Το χαμένο σπίτι της Σαχτάρ Nτόνετσκ

Ενώ η Σαχτάρ Ντόνετσκ θα παίζει με τη Μάντσεστερ Σίτι στο Χάρκοβο, στο Ντόνμπας δεν θα υπάρχει ψυχή στους δρόμους.

Το χαμένο σπίτι της Σαχτάρ Nτόνετσκ
Oπαδοί της Σαχτάρ Ντόνετσκ δείχνουν τα τατουάζ τους στον φωτογραφικό φακό AP PHOTO/MANU BRABO

Θυμηθείτε το 'Άνφιλντ' το βράδυ της 7ης Μαΐου 2019. Όταν οι οπαδοί της Λίβερπουλ έκαναν τους θεατές να νομίζουν ότι ο Ρίνγκο Σταρ βαρούσε μπαγκέτες τη βικτοριανή εποχή. Έπειτα, φανταστείτε πώς θα ήταν να έπεφτε ένα βλήμα στη μέση του γηπέδου και να άρπαζε φωτιά ή να καταστρεφόταν εξωτερικά, εξαιτίας ενός πυραύλου. Και σκεφτείτε τι θα σήμαινε για όλο το κλαμπ Λίβερπουλ να μην έπαιζε στο 'Άνφιλντ' από τον Μάιο του 2014. Μπορεί να μην ακούγονται μοιρολόγια, που θα ενέπνεαν τους Μικρορώσους, όπως αλλιώς λέγονται οι Ουκρανοί, να γράψουν το δικό τους 'Ederlesi', αλλά όσοι περνούν έξω από την 'Donbass Arena' είναι βέβαιο ότι νιώθουν επαναλαμβανόμενη μελαγχολία. Το γήπεδο αυτό έχει τραβήξει πάρα πολλά. Οι φιλόσοφοι θα διαφωνούσαν στο ότι το γήπεδο μπορεί να τραβάει μαρτύρια, γιατί δεν μπορεί να ενεργεί, μόνο που όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο και παίρνουν το δρόμο για το γήπεδο βαθιά μέσα τους έχουν υποταχθεί στη σχεδόν παιδική ιδέα ότι είναι ένας ζωντανός οργανισμός.

Και γι' αυτό, οι πληγές από τις επιθέσεις στο Ντόνετσκ, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2014, πρέπει να θεωρηθεί ότι έχουν δημιουργήσει άφατο πόνο στα θεμέλιά του. Ο πόλεμος είναι, βεβαίως, η πιο ηλίθια κατάσταση από την αρχή της ύπαρξης και αυτό διανθίζεται στην αθλητική αναλογία. Πάντα θεωρούνταν, οι αγώνες, ένα φιλειρηνικό μέσο, ένας τρόπος να σταματούν οι πόλεμοι. Κι όταν συμβαίνει αυτό, και στην 'Donbass' έχει συμβεί δύο φορές, η θλίψη έχει λίγο περισσότερο βάθος από το σύνηθες. Γι' αυτό και η Σαχτάρ Ντόνετσκ είναι κάτι σαν εσωτερική μετανάστρια. Ο πόλεμος στην περιοχή του Ντόνμπας, που άρχισε εκείνη την άνοιξη, πριν 5 χρόνια, έδιωξε την ομάδα η οποία λογιζόταν ο πυρήνας της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου. Αυτός ο πόλεμος, που αλλιώς λέγεται πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία, έφερε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Έως τώρα, οι Ρώσοι δεν έχουν παραδεχθεί ότι οι επιθέσεις στο Ντόνμπας έχουν προέλθει από εντολή της κυβέρνησης. Αυτό που ανεπισήμως λέγεται, είναι ότι πρόκειται για φιλορώσους που τα έχουν βάλει με κυβερνητικούς. Η λέξη που χρησιμοποιείται στα λατινικά, separatists, σημαίνει σχισματικοί.

Supporters of Ukrainian soccer team Shakthar Donetsk chant pro-Ukrainian slogans during the soccer match between Shakthar Donetsk and Tavriya Sinferopol, played in Donetsk, eastern Ukraine, Wednesday, April 23, 2014. (AP Photo/Manu Brabo)
Οπαδοί της Σαχτάρ Ντόνετσκ φωνάζουν συνθήματα υπέρ της ομάδας τους AP

Το Ντόνετσκ, όχι πολύ παλιά το μέρος που η Σαχτάρ πανηγύριζε τους τίτλους της, έχει πια γίνει κρανίου τόπος. Στις 2 Μαΐου του 2014, το καμάρι της πόλης έπαιξε με τη Μαριούπολ, στο παιχνίδι που θα πανηγύριζε τον πέμπτο διαδοχικό τίτλο του. Από τις 50.000, που χωράει το γήπεδο, εμφανίστηκαν 18.000. Οι περισσότεροι φοβούνταν τις επιπτώσεις του πολέμου, αλλά αυτό που τους έλειπε ήταν το κουράγιο. Η 'Donbass Arena έχει πληγεί δις. Η πρώτη φορά, όταν ένα βλήμα έπεσε μέσα στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πυρκαγιά. Η δεύτερη, όταν ένας ουκρανικός πύραυλος έπεσε έξω από αυτό, στις 23 Αυγούστου 2014. Δύο εκρήξεις έφεραν τις λογικές υλικές ζημιές. Οι κάτοικοι της πόλης γενικώς προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους. Για εκείνα του γηπέδου, απαιτείται χρήμα. Λέγεται ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει όσα χρειάζονται για να επισκευαστεί η οροφή. Γίνονται βήματα αργά, ωστόσο το κτίριο πόρρω απέχει να θεωρείται ασφαλές.

Η Σαχτάρ, ούτως ή άλλως, δεν το χρησιμοποιεί. Από το 2014 έως το 2017 είχε για έδρα το Λβιβ, σε μία πόλη στη δυτική Ουκρανία. Τις τελευταίες δύο σεζόν χρησιμοποιεί για σπίτι της το 'Metalist' στο Χάρκοβο. Μοιάζει με όμορφη υιοθετημένη κόρη, που από καιρού εις καιρόν αναρωτιέται για το λόγο που έπρεπε να φιλοξενείται. Σε αυτό το γήπεδο, παρεμπιπτόντως, θα ξεκινήσει την κούρσα της στους φετινούς ομίλους του Champions League. Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, στις 22:00 θα φιλοξενήσει τη Μάντσεστερ Σίτι.

Στο Ντόνετσκ, το οποίο έχει την ίδια ώρα με την Ελλάδα, όσοι δουν το παιχνίδι θα το κάνουν από τα σπίτια τους. Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00, αλλά είναι μια πραγματικότητα ότι ουδείς θέλει να διακινδυνέυσει. Μία ώρα πριν, δεν υπάρχει άνθρωπος στην περιοχή. Πριν μία εξαετία, η πόλη θα φορούσε τα γιορτινά της, οι άνθρωποι θα πήγαιναν τραγουδώντας στο μετρό, περιμένοντας να δουν τους πολλούς Βραζιλιάνους που έχουν φορέσει τη φανέλα της ομάδας. Στον πάγκο θα καθόταν η αλεπού των πάγκων, ο Μιρτσέα Λουτσέσκου, και ο Γουίλιαν με τον Λουίς Αντριάνο θα προσπαθούσαν να πλήξουν τους Άγγλους, ούτως ή άλλως η 'Donbass' ήταν πάντα δύσβατη για μία ομάδα που κατέχει τη 17η θέση ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές στη βαθμολογία της UEFA.

Τις τελευταιες δυο σεζον, η Σαχταρ χρησιμοποιει το 'Metalist' στο Χάρκοβο. Η ομαδα της Ουκρανιας μοιαζει με υιοθετημενη κορη

Τώρα, είναι οι παίκτες του Λουίς Κάστρο που θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν την έδρα τους, που δεν είναι σπίτι τους. Κι αν δεν είναι δυνατόν να διατίθεται συναισθηματισμός από ένα μάτσο λεγεωνάριους (14 στο ρόστερ, εκ των οποίων 12 Βραζιλιάνοι), πρέπει να αναρωτιέσαι αν τα αντικείμενα στην 'Donbass' κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα κινούνται νωθρά, θρηνώντας τις ποδοσφαιρικές στιγμές που τους στέρησε ό,τι είναι ο ορισμός της ηλιθιότητας.

Πόσους βαθμούς θα κατακτήσει ο Ολυμπιακός στο Champions League; Το Pod-όσφαιρο έχει την απάντηση:

News 24/7

24MEDIA NETWORK