Το εντυπωσιακό νέο γήπεδο της Έβερτον θα είναι μες στο νερό

Η Έβερτον πήρε το 'πράσινο φως' απ' τη δημοτική αρχή του Λίβερπουλ για να προχωρήσει στην κατασκευή του νέου γηπέδου της, που θα βρίσκεται σχεδόν μέσα στον ποταμό Μέρσεϊ. Το τεράστιο κόστος και τα μεγάλα έξοδα προς όφελος του δήμου, καθώς και οι φωτογραφίες του σπουδαίου έργου.

Το εντυπωσιακό νέο γήπεδο της Έβερτον θα είναι μες στο νερό
EVERTON TWITTER

Το δημοτικό συμβούλιο του Λίβερπουλ ενέκρινε τα σχέδια για το νέο γήπεδο της Έβερτον στην προβλήτα Μπράμλεϊ Μουρ, το οποίο θα είναι έτοιμο το αργότερο μέχρι το 2024 και θα είναι ένα από τα πιο... παράξενα ποδοσφαιρικά γήπεδα στο Νησί.

Η πρόταση των 'ζαχαρωτών' είχε υποβληθεί αρχικά τον Δεκέμβριο του 2019, είχε ανανεωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο και προβλέπει η νέα έδρα της ομάδας να έχει χωρητικότητα 52.888 θεατών. Το πρότζεκτ εγκρίθηκε ομόφωνα από τον δήμο την Τρίτη, με συνέπεια να γίνει ένα τεράστιο βήμα για να πέσει η 'αυλαία' του 'Γκούντισον Παρκ', που στεγάζει το σύλλογο από το 1892.

Το εντυπωσιακό νέο γήπεδο της Έβερτον θα είναι μες στο νερό
EVERTON TWITTER


Η μέχρι τώρα έδρα του συλλόγου κρίνεται απαρχαιωμένη παρά τα διαρκή λίφτινγκ και με δεδομένο ότι χωράει 39.414 θεατές (το ρεκόρ προσέλευσης είναι 78.299 άτομα σε ντέρμπι κόντρα στη Λίβερπουλ το 1948, αλλά με θέσεις ορθίων), δεν καλύπτει τις σύγχρονες απαιτήσεις του συλλόγου. Εξάλλου, το γήπεδο στο πάρκο Στάνλεϊ είναι το παλαιότερο που λειτουργεί αυτήν τη στιγμή στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Από τις 3.000 λίρες που είχε κοστίσει η κατασκευή του 'Γκούντισον Παρκ' πριν από 128 χρόνια φτάσαμε στις 500.000.000 που θα κοστίσει η νέα έδρα της Έβερτον, η οποία έχει μια μεγάλη ιδιαιτερότητα: θα περιστοιχίζεται στις 3 πλευρές της από νερό! Μάλιστα, για να καμφθούν αντιστάσεις που έχουν να κάνουν με την οικολογική καταστροφή που μπορεί να προκληθεί από μια τέτοια καταστροφή, ο σύλλογος διαβεβαίωσε ότι θα δαπανηθούν 55.000.000 για την εξασφάλιση της κληρονομιάς που υπάρχει στο χώρο.

Το εντυπωσιακό νέο γήπεδο της Έβερτον θα είναι μες στο νερό


Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Έβερτον, θεωρώντας ότι η κατασκευή του νέου γηπέδου και των καταστημάτων που θα το συνοδεύουν θα φέρει ανάπτυξη στη βόρεια περιοχή του λιμανιού στον ποταμό Μέρσεϊ, που θεωρείται υποβαθμισμένη. Αντιθέτως, η ανακατασκευή του 'Γκούντισον Παρκ' στην πυκνοκατοικημένη γειτονιά όπου είναι χτισμένο δεν κρίθηκε συμφέρουσα για καμία πλευρά. Αντ' αυτού, μαζί με τα σχέδια για το νέο γήπεδο, εγκρίθηκε και το πλάνο της Έβερτον για αναπτυξιακά έργα στον χώρο που βρίσκεται η νυν έδρα της ύψους 82.000.000.

Το εντυπωσιακό νέο γήπεδο της Έβερτον θα είναι μες στο νερό

Η παρουσίαση του πρότζεκτ από τους ανθρώπους της Έβερτον ενθουσίασε τα 11 μέλη της επιτροπής, που έδωσε το 'πράσινο φως', ποντάροντας κυρίως στις 1.300.000.000 λίρες με τις οποίες υπολογίζεται ότι θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία. Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 15.000 θέσεις εργασίας και οι εγκαταστάσεις θα προσελκύουν 1.500.000 κόσμο ετησίως. Οι αριθμοί δεν προκύπτουν μόνο από τη χρήση του γηπέδου για ποδοσφαιρικούς λόγους. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα φιλοξενεί 4 μεγάλες συναυλίες, ενώ στους χώρους του γηπέδου θα διεξάγονται εκδηλώσεις όπως γάμοι, κηδείες, χριστουγεννιάτικα πάρτι και συνέδρια.

Το εντυπωσιακό νέο γήπεδο της Έβερτον θα είναι μες στο νερό


Ένα μεγάλο βήμα έγινε, ωστόσο τίποτε δεν έχει ολοκληρωθεί σε γραφειοκρατικό επίπεδο. Η κυβέρνηση έχει μια αρχική περίοδο 21 ημερών για να εξετάσει την αίτηση της Έβερτον προτού αποφανθεί από την πλευρά της, ωστόσο μοιάζει βέβαιο ότι θα δώσει κι αυτή την έγκρισή της, από τη στιγμή που υπάρχει η αντίστοιχη άδεια από τις τοπικές αρχές. Στόχος του συλλόγου είναι τα έργα να εκκινήσουν το καλοκαίρι του 2021 και υπάρχει αισιοδοξία ότι ακόμα και μέσα στο 2023 θα έχει παραδοθεί στην ομάδα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK