Το μεγάλο «όπλο» για να μείνει ο Εμποκού!

Που πραγματικά ποντάρει ο Παναθηναϊκός για να έχει και του χρόνου στο ρόστερ του τον Ζοσέ Πολ Εμποκού; Ποιοι οι άξονες της διαπραγμάτευσης που έχει αρχίσει ήδη ο Λυμπερόπουλος με την Κιέβο Βερόνα; Τι ακριβώς θέλει ο παίκτης; Ολες οι απαντήσεις στο ρεπορτάζ του Κώστα Γουλή.

Το μεγάλο «όπλο» για να μείνει ο Εμποκού!
emboku ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ηρθε την τελευταία μέρα του Αυγούστου, εντούτοις αποδεικνύεται στην καλύτερη μεταγραφή του… χειμώνα για τον Παναθηναϊκό. Η ποιότητα του Ζοσέ-Πολ Εμποκού άλλωστε δεν τέθηκε ποτέ εν αμφιβόλω, ωστόσο μέχρι την επιστροφή του από το (σούπερ) Κύπελλο Εθνών Αφρικής που έκανε τον Γενάρη στη Γκαμπόν, είχε «θέματα» με την προσαρμογή του. Απ’ τη μια το ασταμάτητο μπες-βγες του Στραματσόνι, απ’ την άλλη κάποιοι μικροτραυματισμοί, τον πήγαιναν διαρκώς πίσω, όμως πλέον ο Κονγκολέζος άσος είναι ΕΔΩ.

Οντας «πολύτιμος» στη «σταθερά» που αρχίζει να βρίσκει πλέον ο Μαρίνος Ουζουνίδης στη μεσοεπιθετική τετράδα των «πράσινων» που θέλει να καθιερώσει ως το φινάλε της σεζόν. Αν θέλει να τον έχει και του χρόνου; Δεν το συζητάμε! Ο Εβρίτης τεχνικός ήταν απ’ τις πρώτες μέρες του στην ομάδα ενθουσιασμένος με τον επαγγελματισμό του Εμποκού, αλλά και του Κουλιμπαλί (κάτι που δεν μπορούσαμε να πούμε πως… έβλεπε με τους Ιμπάρμπο και Γουακάσο). Ο 26χρονος μεσοεπιθετικός ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή, ως ορισμός του team player και με απόλυτα θετική αύρα. Αυτή ακριβώς που μετέφερε στους «πράσινους» με την επιστροφή του απ’ τη Γκαμπόν, αλλάζοντας όλη τη μεσοεπιθετική εικόνα του Παναθηναϊκού…

Πάμε να δούμε τώρα τι ισχύει με την επόμενη μέρα του Κονγκολέζου και της παρουσίας του στον Παναθηναϊκό. Απ’ τον Γενάρη κιόλας ο Νίκος Λυμπερόπουλος είχε συζητήσει το θέμα με τον κόουτς Ουζουνίδη, ο οποίος είχε ανάψει το «πράσινο φως» για να το… παλέψει ο σύλλογος και να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση με την Κιέβο Βερόνα. Προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αποκτήσει ένα χρονικό «πλεονέκτημα» ο Παναθηναϊκός έναντι πιθανών «μνηστήρων» που δεδομένα θα… προκύψουν στην πορεία, μετά το εξαιρετικό τουρνουά που έκανε ο Εμποκού τον Γενάρη στη Γκαμπόν.

Δύσκολο; Ναι, πολύ δύσκολο, διότι η ρήτρα που είχε μπήκε το καλοκαίρι που μας πέρασε είναι στα 3,5 εκατ. ευρώ και βεβαίως το νούμερο είναι «απαγορευτικό» για τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» ωστόσο, είχαν μαζί τους ένα πολύ σημαντικό «όπλο». Τη θέληση του ίδιου του παίκτη. Οι ρήτρες όπως έχει δείξει και η… ιστορία είναι πολλές φορές απλά για να μπαίνουν. Στα 4,5 εκατ. ευρώ ήταν η ρήτρα απόκτησης του Κουίνσι Οβούσου Αμπέγιε απ’ την Αλ Νασρ πριν κάτι χρόνια και ο Παναθηναϊκός τον απέκτησε εντέλει (μετά πολλών διαπραγματεύσεων), χωρίς να δώσει… ευρώ. Μόνο με ένα ποσοστό μεταπώλησης 30% στην αραβική ομάδα. Ασχέτως αν στη δεύτερη σεζόν του ο Γκανέζος εντέλει… πάτωσε.

Ο Παναθηναϊκός, έχοντας μαζί του τον Εμποκού, που θέλει πάρα πολύ να μείνει στην ομάδα όπου θα έχει διασφαλισμένη θέση βασικού και δεδομένο πρωταγωνιστικό ρόλο στο πλάνο του Ουζουνίδη (κάτι που δεν είναι διόλου σίγουρο στην Κιέβο Βερόνα), πιέζει ήδη για να βρεθεί λύση με το «τριφύλλι».

Στις συζητήσεις που ξεκίνησε ήδη ο «Λύμπε» με τους Ιταλούς, η διαπραγμάτευση έχει τρεις άξονες: 1)Ενδεχόμενο αγοράς του, αν αυτό καταστεί εφικτό, σε τιμή πολύ μικρότερη της ρήτρας που είναι κοντά στα 3,5 εκατ. ευρώ. Κάτι δεδομένα πάρα πολύ δύσκολο. 2)Επέκταση του δανεισμού του για ένα χρόνο ακόμα. Με το «τριφύλλι» να είναι διατεθειμένο ακόμη και να πληρώσει ένα εύλογο ποσό για την περαιτέρω ενοικίασή του, εάν δεν βρεθεί κάποια λύση στη φόρμουλα της αγοράς του.3) Προοπτική εξαγοράς ενός μέρους των δικαιωμάτων του Εμποκού, αντί ενός χαμηλού ποσού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τη πρώτη διαπραγμάτευση εξελίσσεται αρκετά καλά. Σίγουρα θα χρειαστεί κι άλλο χρόνο, όμως τα μηνύματα απ’ την Ιταλία είναι θετικά, ιδίως απ’ τη στιγμή που διευθετήθηκε (όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές) και η μικρή οφειλή που υπήρχε σε δόση του πρώτου δανεισμού του Κονγκολέζου διεθνή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Παναθηναϊκός θέλει να «κλείσει» το θέμα το συντομότερο δυνατόν, για να γνωρίζει από νωρίς αν θα έχει ή όχι τον Εμποκού και την επόμενη σεζόν στο ρόστερ του…

News 24/7

24MEDIA NETWORK