Το κρεοπωλείο δεν είναι του Πάμπλο Γκαρσία

Ο Πάμπλο Γκαρσία αισθάνεται έτοιμος για την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ. Η σύζυγος του αναρωτιέται αν θα τον αφήσουν να ανοίξει το δικό του κρεοπωλείο όταν έχει όλα τα απαραίτητα χαρτιά. Το 'πρόβλημα' είναι πως η επιχείρηση δεν ανήκει στον Ουρουγουανό τεχνικό.

O Πάμπλο Γκαρσία στον πάγκο του ΠΑΟΚ για την αναμέτρηση με την Ντινάμο Κιέβου στο UEFA Youth League. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ
O Πάμπλο Γκαρσία στον πάγκο του ΠΑΟΚ για την αναμέτρηση με την Ντινάμο Κιέβου στο UEFA Youth League. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Μπορεί ο Ούγκο Καζούντα, ατζέντης του Αμπέλ Φερέιρα, να δήλωσε μεταξύ άλλων στο Sport24.gr πως "Σαββίδης και Ρέμπε έχουν εκφράσει την απόλυτη εμπιστοσύνη τους" στον Πορτογάλο τεχνικό, ωστόσο είναι δεδομένα ότι στον ΠΑΟΚ υπάρχει δυσαρέσκεια για την εικόνα της ομάδας την φετινή σεζόν. Έστω κι αν η συνθήκη αυτή δεν αφορά μονάχα τον προπονητή αλλά και αρκετούς από τους παίκτες.

Ο Φερέιρα θα τελειώσει τη σεζόν στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Κανείς δεν ξέρει αν θα αρχίσει την επόμενη, ειδικά αν 'σκάσει' πρόταση από την Ρωσία. Ακόμη κι αν την αρχίσει όμως, η θέση του κρίνεται επισφαλής και περιθώρια για στραβοπατήματα δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να κάνει κάμποσα ο Πορτογαλός για να εκμηδενίσει την υποβόσκουσα πίεση που υπάρχει για αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Δεν είναι απλή υπόθεση να τα καταφέρει. Σε αντίθετη περίπτωση θα προκύψουν εξελίξεις.

Φτάνοντας εκεί, αν και εφόσον, ο ΠΑΟΚ προφανώς θα ζυγίσει τις καταστάσεις, θα εξετάσει την αγορά και θα καταλήξει στον επόμενο. Την ίδια στιγμή θα είναι -προφανώς- διαθέσιμη η λύση του Πάμπλο Γκαρσία. Τα ατού του Ουρουγουανού είναι τρία: η στήριξη του κόσμου, η γνώση της ιδιοσυγκρασίας του συλλόγου και η επιτυχημένη θητεία του στα τμήματα υποδομής.

Ο Πάμπλο Γκαρσία πριν από λίγες ημέρες ξεκαθάρισε πως αισθάνεται έτοιμος να αναλάβει την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ. "Είμαι έτοιμος για το επόμενο βήμα, αλλά δεν αποφασίζω εγώ", είπε ο χαρακτηριστικά στην κρατική τηλεόραση. Η σύζυγος του Λαουράνα τον στηρίζει με μια σειρά από αινιγματικές αναρτήσεις στα social media. Πιθανόν να είναι ενοχλημένη, καθώς υπάρχουν και αυτοί που εμφανίζονται προβληματισμένοι για το αν ο Γκαρσία διαθέτει τα απαραίτητα εφόδια προκειμένου να επωμιστεί αυτό το βάρος.

"Αναρωτιέμαι, πόσα χρόνια θα πρέπει να κόβεις κρέας για να γίνεις χασάπης; Κάποιοι κόβουν για έναν χρόνο και τους άφησαν ήδη να μπουν στο κρεοπωλείο. Κάποιοι έκοβαν τέλεια κρέας για περισσότερα από τρία χρόνια και μερικοί πιστεύουν ότι δεν είναι ακόμη έτοιμοι να γίνουν χασάπηδες", ήταν το πρώτο 'χτύπημα' της συζύγου του Ουρουγουανού για να ακολουθήσει ένα δεύτερο. "Ο μαθητευόμενος κρεοπώλης δεν θέλει να ανοίξει το δικό του κρεοπωλείο χωρίς να έχει όλα τα χαρτιά, απλά σκέφτεται... Όταν θα έχει όλες τις άδειες θα τον αφήσουν να ανοίξει το δικό του κρεοπωλείο, ή θα του πουν ότι δεν είναι έτοιμος να έχει το δικό του μαγαζί;" Όπου 'χαρτιά', βάλτε το δίπλωμα UEFA A.

Η αλήθεια είναι πως μια τέτοια προαγωγή δεν είναι απλή απόφαση για την διοίκηση του ΠΑΟΚ. Όσο κι αν υπάρχει το παράδειγμα του Βλάνταν Ίβιτς. Άλλοι χαρακτήρες, άλλη νοοτροπία, διαφορετικό το τάιμινγκ. Είναι εύκολο να 'καεί' ο Γκαρσία σε μια τέτοια διαδικασία. Η πρώτη ομάδα έχει αποδυτήρια με μια σειρά από επαγγελματίες με υψηλά συμβόλαια, διαφορετικών εθνικοτήτων, με ιδιαιτερότητες, μια καριέρα πίσω τους. Ενδεχομένως παίκτες με ισχυρή προσωπικότητα και επιρροή στα αποδυτήρια. Ο Γκαρσία δεν θα έχει να κάνει με παιδιά και το όνομα του σε συνδυασμό με το στάτους του στον σύλλογο, δεν θα είναι από μόνα τους αρκετά για να διατηρηθούν οι ισορροπίες. Να επιβληθεί η αρχή του ενός.

Η επαναστατική του φύση, που συχνά τον οδηγούσε εκτός ορίων στον αγωνιστικό χώρο με επικίνδυνα μαρκαρίσματα, χτυπήματα και αψιμαχίες, είναι μέρος μιας εικόνας που δεν μπορεί να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας του προπονητή που κάθεται στην άκρη του πάγκου της πρώτης ομάδας του ΠΑΟΚ. Μπορεί πολλές φορές στο μυαλό του οπαδού να αποτελούν λόγους αποθέωσης, εδώ όμως μιλάμε για τον άνθρωπο που θα έχει το γενικό πρόσταγμα για όσα θα συμβούν στο χορτάρι σε επίπεδο συνόλου.

Σίγουρα ο Ουρουγουανός έχει παρουσιάσει καλά δείγματα δουλειάς στα τμήματα υποδομής. Βοήθησε στην ανάπτυξη και βελτίωση ποδοσφαιριστών, που σήμερα παίρνουν χρόνο συμμετοχής στα playoffs της Super League με την πρώτη ομάδα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι Μιχαηλίδης και Τζόλης. Όμως δεν είναι λίγα τα παραδείγματα προπονητών που μοιάζουν γεννημένοι γι' αυτό ακριβώς, να δουλεύουν δηλαδή στις μικρές ηλικίες, χωρίς να είναι ανάλογα αποτελεσματικοί σε επίπεδο πρώτης ομάδας.

Προφανώς για να υπάρξει μια ανάλογη διαπίστωση που να αφορά τον Πάμπλο Γκαρσία, θα πρέπει να το δούμε στην πράξη. Να πάρει το χρίσμα, την ευκαιρία να αποδείξει ότι 'το έχει'. Το ερώτημα είναι αν ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει το συγκεκριμένο ρίσκο. Στο ενδεχόμενο αποχώρησης του Φερέιρα, η λογική λέει πως για έναν προπονητή έμπειρο, με δυνατό βιογραφικό και παραστάσεις πρωταθλητισμού από τον πάγκο, θα ήταν πιο εύκολη η αποστολή της αγωνιστικής ανασυγκρότησης και δημιουργίας μιας ομάδας που θα πρωταγωνιστούσε εκ νέου διεκδικώντας τίτλους. Και η τοποθέτηση του Πάμπλο Γκαρσία σε ρόλο ασίσταντ, ενδεχομένως να έκανε πιο εύκολη την μετάβαση του Ουρουγουανού στην πρώτη ομάδα. Αποκτώντας τριβή και εμπειρίες, δίχως να κουβαλά στους ώμους του την πίεση και τις απαιτήσεις. Άγνωστο φυσικά αν θα δεχόταν ο ίδιος έναν τέτοιο ρόλο.

Ωστόσο, όσο κι αν ο μαθητευόμενος κρεοπώλης κόβει εξαιρετικά το κρέας, δεν σημαίνει αυτομάτως πως θα είναι απόλυτα έτοιμος να τρέξει την δική του επιχείρηση με επιτυχία, ακόμη κι αν νιώθει έτοιμος για την πρόκληση. Μπορεί να την πάει τρένο, μπορεί να τη ρίξει και στα βράχια. Το πρόβλημα εν προκειμένω δεν είναι το προσωπικό κόστος, το οποίο ο Πάμπλο Γκαρσία φέρεται διατεθειμένος να αναλάβει. Το πρόβλημα είναι πως η επιχείρηση δεν είναι του Ουρουγουανού και στο κακό σενάριο, δεν είναι αυτός που θα κληθεί να πληρώσει τα... σπασμένα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK