Το Αμβούργο όρισε τη μοίρα του στα σκισμένα τζιν του Κλοπ

Στις 08/10/2015, ο Γιούργκεν Κλοπ συμφώνησε με τη Λίβερπουλ. Πριν από 12 χρόνια το Αμβούργο μπορούσε να τον υπογράψει. Σήμερα δεν μπορεί παρά να αναρωτιέται πόσο διαφορετική μπορεί να ήταν η ιστορία αυτών των ετών αν δεν είχε απορρίψει τον Γερμανό τεχνικό για... το ατημέλητο στυλ και την προτίμηση του στο τσιγάρο.

Ο Γιούργκεν Κλοπ χειροκροτεί τους φίλους της Λίβερπουλ που βρέθηκαν στο Carrow Road για την αναμέτρηση με τη Νόριτς, στις 15 Φεβρουαρίου 2020. (AP Photo/Frank Augstein)
Ο Γιούργκεν Κλοπ χειροκροτεί τους φίλους της Λίβερπουλ που βρέθηκαν στο Carrow Road για την αναμέτρηση με τη Νόριτς, στις 15 Φεβρουαρίου 2020. AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

Το 2008 το Αμβούργο έψαχνε για προπονητή. Ένας από τους υποψήφιους που είχε ξεχωρίσει, ήταν ο φέρελπις -ακόμη εκείνη την εποχή- 40χρονος τεχνικός, Γιούργκεν Κλοπ. Οι νεότερες γενιές ενδεχομένως να μην αντιλαμβάνονται το μέγεθος του Αμβούργου, μιας ομάδας που έχει κατακτήσει Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης και 6 πρωταθλήματα Γερμανίας. Επιτεύγματα που σίγουρα ανήκουν σε μια μακρινή εποχή, αλλά δεν παύουν να αποτελούν σπουδαία κατορθώματα του γερμανικού συλλόγου, στις τάξεις του οποίου ο μεγάλος Κέβιν Κίγκαν κέρδισε την Χρυσή Μπάλα.

Το Αμβούργο είχε αφιερώσει πολλές ώρες αναλύοντας την περίπτωση του Γιούργκεν Κλοπ. Είχαν συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που αφορούσαν την τακτική του, την μεθοδολογία προπόνησης, το κοουτσάρισμα από τον πάγκο την ώρα του αγώνα. Ανάμεσα στις σημειώσεις στον φάκελο που παραδόθηκε στην διοίκηση της ομάδας, ξεχώριζε και μια που αφορούσε τις... στυλιστικές επιλογές του Γερμανού τεχνικού. Και τη συνήθεια του να φορά σκισμένα τζιν.

Το ατημέλητο στυλ του Κλοπ, ο -κατά τη γνώμη των υπεύθυνων του Αμβούργου- κακός τρόπος διαχείρισης των media, το γεγονός πως κάπνιζε ή δεν ήταν πάντα ακριβής στον χρόνο εργασίας του, ώθησαν τη γερμανική ομάδα στο να αμφιβάλλει για την καταλληλότητα του για το πόστο του προπονητή...

Έτσι το Αμβούργο προχώρησε σε αυτή που θεωρούσε πιο ασφαλή επιλογή, προσλαμβάνοντας τον Μάρτιν Γιολ, πρώην τεχνικό της Τότεναμ. Ο Γιούργκεν Κλοπ δεν ήταν και πολύ χαρούμενος όταν πληροφορήθηκε τα όσα είχαν συμπεριλάβει οι σκάουτερ του Αμβούργου στο φάκελο τους, σίγουρα όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει την ανοδική πορεία στην καριέρα του με τα γνωστά αποτελέσματα.

Τη στιγμή που ο Γερμανός τεχνικός κατακτούσε δύο πρωταθλήματα (και ένα νταμπλ) με την Ντόρτμουντ, το Αμβούργο συνέχισε να διαγράφει φθίνουσα πορεία. Κατάφερνε να αποφύγει τον υποβιβασμό την ύστατη ώρα και να διατηρεί την φήμη του ως η μοναδική ομάδα στην ιστορία της Bundesliga που δεν είχε λείψει ποτέ από την κατηγορία.

Όμως τα χρόνια της μετριότητας ήταν πολλά και το μοιραίο επήλθε το 2018, όταν το Αμβούργο υποβιβάστηκε στην 2η κατηγορία. Δύο εβδομάδες μετά την 'μαύρη μέρα' στην ιστορία της γερμανικής ομάδας, ο Κλοπ οδηγούσε τη Λίβερπουλ, στην οποία υπέγραψε σαν σήμερα πριν από 5 χρόνια, στον τελικό του Champions League. Και ένα χρόνο μετά στην κατάκτηση του. Την περσινή σεζόν το Αμβούργο έμοιαζε έτοιμο να επιστρέψει στην Bundesliga, καθώς από την αρχή της σεζόν ήταν σε θέσεις προβιβασμού. Μέχρι και το lockdown.

Η επιστροφή στη δράση σημαδεύτηκε από καταστροφική φόρμα, με αποτέλεσμα όχι μόνο να χαθεί η άνοδος αλλά και η θέση των playoffs. Η Χάιτενχάιμ νίκησε το Αμβούργο την τελευταία αγωνιστική και 'έκλεψε' από το Αμβούργο την δεύτερη ευκαιρία... Σε πλήρη αντίθεση, την ίδια εποχή ο Κλοπ παρουσίαζε την πλέον κυριαρχική έκδοση της Λίβερπουλ, οδηγώντας την στο πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια και πρώτο γενικότερα από την ίδρυση της Premier League.

Πλέον, 12 χρόνια μετά, το Αμβούργο δεν μπορεί παρά να διερωτάται πόσο διαφορετικά θα μπορούσε να έχει κυλήσει η ιστορία αυτών των ετών αν δεν είχε απορρίψει τον Γερμανό τεχνικό για το ατημέλητο στυλ και την προτίμηση του στο τσιγάρο...

News 24/7

24MEDIA NETWORK