Το μεγαλύτερο καλό του Σιμάνσκι στην ΑΕΚ είναι ο Σιμόες

Ο Αντρέ Σιμόες έμοιαζε να έχει κάνει delete στον προσανατολισμό του. Άρχισε να τον αναζητά και πάλι όταν έχασε τη θέση του από τον Νταμιάν Σιμάνκσι και αποφάσισε να 'πολεμήσει' για να την κερδίσει ξανά.

Ο Αντρέ Σιμόες πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στη νίκη της ΑΕΚ επί του Άρη στο 'Κ. Βικελίδης' (1-4), για τα playoffs της Super League 2019-2020. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM
Ο Αντρέ Σιμόες πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε στη νίκη της ΑΕΚ επί του Άρη στο 'Κ. Βικελίδης' (1-4), για τα playoffs της Super League 2019-2020. MOTION TEAM

Η ανάγκη αγοράς του Νταμιάν Σιμάνσκι, ήταν ένα ζητούμενο που πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε για την ΑΕΚ. Ο Πολωνός μέσος πρόσθεσε στοιχεία τα οποία ξεκάθαρα απουσίαζαν από τους άλλους μέσους της ομάδας, όπως η ένταση, η διαρκής πίεση, η ικανότητα να αλλάζει σωστά το παιχνίδι, ακόμα και το να πατάει συχνά στην αντίπαλη περιοχή, έστω και με χαμηλό δείκτη επιτυχίας στο να στέλνει τη μπάλα εντός εστίας. Βρίσκεται ωστόσο συχνά 'μπλεγμένος' σε φάσεις για γκολ.

Αναμφίβολα, είναι ένα αποδοτικό γρανάζι σε διαφόρων ειδών αποστολές και με διαφορετικές χρήσεις ανάλογα με τη διάταξη της ομάδας. Ωστόσο, πέραν των αγωνιστικών επιδόσεών του, ένα επιπλέον σημαντικό κέρδος για την Ένωση από την παρουσία του Σιμάνσκι στο ρόστερ της, συνιστά η αφύπνιση του Αντρέ Σιμόες. Το καμπανάκι ήχησε δυνατά για τον Πορτογάλο διαπιστώνοντας ότι χάνει τη θέση του στην αρχική ενδεκάδα, την περίοδο που ο Κρστίτσιτς έβρισκε τον εαυτό του και μαζί με τον Πολωνό αποκτούσαν την απαιτούμενη χημεία στη μεσαία γραμμή.

Στη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου που ο Σιμόες έμοιαζε στα χαμένα, είχε αναπτυχθεί και η εντός της ομάδας συζήτηση για το αν είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για τον 'υπαρχηγό'. Συνέβαλε σε αυτό και η ραγδαία εξέλιξη του Κώστα Γαλανόπουλου, ο οποίος έγινε βασικός στην Εθνική ομάδα και έδειχνε ικανός να μονιμοποιηθεί ως τέτοιος και στην ΑΕΚ. Όλα αυτά όμως μέχρι να τραυματιστεί και να μετρά πλέον περίπου 7 μήνες εκτός δράσης.

Κατά την περίοδο της κλεισούρας λόγω κορονοϊού, ο Σιμόες έκανε την αυτοκριτική του. Προφανώς και εκείνος συνειδητοποίησε ότι κάτι είχε πάψει να κάνει σωστά. Δεν ήταν απλώς ένα ζήτημα ρόλου, όσο διάθεσης, κινήτρου και αντιμετώπισης μιας νέας κατάστασης, απέναντι στην οποία είχε δύο επιλογές: είτε να αποφασίσει ότι δεν τρέχει και τίποτα με το να λογίζεται ως επιλαχούσα επιλογή, είτε να βγει ξανά στο γήπεδο και να το αμφισβητήσει. Επέλεξε να κάνει το δεύτερο.

Ο 5ος ξένος σε συμμετοχές στην ιστορία της ομάδας που μπορεί να γίνει ο 2ος

Στη διάρκεια της καλής πορείας που έως σήμερα η ΑΕΚ διαγράφει σε πλέι οφ και Κύπελλο, ο Σιμόες αποδεικνύεται κομβικός. Εκπαραθύρωσε τον Σιμάνσκι από το αρχικό σχήμα, εμφάνισε στους αγωνιστικούς χώρους το μαχητικό προφίλ που τον καθιστούσε απαραίτητο και βρήκε τη βολή του ως καθαρόαιμος 'κόφτης' στο '4-3-3' του Μάσιμο Καρέρα, άλλωστε τέτοιος ήταν πάντα. Έχει περάσει πολλά με αυτή την ομάδα για να πιστέψει κάποιος ότι θα τα παρατούσε τόσο εύκολα.

Ο Πορτογάλος βρίσκεται στην ΑΕΚ από την πρώτη ημέρα της επιστροφής στην κανονικότητα, μετά το σκοτεινό πέρασμά της από δύο χαμηλότερες κατηγορίες. Αυτή είναι η έκτη σεζόν του στην ομάδα, με την οποία έχει βιώσει διάφορες φάσεις. Κατακτήσεις τίτλων (πρωτάθλημα 2018, Κύπελλο 2016), σπουδαίες ευρωπαϊκές βραδιές (εθνικό ρεκόρ με 14 ματς χωρίς ήττα), μεγάλες απογοητεύσεις (τρεις σερί χαμένοι τελικοί Κυπέλλου), συχνές περιόδους εσωστρέφειας. Αν μη τι άλλο, τη ζωή στην Ένωση δεν τη βαρέθηκε ποτέ, με τα πάνω της και τα κάτω της.

Προσφάτως, ο Σιμόες ξεπέρασε τον Ίσμαελ Μπλάνκο στον πίνακα των ξένων ποδοσφαιριστών με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία της 'Ένωσης'. Στο 2-0 επί του ΟΦΗ, που φέρνει την ΑΕΚ στο +4 από τον ΠΑΟΚ στην μάχη της 2ης θέσης, ξεκίνησε βασικός πραγματοποιώντας την 174η συμμετοχή του με τα κιτρινόμαυρα, έχοντας πολύ καλή απόδοση.

Είναι δεδομένο ότι, στην περίπτωση που θα εξαντλήσει το συμβόλαιό του, το οποίο εκπνέει το καλοκαίρι του 2022 κι εφόσον ασφαλώς παίζει με τη συχνότητα των τελευταίων ετών, θα ξεπεράσει τους Σαμπανάτζοβιτς και Κωνσταντίνου, ενώ θα απειλήσει τον Ντανιέλ Μπατίστα ο οποίος βρίσκεται στη 2η θέση. Ασφαλώς θα είναι αδύνατον να ξεπεράσει τον σπουδαίο Τόνι Σαβέβσκι.

Οι πρώτοι 10 ξένοι της ΑΕΚ σε συμμετοχές:

Ποδοσφαιριστής Χώρα Συμμετοχές
Τόνι Σαβέβσκι Σκόπια 496
Ντανιέλ Μπατίστα Κάπο Βέρντε 225
Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς Βοσνία 201
Τάσος Κωνσταντίνου Κύπρος 194
Αντρέ Σιμόες Πορτογαλία 174
Ισμαέλ Μπλάνκο Αργεντινή 169
Μίλεν Πέτκοφ Βουλγαρία 168
Ροντρίγκο Γκάλο Βραζιλία 159
Γιώργος Σαββίδης Κύπρος 135
Ντούσαν Μπάγεβιτς Βοσνία 135

News 24/7

24MEDIA NETWORK