Το επιτυχημένο πείραμα του Γκουαρδιόλα γέννησε έναν νέο φορ

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα ομολόγησε πως ακόμα δεν ξέρει ποια είναι η κατάλληλη θέση για τον Φεράν Τόρες. Για το ματς με τη Μαρσέιγ του έλειπε ένας επιθετικός και για αυτό έβαλε τον 20χρονο εκεί. Και αυτός σκόραρε.

Ο Φεράν Τόρες άλλαξε θέση, στα χέρια του Πεπ Γκουαρδιόλα και από ό,τι φαίνεται ανταποκρίνεται στη νέα πρόκληση.
Ο Φεράν Τόρες άλλαξε θέση, στα χέρια του Πεπ Γκουαρδιόλα και από ό,τι φαίνεται ανταποκρίνεται στη νέα πρόκληση. TIM KEETON/POOL VIA AP

Δεν πρόλαβε να πει το CAS 'αθώα η Μάντσεστερ Σίτι' και οι 'Πολίτες' ξεχύθηκαν σε ψώνια, τα οποία είχαν στερηθεί ενόσω τελούσαν υπό την τιμωρία της UEFA για παρατυπίες με το Financial Fair Play. Στις πρώτες αυτές κινήσεις ήταν ο Φεράν Τόρες. Από την Τρίτη 27/10 μπορείς να τον λες και 'νεαρότερο Ισπανό που σκόραρε σε τρία διαδοχικά παιχνίδια του UEFA Champions League': 'άνοιξε' το σκορ στο 17ο λεπτό του αγώνα με τη Μαρσέιγ, μετά την πάσα του Ντε Μπρόινε και αμυντικό λάθος των Γάλλων. Παρεμπιπτόντως, ο Τόρες δεν έπαιζε εκεί όπου τον βρίσκεις συνήθως (εξτρέμ), αλλά ως επιθετικός. Κάνε λίγη υπομονή και θα φτάσουμε στο 'γιατί'. Προς το παρόν, θα ασχοληθούμε με τα βασικά.

Ο Ferran Torres García γεννήθηκε στην Fois, μια μικρή παραλιακή 'γωνία' της Βαλένθια, με 7.500 κατοίκους. Αντιλαμβάνεσαι πως η περιοχή δεν έχει και πολλά που μπορεί να κάνει ένα παιδί. Το συγκεκριμένο έπαιζε ποδόσφαιρο, όταν δεν το παρακολουθούσε στην τηλεόραση. Κυρίως προσπαθούσε να 'κοπιάρει' τις κινήσεις των αγαπημένων του παικτών. Προφανώς όχι πάντα με επιτυχία, όπως 'μαρτυρούσαν' τα συντρίμμια που άφηναν πίσω τους τα σουτ που έκανε μέσα στο σπίτι. Από μικρός οραματιζόταν τον εαυτό του, ως παίκτη της Βαλένθια -αγάπη που 'χαν οι γονείς του και τη μετέδωσαν στα παιδιά τους. Στο γήπεδο δεν είχε καταφέρει να πάει, αφού οι γονείς του δεν είχαν χρήματα για να αγοράσουν εισιτήρια για όλην την οικογένεια -συν τη μετακίνηση, συν τη σίτιση.

Ο Χοσέ Γκιμένεθ, ο τύπος που έκρινε πως ο Τόρες άξιζε μια θέση στην ακαδημία των Ches όταν ήταν 6, ενημέρωνε το 2017, μέσω της Pais ότι "είναι ολοκληρωμένος παίκτης και έχει κατακτήσει πολλούς τομείς του παιχνιδιού. Είναι δυνατός, γρήγορος, τρέχει πολύ καλά με την μπάλα στα πόδια, έχει αντοχή και είναι δυνατός στον αέρα. Είναι και απρόβλεπτος. Ο αντίπαλος του δεν ξέρει ποτέ προς τα πού θα πάει, αφού χειρίζεται την μπάλα εξαιρετικά και με τα δυο πόδια. Μπορεί να πασάρει, να τελειώσει, να σουτάρειά. Φέτος ασχολήθηκε με τη βελτίωση στις κεφαλιές και την άμυνα του. Σύντομα θα τον δείτε στην πρώτη κατηγορία".

Τότε, δηλαδή προ τριετίας, σύγκριναν τον -τότε- 17χρονο Τόρες με τον Γκονσάλο Γκουέντες, γέννημα θρέμμα της Μπενφίκα που βρέθηκε στη Βαλένθια (2017, στα 19), μέσω της Παρί Σεν Ζερμέν (τον πούλησε για 40 εκατομμύρια ευρώ). Το 2015 ήταν στο ρόστερ της εθνικής U21 της Πορτογαλίας που είχε επικρατήσει (4-0) της δικής μας, για τα προκριματικά του πανευρωπαϊκού. Πριν αυτό το ματς, ο Γκουέντες είχε δώσει στη Μπενφίκα τη νίκη, επί της Ατλέτικο (2-1), σε αγώνα για το UEFA Champions League.

Το 2017, όταν τον αγόρασε η Βαλένθια θεωρούνταν από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ευρώπης. Ξεχώριζε για τη δύναμη, την ταχύτητα και την ακρίβεια των σουτ. Αυτά ήταν και τα δυνατά στοιχεία του Τόρες. Τα έδειξε ως αντικαταστάτης του Γκουέντες, ο οποίος είχε μείνει εκτός με αστράγαλο από τις 15/10 του 2018 έως τις 3/2 του 2019. Ο μικρός δεν άλλαξε 'προσανατολισμό'. Συνέχισε να προτιμά τα videos του Μάρκο Ασένσιο, τον οποίον είχε επιλέξει για είδωλο του.

Πριν πάει στην ακαδημία των 'νυχτερίδων', όπου παρουσιάστηκε -προφανώς- συνοδεία του πατέρα του, είχε παίξει μόνο futsal στο σχολείο του. Παρ' όλα αυτά δεν έδειξε να 'χει κάποιο θέμα, στο μεγαλύτερης διάστασης γήπεδο. Δέκα χρόνια μετά, βρέθηκε στην Mestalla (τη δεύτερη ομάδα του συλλόγου), ως ένα από τα 'κοσμήματα' της ακαδημίας και ενώ ήταν ακόμα ανήλικος έκανε ντεμπούτο (15/10/2016) με τις 'ρεζέρβες' στο 0-2 από τη Μαγιόρκα.

Μια σεζόν μετά (2017-18) ήταν βασικός της β' ομάδας. Είχε γίνει ήδη πρωταθλητής Ευρώπης με την U17 (στις 19/5 του 2017 η Ισπανία νίκησε την Αγγλία, στον τελικό της Κροατίας) και θα γινόταν και δευτεραθλητής κόσμου, στις 28/10, μετά την ήττα της 'φούριας ρόχα' από τα 'τρία λιοντάρια' στον τελικό της Ινδίας.

Τον είχαν ήδη τσεκάρει οι 'κατάσκοποι' από την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Για να μην προσβάλουν τους Blancos, ο πατέρας του κι εκείνος δέχθηκαν να επισκεφτούν το Valdebebas, μετά τη σχετική πρόσκληση. Με το τέλος του τουρ που τους έκαναν οι 'μερένγκες', τους ευχαρίστησε και τους ενημέρωσε ότι "προτιμώ να μείνω στη Βαλένθια".

Πριν το Παγκόσμιο στην Ινδία, η ομάδα του ενημέρωσε τον εκπρόσωπο του πως θα κάνει χρήση της option που υπήρχε στο συμβόλαιο του, για επέκταση. Από την 1η του Γενάρη του 2018 θα προωθούνταν στην πρώτη ομάδα και πλέον η συνεργασία τους θα ολοκληρωνόταν τον Ιούλιο του 2020. Όποιος θα ενδιαφερόταν να τον αγοράσει νωρίτερα, θα έπρεπε να δώσει 25 εκατομμύρια ευρώ -από 8 που ήταν έως τότε. Ακολούθησε νέα επέκταση (έως το 2021) και νέα αύξηση στο buy out που πια έφτασε στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Έκανε το όνειρο (τον εαυτό του να φορά τη φανέλα της Βαλένθια) πραγματικότητα στις 30/11 του 2017, ως αντικαταστάτης του Νάτσο Γκιλ στο 4-1 επί της Ρεάλ Σαραγόσα, για το Copa del Rey. Στη La Liga έκανε πρώτη εμφάνιση στις 16/12, στο τελευταίο δεκάλεπτο της ήττας από την Εϊμπάρ. Έφτανε για να γίνει ο πρώτος παίκτης που γεννήθηκε τη δεκαετία του 2000 και πάτησε το πόδι του σε γήπεδο της κορυφαίας ισπανικής λίγκας. Ο 'σεφτές' στην Ευρώπη έγινε στις 23/10 του 2018, στο 1-1 με την Γιουνγκ Μπόις, για το UEFA Champions League. Ήταν 18 και έγινε βασικός. Το πρώτο γκολ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, το έβαλε στο 4-1 με τη Λιλ, στις 5/11 του 2019.

Εκείνη την ημέρα έγινε και ο νεαρότερος σκόρερ, στην ιστορία του UEFA Champions League, όπως και ο πρώτος σκόρερ ισπανικής ομάδας που γεννήθηκε τα 2000s. Λίγες μέρες μετά (23/11) έκανε 50 τις εμφανίσεις του στη LaLiga στο 1-2 από τη Ρεάλ Μπέτις. Για 27 μέρες 'έφαγε' ρεκόρ που κρατούσε ο Μιγκέλ Τενδίλο για 40 χρόνια και ήταν αυτό του μικρότερου, σε ηλικία παίκτη των 'νυχτερίδων' που είχε φτάσει τις 50 συμμετοχής στην ελίτ των ισπανικών πρωταθλημάτων. Ο Τενδίλο τα κατάφερε στα 19 και 351 ημέρες. Ο Τόρες στα 19 και 324 μέρες.

Το Football Whispers είχε γράψει από πέρυσι πως “αν χρησιμοποιηθεί από τη Βαλένθια όπως χρησιμοποιεί ο Γκουαρδιόλα τους Μπερνάντο Σίλβα, Νταβίντ Σίλβα και Κέβιν Ντε Μπριν, πιο προς το κέντρο, θα μπορέσει να δημιουργήσει 'ανοίγματα' για τους συμπαίκτες του, σε πολύ ανησυχητικό βαθμό. Στη Βαλένθια όμως, δεν θέλουν να ρισκάρουν, αφού περιμένουν πως θα τον πουλήσουν πολύ ακριβά”. Τελικά, χρησιμοποιήθηκε από τον ίδιο τον Γκουαρδιόλα όπως οι Σίλβα και ο Ντε Μπριν.

Το 2020 είναι η χρονιά του

Το έτος που δοκίμασε τον πλανήτη όσο λίγα (βλ. Covid-19) έχει εξελιχθεί στην καλύτερη φάση του παιδιού αυτού που στις 4/8 ανακοινώθηκε από την Μάντσεστερ Σίτι. Τον κέρδισε από τους Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα, Tότεναμ, Ντόρτμουντ και Λίβερπουλ. Όχι χάριν των αριθμών -που δεν είχε όπως έχει ενημερώσει το Football Whispers-, αλλά για το ρόλο που μπορεί και παίζει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού -δημιουργώντας χώρους για τους συμπαίκτες του.

Δεκαέξι μέρες μετά (3/9) κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική ανδρών της Ισπανίας (έκανε ντεμπούτο εναντίον της Γερμανίας, για το UEFA Champions League, ως βασικός και αναντικατάστατος του 1-1), στις 6/9 έβαλε το πρώτο γκολ με τους άνδρες (στο 4-0 με την Ουκρανία) και την Τρίτη 27/10, έκανε το 1-0 στο ματς με τη Μαρσέιγ και έγινε 'ο νεαρότερος Ισπανός παίκτης που έχει σκοράρει σε τρεις διαδοχικές εμφανίσεις στο UEFA Champions League', στα 20 χρόνια και 241 ημέρες. Πέραν του πρώτου του γκολ, σκόραρε και φετινή πρεμιέρα με την Πόρτο -και συνεχίζει.

"Ο Φεράν έχει προσαρμοστεί πολύ καλά. Δεν είναι επιθετικός και θα ήθελα να τον συγχαρώ και να τον ευχαριστήσω για την προσπάθεια που έκανε, να παίξει σε αυτήν τη θέση. Μάλιστα, σκόραρε. Δεν είναι εύκολο να είσαι ο επιθετικός σε 4-5-1, γιατί υπάρχουν πολλοί παίκτες κοντά και δεν υπάρχει χώρος γύρω σου. Δεν έχουμε όμως, πολλές επιλογές, έως ότου επιστρέψουν οι Γκάμπριελ (Xεσούς -έχει μυικό πρόβλημα) και Σέρχιο (Αγκουέρο -τραυματίστηκε την Κυριακή 25/10, στον προσαγωγό, προ του τέταρτου ματς μετά την επιστροφή από σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο). Έως τότε έχω την εναλλακτική να χρησιμοποιώ τον Φεράν στη θέση τους", εξήγησε ο Γκουαρδιόλα για τη νέα δοκιμή που όπως κατάλαβες, έγινε από ανάγκη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK