Το δεύτερο ποδοσφαιρικό επίτευγμα του Ρανιέρι ήταν ανάλογης αξίας με το πρώτο

Η Σαμπντόρια δεν κατέκτησε τίτλο όπως η Λέστερ. Ωστόσο η εξασφάλιση της παραμονής σε μια σεζόν που άρχισε εφιαλτικά ισοδυναμεί, κατά τους Ιταλούς, με ποδοσφαιρικό θαύμα που πιστώνεται στον Κλάουντιο Ρανιέρι.

Ο Κλαούντιο Ρανιέρι στη διάρκεια του αγώνα της Σαμπντόρια με τη Ρόμα
Ο Κλαούντιο Ρανιέρι στη διάρκεια του αγώνα της Σαμπντόρια με τη Ρόμα AP PHOTO/ANDREW MEDICHINI

Στα μέσα του Οκτώβρη ο Κλαούντιο Ρανιέρι αναλάμβανε τη 19η δουλειά του ως πρώτος προπονητής. Από το 1986 στην Βίγκορ Λαμέτζια, ο 68χρονος είχε θητεύσει σε 16 κλαμπ (δύο φορές σε Βαλένθια και Ρόμα) και μια εθνική ομάδα. Μην κάνεις πως δεν θυμάσαι ότι υπήρξε ο διάδοχος του Φερνάντο Σάντος για 4 παιχνίδια στη μοναδική δοκιμή του ως εκλέκτορας, μετρώντας τρεις 'σκληρές' ήττες - η τελευταία από τα Νησιά Φαρόε (0-1).

Στις 12/10 ο Ιταλός τεχνικός υπέγραφε το συμβόλαιό του με τη Σαμπντόρια. Η ομάδα από τη Γένοβα ήταν ουραγός της κατάταξης με έξι ήττες και μόλις τρεις βαθμούς στις πρώτες επτά αγωνιστικές της Serie A. Σ' αυτό το διάστημα οι 'μπλουτσερκιάτι' είχαν δεχθεί 16 γκολ, που με απλά μαθηματικά σημαίνει περισσότερα από δύο ανά αγώνα, και είχαν σκοράρει μετά βίας 4. Μόνο το ένα εξ αυτών είχε βαθμολογικό αντίκτυπο, στο 1-0 επί της Τορίνο. Ο Εουσέμπιο ντι Φραντσέσκο έπαιρνε πόδι, ως ο βασικός υπαίτιος της αγωνιστικής κατάντιας, και ο άνεργος Ρανιέρι έλεγε το 'ναι' σε μια αποστολή αυτοκτονίας. "Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα αυτό το τηλέφωνο", επικοινωνούσε τότε.

Αλλά σαν εκείνες τις κινηματογραφικές που ο κεντρικός ήρωας τα βάζει μ' έναν ολόκληρο στρατό, βγαίνοντας με λίγες αμυχές ως παράσημα της μάχης που έδωσε, έσωσε μια παγιδευμένη στο υπόγειο Σαμπντόρια. "Η Σαμπντόρια δεν θα γίνει Φούλαμ", υποσχόταν επισημαίνοντας ότι "εκεί τον Γενάρη ακολουθούσαν τις συμβουλές των αλγόριθμων για τις μεταγραφές. Θα χρειαστεί να παλέψουμε σκληρά". Καλά δεν άρχισε. Το 0-0 με τη Ρόμα έμοιαζε να 'ναι μεν μια βάση ανασύνταξης, αφού βελτιώθηκε η αμυντική συνέπεια του συνόλου, ωστόσο ακολούθησαν το 2-1 από την Μπολόνια και το 1-1 με τη Λέτσε που δεν έκρυψαν τη σκόνη κάτω από το χαλί.

Η συνέχεια είχε το 1-0 επί της ΣΠΑΛ στη Φεράρα με γκολ του Καπράρι στο 90', το 0-0 με την καταπληκτική Αταλάντα που δεν σκόραρε και η νικηφόρα ανατροπή στο 2-1 επί της Ουντινέζε. "Έχω συνηθίσει να δημιουργώ ομάδες με σταθερότητα, που δεν χάνουν συχνά, ένα στοιχείο που βοηθά στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης", έλεγε ο Ιταλός στο φινάλε του θετικού σερί, έχοντας προηγουμένως φροντίσει να δώσει κατευθύνσεις κυρίως όταν η ομάδα του δεν είχε την μπάλα. Προσπαθούσε ακόμη να επιβληθεί και να επιβάλει το 4-4-2 για να 'ναι λειτουργικό. Χρειάστηκε χρόνο, κάποια αποτελέσματα δεν ήρθαν καθόλου βολικά (το 1-3 επί της Κάλιαρι στο 70' έγινε 4-3 στις καθυστερήσεις), υπέστη συντριβή σε Ρώμη (5-1 από τη Λάτσιο) και 'Μαράσι' (5-1 από τη Φιορεντίνα).

Έλα όμως που η διακοπή υπήρξε η ευνοϊκότερη εξέλιξη που θα μπορούσε να ευχηθεί για την επίτευξη του σχεδίου του και της τελικής αντεπίθεσης. Είχε φροντίσει να κερδίσει ήδη τους ποδοσφαιριστές του. "Θα τους φάω ζωντανούς με λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι", έλεγε επιστρατεύοντας το πηγαίο χιούμορ του, που ποτέ δεν στερήθηκε, προκειμένου να συνδυάσει με τακτ τις παρατηρήσεις και την ανάγκη συσπείρωσης των αποδυτηρίων. Το 2-1 επί της Βερόνα ήταν το τελευταίο αποτέλεσμα πριν από το τρίμηνο διάλειμμα. Στη διάρκεια του οποίου έγινε η απέλπιδα απόπειρα ανασύνταξης.

Η επανέναρξη έφερε τρεις οριακές ήττες. Με γκρίνια για τη διαιτησία και ολίγον από αμφισβήτηση για την επάρκεια του Ιταλού στα δύσκολα. Παρόλα αυτά ο Ρανιέρι ήταν βέβαιος για την έκβαση της μάχης στο μέτωπο. Ο αγώνας με τη Λέτσε υπήρξε ο κομβικός. "Αυτά τα παιδιά με κάνουν ν' αναπνέω. Αν και η Σαμπντόρια δεν έχει συνηθίσει να δίνει τέτοια ματς, πολεμήσαμε για κάθε μπάλα", υποστήριξε ο ανακουφισμένος προπονητής μετά το 2-1. Το 3-0 επί της ΣΠΑΛ αποτύπωσε την αυτοπεποίθηση του συνόλου και παρόλο που το 2-0 στο Μπέργκαμο φρέναρε την ορμή του, το ανεκτίμητο 3/3 συμπληρώθηκε απέναντι σε Ουντινέζε (3-1 στο Φρίουλι), Κάλιαρι (3-0 στη Γένοβα) και Πάρμα (3-2 στο Ταρντίνι). Ένα 9ποντο που σφράγισε με βουλοκέρι την παραμονή. Μάλιστα η τελευταία νίκη σημειώθηκε με ανατροπή τριών γκολ στο δεύτερο μισό της αναμέτρησης.

Επί θητείας Ρανιέρι η 'Ντόρια' μάζευε πλέον 1.3 βαθμούς ανά αγώνα, επίδοση που συμβάδιζε με τις αντίστοιχες των ομάδων της 10άδας και αναγωγικά τη μετέτρεπε στις διεκδικήτριες της Ευρώπης και όχι της σωτηρίας. Ο Κουαλιαρέλα, ο Ραμίρες, ο Λίνετι, ο Γκιαμπαντίνι, ο Θόρσμπι και ο Μπονατσόλι έμοιαζαν άλλοι παίκτες. "Πάντα τούς είχα εμπιστοσύνη. Ένας υποβιβασμός θ' άλλαζε την καριέρα όλων", εξηγούσε ο Ρανιέρι. Τον αποθέωσαν για ό,τι είχε καταφέρει, τον ευχαρίστησαν "για το δώρο που μας έδωσες", όπως έγραψε κάποιος οπαδός. Το αποκορύφωμα θα ήταν οι 'μπλουτσερκιάτι' να νικήσουν και την Τζένοα στο 'Derby della Lanterna'. Μολαταύτα το 2-1 ήταν πλήγμα γοήτρου και όχι ουσίας. Ο Ρανιέρι είχε αφήσει το σημάδι του σ' άλλο ένα ποδοσφαιρικό θαύμα, πηγαίνοντας κόντρα στις πιθανότητες. Είχε ξεκάθαρα ορίσει τη μοίρα της Σαμπ. Ίσως του χρόνου την καταστρέψει, καθώς του προτάθηκε να συνεχίσει για τουλάχιστον ένα χρόνο...

News 24/7

24MEDIA NETWORK