσουν όλα σ’ αυτό το Μουντιάλ. Πρώτον για να χαρίσουν χαμόγελο σε μία χώρα η οποία βάλλεται πανταχόθεν και δεύτερον για να ευχαριστήσουν την ελληνική ομογένεια της Νοτίου Αφρικής.
Ζ όπως λέμε ζήτω. Πολλοί θα θέλαμε να το φωνάξουμε κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Και ας μην είναι μόνο για νίκες.
Η όπως λέμε ηγέτης. Δεν στερείται προσωπικοτήτων η Εθνική ομάδα. Και Κατσουράνης υπάρχει και Καραγκούνης και Γκέκας και Σαμαράς και Κυργιάκος.
Θ όπως λέμε θρίαμβος. Ο μεγάλος στόχος, αυτό που έχουμε όλοι στο μυαλό μας αλλά δεν θέλουμε να ομολογήσουμε. Να πετύχουμε ένα θρίαμβο, όπως και αν τον ορίζει ο καθένας.
Ι όπως λέμε ισορροπία, στοιχείο που απαιτείται για να προκόψει αγωνιστικά η Εθνική. Ισορροπία μεταξύ των γραμμών για καλύτερα αποτελέσματα και αποτελεσματικότερο ποδόσφαιρο.
Κ όπως λέμε Κάπτεν ή Καραγκούνης. Ο άσος του Παναθηναϊκού, πιστός στρατιώτης των Εθνικών ομάδων από μικρό παιδί, επωμίστηκε και το βάρος της αρχηγίας. Η Εθνική στηρίζει πολλά στα έμπειρα πόδια του και στο ηγετικό πνεύμα του.
Μ όπως λέμε Μαραντόνα. Το θεό του παγκοσμίου ποδοσφαίρου θα τον βρούμε και πάλι μπροστά μας, αυτή τη φορά ως προπονητή της Εθνικής Αργεντινής.
Ν όπως λέμε νέος η Νίνης. Στην τρυφερή ηλικία των 20 ετών ο Σωτήρης Νίνης είναι ένας ώριμος ποδοσφαιριστής με διεθνείς παραστάσεις. Η δημιουργικότητά του και η άγνοια κινδύνου που τον διακρίνει θα αποδειχθούν στοιχεία ιδιαίτερα χρήσιμα στον Οτο Ρεχάγκελ.
Ξ όπως λέμε….ξεροκεφαλιά, γνώρισμα που ανέκαθεν χαρακτήριζε τον Οτο Ρεχάγκελ. Ο Γερμανός ακούει μόνο το ένστικτό του και δεν δίνει δεκάρα για τη γνώμη των άλλων. Καλύτερα αν σκεφτείς κανείς τι του καταμαρτυρούσαν οι επικριτές του όταν πρωτοανέλαβε την ομάδα.
Ο όπως λέμε Οτο. Ο Ρεχάγκελ θα μείνει στην ιστορία με το μικρό του όνομα. Θα είναι για πάντα ο δικός μας ο Οτο, ο άνθρωπος που δημιούργησε το μεγαλύτερο αθλητικό θαύμα όλων των εποχών.
Π όπως λέμε πειρατικό. Ετσι, για να μην ξεχνιόμαστε. Αλλωστε η αύρα του 2004 θα συνοδεύει πάντα αυτήν την ομάδα όσα χρόνια και αν περάσουν.
Ρ όπως λέμε ρεβάνς. Ο αγωνιστικός καταποντισμός της Εθνικής στο Μουντιάλ της Αμερικής το 1994 και το περίφημο 4, 4, 2 δεν έχουν ακόμα ξεχαστεί. Ευκαιρία λοιπόν να πάρουμε το αίμα μας πίσω. Τουλάχιστον να βάλουμε ένα γκολ και να πάρουμε τους πρώτους βαθμούς μας.
Σ όπως λέμε Σαμαράς. Ο Οτο Ρεχάγκελ του επιφυλάσσει ένα νέο ρόλο (δημιουργού πίσω από τον φορ) και ο επιθετικός της Σέλτικ αναμένεται να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων.
Τ όπως λέμε Τοπαλίδης. Ο εξ’ απορρήτων του Ρεχάγκελ, ο πιστός συνοδοιπόρος του από την αρχή του ταξιδιού, το 2001, έως και σήμερα.
Υ όπως λέμε υπερηφάνεια. Το συναίσθημα που τόσο θέλουμε να νιώσουμε και που τόσο μας λείπει τα τελευταία χρόνια. Σηκώστε μας λίγο πιο ψηλά ρε παιδιά, το έχουμε ανάγκη.
Φ όπως λέμε φανέλα. Γιατί από τους ποδοσφαιριστές μας έχουμε την απαίτηση να παίξουν κυρίως γι’ αυτήν. Όλα τα υπόλοιπα έπονται.
Χ όπως λέμε χαμόγελο το οποίο δεν θα φύγει ποτέ από τα χείλη μας ότι και αν γίνει στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής. Πάνω από όλα μετράει η παρουσία.
Ψ όπως λέμε ψυχολογία η οποία βρίσκεται σε αρκετά καλά επίπεδα πριν τη σέντρα του μεγάλου τουρνουά. Ας ελπίσουμε ότι μετά τα πρώτα αποτελέσματα, αυτή η μετοχή θα κάνει λίμιτ απ.
Ω όπως λέμε ωριμότητα. Τους παίκτες μας τους χαρακτηρίζει ιδιαίτερα η συγκεκριμένη αρετή αφού οι περισσότεροι έχουν πλέον μεγάλα αποθέματα εμπειρίας.
| Αριθμός | Ποδοσφαιριστής | Θέση | Ηλικία | Σύλλογος |
| 1 | Κώστας Χαλκιάς |
Τ | 36 | ΠΑΟΚ |
| 12 |
Αλέξανδρος Τζόρβας |
Τ | 27 |
Παναθηναϊκός |
| 13 |
Μιχάλης Σηφάκης |
Τ | 25 | Άρης |
| 2 |
Γιούρκας Σεϊταρίδης |
Α | 29 |
Παναθηναϊκός |
| 22 |
Στέλιος Μαλεζάς |
Α | 25 | ΠΑΟΚ |
| 4 |
Νίκος Σπυρόπουλος |
Α | 26 | Παναθηναϊκός |
| 5 |
Βαγγέλης Μόρας |
Α | 28 |
Μπολόνια |
| 8 |
Αβραάμ Παπαδόπουλος |
Α | 26 | Ολυμπιακός |
| 11 |
Λουκάς Βύντρα |
Α | 29 | Παναθηναϊκός |
| 15 |
Βασίλης Τοροσίδης |
Α |
25 |
Ολυμπιακός |
| 16 |
Σωτήρης Κυργιάκος |
Α |
30 |
Λίβερπουλ |
| 19 |
Σωκράτης Παπασταθόπουλος |
Α |
22 | Τζένοα |
| 3 |
Χρήστος Πατσατζόγλου |
Μ |
31 |
Ομόνοια |
| 6 |
Αλέξανδρος Τζιώλης |
Μ | 25 |
Σιένα |
| 10 |
Γιώργος Καραγκούνης |
Μ | 33 | Παναθηναϊκός |
| 18 |
Σωτήρης Νίνης |
Μ | 20 | Παναθηναϊκός |
| 21 |
Κώστας Κατσουράνης |
Μ | 30 | Παναθηναϊκός |
| 23 |
Σάκης Πρίττας |
Μ |
31 | Άρης |
| 7 |
Γιώργος Σαμαράς |
Μ |
25 | Σέλτικ |
| 9 |
Άγγελος Χαριστέας |
Ε | 30 | Νυρεμβέργη |
| 14 |
Δημήτρης Σαλπιγγίδης |
Ε | 28 |
Παναθηναϊκός |
| 17 |
Φάνης Γκέκας |
Ε | 30 |
Χέρτα |
| 20 |
Παντελής Καπετάνος |
Ε | 27 | Στεάουα |