Το Copa Libertadores της Παλμέιρας θα μπορούσε να είναι στημένο

Από τη στιγμή που προκρίθηκαν στον τελικό Παλμέιρας και Σάντος, όλοι γνώριζαν ότι η ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα θα κατακτούσε το Copa Libertadores. Αιτία; Αυτό που έκανε η Σάντος το 2014 και το πληρώνει μέχρι σήμερα.

Ο προπονητής της Παλμέιρας, Αμπέλ Φερέιρα, πανηγυρίζει την κατάκτηση του Copa Libertadores 2020 κόντρα στη Σάντος στο 'Μαρακανά', Ρίο ντε Ζανέιρο | Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021
Ο προπονητής της Παλμέιρας, Αμπέλ Φερέιρα, πανηγυρίζει την κατάκτηση του Copa Libertadores 2020 κόντρα στη Σάντος στο 'Μαρακανά', Ρίο ντε Ζανέιρο | Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021 © 2021 MAURO PIMENTEL/ASSOCIATED PRESS

Η έκβαση του τελικού του Copa Libertadores έμοιαζε προδιαγεγραμμένη, από τη στιγμή που βρέθηκαν αντιμέτωπες σε αυτόν η Παλμέιρας με τη Σάντος. Δύο 'κολοσσοί' του Σάο Πάουλο, που όμως βρίσκονται σε τελείως διαφορετικά μονοπάτια αυτήν την εποχή. Η 'βερντάο' είναι μία πλούσια ομάδα, από τις λίγες στη Βραζιλία, η οποία ήταν φαβορί για το τρόπαιο, τα 'ψάρια' ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ, η μικρότερη από τις μεγάλες ομάδες του Παουλιστάο, που και μόνο η παρουσία της στο 'Μαρακανά' συνιστά έκπληξη πρώτου μεγέθους.

Μόνο που η ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα δεν κέρδισε γι' αυτόν τον λόγο το σημαντικότερο τρόπαιο της Νότιας Αμερικής. Η Παλμέιρας απλά δεν μπορούσε να χάσει, ακριβώς επειδή απέναντί της είχε τη Σάντος και όχι οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Το συγκρότημα του Κούκα φρόντισε να 'καθαρίσει' το μονοπάτι του από ομάδες που μπορούσαν να διεκδικήσουν το τρόπαιο από την Παλμέιρας και να θυσιαστεί στον τελικό του Ρίο ντε Ζανέιρο ως άλλη 'Ιφιγένεια'. Ακόμα κι αν το 1-0 διαμορφώθηκε στο 9ο λεπτό των καθυστερήσεων, το πιο αργοπορημένο γκολ στην ιστορία των τελικών (εξαιρούνται όσοι οδηγήθηκαν στην παράταση), ο νικητής ήταν γνωστός από το τέλος των... ημιτελικών. Γιατί η Σάντος είναι το θύμα της Παλμέιρας εξαιτίας μιας κατάρας που κρατά από το 2014...

Την κράτησε στην κατηγορία

Η Παλμέιρας βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση εκείνη την εποχή, παρότι μόλις 2 χρόνια νωρίτερα είχε κατακτήσει το Copa do Brazil και μάλιστα αήττητη. Τρεις μήνες αργότερα υποβιβάστηκε από το Brasileirão μόλις για 2η φορά στην ιστορία της. Ανέβηκε αμέσως, με συνέπεια το 2014 να γιορτάσει τη συμπλήρωση 100 ετών ζωής στην κατηγορία όπου παραδοσιακά ανήκει. Βέβαια, αγωνιστικά βρισκόταν σε κακή κατάσταση, με συνέπεια να δίνει μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού. Μία μάχη που δεν κέρδισε η ίδια, αλλά την κέρδισε η Σάντος αντ' αυτής.

Στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν, η Παλμέιρας υποδεχόταν την Ατλέτικο Παραναένσε και ήθελε νίκη για να σωθεί μαθηματικά. Έμεινε στο 1-1, με συνέπεια να 'κρέμεται' από το αποτέλεσμα της Σάντος με τη Βιτόρια, η οποία βρισκόταν ακριβώς πίσω από τη 'βερντάο' στον βαθμολογικό πίνακα. Αν η Σάντος, που δεν είχε ιδιαίτερο βαθμολογικό κίνητρο, γνώριζε την ήττα στην έδρα της Βιτόρια, η Παλμέιρας θα επέστρεφε στη Série B σε αυτό το σημαδιακό έτος. Με δεύτερο υποβιβασμό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ουδείς μπορούσε να εγγυηθεί ότι δεν θα την έπαιρνε η κάτω βόλτα.

Όμως η Σάντος νίκησε με 1-0 χάρη σε ένα γκολ του Τιάγκο Ριμπέιρο στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων! Το 1-0 κράτησε τη Βιτόρια στη ζώνη του υποβιβασμού και έσωσε την Παλμέιρας. Αλλά ταυτόχρονα, έπληξε τη Σάντος!

Οι τίτλοι που έχασε λόγω Παλμέιρας

Η Σάντος είχε κατακτήσει το Copa Libertadores το 2011 και το Recopa το 2012, ωστόσο έκτοτε άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, με συνέπεια να πουλάει συνεχώς τα αστέρια. Το 2014 ήταν μία ομάδα σε κρίση, αλλά όχι αγωνιστική. Γι' αυτό και το 2015 κατάφερε να κατακτήσει το Πρωτάθλημα Παουλίστα και να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Βραζιλίας. Απέναντί της, η Παλμέιρας. Η Σάντος νίκησε 1-0 στο 1ο ματς, η Παλμέιρας 2-1 στη ρεβάνς και στα πέναλτι νικήτρια αναδείχθηκε η αναγεννημένη 'βερντάο', η οποία είχε κάνει 25 μεταγραφές στην αρχή της σεζόν, για να μην πάθει τα ίδια με το 2014.

Το 2016 η Σάντος διατηρήθηκε σε υψηλά αγωνιστικά επίπεδα, κατέκτησε ξανά το Παουλιστάο και διεκδίκησε το πρωτάθλημα της χώρας. Στη 18η αγωνιστική βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας για πρώτη φορά ύστερα από 8 χρόνια. Δεν έμεινε πολύ εκεί όμως, αφού γρήγορα ανέκτησε τα 'ηνία' που είχε για μήνες η... Παλμέιρας. Η ομάδα του νυν προπονητή της Σάντος και τότε της 'βερντάο', Κούκα, δεν ξαναέχασε ποτέ την πρωτοπορία και η Σάντος τερμάτισε 2η, πίσω από την ομάδα που 'έσωσε' δύο χρόνια νωρίτερα.

Το αναπόφευκτο του Copa Libertadores

Όταν, λοιπόν, η Σάντος διεκδίκησε ξανά ένα τρόπαιο, εφόσον απέναντί της βρισκόταν η Παλμέιρας, δεν γινόταν να το πάρει (το 2019 είχε τερματίσει ξανά 2η στο Brasileirão, αλλά με 16 βαθμούς απόσταση από τη Φλαμένγκο -όσους είχε κι η Παλμέιρας- δεν διεκδίκησε ποτέ ουσιαστικά τον τίτλο). Ακόμα κι αν πλέον στον πάγκο της είχε έναν από τους κορυφαίους Βραζιλιάνους προπονητές της γενιάς του, ακόμα κι αν αυτός φόρεσε ξανά το T-shirt με την Παναγία, το Copa Libertadores 2020 αναπόφευκτα θα κατέληγε στα χέρια της Παλμέιρας.

Δικαίως και σε αγωνιστικό επίπεδο, με τη 'βερντάο' να έχει κατακτήσει το Παουλιστάο από τον Αύγουστο και με τον Φερέιρα από τον Οκτώβριο στον πάγκο να έχει φτάσει μέχρι τον τελικό του κυπέλλου, το οποίο θα διεκδικήσει τον Φεβρουάριο κόντρα στην Γκρέμιο. Όσο κι αν αντιστάθηκε η Σάντος (η οποία μετρούσε 3 σερί ήττες στο πρωτάθλημα πριν από τον τελικό), δεν απέφυγε την ήττα. Κέρδισε τις εντυπώσεις, πάντως, με τον αρχισκόρερ του Brasileirão, Μαρίνιο, να κατακτά και τον τίτλο του MVP του τουρνουά, τον Βενεζουελάνο εξτρέμ Γέφερσον Σοτέλντο να κάνει εκπληκτικά πράγματα από αριστερά και να προσελκύει ενδιαφέρον από την Ευρώπη (που 'σκοντάφτει' στα μόλις 158 εκατοστά του ύψους του) και το wonderkid Κάιο να ετοιμάζεται να γίνει η επόμενη μεγάλη πώληση της ομάδας.

Οι παίκτες της Παλμέιρας κατά την απομονή του τροπαίου του Copa Libertadores 2020 στο 'Μαρακανά', Ρίο ντε Ζανέιρο | Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021
Οι παίκτες της Παλμέιρας κατά την απομονή του τροπαίου του Copa Libertadores 2020 στο 'Μαρακανά', Ρίο ντε Ζανέιρο | Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021 © 2021 MAURO PIMENTEL/ASSOCIATED PRESS


Η Παλμέιρας, πάντως, πανηγύρισε για 2η φορά στην ιστορία της το μεγαλύτερο τρόπαιο της ηπείρου και δεν έγινε η πιο loser ομάδα της Βραζιλίας στον θεσμό, αποφεύγοντας την 4η ήττα στον τελικό. Ταυτόχρονα, στέρησε ξανά κάτι από τη Σάντος, η οποία δεν έγινε η πιο πετυχημένη ομάδα της Βραζιλίας στον θεσμό, με την 4η κατάκτηση. Όλοι ήξεραν την έκβαση από πριν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK