Το ανατριχιαστικό αφιέρωμα της "Repubblica" για το "Χέιζελ"

Χέιζελ, 29 Μαΐου 1985: Η ιστορία ενός αγώνα που τελείωσε, προτού καν αρχίσει. Η "Repubblica" ετοίμασε ένα ανατριχιαστικό video-αφιέρωμα διάρκειας περίπου 40 λεπτών. Σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα είχαν χάσει τη ζωή τους (ή τραυματίστηκαν σοβαρά και πέθαναν λίγο αργότερα) 39 άνθρωποι. Ποιος τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών; Ποια Λίβερπουλ και ποια Γιουβέντους;

Το ανατριχιαστικό αφιέρωμα της "Repubblica" για το "Χέιζελ"

Η εισβολή των οπαδών της Λίβερπουλ στην "ουδέτερη" ζώνη, όπου βρίσκονταν αρκετοί φίλοι της Γιουβέντους, προξένησε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Νωρίτερα, είχαν καταγραφεί μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο η ατμόσφαιρα συνέχισε να μυρίζει μπαρούτι και ουδείς μπορούσε να διασφαλίσει τη σωματική ακεραιότητα των χιλιάδων θεατών που είχαν στοιβαχτεί στον τομέα Ζ του βελγικού σταδίου.

Το ανατριχιαστικό αφιέρωμα της "Repubblica" για το "Χέιζελ"

Λίγο πριν από τη σέντρα, δεκάδες οπαδοί της Λίβερπουλ προσέγγισαν ακόμα περισσότερο τον τομέα Z, με αποτέλεσμα ολόκληρη η μάζα των φιλάθλων της Γιουβέντους να οπισθοχωρήσει άτακτα προς έναν τοίχο στο τέλος της εξέδρας τους.

Ο τοίχος δεν άντεξε από το βάρος και κατέρρευσε, με συνέπεια δεκάδες άνθρωποι να παγιδευτούν κάτω από τα συντρίμμια και εκατοντάδες να περάσουν από πάνω τους για να σωθούν.

Τριάντα εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων 32 Ιταλοί, τέσσερις Βέλγοι, δύο Γάλλοι και ένας Βορειοϊρλανδός, ενώ περισσότεροι από 350 τραυματίστηκαν, αλλά η χαοτική κατάσταση που επικρατούσε και η περιορισμένες δυνάμεις των Αρχών καθυστέρησαν την ιατρική περίθαλψη.

Το ανατριχιαστικό αφιέρωμα της "Repubblica" για το "Χέιζελ"

Το ανατριχιαστικό αφιέρωμα της "Repubblica" έχει δημιουργηθεί στην ιταλική γλώσσα, ωστόσο οι εικόνες μιλούν από μόνες τους: η κατάρρευση του τοίχου, τα θύματα, τα φέρετρα...

Στο video μιλούν μεταξύ άλλων οι Μάρκο Ταρντέλι, Πάολο Ρόσι και Αντόνιο Καμπρίνι, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: "Παίξαμε αυτό το ματς για λόγους ασφαλείας. Μας είχαν πει ότι υπάρχει μόνο ένας νεκρός. Είμαστε κι εμείς υπεύθυνοι γιατί δεν είχαμε αντιληφθεί πλήρως το μέγεθος της τραγωδίας..."

News 24/7

24MEDIA NETWORK