Το κακό θα τριτώσει για τον Πανιώνιο πολύ πιο αργά από όσο θα περίμενε

Ο Πανιώνιος (πιθανόν) υποβιβάζεται εν μέσω της πιο πετυχημένης εποχής του, βάσει αριθμών. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο 3ος υποβιβασμός έπρεπε να έχει έρθει πολύ νωρίτερα.

Παίκτες του Πανιωνίου έπειτα από την αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό για τα playout της Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης | Σάββατο 11 Ιουλίου 2020
Παίκτες του Πανιωνίου έπειτα από την αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό για τα playout της Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης | Σάββατο 11 Ιουλίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η κατάσταση αυτή δεν είναι συνηθισμένη για τον Πανιώνιο. Από την 1η αγωνιστική της Super League 1 δεν υπάρχει κάποια ομάδα από κάτω του. Είναι ο μόνιμος ουραγός. Μέσα στη χιλιετία που διανύουμε, στη χειρότερη περίπτωση, το 2013-2014, υπήρχαν 5 ομάδες από κάτω του, με τους 'κυανερύθρους' να τερματίζουν στην 13η θέση.

Αναλύοντας αποστειρωμένα τους αριθμούς, η εποχή αυτή είναι ίσως η καλύτερη στην ιστορία του συλλόγου, αφού έχει τερματίσει δύο φορές στην 5η θέση, μία στην 6η, μία στην 7η, βρέθηκε σε έναν ημιτελικό κυπέλλου και απόλαυσε μία έξοδο στο Europa League (θα μπορούσε και δεύτερη, αν δεν ήταν τιμωρημένος). Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ψηλά σε σταθερή βάση, για 4 διαδοχικές σεζόν. Η πραγματικότητα, προφανώς, είναι τελείως διαφορετική και ουδείς στην Πλατεία Νέας Σμύρνης περίμενε την τρέχουσα σεζόν για να την αντικρίσει κατάματα. Ο Πανιώνιος θα υποβιβαστεί (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) για 3η φορά στην ιστορία του από τα 'μεγάλα σαλόνια', ως απόρροια των τεράστιων προβλημάτων που είχε αυτήν την εποχή, έστω κι αν οι αγωνιστικές επιτυχίες λειτουργούσαν ως χαλί πάνω από τη συσσωρευμένη σκόνη.

Η εντός έδρας ήττα 0-2 από τον Παναιτωλικό στον 'τελικό' των playout ήταν δίκαιη βάσει της εξέλιξης του αγώνα, έστω κι αν, βάσει εικόνας στη εξτρά διαδικασία έπειτα από την επανεκκίνηση της σεζόν, ήταν αναπάντεχη. Οι 'κυανέρυθροι' δεν είχαν ήττα στα playout μέχρι στιγμής (κι οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν διπλό μέσα στη σεζόν) και γι' αυτό από βέβαιοι ουραγοί προ καραντίνας, απείλησαν να βάλουν από κάτω τους όχι μία, αλλά δύο ομάδες. Ο Παναιτωλικός αγωνιστικά δεν απείχε πολύ από τον Πανιώνιο και όλη τη σεζόν δίνει μάχη για να αποφύγει κι αυτός τον υποβιβασμό, όμως κι η Ξάνθη βρέθηκε στην ίδια μοίρα, λόγω της υπόθεσης πολυϊδιοκτησίας με τον ΠΑΟΚ και της αφαίρεσης 12 βαθμών.

Τα οικονομικά προβλήματα της αθηναϊκής ομάδας δεν την επηρέαζαν όλα αυτά τα χρόνια. Το ρόστερ άλλαζε εις τα εξ ων συνετέθη κάθε καλοκαίρι κι όμως η ομάδα κατάφερνε να τερματίζει ψηλά στη βαθμολογία και να συμμετέχει στα playoffs. Οι προπονητές άλλαζαν κάθε καλοκαίρι (το 2015-2016 ήταν ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ακολούθησε ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς, την επόμενη σεζόν ήταν ο Μιχάλης Γρηγορίου και πέρυσι ο Ζοζέ Ανιγκό μέχρι τη 12η αγωνιστική και ο Απόστολος Μάντζιος μέχρι τέλους) κι όμως η αίσθηση που απέπνεε η ομάδα ήταν μια αίσθηση συνέχειας.

Η αλήθεια ήταν διαφορετική. Ο Πανιώνιος έχανε διαρκώς παίκτες για να επιβιώσει οικονομικά. Οι Νίκος Ζαμάνης και Χρήστος Δάρας που έχουν αναλάβει να 'τρέξουν' τον σύλλογο βρίσκονταν σε έναν διαρκή αγώνα με τον χρόνο και συνήθως έχαναν, γι' αυτό και 'πάγωναν' οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους. Οι φάκελος για την αδειοδότηση από την ΕΕΑ ήταν πάντα ελλιπής και συνοδευόταν με τιμωρία όπως το φετινό -6 στην εκκίνηση της χρονιάς, η στήριξη από τον κόσμο δεν ήταν η προσδοκώμενη με τα εισιτήρια συνήθως να είναι λιγότερα από εκείνα ομάδων όπως η Λαμία και ο Αστέρας.

Η βαθμολογία των playout: 7. Αστέρας 42, 8. Ατρόμητος 41, 9. ΑΕΛ 35, 10. Λαμία 34, 11. Βόλος 31, 12. Παναιτωλικός 26, 13. Ξάνθη 23, 14. Πανιώνιος 22

Η πραγματικότητα του Πανιωνίου ήταν πραγματικότητα ομάδας που κάθε χρόνο έπρεπε να πασχίζει να κρατηθεί στην κατηγορία και όχι εκείνης που φοράει ευρωπαϊκό κοστούμι και το καλοκαίρι κάνει ταξίδια στο εξωτερικό, διαφημίζοντας το όνομά της. Η φετινή σεζόν απλά του υπενθύμισε ότι δεν ήταν εφικτό να συνεχίσει να πορεύεται με αυτόν τον τρόπο. Το 'χαστούκι', η ανώμαλη προσγείωση ήρθε στη διάρκεια της κανονικής σεζόν. Διότι στα playout, ο Πανιώνιος ήταν ξανά -στο χορτάρι- η ομάδα που τερμάτιζε 5η χωρίς κανονικά να μπορεί να τερματίσει 5η. Εκτός γηπέδου, όμως, έφτασε η ώρα να αντιμετωπίσει την πικρή αλήθεια.

Μαθηματικά υπάρχει ελπίδα. Την τελευταία αγωνιστική, η Ξάνθη των 23 πόντων, η οποία ειρήσθω εν παρόδω 'αυτοκτόνησε' χάνοντας 1-2 στην ακριτική πόλη από τον Αστέρα, αντιμετωπίζει εκτός έδρας την ΑΕΛ. Ο Πανιώνιος των 22 πόντων αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Ατρόμητο. Αν η ομάδα του Λεωνίδα Βόκολου φέρει καλύτερο αποτέλεσμα από εκείνη του Νίκου Καραγεωργίου, τερματίζει στη 13η θέση (ευνοείται στην ισοβαθμία λόγω δύο νικών και μιας ισοπαλίας στα 3 μεταξύ τους ματς στη σεζόν) και μένει στην κατηγορία, με το μπαράζ παραμονής να βρίσκεται στον 'αέρα'.

Οι φίλοι των 'κυανερύθρων', όμως, δεν ποντάρουν πολλά σε αυτό το σενάριο (εξάλλου, υπάρχει κι η πιθανότητα η Ξάνθη να πάρει πίσω τους βαθμούς που της αφαιρέθηκαν και να σωθεί). Αυτό φάνηκε και από τον διάλογο που είχαν με τον αρχηγό Παναγιώτη Κόρμπο και τους υπόλοιπους παίκτες, όταν -παρά την απαγόρευση- μπήκαν στις κερκίδες του γηπέδου της Νέας Σμύρνης έπειτα απ' το τέλος του αγώνα για να χαιρετήσουν την ομάδα. Όλοι τους αντιλαμβάνονται ότι πιθανότατα αυτή είναι η τελευταία φορά που είδαν τον Πανιώνιο εντός έδρας σε επίπεδο Super League 1 (αν και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης). Τις προηγούμενες δύο φορές που ο σύλλογος υποβιβάστηκε, το 1992 και το 1996, επέστρεψε αμέσως. Φέτος, η οικονομική κατάστασή του είναι τόσο δραματική, που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα το πετύχει ξανά και το 2021-2022 θα βρεθεί στην κλήρωση της σεζόν στην κατηγορία όπου έχει αγωνιστεί για 64 χρόνια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK