Το Euro πήγε το 2021 και άφησε μια τρύπα 300 εκατ. ευρώ

Την απόφαση να μεταθέσει για το 2021 το Euro που ήταν να διεξαχθεί το φετινό καλοκαίρι πήρε η UEFA. Εξέλιξη που δημιούργησε μια οικονομική τρύπα 300 εκατ. ευρώ. Πώς απαιτεί η ευρωπαϊκή ομοσπονδία να καλυφθεί το ποσό.

FILE - In this Thursday, Oct. 27, 2016 file photo the Euro soccer championships trophy is seen in front of the logo during the presentation of Munich's logo as one of the host cities of the Euro 2020 European soccer championships in Munich, Germany. UEFA, are set to make a final decision when the UEFA executive committee meets on Tuesday March 17, 2020 after talks with clubs and leagues, about possibly delaying the Euro 2020 soccer tournament by a year as the continent grapples with the outbreak of the coronavirus. (AP Photo/Matthias Schrader, File)
Όπως έγινε και επίσημα γνωστό την Τρίτη 17 Μαρτίου, ελέω της πανδημίας του κορονοϊού το Euro 2020 μετατέθηκε για το καλοκαίρι του 2021. AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Με τα εθνικά πρωταθλήματα και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να βρίσκονται στον 'αέρα' ελέω της πανδημίας του κορονοϊού, ακόμη πιο δυσοίωνο φάνταζε το μέλλον του Euro 2020. Ούτως ή άλλως για να ολοκληρωθεί ομαλά η σεζόν θα έπρεπε οι ημερομηνίες να πάνε αρκετά πιο πίσω, έτσι δεν θα υπήρχαν διαθέσιμες εβδομάδες για την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το καλοκαίρι. Στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης (17/03) πάρθηκε η οριστική απόφαση να μεταφερθεί η διοργάνωση για το καλοκαίρι του 2021. Δεν γινόταν αλλιώς.

Πρώτα ο Ιταλός δημοσιογράφος Τανκρέντι Παλμέρι, αποκάλυψε πως η UEFA πρότεινε τη μετάθεση του Euro και η πρόταση αυτή εγκρίθηκε από τις 55 ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες. Υπενθυμίζοντας παράλληλα την διαρροή της Equipe πως η UEFA είχε ήδη ακυρώσει τις κρατήσεις για Κοπεγχάγη, όπου ήταν προγραμματισμένα να γίνουν τέσσερα συνολικά ματς της τελικής φάσης του Euro τον προσεχή Ιούνιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ρεπορτάζ του Τζανλούκα Ντι Μάρτζιο που έκανε λόγο για την απόφαση περί μετάθεσης του Euro για το καλοκαίρι του 2021.

Κατόπιν ήρθε και η επιβεβαίωση από την Νορβηγική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, που ανακοίνωσε ότι το Euro 2020 αναβάλλεται για το 2021 και θα διεξαχθεί από 11 Ιουνίου μέχρι 11 Ιουλίου.

"Η UEFΑ σήμερα ανακοίνωσε την αναβολή του EURO 2020 που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αυτής της χρονιάς. Η υγεία όλων όσων εμπλέκονται στο παιχνίδια αποτελεί προτεραιότητα όπως επίσης και να αποφύγουμε να βάλουμε οποιαδήποτε αχρείαστη πίεση στις εθνικές ομοσπονδίες. Η μετακίνηση θα βοηθήσει όλα τα εγχώρια πρωταθλήματα που βρίσκονται εν αναμονή λόγω του COVID 19 να ολοκληρωθούν", ήταν η επίσημη ανακοίνωση της UEFA.

Το πρόβλημα είναι πως αυτομάτως δημιουργήθηκε μια οικονομική ζημιά 300 εκατ. ευρώ, η οποία η UEFA απαιτεί να καλυφθεί από τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες, έστω και αν ο COVID-19 ευθύνεται για τις εξελίξεις. Η ξεκάθαρη προτεραιότητα των συλλόγων είναι να ολοκληρωθεί κανονικά η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος και όχι να θεωρηθεί η υπάρχουσα βαθμολογία ως τελική ή να ανακηρυχθεί η σεζόν ως μη γενόμενη. Περίπτωση κατά την οποία θα προέκυπταν μια σειρά από νομικές επιπλοκές.

Παρά την κλιμάκωση και την απρόβλεπτη εξέλιξη της πανδημίας, οι ομοσπονδίες και οι σύλλογοι ελπίζουν πως μέχρι τον Ιούνιο θα καταστεί δυνατό να ολοκληρωθούν οι εθνικές και ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αν η κουβέντα έφτανε μέχρι τον Ιούλιο τότε θα υπήρχαν θέματα με τα συμβόλαια των παικτών που λήγουν 30 Ιουνίου. Έτσι δεν αποκλείεται η λύση των playoffs σε κάποιες περιπτώσεις.

Το Euro 2020 ήταν να ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου και να φιλοξενηθεί σε 12 πόλεις, με τους ημιτελικούς και τον τελικό να διεξάγονται στο Wembley στις 12 Ιουλίου. Με την μετάθεση της διοργάνωσης και την 'τρύπα' των 300 εκατ. ευρώ που άνοιξε, η λύση θα έρθει ως εξής: Οι σύλλογοι δεν θα πάρουν και τα 200 εκατ. ευρώ που προβλέπεται ως αποζημίωση για την συμμετοχή των παικτών τους στο τουρνουά, οι 24 φιναλίστ δεν θα λάβουν όλο το ποσό των 371 εκατ. ευρώ (έπαθλα) και οι 55 ομοσπονδίες θα στερηθούν μέρος από τα 775 εκατ. ευρώ (αλληλεγγύη). Από αυτά τα χρήματα λοιπόν θα κρατηθεί ένα ανάλογο ποσοστό για να καλυφθεί η τρύπα των 300 εκατ. ευρώ.

Με βάση αυτή την εξέλιξη, τότε συμπερασματικά η FIFA συμφώνησε με την σειρά της να μεταφέρει το δικό της -καινούργιο- Παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων με την συμμετοχή 24 ομάδων, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί μεταξύ 17 Ιουνίου και 4 Ιουλίου του 2021.

Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, η UEFA πρότεινε να διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου ο τελικός του Champions League, ενώ δίνει περιθώριο στις εθνικές ομοσπονδίες για να ολοκληρωθούν τα εθνικά πρωταθλήματα μέχρι τις 30 Ιουνίου. Την ίδια ώρα οι Πολωνοί ανακοίνωσαν πως τα παιχνίδια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων θα διεξάγονται Σαββατοκύριακα και τα αυτά των εγχώριων διοργανώσεων καθημερινές.

Τέλος να αναφέρουμε πως μετά την αναβολή του Euro 2020 για το 2021, ίδια εξέλιξη υπάρχει και με το Copa America. Η διοργάνωση που είχε προγραμματιστεί τον προσεχή Ιούνιο στα γήπεδα της Κολομβίας και της Αργεντινής, αναβάλλεται για το επόμενο καλοκαίρι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK