Το λουκέτο στο εστιατόριο του Μάτα είναι συνέχεια της καριέρας του στη Γιουνάιτεντ

Η επιχείρηση άρχισε δυναμικά, αλλά σε 4 χρόνια τα συσσωρευμένα χρέη ξεπέρασαν τις 900.000 ευρώ και ο Χουάν Μάτα προτίμησε ν' αποδεχθεί την αποτυχία στην ενασχόλησή του με την εστίαση.

Ο Χουάν Μάτα δεν άφησε να συσσωρεύονται χρέη στο εστιατόριό του και το έκλεισε
Ο Χουάν Μάτα δεν άφησε να συσσωρεύονται χρέη στο εστιατόριό του και το έκλεισε AP PHOTO/DAVE THOMPSON

Ο Χουάν Μάτα προβλέπεται, από το νέο συμβόλαιο που είχε υπογράψει το καλοκαίρι του 2019, να λαμβάνει περισσότερα από 154.000 ευρώ για κάθε εβδομάδα 'εργασίας' στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ετησίως δηλαδή οι απολαβές του -μόνο από το αγγλικό κλαμπ και όχι από παράπλευρες χορηγικές συμφωνίες- αγγίζουν τα 8 εκατομμύρια. Καταλαβαίνεις πολύ καλά ότι την έχει την άνεσή του ο 32χρονος Ισπανός, ασχέτως αν έχει πει σε παλιότερη συνέντευξή του πως "για τον κόσμο του ποδοσφαίρου έχω απλώς έναν κανονικό μισθό", συγκρίνοντας τον εαυτό του με έτερους παίκτες του επιπέδου του.

Παρομοιάζοντας πάντως πως ό,τι ζει όλα αυτά τα χρόνια είναι μια φούσκα και πως "η πραγματική ζωή είναι αυτή που ζουν οι φίλοι μου που έπρεπε να ψάξουν για δουλειά, να ρισκάρουν και να μεταναστεύουν", ο Μάτα αρνήθηκε να 'χαραμίσει' περίπου το 1/10 του συμβολαίου του για να κρατήσει εν ζωή το εστιατόριο στο οποίο είχε επενδύσει. Πριν από μια 4ετία ο μεσοεπιθετικός των 'κόκκινων διαβόλων' είχε πεισθεί να συμμετάσχει σ' ένα σχήμα που θα μετέφερε τις λεπτεπτίλεπτες ισπανικές γεύσεις στο βιομηχανικό Μάντσεστερ. Αντιμετώπισε το όλο εγχείρημα ως μια δραστηριότητα που θα δημιουργήσει υπεραξία.

Το 'Tapeo & Wine' εγκαινιάστηκε το 2016 στη γειτονιά Ντισγκέιτ της πόλης και έδινε την υπόσχεση ότι θα προσφέρει "υψηλή ποιότητα σε μια χαλαρή και θερμή ατμόσφαιρα". Η προσπάθεια έγινε. Εκλεκτές πρώτες ύλες και πιάτα με design πλαισίωσαν ένα μενού με διάφορα εδέσματα ιβηρικής προέλευσης. Κρέατα ξηράς ωρίμανσης, φρέσκα θαλασσινά, αλλαντικά και ζυμαρικά κάλυπταν μια μεγάλη γκάμα γεύσεων προς κάθε γαστριμαργική κατεύθυνση. Παράλληλα με τα ακριβά κρασιά από αμπελώνες του ευρωπαϊκού νότου και signature cocktails.

Βεβαίως ο ίδιος δεν θα ήταν δυνατόν να έχει φυσική παρουσία στο χώρο, πέρα από συγκεκριμένες περιστάσεις. Προκειμένου όμως να έχει τον έλεγχο της κατάστασης, τοποθέτησε τον πατέρα του ως επιτηρητή της οικογένειας και του ζήτησε να τον ενημερώνει για το καθετί. Δυστυχώς τα πράγματα δεν κύλησαν βάσει προσδοκιών. Με τη συμπλήρωση ενός έτους δύο στελέχη της ηγετικής ομάδας αποχώρησαν, η προσέλευση δεν επαλήθευσε τις αισιόδοξες εκτιμήσεις και τα χρέη άρχισαν να συσσωρεύονται από μήνα σε μήνα. Μετά την πρώτη διετία η επιχείρηση είχε δημιουργήσει ήδη ένα λογιστικό κενό στα ταμεία που άγγιζε τις 850.000 ευρώ, κενό που επηρεάστηκε και διογκώθηκε εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης εν μέσω πανδημίας. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπερέβη το 1 εκατομμύριο.

Όσο διήρκεσε το 'lockdown' στη Μεγάλη Βρετανία η κουζίνα του εστιατορίου ήταν ανοικτή για να καλύψει τη ζήτηση όσων ήθελαν να εξυπηρετούνται στο σπίτι μέσω της διανομής φαγητού. Στην πορεία όμως κρίθηκε προτιμότερο οι πόρτες να μην ανοίξουν ξανά για το κοινό και η σάλα να μείνει ανενεργή για πάντα. "Έπρεπε να πάρουμε αυτήν την απόφαση ως αποτέλεσμα διάφορων παραγόντων", ανέφερε η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στα social media, χωρίς να δοθούν επιπλέον διευκρινίσεις επ' αυτών. Μόνο ευχαριστίες προς όλους όσοι στήριξαν την προσπάθεια.

Τα τάπας (και τ' άλλα πιάτα της κάρτας) έμελλε ν' αφήσουν 'ταπί' την επιχείρηση. Τουλάχιστον επικράτησε ψυχραιμία και προτού η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη, ο Μάτα φρόντισε ν' απεγκλωβιστεί (αφήνοντας βέβαια κάμποσους ανθρώπους χωρίς δουλειά). Ενδεχομένως να 'ναι αυτός ένας οιωνός πως δεν θα πρέπει να συνδέσει το μέλλον του με το Μάντσεστερ πέραν του 2021, όταν και λήγει το ισχύον συμβόλαιό του - με την οψιόν ανανέωσης για τον τρίτο χρόνο ν' ανήκει στο κλαμπ. Ούτως ή άλλως η τελευταία διετία τον βρήκε να αγωνίζεται λιγότερα από 60 λεπτά ανά παιχνίδι. Καταλήγοντας να είναι πια μια εφεδρεία πολυτελείας στο νεανικό σύνολο του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, στο οποίο δεν υπολογίζεται παρά ως ένας παίκτης που έρχεται ως επί το πλείστον από τον πάγκο - ή βρίσκεται στο αρχικό σχήμα όταν πρέπει να ξεκουραστούν άλλοι.

Ο έμπειρος Ισπανός είχε πει ότι "θα ήθελα να παίξω για την ομάδα όσο περισσότερο γίνεται, αλλά όπως γνωρίζετε υπάρχουν παίκτες που πηγαίνουν σε διαφορετικές χώρες, δοκιμάζουν διαφορετικές λίγες και τρόπους ζωής. Δεν ξέρω αν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο με μένα. Θα εξαρτηθεί από τις περιστάσεις". Το λουκέτο του εστιατορίου και η 'υποβάθμισή' του στην ομάδα μοιάζουν να είναι τέτοιες για να σκεφτεί μια διαφορετική προοπτική. Αν δεν έχει βολευτεί.

News 24/7

24MEDIA NETWORK