Το format των playoffs της Ιταλίας για πρωταθλητή και υποβιβασμό

Ένα από τα τρία σενάρια που εξετάζουν στην γειτονική χώρα για την Serie A, είναι η ανάδειξη πρωταθλητή και των ομάδων που θα υποβιβαστούν, μέσα από την διαδικασία playoffs και playouts.

Ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Γκαμπριέλε Γκραβίνα, στο Gran Gala του Μιλάνου, στις 2 Δεκεμβρίου 2019. (AP Photo/Antonio Calanni)
Ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Γκαμπριέλε Γκραβίνα, στο Gran Gala του Μιλάνου, στις 2 Δεκεμβρίου 2019. AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η Ιταλία, όπου βρίσκεται σε έξαρση ο κορονοϊός. Φυσικό επόμενο για την κατάσταση αυτή είναι να επηρεάζει άμεσα κάθε αθλητική δραστηριότητα στην χώρα, με τα μέτρα πρόληψης να αφορούν στην αναβολή των αγωνιστικών υποχρεώσεων στα εθνικά πρωταθλήματα. Στην Serie A, τα σενάρια είναι τρία: α) να ακυρωθεί η σεζόν (χωρίς πρωταθλητή και με ενημέρωση στην UEFA ποιοι θα αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τη νέα σεζόν), β) να ολοκληρωθεί η σεζόν με την νυν βαθμολογία, γ) να γίνουν playoffs για την ανάδειξη του πρωταθλητή.

Ο Γκαμπριέλε Γκραβίνα, πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας, εξήγησε το τελευταίο σενάριο, εφόσον δεν καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί κανονικά το πρωτάθλημα εξαιτίας του κορονοϊού. "Ελπίζουμε η σεζόν να φτάσει στο τέλος κανονικά, όπως είχαμε σχεδιάσει αρχικά. Τα ματς ξαναρχίζουν στις 3 Απριλίου και υπάρχουν κάποια παράθυρα για να προλάβουμε τα παιχνίδια που έχουν αναβληθεί", τόνισε αρχικά και συμπλήρωσε:

"Το πήρα επάνω μου, καταθέτοντας την ιδέα για playoffs και playouts. Είναι καλό να σεβόμαστε τις αξίες των ανταγωνιστικών αθλημάτων. Αυτό το σέναριο θα περιελάμβανε τις 4 πρώτες ομάδες για την ανάδειξη του πρωταθλητή και τις 4 τελευταίες για να προκύψουν αυτές του υποβιβασμού. Στη συνέχεια η ομοσπονδία θα ενημέρωνε την UEFA για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια της επόμενης περιόδου".

Αυτή τη στιγμή οι Γιουβέντους (63 - 26 ματς), Λάτσιο (62 - 26 ματς), Ίντερ (54 - 25 ματς) και Αταλάντα (48 - 25 ματς) αποτελούν την 4άδα της κορυφής. Τζένοα (25), Λέτσε (25), ΣΠΑΛ (18) και Μπρέσια (16) θα έμπαιναν στην διαδικασία των playouts.

Τα άλλα δύο σενάρια είναι αυτά που περιγράψαμε πιο πάνω. "Ήταν μια θλιβερή συνεδρίαση καθώς γνωρίζουμε καλά πως πήραμε μακριά κάτι που φέρνει χαρά στους Ιταλούς και μπορεί να τους παρηγορήσει υπό αυτές τις συνθήκες, ωστόσο οφείλαμε να δείξουμε μεγάλη υπευθυνότητα παίρνοντας μια απόφαση", κατέληξε ο Γκαμπριέλε Γκραβίνα.

Πρέπει να αναβληθεί το Euro 2020 λόγω κορονοϊού; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK