Το λάθος του Ανέστη τον έστειλε στον πάγκο για πρώτη φορά

Η διετής παρουσία του Γιάννη Ανέστη στην Γκέτεμποργκ απέφερε ένα κύπελλο, όμως η φετινή σεζόν άρχισε με άσχημο και πρωτόγνωρο τρόπο για τον ίδιο, που του κόστισε τη θέση του.

Ο Γιάννης Ανέστης της ΑΕΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό για τη Super League 2017-2018 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017
Ο Γιάννης Ανέστης της ΑΕΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό για τη Super League 2017-2018 στο Ολυμπιακό Στάδιο | Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 EUROKINISSI SPORTS/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γιάννης Ανέστης έχει βρει επαγγελματικό καταφύγιο στη Σουηδία, αγωνιζόμενος σε μία από τις ιστορικότερες ομάδες της χώρας. Το τελευταίο διάστημα, όμως, η κατάσταση δεν είναι 'ρόδινη', με συνέπεια για πρώτη φορά να χάσει τη θέση του στην ομάδα λόγω απόδοσης. Το αν είναι προσωρινή ή μόνιμη κατάσταση, θα φανεί σύντομα.

Εδώ και 8 χρόνια η Σουηδία διατηρεί ένα ερμαφρόδιτο καλεντάρι. Το πρωτάθλημα διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το χειμώνα, όμως το κύπελλο αρχίζει από το καλοκαίρι και κρατάει μέχρι την άνοιξη. Ως εκ τούτου, το Svenska Cupen 2020-2021 βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και η Γκέτεμποργκ έχει φτάσει μέχρι τη φάση των ομίλων, όμως η παραμονή της στο θεσμό τίθεται εν αμφιβόλω.

Ο σύλλογος της Allsvenskan άρχισε τις υποχρεώσεις του στο θεσμό από τον 2ο γύρο, όταν επικράτησε εκτός έδρας με 3-1 της Χουσκβάρνα, ομάδας της 4ης τη τάξει κατηγορίας του σουηδικού πρωταθλήματος. Ακολούθησε η είσοδος στους ομίλους του τουρνουά, όπου πρώτος αγώνας ήταν κόντρα στη Σαντβίκεν, ενώ τη 2η αγωνιστική υποδέχθηκε τη Σούντσβαλ. Τρεις αγώνες, τρεις διαφορετικοί τερματοφύλακες για την Γκέτεμποργκ.

Το λάθος του Ανέστη και η αλλαγή

Στον πιο εύκολο εκ των αγώνων, του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο Ρόλαντ Νίλσον χρησιμοποίησε τον Τομ Άμος, τον τερματοφύλακα που εδώ και δύο σεζόν έβλεπε την 'πλάτη' του 29χρονου Έλληνα και αδυνατούσε να τον συναγωνιστεί. Ο Σουηδός δεν κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του, αλλά η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων ήταν τέτοια που έμοιαζε αδύνατος ο αποκλεισμός. Οι μήνες πέρασαν, ο Άμος παραχωρήθηκε δανεικός στην Ούτσικτεν για να πάρει λεπτά συμμετοχής και στη θέση του αποκτήθηκε ο πιο 'μπαρουτοκαπνισμένος' Όλε Σέντερμπεργκ.

Όμως κόντρα στη Σαντβίκεν ήταν η σειρά του Ανέστη να υπερασπιστεί αυτό που κατέκτησε την περσινή σεζόν, το κύπελλο της χώρας. Απέτυχε. Παρότι τις δύο ομάδες χωρίζουν δύο κατηγορίες, η Σαντβίκεν βρέθηκε να προηγείται ακόμα και με 3-1 στις αρχές του 2ου μέρους. Ο Ανέστης δεν βρέθηκε σε καλή μέρα και μάλιστα φέρει ακέραια ευθύνη για το γκολ του Αχμέντ Μπόναχ στο 46ο λεπτό, με την μπάλα να του φεύγει μέσα από τα χέρια. Για καλή τύχη του, οι επιθετικοί έκαναν το καθήκον τους και πρόσθεσαν στο γκολ του Πόντους Βέρνμπλουμ (του πρώην μέσου του ΠΑΟΚ) από το 1ο ημίχρονο ακόμα 3 στη συνέχεια, με συνέπεια να γίνει η ανατροπή και να έρθει η νίκη με 4-3.

Στη 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων, η Γκέτεμποργκ δοκιμαζόταν στην έδρα της Σούντσβαλ. Ο Νίλσον αποφάσισε να πάει με 3ο διαφορετικό τερματοφύλακα στο 3ο παιχνίδι της σεζόν (αν και τυπικά η 'πρεμιέρα' έγινε την περσινή σεζόν). "Έχουμε δύο καλούς τερματοφύλακες. Σήμερα ήταν η σειρά του Όλε", εξήγησε ο προπονητής.

Ο Σέντερμπεργκ πήρε τα γάντια του βασικού για ακόμα έναν αγώνα κόντρα σε ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας (2η). Ξανά, η Γκέτεμποργκ απέτυχε να κρατήσει ανέπαφη εστία. Το γκολ του Λίνους Χαλένιους έβαλε μπροστά τους φιλοξενούμενους, αλλά το πέναλτι του Τομπίας Σάνα στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων έσωσε το βαθμό της ισοπαλίας για τους κατόχους του τροπαίου.

Ο κυρίαρχος στην Γκέτεμποργκ

Η θητεία του Ανέστη στη Σκανδιναβία άρχισε στις αρχές του 2019, ύστερα από το πολύ σύντομο πέρασμά του από τη Χαποέλ Μπερ Σεβά το καλοκαίρι του 2018. Από την πρώτη στιγμή πήρε τα γάντια του βασικού τερματοφύλακα και κατά γενική ομολογία είχε καλή απόδοση, σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα για τους τερματοφύλακες, όπου συνήθως σημειώνονται πολλά γκολ. Απουσίασε μόλις 15 λεπτά από την Allsvenskan εκείνου του έτους (την τελευταία αγωνιστική), ενώ στο κύπελλο έπαιξε και στα 3 παιχνίδια που ήταν διαθέσιμος, αν και του πιστώθηκαν μόλις 2, αφού εκείνο κόντρα στην ΓΚΑΙΣ κρίθηκε στα χαρτιά.

Την επόμενη σεζόν παρέμεινε στη βασική ενδεκάδα, με τον Άμος να αποτελεί το μπακ απ του, αλλά χωρίς να του προσφέρει κάποιον συναγωνισμό. Έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος χωρίς να χάσει λεπτό και απουσίασε μόνο στην πρεμιέρα του κυπέλλου, κόντρα στην ερασιτεχνική Άστριο. Ως εκ τούτου, πιστώθηκε κι αυτός ένα μέρος της κατάκτησης του τροπαίου.

Συνολικά, σε 70 αγώνες με την Γκέτεμποργκ έχει κρατήσει απαραβίαστη την εστία του σε 21 αγώνες. Στα υπόλοιπα 49 παιχνίδια έχει δεχθεί 83 τέρματα. Οι επιδόσεις του δικαίως τον χρίζουν νο1 στην ομάδα του, η οποία τις τελευταίες δύο σεζόν δεν δείχνει μεγάλο πρόβλημα στα μετόπισθεν, αλλά κυρίως στην επίθεση.

Στην ΑΕΚ ήταν καλύτερος

Με μια διαφορετική ανάγνωση, ο Ανέστης... υπολειτουργεί στην Γκέτεμποργκ. Ο σύλλογος εδώ και χρόνια έχει χάσει την πρωτιά από τη Μάλμε στη λίστα των ομάδων με τα περισσότερα πρωταθλήματα Σουηδίας, ενώ με το περσινό κύπελλο έπιασε μόλις στη 2η θέση της λίστας την ΑΙΚ με 8 κατακτήσεις (την οποία κυνηγούσε 2 δεκαετίες). Τίποτα δεν θυμίζει τις δόξες του παρελθόντος, όταν τη δεκαετία του '80 έφτασε σε δύο κατακτήσεις του Κυπέλλου UEFA και μέχρι τα μέσα του '90 ήταν αξιοπρόσεκτη ευρωπαϊκή δύναμη.

Πλέον, η Γκέτεμποργκ είναι μια μικρομεσαία σουηδική ομάδα σε αγωνιστική δυναμική (αν και παραμένει τεράστια σε ιστορία και κοινό) η οποία πέρυσι κινδύνεψε με υποβιβασμό και ο Ανέστης δεν πιάνει καν τα στάνταρ που είχε θέσει στην ΑΕΚ. Σε 94 αγώνες με την Ένωση μεταξύ 2014 (στη Football League) και 2018 είχε κρατήσει το μηδέν σε 51 εξ αυτών, ενώ είχε δεχθεί 58 τέρματα στους υπόλοιπους 43. Σε ένα πρωτάθλημα ανώτερο από το σουηδικό στην κατάταξη της UEFA, όπως η Super League Interwetten, ο Ανέστης είχε καλύτερες επιδόσεις και μάλιστα συμμετείχε και στη σεζόν τίτλου για την ΑΕΚ, το 2017-2018.

Ο Γιάννης Ανέστης και ο Δημήτρης Κουρμπέλης σε στιγμιότυπο προπόνησης της Εθνικής Ελλάδας στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά | Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017
Ο Γιάννης Ανέστης και ο Δημήτρης Κουρμπέλης σε στιγμιότυπο προπόνησης της Εθνικής Ελλάδας στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά | Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017 EUROKINISSI SPORTS/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Εκείνες οι επιδόσεις του Ανέστη τον έφεραν και στην Εθνική Ελλάδας, ανεξαρτήτως αν ακολούθως το 'διαζύγιό' του με τους 'κιτρινόμαυρους' ήταν άδοξο και δεν είχε να κάνει τόσο με αγωνιστικούς λόγους. Οι εμφανίσεις του με την Γκέτεμποργκ δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνες που έκανε πίσω στην πατρίδα του. Πλέον, ίσως συγκρίνονται με αυτές του αναπληρωματικού τερματοφύλακα της σουηδικής ομάδας, κάτι που δεν είχε συμβεί τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Ο Ανέστης θα παραμείνει ο βασικός τερματοφύλακας του συλλόγου, ωστόσο είναι αναγκασμένος να ανεβάσει τον πήχη ή καλύτερα να τον επαναφέρει εκεί που τον είχε τοποθετήσει στην ΑΕΚ. Το επόμενο παιχνίδι κυπέλλου κόντρα στη Νόρσεπινγκ (πρωτοπόρος του ομίλου με 6 βαθμούς) την Κυριακή, που θα κρίνει και την πρόκριση ή τον αποκλεισμό στον θεσμό (αφού τα παιχνίδια είναι μονά), μπορεί να αποβεί καθοριστικό και για το μέλλον του άλλοτε διεθνή τερματοφύλακα, ο οποίος κινδυνεύει να έχει την άσχημη τύχη του διαδόχου του στην ΑΕΚ, Βασίλη Μπάρκα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK