Το ασυγχώρητο λάθος του Ολυμπιακού με τους Αντούριθ και Ντιόγκο

Ο Ολυμπιακός απέρριψε τον Αύγουστο του 2008 τον Αρίτς Αντούριθ των 6 εκατ. ευρώ και πλήρωσε περισσότερα χρήματα για τον Ντιόγκο. Την βραδιά που ο Βραζιλιάνος διέλυε τον Νταβίντ Λουίζ, η επιλογή των 'ερυθρόλευκων' έμοιαζε πιο σωστή από ποτέ. Η συνέχεια αποδείχθηκε εφιάλτης.

Ο Ντιόγκο Λουίς Σάντο πανηγυρίζει με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ο Βραζιλιάνος πραγματοποίησε συνολικά 78 συμμετοχές με τα ερυθρόλευκα, με απολογισμό 23 γκολ και 14 ασίστ.
Ο Ντιόγκο Λουίς Σάντο πανηγυρίζει με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ο Βραζιλιάνος πραγματοποίησε συνολικά 78 συμμετοχές με τα ερυθρόλευκα, με απολογισμό 23 γκολ και 14 ασίστ. ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τον Μάιο του 2020, ο Αρίτς Αντούριθ έβαλε τέλος σε μια σημαντική καριέρα με 573 επίσημα παιχνίδια σε συλλογικό επίπεδο, 219 γκολ και 63 ασίστ. Τις σεζόν 2015/16 και 2017/18 ήταν ο πρώτος σκόρερ του Europa League, ενώ τη σεζόν 2015/16 κατέκτησε το ισπανικό Super Cup με τη φανέλα της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Μπορεί να αγωνίστηκε σε Μπούργος, Βαγιαδολίδ, Μαγιόρκα και Βαλένθια, ωστόσο οι Βάσκοι αποτέλεσαν την ομάδα της καριέρας του. Συνολικά είχε τρεις θητείες στο 'San Mames'. Η πρώτη την σεζόν 2002/03, η δεύτερη από τον Γενάρη του 2006 ως τον Αύγουστο του 2008 και η τρίτη από το 2012 και για τα επόμενα 8 χρόνια, μέχρι να αποσυρθεί από την δράση.

Στη μεγάλη συνέντευξη του στον Θανάση Κρεκούκια και το Contra.gr, ο Αντούριθ αποθέωσε τον Μαρσέλο 'Loco' Μπιέλσα και έδειξε τον Ερνέστο Βαλβέρδε ως τον κορυφαίο προπονητή που είχε στην καριέρα του.

"Τον λένε 'loco' (σ.σ. τρελό), αλλά δεν είναι καθόλου τρελός. Πρόκειται για μια ιδιοφυΐα του ποδοσφαίρου. Εδώ στην Αθλέτικ, άλλαξε πολλά πράγματα, μας έδειξε καινούργιους τρόπους να αντιλαμβανόμαστε το άθλημα. Μπορεί να ήταν πολύ 'ιδιαίτερος' σε πολλά πράγματα, να είχε μια δική του αντίληψη για το πώς πρέπει να γίνονται οι προπονήσεις, σκληρές και διαφορετικές απ' ό,τι ξέραμε, αλλά υπήρξε συγχρόνως απίστευτα επιδραστικός. Προσωπικά με επηρέασε βαθιά στη μετέπειτα πορεία μου και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που είχα το προνόμιο να τον γνωρίσω και να δουλέψω μαζί του", τόνισε για τον Αργεντίνο τεχνικό, ενώ 'έσταξε μέλι' για τον 'Txingurri'.

"Πράγματι, τον είχα προπονητή στη δεύτερη ομάδα, στο ξεκίνημά μου στην Αθλέτικ και μετά στην πρώτη ομάδα, σε δυο διαφορετικές περιόδους. Πρόκειται σίγουρα για τον καλύτερο προπονητή που είχα ποτέ. Ένας εξαιρετικός επαγγελματίας, με ένα φυσιολογικό χαρακτήρα αλλά και μια σπάνια ικανότητα να σου περνάει τα 'θέλω' του χωρίς να χρειάζεται ποτέ να ανεβάσει τους τόνους. Ο Βαλβέρδε ήταν πάντα απαιτητικός και είχε πάντα τον τρόπο να πείσει τους παίκτες του για το τί ακριβώς έπρεπε να κάνει ο καθένας μέσα στο γήπεδο. Είναι από τους ανθρώπους που κερδίζουν αμέσως το σεβασμό σου.

Ήταν τέτοια η αφοσίωση που είχαμε όλοι προς το πρόσωπό του, ώστε όταν μπαίναμε στον αγωνιστικό χώρο, νιώθαμε την 'υποχρέωση' να νικήσουμε, για να μην τον απογοητεύσουμε. Και δεν είναι μόνο η δουλειά που έκανε στην Αθλέτικ, αλλά συνολικά σε όποια ομάδα και αν εργάστηκε. Προσωπικά έχω μόνο καλές αναμνήσεις από τον Βαλβέρδε, πάντα υπήρξε δίκαιος μαζί μου όπως και με τους υπόλοιπους παίκτες, δεν τον ένοιαζε η ηλικία, παρά μόνο η θέληση και η αφοσίωση του καθενός μας στις προπονήσεις και τους αγώνες. Γενικότερα, ο Ερνέστο χαίρει παντού μεγάλης εκτίμησης και αυτό το έχει κερδίσει με την αξία του".

Ο Αρίτς Αντούριθ σκοράρει με τη φανέλα της Αθλέτικ Μπιλμπάο στο 'San Mames' σε αναμέτρηση με την Ρεάλ Μαδρίτης για την ισπανική La Liga | 7 Μαρτίου 2015 (AP Photo/Alvaro Barrientos)
Ο Αρίτς Αντούριθ σκοράρει με τη φανέλα της Αθλέτικ Μπιλμπάο στο 'San Mames' σε αναμέτρηση με την Ρεάλ Μαδρίτης για την ισπανική La Liga | 7 Μαρτίου 2015 AP PHOTO/ALVARO BARRIENTOS

Ο Αντούριθ αποκάλυψε παράλληλα πως θα μπορούσε να είχε συνεργαστεί και σε άλλη ομάδα με τον Βαλβέρδε. Ήταν το καλοκαίρι του 2008, όταν ο Ισπανός τεχνικός υπέγραψε στον Ολυμπιακό και εξέφρασε την επιθυμία του στην διοίκηση των 'ερυθρολεύκων' για την απόκτηση του συμπατριώτη του επιθετικού. Ωστόσο η περίπτωση του δεν προχώρησε. Ο Αντούριθ έγινε παίκτης της Μαγιόρκα αντί 6 εκατ. ευρώ και ο Ολυμπιακός, αντί του 27χρονου τότε Ισπανού φορ, προχωρούσε σε μια μεταγραφή επιθετικού που προκάλεσε ενθουσιασμό, τόσο τον πρώτο χρόνο της θητείας του στο Λιμάνι, όσο και για το χρηματικό ύψος της απόκτησης του.

Ήταν Αύγουστος του 2008 όταν ο Ολυμπιακός πλήρωσε κάτι περισσότερο από 9 εκατ. ευρώ στην Πορτουγκέζα, παίρνοντας τα δικαιώματα του Ντιόγκο Λουίς Σάντο, που ήταν ο πρώτος σκόρερ στην 2η κατηγορία της Βραζιλίας. Στα 21 του χρόνια φάνταζε ως ένα από τα σπουδαιότερα ταλέντα της χώρας του και μια επένδυση πρώτης γραμμής για ευρωπαϊκή ομάδα του διαμετρήματος των 'ερυθρολεύκων'. Άλλωστε, ο Ζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα, που λατρεύεται διαχρονικά στον Πειραιά, τον είχε χρίσει διάδοχο του...

Το ξεκίνημα του Ντιόγκο με τα 'ερυθρόλευκα' ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικό. Ασίστ και δύο γκολ στα δύο ματς με τη Νόρτζελαντ, ασίστ με τον Αστέρα Τρίπολης, γκολ κόντρα σε Ξάνθη, Πανσερραϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ασίστ με τον Εργοτέλη, ασίστ και γκολ με τον Πανιώνιο. Η πραγματική έκρηξη του -ίσως και η σπουδαιότερη βραδιά του στον Ολυμπιακό- ήταν στις 27 Νοεμβρίου του 2008. Όταν οι Πειραιώτες υποδέχθηκαν στο 'Γ. Καραϊσκάκης' την Μπενφίκα για τους ομίλους του UEFA Cup (πριν μετονομαστεί σε Europa League), με τον Ντιόγκο να... διαλύει τον Νταβίντ Λουίζ και την άμυνα των 'αετών της Λισσαβώνας', οδηγώντας τον Ολυμπιακό στο αποθεωτικό 5-1!

Ο Βραζιλιάνος έκλεισε την πρώτη του σεζόν στους 'ερυθρόλευκους', με απολογισμό 16 γκολ και 11 ασίστ σε 40 συμμετοχές, κατακτώντας το νταμπλ. Τα σενάρια... αρπαγής του από μεγάλες ομάδες της Ευρώπης δεν άργησαν, με την Τσέλσι να τον βάζει στο μπλοκάκι της. Δυστυχώς για όλους, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη...

Ο Βαλβέρδε αποχώρησε και την σεζόν 2009/10, ο Ολυμπιακός ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα, με τους Κετσπάγια, Ζίκο και Μπάντοβιτς να κάθονται κατά σειρά στον 'ερυθρόλευκο' πάγκο. Κάπου εκεί άρχισε η κατηφόρα για τον Ντιόγκο, που χτυπήθηκε από πολλούς τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να παίξει μόλις σε 22 παιχνίδια (σχεδόν τα μισά απ' ότι την πρώτη σεζόν). Ακόμα όμως και στα ματς που έπαιξε ήταν σκιά του εαυτού του. Βαρύς, επιρρεπής στο λάθος, δίχως σπιρτάδα και σωστή σκέψη και φυσικά χωρίς γκολ. Μόλις 4 πέτυχε όλη τη σεζόν και η απογοήτευση είχε κυριεύσει άπαντες στο Λιμάνι. Με τον Ντιόγκο να εμφανίζεται με πολλά νεύρα, έχοντας και ένα θερμό επεισόδιο με τον Γιάννη Παπαδόπουλο στου Ρέντη.

Μετά από εκείνη την καταστροφική σεζόν, με τον Ολυμπιακό να τερματίζει τελευταίος στα playoffs, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα διοικητικά ηνία της ΠΑΕ και όλοι ήλπιζαν σ' ένα νέο ξεκίνημα. Η απερχόμενη διοίκηση Κόκκαλη είχε προλάβει να προσλάβει τον Έβαλντ Λίνεν και ο Γερμανός τεχνικός έδειχνε να πιστεύει στον Βραζιλιάνο, που στόχευε σε... επιστροφή στην κανονικότητα. Κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Στα πρώτα ευρωπαϊκά ματς της σεζόν 2010/11, με Μπέσα και Μακάμπι, πέτυχε δύο γκολ, αλλά η απόδοσή του παρέμενε σε απογοητευτικό επίπεδο. Μετά τον σοκαριστικό αποκλεισμό από την Μακάμπι, ο Βαγγέλης Μαρινάκης αντικατέστησε τον Λίνεν με τον Βαλβέρδε αλλά ο Ντιόγκο δεν συνεργάστηκε εκ νέου με τον 'Txingurri', καθώς επέστρεψε στην πατρίδα του ως δανεικός. Δεν τα κατάφερε ούτε στη Φλαμένγκο, ούτε και τη Σάντος, που του έριξε... σωσίβιο καριέρας.

Ντιόγκο Λουίς Σάντο και Ερνέστο Βαλβέρδε στην κοινή θητεία τους στον Ολυμπιακό τη σεζόν 2008/09.
Ντιόγκο Λουίς Σάντο και Ερνέστο Βαλβέρδε στην κοινή θητεία τους στον Ολυμπιακό τη σεζόν 2008/09. ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τον Ιανουάριο του 2012 επέστρεψε στον Ολυμπιακό, όμως αποδείχθηκε πως γυρισμός στο 'μοντέλο Ντιόγκο 2008/09' δεν υπήρχε. Έτσι ο Βραζιλιάνος αποχώρησε οριστικά τον Μάρτιο του 2013, ως ελεύθερος από τους Πειραιώτες. Γύρισε στην Πορτουγκέζα, έπαιξε για την Παλμέιρας και έγινε μύθος στην Μπουριράμ της Ταϊλάνδης, όπου αγωνίστηκε για πέντε χρόνια με απολογισμό 119 γκολ και 33 ασίστ σε 139 συμμετοχές. Τον Ιανουάριο του 2019, ο 33χρονος σήμερα φορ, πωλήθηκε στην Τζοχόρ της Μαλαισίας αντί 1.4 εκατ. ευρώ, ομάδα στην οποία αγωνίζεται μέχρι σήμερα, με 16 γκολ και 8 ασίστ σε 36 παιχνίδια.

Ο Αρίτς Αντούριθ αγωνίστηκε στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', έξι χρόνια μετά την επιθυμία του Βαλβέρδε να τον φέρει στον Ολυμπιακό. Τον Αύγουστο του 2014 ο 'Txingurri' ήταν στον πάγκο των Βάσκων όταν οι δύο ομάδες έδωσαν φιλική αναμέτρηση στο Φάληρο (0-0), με τα έσοδα να διατίθενται στη UNICEF. Κανείς δεν μπορεί πια να ξέρει αν και πώς μια πιθανή απόκτηση του Αντούριθ το 2008 θα μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα των 'ερυθρόλευκων' ή του παίκτη στα χρόνια που ακολούθησαν. Το μόνο σίγουρο σε αυτή την ιστορία είναι πως δόθηκε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία σε έναν νεαρό τότε Βραζιλιάνο να φτιάξει την καριέρα του και το όνομα του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μια καριέρα και ένα όνομα που άνθισαν τελικά στα εξωτικά πρωταθλήματα της Ταϊλάνδης και της Μαλαισίας...

News 24/7

24MEDIA NETWORK