To Champions League του 2021-22 μπορεί να έχει από Λιντς μέχρι Σασουόλο

Οι ομάδες από Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία που θα έπαιζαν του χρόνου στο Champions League, αντί των 12 της European Super League, σε περίπτωση που τα εθνικά πρωταθλήματα έληγαν με την παρούσα κατάταξη.

H Παρί Σεν Ζερμέν θα είναι στο επόμενο Champions League. Ποιες όμως μπορεί να είναι οι πιθανές αντίπαλοί της;
H Παρί Σεν Ζερμέν θα είναι στο επόμενο Champions League. Ποιες όμως μπορεί να είναι οι πιθανές αντίπαλοί της; BURAK KARA/POOL VIA AP

Προς διευκόλυνση της υπόθεσης εργασίας, ας δεχθούμε ότι οι 12 'αντάρτισσες' από την Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία που -πριν από τα μεσάνυχτα της 18ης Απριλίου του 2021- συνυπέγραψαν τη διακήρυξη της απόσχισης από την UEFA και τη δημιουργία της European Super League δεν οπισθοχωρούν εκατοστό. Εμμένουν προς όφελος τους στη μερική αποδόμηση του υπάρχοντος status quo στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, γιατί έχουν ήδη εισπράξει ορισμένες βροντερές αρνήσεις (Μπάγερν, Παρί Σεν Ζερμέν, Ντόρτμουντ, Πόρτο, Ζενίτ Αγ.Πετρούπολης), και χωρίς καμία διάθεση διαπραγμάτευσης των όρων για μια ενδεχόμενη επανασύνδεση αυτοαποκλείονται από το Champions League για να προχωρήσουν το εγχείρημα της αυτοδιάθεσης και αυτοδιαχείρισης (των εκατομμυρίων).

Σε μια τέτοια (όχι ακραία όπως διαφαίνεται) εκδοχή, και πέραν των όποιων ποινών θα φροντίσουν οι διεθνείς συνομοσπονδίες να επιβληθούν στους αποστάτες οργανισμούς και μαζί στους ποδοσφαιριστές τους, αφού ήδη διέρρευσε πως κατατέθηκε εισήγηση εξοστρακισμού από εφέτος για τις τρεις ημιφιναλίστ, είναι βέβαιο πως θ' αναζητηθούν οι αντικαταστάτριες που θα καλύψουν τα κενά στους ομίλους της διοργάνωσης των Πρωταθλητών (και μη). Δεδομένου ότι οι νέες τροποποιήσεις στη μορφή του CL, που στον απόηχο του τι είχε προηγηθεί εγκρίθηκαν τη Δευτέρα (19/4) προκειμένου όπως σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος Αλεξάντερ Τσέφεριν, "η εγχώρια απόδοση να είναι το κλειδί για τα προκριματικά" επικυρώνοντας "τις αρχές της αλληλεγγύης μέσω του παιχνιδιού και του ανοιχτού ανταγωνισμού", θα ισχύσουν από τη σεζόν 2024-25, ο τρόπος βαθμολόγησης-επιλογής των 32 ομάδων του βασικού σκελετού δεν θα μεταβληθεί.

Ως εκ τούτου οι τρεις ισχυρότερες λίγκες της Ευρώπης (μαζί με τη γερμανική) θα συνεχίσουν να στέλνουν τέσσερα κλαμπς, τουλάχιστον για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, ανάλογα με την τελική κατάταξη στο κάθε πρωτάθλημα. Διευκρινίζοντας αυτό, ας πάμε να βρούμε ποιες είναι οι ομάδες που θα καταλάμβαναν τις προνομιούχες θέσεις του πίνακα, σύμφωνα πάντα με τα τωρινά δεδομένα. Άλλα και ποιες άλλες δεν θα ήταν μακριά από το -υπό άλλες συνθήκες- άπιαστο όνειρο.

Αγγλία: Αρκεί να είσαι δέκατος

Η Premier League παρουσιάζει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, την πιο έντονη 'αιμορραγία', καθώς αφενός μεν τα μισά από τα δώδεκα ιδρυτικά μέλη της European Super League ανήκουν στους κόλπους της αφετέρου δε πρόκειται για ομάδες που πρωταγωνιστούν σταθερά στις εγχώριες διοργάνωσης. Αντί της (πρωτοπόρου και βέβαιης πρωταθλήτριας) Μάντσεστερ Σίτι, της συμπολίτισσας Γιουνάιτεντ (2η) και ενδεχομένως μία από την Τσέλσι (5η), τη Λίβερπουλ (6η), την Τότεναμ (7η) και την Άρσεναλ (9ης), το αγγλικό ποδόσφαιρο θα το εκπροσωπούσαν δικαίως η τρίτη Λέστερ (56 βαθμοί) και η τέταρτη Γουέστ Χαμ (55 βαθμοί) που αντέχει τον ανταγωνισμό. Μαζί όμως με την Έβερτον (8η, 49 βαθμοί) του Κάρλο Αντσελότι και τη Λιντς (10η, 46 βαθμοί) του Μαρσέλο Μπιέλσα (παρατεταμένο χειροκρότημα). Από αυτές μόνο οι 'αλεπούδες' και τα 'παγόνια' έχουν τεστάρει τις δυνάμεις τους σε ομίλους του CL, τη στιγμή που τα 'ζαχαρωτά' του Λίβερπουλ δοκίμασαν να μπουν το 2005-06 δίχως επιτυχία, ενώ τα 'σφυριά' του Λονδίνου δεν είχαν ποτέ μια τέτοια τύχη.

Θεωρητικές και όχι μόνο πιθανότητες κατέχουν σε αυτή τη φάση, προκειμένου να διεκδικήσουν τις δύο από τις τέσσερις θέσεις, ποντάροντας στην ισχνή βαθμολογική απόσταση που τις χωρίζει από την Έβερτον και τη Λιντς, η (τροπαιούχος του Πρωταθλητριών το '82) Άστον Βίλα (44 βαθμοί σε 30 ματς), η... πορτογαλική Γουλβς (41 βαθμοί σε 32 ματς) που δεν έχει παίξει στο Πρωταθλητριών από το ‘60, ακόμη και η Κρίσταλ Πάλας (38 βαθμοί σε 31 ματς). Θα ήταν υπερβολή, αν στο παιχνίδι έμπαινε και η Σαουθάμπτον.

Ισπανία: Σεβίλλη, η νέα πρωτεύουσα

Εξίσου ανατρεπτική θα ήταν η κατάσταση στην Primera Division, καθώς η Ατλέτικο Μαδρίτης του Σιμεόνε, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης, που επέλεξαν το έξω κυβερνητικό στρατόπεδο, είναι οι τρεις βασικοί μονομάχοι του εφετινού τίτλου. Άρα θα ευνοούνταν αυτομάτως ομάδες από την πέμπτη θέση και κάτω, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι η πάντα υπολογίσιμη Σεβίγια (64 βαθμοί) έχει καπαρώσει ήδη ένα από τα τέσσερα εισιτήρια. Με τα σημερινή δεδομένα, θα την ακολουθούσαν η πέμπτη Βιγιαρεάλ (49 βαθμοί) που είχε φτάσει ως τα προημιτελικά του 2009, η έκτη Μπέτις (48 βαθμοί), με τη Σεβίλλη να μετατρέπεται στη μητρόπολη του ισπανικού ποδοσφαίρου, και η έβδομη (και κυπελλούχο του 2020) Ρεάλ Σοσιεδάδ (47 βαθμοί). Μ' έναν και μόνο αστερίσκο θα έσπαγε αυτό το καρέ: τη δυνατότητα της Γρανάδα (39 βαθμοί με παιχνίδι λιγότερο) να κλείσει την απόσταση στα επτά παιχνίδια που απομένουν ως τη λήξη της σεζόν.

Ιταλία: Η Σασουόλο που θα ήθελε να γίνει Αταλάντα

Αν τίποτα δεν αλλάξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Serie A δεν πρόκειται να εκπροσωπηθεί από την πρωταθλήτριά της στο επόμενο Champions League, μιας και η πρωτιά της Ίντερ του μπλοκ των επαναστατών είναι σχεδόν ανέφικτο ν' αμφισβητηθεί στις 7 αγωνιστικές που μεσολαβούν μέχρι τον τερματισμό. Ούτε καν από τη δεύτερη της βαθμολογίας, αφού η ανεβασμένη εφέτος Μίλαν ανήκει επίσης στο 'αντάρτικο' των 12. Κι αν η τρομερή Αταλάντα προσπέρασε τη Γιουβέντους με το 1-0 της Κυριακής στο Μπέργκαμο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να επανεμφανιστεί για τρίτη διαδοχική σεζόν στους ομίλους του Champions League, η Ιταλία θα πρέπει να... βρει τις άλλες τρεις. Για την ώρα Νάπολι (60 βαθμοί), Λάτσιο (58 βαθμοί) και Ρόμα (54 βαθμοί) κερδίζουν τη μάχη από τη Σασουόλο (46 βαθμοί). Η οποία, όσο παραμονεύει τόσο είναι η μόνη ικανή να προφτάσει και να 'πετάξει' εκτός δεξαμενής κάποιο από τα δύο κλαμπ της Ρώμης.

Αναπόφευκτο είναι μια αλλοπρόσαλλη συνθήκη σαν κι αυτή να επηρεάζει τα γκρουπ δυναμικότητας της διοργάνωσης, διότι στη βαθμολογία των ευρωπαϊκών συλλόγων τις 10 από τις πρώτες 15 θέσεις καταλαμβάνουν ομάδες από τον συνασπισμό! Ενώ μέχρι την 35άδα ακολουθεί άλλη μία (Ίντερ). Κάτι που θα έχει αντίκτυπο στη θέση του (37ου) Ολυμπιακού των 43.000 πόντους, στην περίπτωση που καταφέρει να φτάσει ως το τέλος τη διαδρομής των προκριματικών. Για παράδειγμα η αγγλική Γουέστ Χαμ 'τραβά' τους 19.656 της Αγγλίας, ενώ η Σοσιεδάδ τους 19.399 της Ισπανίας! Απέναντί τους οι πρωταθλητές Ελλάδας υπερτερούν σε κάθε περίπτωση και θα κερδίσουν έδαφος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK