Το 'αμυντικό τανκ' που διέλυσε το αλκοόλ και τον καρκίνο

Ο Φραντσίσκο Ατσέρμπι δεν είναι απλά ένας 'δυνατός αμυντικός': Ούτε το αλκοόλ, ούτε ο καρκίνος, ούτε τα αντίπαλα σέντερ φορ μπορούν να τον περάσουν.

Ο Ατέρμπι (δεξιά) σε μονομαχία με τον Άντε Ρέμπιτς της Μίλαν, στις 3 Νοεμβρίου 2019
Ο Ατέρμπι (δεξιά) σε μονομαχία με τον Άντε Ρέμπιτς της Μίλαν, στις 3 Νοεμβρίου 2019 AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Σε κάθε συζήτηση για τους καλύτερους αμυντικούς της Ευρώπης και ακόμα περισσότερο, σε κάθε συζήτηση για τους καλύτερους αμυντικούς στο Καμπιονάτο, ο Φρανσίσκο Ατσέρμπι αξίζει να βρίσκεται μέσα και να μονοπωλεί τον διάλογο. Ο Ατσέρμπι είναι μόλις 31 ετών, αγωνίζεται στη Λάτσιο ως σέντερ μπακ και το δίπολο των άθλων που έχει πετύχει τόσο στη ζωή του όσο και εντός αγωνιστικών χώρων, αποδεικνύει πως στον ορισμό του 'σκληρού αμυντικού' θα έπρεπε να βρίσκεται η φωτογραφία του.

Ο Ατσέρμπι είναι σίγουρα ένας ξεχωριστός τύπος. Τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι παίκτες της Εθνικής Ιταλίας βρέθηκαν στην παιδιατρική κλινική Bambino Gesu, για να μιλήσουν με πεδία που παλεύουν με σοβαρές ασθένειες και να τους χαρίσουν μερικές στιγμές ξενοιασιάς, εκείνος έμεινε τελευταίος. Όταν ο προπονητής Ρομπέρτο Μαντσίνι ζήτησε από τους παίκτες του να αποχωρήσουν νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα παίρνοντας το πούλμαν, ώστε να προλάβουν το χρονοδιάγραμμα των προπονήσεων για τον αγώνα με την Εθνική Ελλάδας, ο Ατσέρμπι απάντησε "δεν με ενδιαφέρει, θα πάρω ταξί και θα προλάβω το πούλμαν". Επισκέφτηκε κάθε πτέρυγα και και κάθε δωμάτιο της κλινικής. Γνωρίζει άλλωστε, καλύτερα από όλους τι σημαίνει να παλεύεις με μια ανίατη ασθένεια.

Ο Ατσέρμπι διαγνώστηκε με καρκίνο στους όρχεις το καλοκαίρι του 2013, κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων για την υπογραφή συμβολαίου με την Σασουόλο. Το χειρουργείο κρίθηκε επιτυχημένο, ο κακοήθης όγκος είχε γίνει ένα κακό όνειρο και ο Ατσέρμπι επέστρεφε στην ενεργό δράση. Τον Δεκέμβριο του 2013 όμως, μια ιατρική εξέταση έδειχνε ανισορροπίες στα επίπεδα ορμονών του οργανισμού του, που αποδεικνύονταν λίγο αργότερα πως αποτελούσαν σοβαρές ενδείξεις επιστροφής του καρκίνου. Ο σέντερ μπακ υποβλήθηκε σε χημειοθεραπείες από το ξεκίνημα του 2014 και για τρεις μήνες, επιστρέφοντας σε πλήρη δράση με την Σασουόλο στα τέλη του Οκτώβρη. Το λιοντάρι είχε βγει ξανά από το κλουβί του.

'Λιοντάρι' ήταν και ο χαρακτηρισμός που του είχε αποδώσει και ο έμπειρος αθλητικός φωτογράφος Λούκα Μπιτζάρι, επίσης φανατικός οπαδός της Σασουόλο, κατά την τετραετή παρουσία του στην ομάδα. "Όλοι ξαφνιαστήκαμε με την είδηση της ασθένειας του. Αλλά όταν γύρισε, τον υποδεχτήκαμε με αγάπη", δήλωσε πρόσφατα ο Μπιτζάρι σε ιταλικά μέσα.

Είχε προηγηθεί ένας εξίσου ανυπέρβλητος άθλος για τον Ατσέρμπι το 2012, όταν ο Ιταλός αμυντικός αγωνιζόμενος με την φανέλα της Μίλαν και πενθώντας το θάνατο του πατέρα του, βρήκε 'στήριγμα' στο αλκοόλ. Ο Ατσέρμπι, σε συνέντευξη του στην La Repubblica, εξομολογήθηκε πως αυτή ήταν η στιγμή της ζωής του που μπορεί να περιγράψει ως 'απόλυτος πάτος'. "Ήταν λες και είχα ξεχάσει να παίζω. Έπινα συνέχεια, έπινα κυριολεκτικά, τα πάντα. Ακούγεται παράδοξο, αλλά νιώθω πως ο καρκίνος με έσωσε τελικά. Ήταν σαν να είχα ένα στόχο να κυνηγήσω ξανά, ένα όριο να υπερβώ, ώστε να δω ξανά τον κόσμο με μια νέα μάτια".

Ο Ατσέρμπι όμως κατάφερε ως ένας χαλκέντερος μπακ να διαλύσει και τον αλκοολισμό και τον καρκίνο και να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο, παίζοντας στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι σήμερα. Αρχικά, κλήθηκε να γίνει ο παίκτης ειδικών αποστολων, αντικαθιστώντας τον Στεφάν Ντε Βρι στην αμυντική γραμμή της Λάτσιο. Η τριάδα των Στεφάν Ραντού, Λούις Φελίπε, Φρανσέσκο Ατσέρμπι απέκτησε χημεία και συνοχή, διαμορφώνοντας τον ποιοτικό πυρήνα της διάταξης 3-5-2 που έφερε ο Σιμόνε Ινζάγκι στη Λάτσιο. Ένας τραυματισμός του Τζόρτζιο Κιελίνι τον έφερε και στην Εθνική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Ρομπέρτο Μαντσίνι, σε ένα rollercoaster 150+ αγώνων σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, από τον Οκτώβριο του 2015 ως και σήμερα. 

Ο Άλιστερ Μακένζι, Βρετανός αθλητικογράφος που ασχολείται με το ιταλικό ποδόσφαιρο, μιλώντας στο Bleacher Report, έδωσε τον ορισμό της κινηματογραφικής πορείας της ζωής του Ατσέρμπι στον αθλητισμό: "Η αφήγηση γύρω από το όνομα του, αναφέρεται κυρίως στο θέμα του πως επιβίωσε από τον καρκίνο, όμως τίποτα δεν του έχει χαριστεί στο γήπεδο. Αντικατέστησε τον Κιελίνι στην Εθνική γιατί ήταν ο καλύτερος αμυντικός εκείνη τη στιγμή και από τότε που βρέθηκε στη Λάτσιο, έχει τεράστια προσφορά στην αγωνιστική άνοδο της ομάδας. Παίρνει πολλή αγάπη για όσα έχει περάσει, αλλά δεν χαρίζεται σε κανέναν στο γήπεδο".

Αμυντικό τανκ, Μπρούνο Ατσέρμπι, μόλις βρήκαμε τον ορισμό.

Είναι από τώρα πρωταθλήτρια Αγγλίας η Λίβερπουλ;

News 24/7

24MEDIA NETWORK