Το χάος με τα τηλεοπτικά και τα έσοδα κάθε ομάδας για το 2019-2020

Με τις μισές ομάδες της Super League 1 να παραμένουν δίχως τηλεοπτική στέγη και την Super League αμετακίνητη στην πρόταση μείωσης της ΕΡΤ, η σέντρα του πρωταθλήματος είναι στον 'αέρα', όπως το VAR. Ποια η πιθανότερη λύση.

Ζαμπά και Ντιγκινί σε εναέρια διεκδίκηση της μπάλας στη διάρκεια του ντέρμπι Άρης - ΠΑΟΚ τον Οκτώβριο του 2018, στο 'Κλεάνθης Βικελίδης'
Ζαμπά και Ντιγκινί σε εναέρια διεκδίκηση της μπάλας στη διάρκεια του ντέρμπι Άρης - ΠΑΟΚ τον Οκτώβριο του 2018, στο 'Κλεάνθης Βικελίδης' EUROKINISSI SPORTS

Θα κάνει κανονικά σέντρα η Super League 1; Άγνωστο. Προς τι η απορία; Έχει να κάνει με το τηλεοπτικό τοπίο που παραμένει εξαιρετικά θολό. Το πρωτάθλημα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο 24 - 25 Αυγούστου, αλλά με τις μισές σχεδόν ομάδες της λίγκας να παραμένουν δίχως τηλεοπτικό συμβόλαιο, όλα είναι στον 'αέρα'. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για το πρωτάθλημα της Super League 2, που κάνει σέντρα στα μέσα Σεπτέμβρη. Άρα εκεί υπάρχει ένα 'αβάτζο' τριών επιπλέον εβδομάδων για να βρεθεί λύση.

Άλλαξε η κυβέρνηση, έκλεισε η 'κάνουλα'

Πέρσι ήταν η ΕΡΤ που είχε δώσει την λύση, βάζοντας τους δικούς της όρους μέσω του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη. Η συμφωνία ήταν διετής, με την προϋπόθεση πως θα περνούσαν οι προτάσεις της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος. Εν μέσω διαβουλεύσεων αυτό συνέβη, ωστόσο οι εκλογές του Ιουλίου άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό της χώρας και με τα νέα δεδομένα η ΕΡΤ επανήλθε με προτάσεις μείωσης 45% στις ομάδες της Super League 1 και 60% για τις ομάδες της Super League 2.

Η 'κάνουλα' έκλεισε και έτσι είναι στον 'αέρα' οι Άρης, Ατρόμητος, Λαμία, Ξάνθη, Παναιτωλικός, ΟΦΗ, ενώ ο ΠΑΟΚ που προσδοκούσε σε συμφωνία - μαμούθ με την ΕΡΤ επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, τώρα ψάχνει και αυτός την καλύτερη δυνατή λύση για την παραχώρηση των τηλεοπτικών του δικαιωμάτων. Ο Παναθηναϊκός, που πέρσι είχε συμβόλαιο με το κρατικό κανάλι, δεν άργησε να βρει την άκρη του, δεν μπήκε σε διαδικασία 'παζαριών' με την ΕΡΤ και έκλεισε στη NOVA με ένα ποσό γύρω 5,5 εκατ. ευρώ μεικτά (κάπου στα 4,5 καθαρά), εξασφαλίζοντας περισσότερα χρήματα από τα 4 εκατ. ευρώ που θα έπαιρνε από το κρατικό κανάλι.

Στον πίνακα που ακολουθεί αναγράφονται τα εκτιμώμενα έσοδα (μόνο η ΑΕΛ έχει ανακοινώσει επίσημα το ποσό που θα εισπράξει από τη NOVA) των ομάδων που έχουν τηλεοπτική στέγη και οι σύλλογοι που δεν έχουν ακόμη συμφωνία με κάποιο κανάλι:

Ομάδα Συμβόλαιο Εκτιμώμενα έσοδα
Ολυμπιακός NOVA 6 εκατ. ευρώ
ΑΕΚ NOVA 5 εκατ. ευρώ
Παναθηναϊκός NOVA 4,5 εκατ. ευρώ
ΑΕΛ NOVA 1,6 εκατ. ευρώ
Αστέρας NOVA 1,5 εκατ. ευρώ
Πανιώνιος NOVA 1,5 εκατ. ευρώ
Βόλος NOVA 1,5 εκατ ευρώ
ΠΑΟΚ - -
ΟΦΗ - -
Άρης - -
Ξάνθη - -
Παναιτωλικός - -
Λαμία - -
Ατρόμητος - -

Το συνδρομητικό κανάλι έχει ακόμη τα δικαιωμάτα του Ολυμπιακού, ΑΕΚ, ΑΕΛ, Αστέρα, Πανιώνιου και Βόλου. Ο Ολυμπιακός αναμένεται να καρπωθεί περίπου 6 εκατ. ευρώ από την φετινή συμφωνία με τη NOVA, η ΑΕΚ θα βάλει στα ταμεία κοντά στα 5 εκατ. ευρώ, ενώ τα συμβόλαια των υπολοίπων κυμαίνονται γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Αμετακίνητη η Super League

Η λίγκα δεν δέχεται καμία συζήτηση με την ΕΡΤ για την μείωση ύψους 45%, κάνοντας λόγο για διετή 'κλειστή' συμφωνία που δεν τηρείται από την πλευρά του κρατικού καναλιού. Βάζει στην κουβέντα το πρόβλημα που δημιουργείται για την χρήση του VAR και κατηγορεί την ΕΡΤ πως θέτει σε κίνδυνο την επί ίσοις όροις διεξαγωγή του πρωταθλήματος, καθώς οι ομάδες που μένουν στον 'αέρα' είχαν κάνει τον προϋπολογισμό τους με βάση τα χρήματα που περίμεναν να εισπράξουν από τα τηλεοπτικά μέσω της συμφωνίας που υπήρχε.

Ουσιαστικά η λίγκα θέτει θέμα βιωσιμότητας και επιμένει πως από τη στιγμή που εκείνη τήρησε τις δεσμεύσεις της, το ίδιο οφείλει να κάνει και η ΕΡΤ χωρίς να ζητά επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας. Με τον τρόπο που τοποθετείται η Super League, είναι ξεκάθαρο πως θεωρεί ότι υπάρχει δεδομένη συμφωνία από πέρσι, την οποία δεν τηρεί κρατικό κανάλι.

Η λύση της NOVA το πιθανότερο σενάριο

Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα; Όλα μοιάζουν ρευστά για την ώρα, αλλά ο χρόνος πιέζει καθώς η σέντρα του πρωταθλήματος πλησιάζει. Το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό που θέλει την λύση να έρχεται μέσω της NOVA. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες, αφού το συνδρομητικό κανάλι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προσφέρει τα λεφτά που θα έδινε φέτος η ΕΡΤ με το προηγούμενο καθεστώς.

Ο ΟΦΗ περίμενε 2,5 εκατ. ευρώ από την ΕΡΤ, λεφτά που δεν θα βρει στη NOVA, η πρόταση της οποία αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ. Ο ΠΑΟΚ υπολόγιζε περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ, έχει την επιλογή του Open ελέω Ιβάν Σαββίδη και από τη NOVA μπορεί να πάρει μάξιμουμ όσα και ο Ολυμπιακός. Για τον Άρη ισχύουν πάνω - κάτω τα δεδομένα της περίπτωσης του ΟΦΗ.

Τον δρόμο του συνδρομητικού καναλιού θα ακολουθήσουν πιθανότατα και οι Ατρόμητος, Λαμία, Ξάνθη, Παναιτωλικός. Δεν αποκλείεται η NOVA να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί και να ρίξει ξανά στο τραπέζι την προοπτική της κεντρικής διαχείρισης από την επόμενη ή μεθεπόμενη σεζόν.

Μην χάσετε τα ερωτήματα που τέθηκαν στο Pod-όσφαιρο #28 του Contra.gr:

News 24/7

24MEDIA NETWORK