Το αύριο του Δώνη στον Παναθηναϊκό είναι ακανθώδες

Στη θεωρία, οι ομάδες μπαίνουν από την Τρίτη σε μία σχετική επιστροφή στην κανονικότητα, με τη διεξαγωγή προπονήσεων βάσει των προβλεπομένων μέτρων. Στον Παναθηναϊκό, η επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται πώς αργεί ακόμα, αφού για να υπάρξει αυτή, θα πρέπει πρώτα να λυθεί το ζήτημα σχετικά με τον Γιώργο Δώνη.

O Γιώργος Δώνης σε προηγούμενο ματς μεταξύ ΟΦΗ και Παναθηναϊκού για τη σεζόν 2019-20
O Γιώργος Δώνης σε προηγούμενο ματς μεταξύ ΟΦΗ και Παναθηναϊκού για τη σεζόν 2019-20 EUROKINISSI SPORTS

Ήταν Φεβρουάριος, προ κορονοϊού εποχή, όταν ο Γιώργος Δώνης ξέσπασε on air για τη διοίκηση και το πώς χειρίζεται συγκεκριμένα ζητήματα, με αφορμή αυτό του Γιώργου Βαγιαννίδη. Από τότε έως σήμερα μεσολάβησε το τέλος της κανονικής περιόδου και μία πανδημία που 'πάγωσε' το ζήτημα του προπονητή και ουσιαστικά λειτούργησε 'πυροσβεστικά', ώστε να μην πάρει διαστάσεις η κόντρα Δώνη-Γιάννη Αλαφούζου.

Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται να επιστρέψει στις προπονήσεις με προπονητή τον Δώνη, αλλά το ερώτημα αναφορικά με το μέλλον του να πλανάται. Φαινομενικά, ο Έλληνας τεχνικός θα συνεχίσει να ηγείται του πάγκου, αλλά επί της ουσίας το όλο ζήτημα δεν έχει ξεκαθαριστεί, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να βγει στην πορεία το πρόβλημα στην επιφάνεια. Και ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, το νόμισμα έχει δύο όψεις.

Η πλευρά Δώνη

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού έχει ακόμη έναν χρόνο συμβόλαιο με τους 'πράσινους' και εργάζεται τη δεδομένη χρονική στιγμή βάσει αυτού. Από την πλευρά του δεν έχει τεθεί ζήτημα σχετικά με το μέλλον του, με την όλη κατάσταση να έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με τον Φεβρουάριο και το ξέσπασμά του. Σε αυτό έπαιξε ρόλο ο κορονοϊός που 'μαλάκωσε' τα πράγματα και 'πάγωσε' την επικαιρότητα, αλλά κι η πλευρά Αλαφούζου που φρόντισε να μη ρίξει λάδι στη 'φωτιά', συνεχίζοντας μία κόντρα που θα γιγάντωνε την εσωστρέφεια στο σύλλογο.

Ο Δώνης δεν έχει καμία ενημέρωση ή γενικότερα κάποια επαφή με τη διοίκηση αναφορικά με τη συνεργασία τους και με βάση αυτό, συνεχίζει να εργάζεται χωρίς να έχει αλλάξει κάτι. Αλλά, αλήθεια, ποιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα παραμείνει στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού;

Τι θέλει; Συνάντηση με Αλαφούζο και Τσάβι Ρόκα για να ξεκαθαριστεί το πλάνο, αλλά και -το βασικότερο- οι ρόλοι για τη νέα περίοδο. Εξάλλου, πάνω σε αυτό δημιουργήθηκε το όλο θέμα προ 3 μηνών και έφερε την οργίλη αντίδραση του 50χρονου προπονητή. Το θέμα των ρόλων και πώς η πλευρά Αλαφούζου εμπλεκόταν σε αγωνιστικά ζητήματα που αφορούσαν κατά κύριο λόγο τον προπονητή. Η περίπτωση Βαγιαννίδη κι η προσέγγιση του αφεντικού της ΠΑΕ ήταν μία τέτοια -και χαρακτηριστική- περίπτωση.

Το όλο ζήτημα δεν έχει λυθεί και κρύβεται επιμελώς κάτω από το χαλί. Και είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις τα προβλήματα να βγαίνουν κάποια στιγμή στην επιφάνεια και να αποτελούν τροχοπέδη για τη συνέχεια. Στον Παναθηναϊκό μοιάζει να έχει 'παγώσει' ο χρόνος στον Φεβρουάριο, σαν να έχει ανοίξει μία παρένθεση χωρίς να την έχει κλείσει ακόμα κάποιος. Και αυτός ο κάποιος είναι ο Αλαφούζος.

Η πλευρά Αλαφούζου

Με την όλη στάση του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού φαίνεται το ζήτημα να έχει λυθεί ή τουλάχιστον να έχει κοπάσει. Βέβαια, το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι πώς γίνεται ένα ζήτημα να λύνεται χωρίς πρώτα να έχει συζητηθεί. Ο Αλαφούζος, αλλά και ο Ρόκα, που στους διακριτούς ρόλους φαίνεται ότι πηγαίνει προς την πλευρά της διοίκησης, δεν έχουν καμία επαφή με τον Έλληνα προπονητή. Ούτε για τον 3ο χρόνο συμβολαίου ούτε για την προετοιμασία για τη νέα χρονιά ούτε καν για την τρέχουσα περίοδο που παραμένει ανοιχτή, όσο δεν μπαίνει τελεία και παύλα στη Super League 1.

Και εδώ ακριβώς είναι το ζουμί της υπόθεσης. Στη θεωρία, ο Παναθηναϊκός έχει προπονητή, ο οποίος έχει συμβόλαιο για ακόμα μία χρονιά, άρα όλα καλά κι ωραία, 'happy end' όπως στις ταινίες. Στην πράξη, αυτό δεν ισχύει. Ο Δώνης δεν ρίχνει 'τίτλους τέλους' στη θητεία του στον Παναθηναϊκό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανεχτεί τα νέα δεδομένα της λειτουργίας της ΠΑΕ στα πρότυπα του 'ολιγάρχη'. Πρόεδρος, τεχνικός διευθυντής, προπονητής, σύμβουλος ποδοσφαιριστών. Όλα αυτά ο Αλαφούζος ή θα μπουν διακριτοί ρόλοι για τη νέα χρονιά, για να μην έρθει νέος... Φεβρουάριος;

Η οικονομική ζημιά

Για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος, ο Παναθηναϊκός -όπως όλες οι ΠΑΕ- έχει υποστεί σημαντική ζημιά από τον κορονοϊό και όσα αυτός άφησε. Οι 'πράσινοι' ήταν αυτοί που σήκωσαν πρώτοι τη 'σημαία της επανάστασης' για τη συνέχιση του πρωταθλήματος, δηλώνοντας ορθά κοφτά ότι πρέπει να μπει μία τελεία. Τόσο για υγειονομικούς, όσο και για οικονομικούς λόγους.

Ο Παναθηναϊκός είναι, επίσης, από τις ομάδες που θέτει σοβαρά το ζήτημα των περικοπών στους ποδοσφαιριστές, χωρίς ωστόσο να κάνει μονομερείς κινήσεις. Βάζει, όμως, σθεναρά την κουβέντα στη Λίγκα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τον ΠΣΑΠ και να διαφοροποιηθούν τα οικονομικά δεδομένα με τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών.

Είναι δεδομένο ότι στο ποδόσφαιρο ξημερώνει μία διαφορετική μέρα και ο πήχης τοποθετείται διαφορετικά. Αν μη τι άλλο, αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τις ομάδες και τους προπονητές. Το αύριο, το διαφορετικό, η νέα σελίδα, η νέα πραγματικότητα. Αυτήν τη στιγμή, ο Δώνης είναι έξω από όλο αυτό. Και αν δεν είναι τούτο ένα σοβαρό θέμα συζήτησης για τον κάθε σύλλογο, τότε ποιο είναι; Και πώς ακριβώς θα χαράξουν το πλάνο για τη νέα σεζόν, αν δεν έχουν αναλυθεί τα δεδομένα που προκύπτουν ελέω πανδημίας;

Αντί επιλόγου

Ο Παναθηναϊκός δεν είναι "μία ωραία ατμόσφαιρα", που έλεγε ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο διαφορετικά 'μέτωπα', που λειτουργούν σχεδόν αυτόνομα. Από τη μία, η διοίκηση που προσπαθεί να χαράξει την οικονομική πολιτική χωρίς πρώτα να ξεκαθαρίσει το θέμα του προπονητή και από την άλλη, ο ίδιος ο προπονητής που λειτουργεί βάσει αγωνιστικού πλάνου, εργάζεται για το σήμερα χωρίς να ξέρει τι θα συμβεί αύριο. Και -το σημαντικότερο όλων- χωρίς να γνωρίζει αν απολαμβάνει της εκτίμησης του επικεφαλής.

Για τον Παναθηναϊκό, ο κορονοϊός έχει αφήσει περισσότερα ζητήματα προς επίλυση...


News 24/7

24MEDIA NETWORK