Το αντίο του Φερνάντο Σάντος (vids)

Το αντίο και οι λόγοι της αποχώρησης του Φερνάντο Σάντος. Κουρασμένος και εξαντλημένος δήλωσε ο Πορτογάλος τεχνικός. Τέλος στα σενάρια για Ολυμπιακό, φήμες τα περί επαφής με την Εθνική Ελλάδας. Αναλυτικά τα όσα δήλωσε...

Το αντίο του Φερνάντο Σάντος (vids)
Αναλυτικα οι δηλώσεις του Πορτογάλου τεχνικού:

Αρχικά ο Φερνάντο Σάντος ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του τον πρόεδρο Θοδωρή Ζαγοράκη, τα μέλη της διοίκησης του ΠΑΟΚ, τον Ζήση Βρύζα και τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο, για τη συνεργασία που είχε μαζί του όλα αυτά τα χρόνια στην ομάδα, ενώ δεν θα μπορούσε να μην πει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που στήριξε την ομάδα.

"Είναι μια απόφαση που δεν την πήρα σήμερα ούτε χτες. Την έχω πάρει αρκετά πιο πριν, περίπου δύο μήνες πριν και την είχα ανακοινώσει στο τεχνικό μου επιτελείο.

Ήταν για μένα εξαντλητικό όλο αυτό το διάστημα, αυτό που έζησα με τον ΠΑΟΚ. Η πίεση, η συνεχής ενασχόληση με την ομάδα με εξάντλησαν. Πλέον δεν πιστεύω ότι πληρώ τις προϋποθέσεις για να συνεχίσω να προσφέρω.

Η τελική απόφαση είχα πει ότι θα είναι καλύτερη για μένα και τον σύλλογο. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι αν δεν είμαι 100% έτοιμος, δεν θα είναι το καλύτερο για μένα και την ομάδα. Δεν έχει να κάνει με το πλάνο και την ομάδα. Ζω με αυτή τη δουλειά, αλλά τώρα είμαι κουρασμένος.

Δεν πρόκειται να προπονήσω άλλον σύλλογο. Μετά από τρεις ή τέσσερις μήνες δεν ξέρω πώς θα είναι και πώς θα ζήσω μακριά από το ποδόσφαιρο. Δεν ξέρω πώς θα είναι κάθε μέρα να μην μυρίζω το γρασίδι. Δεν το έχω κάνει ξανά. Μια φορά μόνο που το έκανα πριν 15 χρόνια δεν ήξερα που βρισκόμουνα. Για τώρα η απόφαση είναι ότι δεν προπονώ άλλη ομάδα.

Δεν είπα τώρα το όχι, που η ομάδα βγήκε Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά εδώ και καιρό. Το είπα στους ανθρώπους που έπρεπε και η απόφασή μου αυτή δεν θα άλλαζε. Οι τρεις που δουλεύουν πιο στενά με μένα, Ζαγοράκης, Βρύζας και Κονσεϊσάο, γνωρίζανε την απόφασή μου. Από το μυαλό τους πέρασε η σκέψη ότι μπορούν να με μεταπείσουν, ιδίως αν έβγαινε η ομάδα Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά το έκανα ξεκάθαρο ότι η απόφασή μου δεν θα άλλαζε.

Εύχομαι η Εθνική Ελλάδας να πάει καλά στο Μουντιάλ, δεν υπάρχει λόγος όμως, να μπω στη φημολογία για να αναλάβω την Εθνική Ελλάδας. Δεν έχω μιλήσει ποτέ με κανέναν από την Ελληνική Ομοσπονδία και δεν ξέρω από πού πηγάζει η φημολογία.

Δούλεψα τρία χρόνια με όσα μου προσέφερε ο σύλλογος. Ο πρόεδρος από την πλευρά του ήταν πάντα ξεκάθαρος και ειλικρινής για το ποια ήταν τα όπλα που είχε στη διάθεσή του ο ΠΑΟΚ. Ποτέ δεν μου είπε ψέμματα. Δεν ήταν το εμπόδιό μου το μπάτζετ. Ξεκάθαρα!

Το παιχνίδι με τον Άρη μας στέρησε το πρωτάθλημα. Δεν έχει να κάνει με το αν έφτασα στα όριά μου. Όταν πήρα την απόφασή μου, πίστευα ακόμη ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει τον τίτλο.

Είμαι κουρασμένος από την καθημερινή τριβή με την ομάδα. Μπορεί να μην το καταλαβαίνει ο καθένας, αλλά το επάγγελμα είναι απαιτητικό. Δεν είναι μόνο οι προπονήσεις και οι αγώνες. Κάθε ημέρα κοιμάμαι λίγο. Τα προβλήματα είναι πολλά και ατελείωτα. Κάθε μέρα ζεις με διαφορετικά συναισθήματα. Χρειάζομαι λοιπόν χρονικό διάστημα να ηρεμήσω. Είμαι λίγο τρελός, όμως, και μετά τρεις μήνες μπορεί να... κουτουλάω τους τοίχους για να βρω κάτι.

Για τον κ. Ζαγοράκη είμαι 200% δίπλα του ως φίλος, σε οτιδήποτε χρειαστεί από εμένα, για να του δώσω συμβουλή ή άποψη. Όσον αφορά νέο προπονητή, το θέμα χειρίζεται αποκλειστικά η διοίκηση της ομάδας. Αυτοί είναι που θα αποφασίσουν νέο πλάνο και κατεύθυνση που θα πάρει η ομάδα. Ό,τι συμβουλή μου ζητήσουν τα μέλη της διοίκησης, θα τη δώσω. Θέλω να βοηθήσω τον ΠΑΟΚ, για να τον δω πρωταθλητή.

Ο ΠΑΟΚ θα μπει νωρίς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οπότε είναι λογικό να γίνουν λίγες αλλαγές, για να μην χαλάσει αυτό που υπάρχει. Υπάρχουν άνθρωποι της διοίκησης που γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν, για να μην παρεκκλίνουν από αυτό που έχουν σχεδιάσει.

Αν προπονήσω κάποιον άλλον σύλλογο μετά το χρονικό διάστημα που ανέφερα, δεν θα έλεγα όχι στην Ελλάδα. Νιώθω δεύτερη πατρίδα μου τη χώρα αυτή. Νιώθω τόσο Έλληνας, όσο Πορτογάλος.

Δεν περίμενα τελευταίες ημέρες να κάνω οποιαδήποτε συζήτηση. Συνεχίζαμε να μιλάμε με ανθρώπους ΠΑΟΚ σχετικά τι γίνεται με την ομάδα. Δεν θα άφηνα την ομάδα χωρίς να τη βοηθήσω να πάει καλά στη συνέχεια.

Δεν έχει να κάνει με τον ΠΑΟΚ η απόφασή μου, αλλά με τα 25 χρόνια επαγγελματικής καριέρας, ότι κουράστηκα. Αν απλώς αυτό που ήθελα να κάνω ήταν να αλλάξω σύλλογο, θα ζητούσα τρελές απαιτήσεις και θα έλεγα ότι γι' αυτόν το λόγο φεύγω. Δεν ήθελα να κοροϊδέψω κανέναν, όμως, και κυρίως τον εαυτό μου.

Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ποιο θα είναι το μέλλον μου. Ίσως επιστρέψω στους πάγκους από άλλο πόστο, ως μάνατζερ, όπως γίνεται στην Αγγλία.

Υπάρχει δόση αλήθειας ότι για τον ΠΑΟΚ θα είναι πάντα πιο δύσκολο, για να στεφθεί πρωταθλητής. Κάποια πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξουν. Στη μέση της σεζόν, για παράδειγμα, όταν φάνηκε ότι μπορεί ΠΑΟΚ να γίνει εμπόδιο για κάποιους, καταλαβαίναμε ότι κάποια πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Δείτε τι έγινε και στο ξεκίνημα της σεζόν, όταν κάποιους βαθμούς μας τους στέρησαν. Όταν ανεβήκαμε ξανά, βρήκαμε μπροστά μας νέα εμπόδια, με κορυφαίο αυτό στο παιχνίδι με τον Άρη.

Όλες οι στρατηγικές λύσεις που ακολούθησε ΠΑΟΚ τα τελευταία τρία χρόνια δόθηκαν σε συνεργασία με τον κ. Ζαγοράκη και τον κ. Βρύζα. Ξέραμε ξεκάθαρα τι κάναμε. Τον πρώτο χρόνο γνωρίζαμε ότι θα αντιμετωπίζαμε προβλήματα με την κατάσταση της ομάδας. Όταν τον Δεκέμβριο του 2008 πρότεινα να αφήσουμε τον ΠΑΟΚ να πάει όσο πιο κάτω γίνεται, για να χτίσουμε εκ νέου μια νέα ομάδα, την απόφαση την πήραμε με τον κ. Ζαγοράκη. Μετά μπήκε και ο κ. Βρύζας δίπλα μας, οπότε από κάποιο σημείο και μετά δεν ίδρωνε το αυτί μας, ό,τι και αν έλεγαν για την ομάδα. Αν πέφταμε, θα πέφταμε και οι τρεις. Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στον πρόεδρο σε αυτόν τον τομέα.

Όσον αφορά τον Ολυμπιακό, δεν υπάρχει περίπτωση. Είναι μεγάλος σύλλογος, πολλοί θέλουν να τον προπονήσουν, εγώ όμως δεν θέλω να αναλάβω.

Για τον Ζόρζε Κόστα, τον είχα παίκτη τρία χρόνια. Κάποιες σχέσεις χτίστηκαν εκείνα τα χρόνια. Γνωρίζω το χαρακτήρα και την προσωπικότητά του. Ξεκίνησε πριν τρία χρόνια και δείχνει καλά στοιχεία. Έκανε δουλειές που δεν είναι εύκολες, όπως να κρατήσει νεοφώτιστη ομάδα στην Α' κατηγορία. Διαθέτει δυνατή προσωπικότητα, έχει μεγάλες εμπειρίες, έχει παίξει Εθνική Πορτογαλίας, έχει κατακτήσει τίτλους, αλλά την απόφαση δεν την παίρνω εγώ, αλλά η διοίκηση.

Αυτό θα περιμένουμε όλοι μας, να δούμε την ίδια νοοτροπία από την ομάδα και στο παιχνίδι με τον Άρη, όπως με την ΑΕΚ. Έχουμε δώδεκα επαγγελματίες παίκτες για το τελευταίο ματς και από αυτούς για τους δύο πρέπει να σκεφτούμε καλά αν παίξουν, Βιτόλο και Γκαρσία, γιατί είναι στο όριο των κίτρινων καρτών, γιατί οι ποινές και τιμωρίες μεταφέρονται. Πρέπει να σκεφτώ το μέλλον τον ΠΑΟΚ για την επόμενη σεζόν, να μην μείνουν παίκτες τιμωρημένοι. Όσοι παίξουν, όμως, θα αγωνιστούν όπως πρέπει.

Δεν με εξέπληξε αρνητικά από τη φημολογία που υπήρχε όλον αυτόν τον καιρό για την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Ξέρω ότι όποια επαφή έγινε αυτό το διάστημα με όπιον προπονητή, δεν έγινε για κακό δικό μου. Είμαι σίγουρος, πάντως, ότι πρόεδρος σκέφτονταν μέχρι τελευταία στιγμή ότι μπορεί να με τουμπάρει.

Δεν μπορώ να δω κάπου που δεν πετύχαμε αυτά τα τρία χρόνια, εκτός από τα αποτελέσματα της πρώτης σεζόν. Αλλά την πρώτη σεζόν ήταν απόφαση να αφήσουμε τον ΠΑΟΚ να πάει όπως πήγαινε, χωρίς να μας ενδιαφέρει τελική κατάταξη. Δεν θέλαμε να αφήνουμε ελπίδες ότι ΠΑΟΚ μπορούσε τότε να πάει για παραπάνω πράγματα. Θα ήταν ψέματα.

Δεν μου άρεσε επίσης που δεν μπήκαμε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Πληγήκαμε τότε από διάφορους τραυματισμούς, όπως των Κοντρέρας, Μουσλίμοβιτς, Σορλέν και Φωτάκη, δεν είχαμε καθαρόαιμο δεξί μπακ, αλλά κυρίως με την Χέρενφειν ήμασταν άτυχοι. Πίστευα, πάντως, ότι μπορούσαμε να περάσουμε στους ομίλους.

Συνέχεια μαθαίνω. Τον πρώτο χρόνο έμαθα πολλά πράγματα για την ομάδα. Έμαθα τη νοοτροπία του ΠΑΟΚ. Τα επόμενα χρόνια περάσαμε μέσα από δύσκολες στιγμές. Ακόμη και φέτος, στο παιχνίδι με τα Γιάννενα και ό,τι ακολούθησε, καταφέραμε και μείναμε ενωμένοι. Όλα αυτά μας διδάσκουν κάποια πράγματα, όταν κοιτάζουμε πίσω με πιο καθαρό μυαλό.

Συγγνώμη από τους οπαδούς για μια δήλωση που παρεξηγήθηκε από τον κόσμο, όταν μίλησα για αστακούς και σαρδέλες. Η πλειοψηφία των οπαδών το εξέλαβε ως κριτική ευθεία προς τον σύλλογο, αλλά ποτέ δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου. (σ.σ. στη συνέχεια ρωτήθηκε τ















































ελικά τι είναι οι παίκτες του ΠΑΟΚ που αφήνει; Αστακοί ή σαρδέλες; Και απάντησε χαμογελώντας ότι είναι γαρίδες!)

Η συνεργασία μου με τους Ζαγοράκη και Βρύζα θα συνεχιστεί, με οποιονδήποτε τρόπο.

Ο ΠΑΟΚ θα μείνει πάντα στην καρδιά μου, γιατί εδώ πέρασα πολλές έντονες στιγμές.

Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου να επιστρέψω μετά από έντεκα, δώδεκα μήνες από τώρα να πανηγυρίσω τον τίτλο του πρωταθλητή με τον ΠΑΟΚ, τη διοίκησή του, τον καινούργιο προπονητή και τους οπαδούς.

Στο Μουντιάλ δεν θα πάω. Θα πάω στη Βραζιλία με τη γυναίκα μου, για να επισκεφτούμε το γιο μας. Εύχομαι σε Ελλάδα και Πορτογαλία να περάσουν στην επόμενη φάση. Θα είναι σημαντικό για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Αν ο ΠΑΟΚ έπαιρνε το πρωτάθλημα και έμπαινε απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, δεν θα έμενα. Το είχα αποφασίσει".












Στιγμές συγκίνησης κατά την αποχώρηση



Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο τέλος της συνέντευξης Τύπου του Φερνάντο Σάντος, όταν ο Πορτογάλος τεχνικός, εμφανώς συγκινημένος, φεύγοντας αποχαιρέτησε όλους τους παρευρισκόμενους δια χειραψίας και ασπασμό. Μεταξύ άλλων την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του ΠΑΟΚ, Μαριάννα Παρασκευοπούλου, τον γενικό αρχηγό της ομάδας Κώστα Ιωσηφίδη τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου, Κυριάκο Κυριάκο, όλους τους ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ ακόμη και τους καμεραμέν, λέγοντάς σε όλους με τρεμάμενη φωνή: “thank for everything”.

Χαιρέτησε μάλιστα με τον ίδιο τρόπο και 20 περίπου φιλάθλους που τον περίμεναν στο τέρμα της αίθουσας Τύπου, υπέγραψε αυτόγραφα πάνω σε φανέλες και αυτοί τον καταχειροκρότησαν φωνάζοντας γεια σου δάσκαλε σε ευχαριστούμε κατά τη διάρκεια της αποχώρησής του.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ενδεικτικό του κλίματος συγκίνησης που επικράτησε, ήταν και το γεγονός που συνέβη, όταν κατά τη διάρκεια της εισαγωγής του, ο Πορτογάλος βούρκωσε την ώρα ευχαριστούσε άπαντες για τον σεβασμό που του έδειξαν αυτά τα τρία χρόνια. Τη στιγμή εκείνη μάλιστα σταμάτησε και άρχισε να δέχεται ερωτήσεις.



Στις 14:05, ο Φερνάντο Σάντος κατέβηκε από τα γραφεία όπου βρέθηκε για να αποχαιρετήσει υπαλλήλους και μέλη της διοίκησης. Έξω, εξακολουθούσαν να τον περιμένουν υπομονετικά φίλαθλοι οι οποίοι του έσφιξα το χέρι και φωτογραφήθηκαν μαζί του. Ο Πορτογάλος τεχνικός, αμέσως μετά αναχώρησε με το αυτοκίνητό του οριστικά αποχαιρετώντας την Τούμπα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σάντος έμεινε στην ιστορία ως ο μακροβιότερος και από τους πιο επιτυχημένους προπονητές που κάθισαν ποτέ στον πάγκο του ΠΑΟΚ.

Μικρά μικρά από την Τούμπα:

*(12:10) Λίγοι οπαδοί έξω από το γήπεδο της Τούμπας, κυρίως μικρής ηλικίας περιμένουν τον Πορτογάλο τεχνικό για να τον αποχαιρετίσουν.

*(12:15) Πολλές κάμερες και αρκετοί δημοσιογράφοι βρίσκονται στην αίθουσα Τύπου του γηπέδου της Τούμπας περιμένοντας την έναρξη της συνέντευξης, γεγονός που μαρτυρά τον αντίκτυπο που προκαλεί η αποχώρηση του Φερνάντο Σάντος από την ηγεσία της ομάδας.

*

(12.20) Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του ΠΑΟΚ, Μαριάννα Παρασκευοπούλου βρίσκεται στο χώρο για τις τελευταίες λεπτομέρειες της συνέντευξης, ενώ πριν από λίγο έφτασαν στην Τούμπα, ο γενικός αρχηγός της ομάδας Κώστας Ιωσηφίδης και ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου Κυριάκος Κυριάκος.

*(12:26) Έφτασε ο Φερνάντο Σάντος στην Τούμπα, συνοδευόμενος από τον ανιψιό του και σκάουτερ της ομάδας Ρικάρντο Σάντος και από λεπτό σε λεπτό αναμένεται η έναρξη της συνέντευξης.

*(12:33) Με γυαλιά και σημειώσεις παρουσιάστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Πορτογάλος τεχνικός.












News 24/7

24MEDIA NETWORK