Το Άνφιλντ δεν χωράει τη Λίβερπουλ και το σχέδιο ίσως δεν αρέσει σε κάποιους

Όχι δεν πρόκειται, τουλάχιστον σύντομα, να κατεδαφιστεί η ιστορική έδρα των 'κόκκινων'. Μεγάλη επέκταση και νέα άδεια για events έχουν στα σκαριά οι άνθρωποι του κλαμπ.

Ο Τζέιμς Μίλνερ ετοιμάζεται να εκτελέσει κόρνερ από τη γωνία του Άνφιλντ
Ο Τζέιμς Μίλνερ ετοιμάζεται να εκτελέσει κόρνερ από τη γωνία του Άνφιλντ AP PHOTO/JON SUPER

Έτος εγκαινίων; 1884. Ρεκόρ προσέλευσης; 61.905 θεατές από το 1952. Νυν χωρητικότητα; 54.074 θεατές. Το Άνφιλντ, το 'σπίτι' της Λίβερπουλ, είναι από τα παλαιότερα και πιο παραδοσιακά, αυθεντικά θα λέγαμε, γήπεδα στην Αγγλία. Ωστόσο μόλις το έβδομο μεγαλύτερο, με συνέπεια οι ανάγκες της ζήτησης να μην καλύπτονται πλέον σ' ένα μεγάλο ποσοστό τους. Πόσο μάλλον τώρα που η ομάδα του Μερσεϊσάιντ έχει αναγεννηθεί διοικητικά - οικονομικά - αγωνιστικά και οδεύει με μαθηματική ακρίβεια προς το πρώτο πρωτάθλημα ύστερα από 30 χρόνια!

Όσοι διαχειρίζονται τις τύχες του κλαμπ έχουν αντιληφθεί ότι η απαίτηση για 'άρτο και θεάματα' στην ιστορικότατατη έδρα των 'κόκκινων' είναι πολλαπλάσια από την προσφορά της σημερινής εποχής και οφείλουν να βρουν την καταλληλότερη λύση. Η μετακίνηση σ' ένα νέο, υπερσύγχρονο, γήπεδο θα προσέφερε μεν τέλειες συνθήκες, αλλά ταυτόχρονα θ' απέκοπτε σε μεγάλο βαθμό τη Λίβερπουλ από τον πυρήνα της. Τόσες κι άλλες τόσες ομάδες έχουν αλλάξει στέγη, ωστόσο το Άνφιλντ για τη Λίβερπουλ είναι ό,τι ένας χώρος λατρείας για τους πιστούς κάθε θρησκείας.

Δικαιολογημένη οπότε η ιδέα/απόφαση της επέκτασης του Άνφιλντ και ουχί η κατεδάφισή του προκειμένου να 'γεννηθεί' από τα συντρίμμια κάτι άλλο.

Η ανακοίνωση της Παρασκευής ήρθε να συνδέσει την ιστορικότητα του γηπέδου με την αναγκαία αύξηση της χωρητικότητας στις κερκίδες, οι οποίες προορίζεται να φιλοξενούν πια, μετά την αποπεράτωση, παραπάνω από 61.000 θεατές, καλύπτοντας ένα κομμάτι των αναγκών.

Το πρώτο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης αφορά τη δημιουργία ενός νέου διαζώματος στην 'Anfield Road Stand' (πέταλο απέναντι στην Kop), το οποίο με τα επιπλέον 7.000 καθίσματα και το bar/lounge θα παράσχει τη δυνατότητα σε περισσότερο κόσμο "να παρακολουθεί κάποια από τα καλύτερα ποδοσφαιρικά ματς της Ευρώπης σε μια παγκόσμιας κλάσης εγκατάσταση στην καρδιά του Λίβερπουλ".

Ούτως ή άλλως οι 'κόκκινοι' επιζητούν την ευρύτερη δυνατή συναινεση των ντόπιων, διότι το σχέδιο αυτό θα στερήσει τούς ένα μικρό μέρος του δρόμου. Χωρίς πάντως να δυσκολευτεί η πρόσβαση σε όσα μέρη είχαν προηγουμένως, αφού θα προβλεφθεί κάθε μικρή λεπτομέρεια.

Εφόσον η διαδικασία προχωρήσει και οι όποιες ενστάσεις των κατοίκων δεν αποτρέψουν την υλοποίηση του σχεδίου, στόχος των 'κόκκινων' είναι το κόστος του έργου να μην ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια λίρες. Παράλληλα θα γίνει μεγάλη προσπάθεια μήπως κι εξασφαλιστεί μια μόνιμη άδεια, και όχι διετής που ανανεώνεται άνευ εγγυήσεων για επέκταση, που θα επιτρέπει τη διοργάνωση και φιλοξενία έτερων εκδηλώσεων, αθλητικών ή μουσικών. Τέθηκε πάντως ως προϋπόθεση από τον διευθύνοντα σύμβουλο του κλαμπ, Άντι Χιουζ, να καλυφθεί καθένα από τα τρία προαπαιτούμενα κριτήρια (συναίνεση της κοινωνίας, εξασφάλιση του απαιτούμενου ποσού, οικοδομικές άδειες) προκειμένου να γίνει πράξη αυτή η φιλόδοξη σκέψη.

Για όσους αναρωτιούνται η Kop θα μείνει ανέγγιχτη, ως ιερό κειμήλιο που παραδίδεται από τη μία γενιά στην άλλη. Είναι η μόνη κερκίδα που οι άνθρωποι της Λίβερπουλ δεν σκοπεύουν να πειράξουν.

Ο Ολυμπιακός ή ο ΠΑΟΚ θα πάρει το ντέρμπι τίτλου;

News 24/7

24MEDIA NETWORK