Το Contra.gr κάνει την σέντρα στα playoffs της Super League

Πριν από λίγο καιρό έμοιαζε σαν σενάριο... επιστημονικής φαντασίας το να φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για μπάλα. Βέβαια, σενάριο επιστημονικής φαντασίας ήταν και όλα όσα ζήσαμε εν μέσω πανδημίας και καραντίνας ελέω κορονοϊού. Και με την κανονικότητα να επιστρέφει σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας, έφτασε και η ώρα να μιλήσουμε για μπάλα.

Η Super League κάνει ξανά σέντρα και στην μάχη των playoffs η κόντρα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, για την 2η θέση, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον.  Eurokinissi Sports - MOTION TEAM
Η Super League κάνει ξανά σέντρα και στην μάχη των playoffs η κόντρα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, για την 2η θέση, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον. EUROKINISSI SPORTS - MOTION TEAM

Η Super League επαναρχίζει απόψε μετά από σχεδόν τρεις μήνες και το μενού είναι απολαυστικό. Η αυλαία των πλέι οφ ανοίγει στο 'Κλεάνθης Βικελίδης' με την αναμέτρηση του Άρη απέναντι στον ΟΦΗ (21:30) και το μενού συνεχίζεται την Κυριακή με δύο σπουδαία ντέρμπι. Ο αστερίσκος των κεκλεισμένων των θυρών δεν αφαιρεί κάτι από τη σημασία των αναμετρήσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς βρίσκουμε τις 6 ομάδες μετά το τέλος της αναστολής του πρωταθλήματος και της επιστροφής στη δράση.

Ολυμπιακός: Το 45ο και η Γουλβς

Η καθημερινότητα εν μέσω πανδημίας στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στη δικαστική διαμάχη με τον ΠΑΟΚ για το περιβόητο θέμα της πολυιδιοκτησίας με την Ξάνθη. Οι 'ερυθρόλευκοι' είχαν τα λιγότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν, αφού ακόμα και αυτό το ένα, το σημαντικό, που αφορούσε το μέλλον του Πέδρο Μαρτίνς στην τεχνική ηγεσία, λύθηκε πρόσφατα.

Με τον Πορτογάλο να συνεχίζει στο τιμόνι και τη διαφορά από τον δεύτερο ΠΑΟΚ να είναι τέτοια που να δίνει το δικαίωμα για... πρόβα φιέστας για την επιστροφή στους τίτλους μετά από δύο 'στείρα' χρόνια, ο Ολυμπιακός μπαίνει στη μάχη των πλέι οφ με το μυαλό στη Γουλβς.

Το πού και πότε θα γίνει ο επαναληπτικός για το Europa League παραμένει ερωτηματικό, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Πειραιώτες έχουν στην άκρη του μυαλού τους το συγκεκριμένο παιχνίδι περισσότερο από τα πλέι οφ. Το βράδυ της Κυριακής ο Ολυμπιακός παίζει με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, εκεί όπου ολοκλήρωσε τις εν Ελλάδι υποχρεώσεις του πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Τότε, για τα ημιτελικά του Κυπέλλου, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε 3-2 αν και προηγήθηκε 0-2, σε ένα... παλαβό ματς, αλλά το σημαντικότερο είναι το άλλο: λίγες μέρες νωρίτερα, στο ίδιο γήπεδο, ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει 0-1, στο -κατά πολλούς- 'τελικό' του πρωταθλήματος, ρίχνοντας στο καναβάτσο τον Δικέφαλο του Βορρά. Και βαθμολογικά και ψυχολογικά.

Η ήττα στο Κύπελλο δεν δημιούργησε τριγμούς, εξάλλου είναι ένα σκορ που μπορεί να ανατραπεί στη ρεβάνς του Φαλήρου και με τα τωρινά δεδομένα το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ίσως πιο σημαντικό από αυτό της Κυριακής για την 1η αγωνιστική των πλέι οφ. Τι θέλει ο Ολυμπιακός στην άδεια Τούμπα; Να μη χάσει. Τόσο απλά.

Οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς πηγαίνουν στην έδρα του μέχρι πρόσφατα συνδιεκδικητή του τίτλου για να 'καθαρίσουν' το πρωτάθλημα και να κλειδώσουν το 45ο. Αν ο Ολυμπιακός δεν χάσει τότε... δεν χάνει τον τίτλο. Πόσο μάλλον αν φύγει με το διπλό. Όχι ότι αν χάσει θα αλλάξουν πολλά. Περισσότερα θα διαφοροποιηθούν στο ψυχολογικό κομμάτι παρά στο βαθμολογικό.

ΠΑΟΚ: Δύο είναι οι στόχοι του

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ο ΠΑΟΚ. Εκεί που διεκδικούσε με αξιώσεις τον τίτλο και το back to back που θα τον ισχυροποιούσε και θα αποτελούσε την καλύτερη επίδειξη δύναμης, ήρθε η ήττα από τον Ολυμπιακό, ήρθε και η απόρριψη της προσφυγής του για το θέμα της πολυιδιοκτησίας και τα δεδομένα άλλαξαν. Από εκεί που πάλευε για τον τίτλο τώρα παλεύει για να μην απωλέσει τη δεύτερη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League.

Προ τιμωρίας, ο Δικέφαλος θα έμπαινε στη μάχη των πλέι οφ με περισσότερες πιθανότητες να παλέψει για το πρωτάθλημα. Τώρα αισθάνεται την 'καυτή' ανάσα της ΑΕΚ που καραδοκεί για τη δεύτερη θέση και ταυτόχρονα έχει στο μυαλό του τη ρεβάνς των ημιτελικών στο γήπεδο 'Γ. Καραϊσκάκης'. Επί της ουσίας δύο είναι οι στόχοι για τον Δικέφαλο του Βορρά.

Η δεύτερη θέση και η κατάκτηση του Κυπέλλου. Μεταξύ μας, υπάρχει και ένας τρίτος: η νίκη στο κυριακάτικο ντέρμπι. Θα είναι το ιδανικό restart και θα δώσει ώθηση για τη συνέχεια. Τα σοβαρά προβλήματα του ΠΑΟΚ στην καραντίνα αφορούσαν το δικαστικό κομμάτι και την τιμωρία του. Τα άλλα θέματα προέκυψαν στην πορεία και αφορούν τις μειώσεις στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών. Τούτο λύθηκε σχετικά γρήγορα και εύκολα, δεν άφησε 'τριγμούς στην ομάδα και έδωσε τη δυνατότητα στον Αμπέλ Φερέιρα να δουλέψει στο αγωνιστικό κομμάτι για την ομαλή επιστροφή στα παιχνίδια.

Το θετικό για τον Δικέφαλο του Βορρά είναι ότι το ντέρμπι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό είναι μία μεγάλη ευκαιρία για δυναμικό come back. Από την άλλη, υπάρχει και το αρνητικό. Σε περίπτωση μη νίκης ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει να βυθιστεί ξανά στην εσωστρέφεια, αναζητώντας δύναμη για τη συνέχεια και τις υπόλοιπες αγωνιστικές. Είπαμε, η ΑΕΚ είναι από πίσω, σε απόσταση αναπνοής και καραδοκεί για το... σεντόνι.

ΑΕΚ: Στα πλέι οφ θα κάνει... πρωταθλητισμό

Με τον Καρέρα στον πάγκο, η ΑΕΚ δεν έχει... την πολυτέλεια εφησυχασμού. Πόσο μάλλον τώρα που η δεύτερη θέση είναι ένας υπαρκτός στόχος. Πριν προκύψουν τα δικαστικά και η τιμωρία του ΠΑΟΚ, η Ένωση θα έμπαινε στα πλέι οφ με λίγες ελπίδες για να τερματίσει δεύτερη και με βασικό στόχο να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, στο αγωνιστικό κομμάτι, 'χτίζοντας' χαρακτήρα και νοοτροπία για τη νέα σεζόν.

Τα πράγματα άλλαξαν, η δεύτερη θέση δεν είναι κάτι ουτοπικό και σε συνδυασμό με το ερωτηματικό για το πώς θα εμφανιστεί ο -πληγωμένος σε πολλούς τομείς- ΠΑΟΚ καθιστούν την ΑΕΚ φαβορί. Έστω με ισχνή διαφορά, αλλά φαβορί.

Βέβαια, για να μπορεί να μιλάει για δεύτερη θέση και Champions League χρειάζεται το τέλειο ξεκίνημα και το τέλειο ξεκίνημα είναι η νίκη στο ντέρμπι της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Αν υπάρχει κάτι αρνητικό για τους 'κιτρινόμαυρους' είναι η αναγκαστική διακοπή των αγωνιστικών υποχρεώσεων λόγω κορονοϊού. Η ΑΕΚ ήταν σε ανοδική πορεία -το ματς με τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ ήταν η απόδειξη αυτού- είχε πετύχει μία σπουδαία νίκη επί του Άρη στο ίδιο γήπεδο για τα ημιτελικά του Κυπέλλου και είχε αποκτήσει χαρακτήρα πρωταθλητισμού για τη συνέχεια. Ξάφνου, όλα μπήκαν στον 'πάγο'.

Ο κορονοϊός έβαλε απότομο τέλος και τώρα η ΑΕΚ καλείται να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκλησή της. Πάνω που ο Καρέρα είχε προσδώσει αγωνιστική ταυτότητα στην ομάδα και η ΑΕΚ απέδιδε στο χορτάρι έχοντας το μομέντουμ, ήρθε η διακοπή. Το ντέρμπι της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό στο άδειο ΟΑΚΑ είναι η ευκαιρία να το συνεχίσει εκεί που το άφησε.

Ο αντίπαλος φαντάζει ιδανικός, έχοντας να αντιμετωπίσει τα δικά του προβλήματα που δημιούργησε η υπόθεση-Δώνη, αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνος. "Τα πληγωμένα θηρία να φοβάσαι", όπως λέει ο θυμόσοφος λαός.

Παναθηναϊκός: Τι άλλα νέα;

Έτσι κι αλλιώς το θέμα που αφορούσε το μέλλον του Γιώργου Δώνη ήταν ανοιχτό και ουδείς 'έβαζε το χέρι του στη φωτιά' για την κατάληξή του. Άλλο, όμως, αυτό κι άλλο η εξέλιξη που προηγήθηκε. Είναι το κομψό του πράγματος και πώς αυτό προκάλεσε τριγμούς στο σύλλογο. Ο Γιάννης Αλαφούζος ακολουθώντας την 'άψυχη' επιλογή, έστειλε... χαρτί απόλυσης στον Έλληνα προπονητή και κάπου εκεί οι 'πράσινοι' μπήκαν στον κυκεώνα της εσωστρέφειας.

Μία ομάδα χωρίς στόχους στα πλέι οφ, με δεδομένη πλέον την... παράταση της ευρωπαϊκής τιμωρίας, χωρίς ψυχολογία και χωρίς κίνητρο. Αντίθετα, μία ομάδα με μπόλικα προβλήματα. Με ένα ρόστερ που αναμένεται να διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, με έναν προπονητή που έχει ημερομηνία λήξης και ένας (καινούργιος) προπονητής που έρχεται. Ο Παναθηναϊκός μπαίνει στα πλέι οφ, αλλά είναι άγνωστο πώς θα βγει από αυτά. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι, ούτε καν στο βαθμολογικό. Μιλάμε στο θέμα του γοήτρου.

Ο Δώνης μένει για τα πλέι οφ, αλλά ποιος, αλήθεια, μπορεί να εγγυηθεί ότι θα μείνει μέχρι τέλους; Οι παίκτες έχουν ταχθεί στο πλευρό του και αυτό ίσως να σημαίνει ότι απέκτησαν έξτρα κίνητρο και ταυτόχρονα η ΑΕΚ είναι εκεί και... παραμονεύει για να κάνει τη ζημιά. Το κυριακάτικο ντέρμπι θα απαντήσει σε πολλά ερωτήματα: πώς θα παρουσιαστούν οι 'πράσινοι', ποια θα είναι η ψυχολογία, ποιο το κίνητρο και ποια η αγωνιστική εικόνα.

Η όλη κατάσταση θυμίζει εντόνως την περίπτωση της ΑΕΚ το 2008 όταν ελέω Βάλνερ έφτασε να παίζει στα πλέι οφ 'άδεια' και ψυχολογικά 'πληγωμένη'. Και τα αποτελέσματα, γνωστά...

ΟΦΗ: Άναψε φωτιά και μεγαλώνει

Ο ΟΦΗ επέστρεψε στην Ευρώπη ολοκληρώνοντας μία χρονιά που έγινε case study. Η κρητική ομάδα έβαλε το ποδόσφαιρο πάνω απ' όλα, έδιωξε κάθε τι μη ποδοσφαιρικό από τη νοοτροπία της, δημιούργησε ομάδα με ποδοσφαιρικούς στόχους και ξεκάθαρο πλάνο και έγινε παράδειγμα προς μίμηση κερδίζοντας περισσότερα από τα περιβόητα 15 λεπτά του Ουόρχολ. Από τα περσινά μπαράζ-θρίλερ με τον Πλατανιά και την παραμονή στην κατηγορία στο '96, στην έξοδο στην Ευρώπη. Δεν το λες βήμα παρακάτω, αλλά άλμα.

Με δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα βγει Ευρώπη, ο ΟΦΗ θα παίξει χωρίς άγχος στο έξτρα πρωτάθλημα των 10 αγωνιστικών με στόχο να συνεχίσει να είναι θέμα συζήτησης από όλους τους ποδοσφαιρόφιλους. Είναι η ομάδα με τα λιγότερα ανοιχτά θέματα, με την καλύτερη ψυχολογία και συγκεκριμένα 'θέλω'. Ποια είναι αυτά; Να παίξει τη μπάλα που θέλει χωρίς άγχος, βάζοντας τις βάσεις για τη νέα χρονιά. Έτσι κι αλλιώς ο ΟΦΗ έβαλε τον πήχη ψηλότερα και του χρόνου καλείται να ξεπεράσει... τον εαυτό του.

Στο ματς με τον Άρη, ο Γιώργος Σίμος έχει να αντιμετωπίσει τον 'πονοκέφαλο' που ακούει στο όνομα Κοσμάς Τσιλιανίδης. Ο Έλληνας μέσος είναι το πρώτο θύμα των πλέι οφ και η μεγάλη απώλεια για την κρητική ομάδα, όχι μόνο την τρέχουσα σεζόν, αλλά και για το μισό της άλλης. Ο ΟΦΗ πρέπει να μάθει να ζει με αυτό το πρόβλημα και ουσιαστικά τούτη θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση.

Άρης: Δύο στόχοι, πολλά προβλήματα

Με βάση τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στην αρχή της σεζόν και το ρόστερ, θα ήταν αποτυχία για τον Άρη να μη μπει στα πλέι οφ. Τα κατάφερε με σχετική άνεση, είναι μέσα στο στόχο του Κυπέλλου όντας στα ημιτελικά -και με τη ρεβάνς στο 'σπίτι' του- δεν θέλει να τερματίσει την τελευταία θέση των πλέι οφ, για να 'καπαρώσει' ένα καλό ευρωπαϊκό 'εισιτήριο', αλλά ταυτόχρονα... δεν ξέρει τι του ξημερώνει.

Τα banαρίσματα από τη FIFA έχουν δημιουργήσει προβληματισμό και ανησυχία, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν τα συμβόλαια που λήγουν το καλοκαίρι και δεν είναι λίγα. Συμβόλαια με ποδοσφαιριστές που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα και αποτελούν τον 'κορμό' της τα τελευταία 2 χρόνια, από την επιστροφή στη Super League.

Ο Ένινγκ παραμένει στον πάγκο για να συνεχίσει τη δουλειά που άρχισε έχοντας μπροστά του τη μεγαλύτερη πρόκληση: ούτε τα πλέι οφ ούτε το κύπελλο. Πρόκειται για το 'χτίσιμο' του Άρη της επόμενης περιόδου. Ταυτόχρονα, εν μέσω προβλημάτων καλείται να βγάλει εις πέρας το υπόλοιπο της σεζόν και τον ρεαλιστικό στόχο του Κυπέλλου.

Εξάλλου, το 1-2 από την ΑΕΚ στο πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ δεν είναι απαγορευτικό για όνειρα. Απογερευτικά είναι αυτά που 'πέφτουν' από τη FIFA για οικονομικές εκκρεμότητες του παρελθόντος. Ο Άρης παραμένει η ομάδα με το μεγαλύτερο ερωτηματικό λόγω της όλης κατάστασης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK