Το κανάλι που μετέδιδε τη Ligue 1 σταμάτησε να λειτουργεί μέσα σε 4 μήνες

Τέσσερις μήνες ύστερα από τη σύναψη συμφωνίας δισεκατομμυρίων για τη μετάδοση της Ligue 1, το κανάλι που είχε τα δικαιώματα σταμάτησε να πληρώνει και ετοιμάζει σκηνικό χρεοκοπίας στο γαλλικό ποδόσφαιρο.

Ο Νεϊμάρ της Παρί σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Μπορντό για τη Ligue 1 2020-2021 στο 'Παρκ ντε Πρενς', Παρίσι | Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020
Ο Νεϊμάρ της Παρί σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Μπορντό για τη Ligue 1 2020-2021 στο 'Παρκ ντε Πρενς', Παρίσι | Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020 AP PHOTO/THIBAULT CAMUS

Ποδόσφαιρο και τηλεόραση συνήθως πηγαίνουν μαζί και το ένα στηρίζει το άλλο. Όμως στη Γαλλία δεν ισχύει αυτό, αφού οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ανοιχτό πόλεμο, χωρίς τελικό νικητή και μόνο με ηττημένους στην πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα αυτού του πολέμου είναι να σπάσει ένα συμβόλαιο δισεκατομμυρίων και πλέον οι αγώνες της Ligue 1 και της Ligue 2 να μεταδίδονται χωρίς να έχει καταβληθεί το συμφωνημένο αντίτιμο για τα δικαιώματα προβολής τους.

Ο ισπανικός τηλεοπτικός 'κολοσσός' Mediapro, ο οποίος κατέχει τα δικαιώματα αλλά έχει κηρύξει στάση πληρωμών, ήρθε σε συμβιβασμό με τη λίγκα των επαγγελματικών πρωταθλημάτων της χώρας, LFP, για τα οφειλόμενα από τον Οκτώβριο, με στόχο να αλλάξουν άμεσα χέρια τα δικαιώματα και να αποφευχθεί η χρεοκοπία στο γαλλικό ποδόσφαιρο.

Μόλις 4 μήνες έπειτα από τη συμφωνία-μαμούθ, η οποία θα απέφερε συνολικά περίπου 3.300.000.000 ευρώ στο γαλλικό ποδόσφαιρο μέχρι το καλοκαίρι του 2024, το κανάλι που μεταδίδει τους αγώνες ενημέρωσε τους δημοσιογράφους του ότι σταματάει τις μεταδόσεις. Το 'Téléfoot Chaine', θυγατρικό του 'Mediapro', ήταν το νέο 'σπίτι' του γαλλικού ποδοσφαίρου από το καλοκαίρι, όμως ο 'γάμος' δεν κράτησε ούτε μισή σεζόν.

Τον Οκτώβριο το κανάλι δεν κατέβαλε τη δόση των 172.300.000 ως όφειλε, προκαλώντας ανησυχία σε συλλόγους και ποδοσφαιρικούς φορείς, που ειδικά τη φετινή σεζόν είχαν μεγάλη ανάγκη τα αυξημένα έσοδα από την TV. Τουναντίον, το δίκτυο ζήτησε από την LFP τη μείωση του ποσού, επικαλούμενο τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Οι συζητήσεις δεν κατέληξαν κάπου, με συνέπεια να φτάσει ο Δεκέμβριος, μήνας κατά τον οποίο το κανάλι όφειλε να καταβάλλει νέα δόση, ύψους 152.500.000 ευρώ, κάτι που επίσης δεν έκανε. Η LFP αποφάσισε να πάρει τη νομική οδό μέσω του εμπορικού δικαστηρίου της Ναντέρ, ενώ παράλληλα εξασφάλισε κυβερνητικό δάνειο για να καλύψει τις οφειλές της προς τους συλλόγους.

Το δικαστήριο όρισε έναν μεσολαβητή, στις διαπραγματεύσεις Mediapro-LFP, τον Μαρκ Σενεσάλ, ώστε να επιλυθεί οριστικά η διαφωνία τους. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν το ισπανικό δίκτυο να δώσει 100.000.000 από τα 324.800.000 που οφείλει στη λίγκα, εκ των οποίων τα 64.000.000 εντός Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα 36.000.000 στο 1ο τρίμηνο του 2021. Ακολούθως, η LFP θα μπει σε διαπραγματεύσεις με άλλους τηλεοπτικούς παρόχους για τη μετάδοση των αγώνων στη Γαλλία.

Μέχρι να υπογραφεί νέο συμβόλαιο, το Téléfoot Chaine θα συνεχίσει να λειτουργεί και να μεταδίδει αγώνες, όμως σε σχέση με τη συμφωνία του καλοκαιριού, πρακτικά αυτές οι μεταδόσεις αγώνων θα γίνονται χωρίς να τις έχει πληρώσει! Τα νέα δεδομένα περιμένουν την επικύρωση μέσω υπογραφής από όλες τις πλευρές, η οποία αναμένεται να συμβεί μεταξύ 17 και 21 Δεκεμβρίου στο δικαστήριο της Ναντέρ.

Ακολούθως, η LFP πιθανότατα θα αρχίσει νέες συζητήσεις με το Canal+, επί δεκαετίες 'αιμοδότη' του γαλλικού ποδοσφαίρου, του οποίου έκλεισε επιδεικτικά την πόρτα το καλοκαίρι, για να προχωρήσει στη συμφωνία με το 'Mediapro'. Το γαλλικό κανάλι κατείχε μέχρι πέρυσι τα δικαιώματα μετάδοσης και ζητούσε να ολοκληρωθεί έστω και με καθυστέρηση η σεζόν, όπως συνέβη στις υπόλοιπες χώρες, για να μην χαθούν ένα σωρό διαφημιστικά έσοδα από την εξάλειψη ουσιαστικά του 1/3 της σεζόν. Οι παράγοντες της LFP είχαν αρνηθεί, διότι είχαν στα χέρια τους την πρόταση της 'Mediapro' και δεν τους ενδιέφερε η όποια οικονομική επίπτωση (μεγάλη για το κανάλι, μικρή για το πρωτάθλημα) από τη διακοπή της σεζόν που αποφάσισαν τον Μάρτιο. Μόλις λίγους μήνες μετά, η επικερδής συμφωνία αποδείχθηκε ζημιογόνα και επιστρέφουν με την ουρά στα σκέλια στο Canal+, πιθανότατα αποδεχόμενοι νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο με πολύ μειωμένες απολαβές.

News 24/7

24MEDIA NETWORK