Το μέλλον του Ενομπακάρε στην ΑΕΚ μπορεί να είναι αυτό που δηλώνει το όνομα του

Ο Μπράιτ Ενομπακάρε δεν είχε ποτέ έλλειμμα ταλέντου. Είναι η πνευματική προσέγγιση του παιχνιδιού που δεν τον άφησε να εκπληρώσει τις προσδοκίες. Και αυτό το στοίχημα καλείται να κερδίσει ο Μάσιμο Καρέρα.

Ο Μπράιτ Ενομπακάρε διεκδικεί την μπάλα με τον Ελιακίμ Μανγκαλά, στην αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με την Γουλβς στο 'Etihad', για το αγγλικό League Cup, στις 24 Οκτωβρίου 2017.  (Tim Goode/PA via AP)
Ο Μπράιτ Ενομπακάρε διεκδικεί την μπάλα με τον Ελιακίμ Μανγκαλά, στην αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με την Γουλβς στο 'Etihad', για το αγγλικό League Cup, στις 24 Οκτωβρίου 2017. TIM GOODE/PA VIA AP

Μπορεί η ΑΕΚ να βρίσκεται εν μέσω 'μάχης' στα playoffs της Super League για την 2η θέση και το εισιτήριο του Champions League, αυτό όμως δεν την εμποδίζει να προχωρά στον σχεδιασμό της για τη νέα σεζόν. Οι 'κιτρινόμαυροι' έφεραν στην Ελλάδα τον Μπράιτ Ενομπακάρε, με προφανή σκοπό να τον υπογράψουν, δίνοντας του μια θέση στο ρόστερ της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ο 22χρονος Νιγηριανός (με αγγλικό διαβατήριο), είναι ελεύθερος καθώς ολοκληρώθηκε η συνεργασία του με την ομάδα της Γουλβς. Είναι προϊόν των τμημάτων υποδομής των 'λύκων' και πήρε προαγωγή για την πρώτη ομάδα το καλοκαίρι του 2015, σε ηλικία 17 ετών. Το scout report έκανε λόγο για έναν παίκτη με μεγάλη προοπτική. Έχοντας μπροστά του τους Λε Φοντρ και Σιγκούρνταρσον, δεν ήταν απλή υπόθεση να βρει χώρο στην ενδεκάδα. Αν κάτι έπρεπε πρώτα να αναπτύξει ήταν η νοοτροπία του.

Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου ζήτησε άδεια για ένα οικογενειακό ζήτημα, την πήρε αλλά... ξέχασε να γυρίσει. Για 13 μέρες ήταν αδικαιολογήτως απών, μέχρι που επέστρεψε στις προπονήσεις. Ο Κένι Τζάκετ, τότε προπονητής του στην Γουλβς, τον πίστευε. Του έδωσε κάποιες ευκαιρίες και ήταν ευχαριστημένος από την εικόνα του στο χορτάρι.

"Ο Μπράιτ, παρά το γεγονός ότι είναι ένας παίκτης που έρχεται από τους Νέους, κινείται σωστά. Έχει καλή απόδοση και δείχνει μια ποδοσφαιρική οξυδέρκεια στο να παίρνει σωστές θέσεις και να υποδέχεται την μπάλα στον χώρο. Είναι ικανός να αποδώσει ακόμη καλύτερα, να δυναμώσει και να γίνει αποτελεσματικός στο '1vs.1', κάνοντας την διαφορά. Διαθέτει την δεξιότητα να το κάνει αυτό και το βλέπουμε στις προπονήσεις. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αναπτυχθεί. Φέτος έχει 7 συμμετοχές - είναι καλό και ασυνήθιστο για έναν παίκτη κάτω των 18 ετών. Ελπίζω να χτίσει πάνω σε αυτό και να συνεχίσει να βελτιώνεται. Δείχνει πως έχει θέση στην Championship".

Τον Αύγουστο του 2018 ο Ενομπακάρε παραχωρήθηκε δανεικός στην Κιλμάρνοκ, προκειμένου να αυξήσει τον χρόνο συμμετοχής και να βρει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Στο Rugby Park συνάντησε τον Στιβ Κλαρκ, που είχε ήδη κερδίσει την φήμη ενός προπονητή που αναδεικνύει περίφημα νεαρούς παίκτες. Ωστόσο αυτή η συνεργασία δεν δούλεψε και τον Γενάρη του 2019 ο Νιγηριανός φορ επέστρεψε στη Γουλβς για να δοθεί εκ νέου δανεικός στην Κόβεντρι, σύλλογο της League One στην Αγγλία. Στην Ricoh Arena, ο Ενομπακάρε άρχισε να δείχνει μέρος του ταλέντου. Σε 1454' λεπτά συμμετοχής σημείωσε 6 γκολ και μοίρασε 3 ασίστ, προσφέροντας πολύτιμες λύσεις στην επίθεση της Κόβεντρι.

Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη. Το καλοκαίρι του 2019 επέστρεψε στη Γουλβς, έφυγε δανεικός για την Γουίγκαν και μετά από μόλις 3 συμμετοχές, επέστρεψε στους 'λύκους' τον Γενάρη του 2020 για να μείνει ελεύθερος τον Μάιο. Συνολικά με την φανέλα της Γουλβς αγωνίστηκε 2001 λεπτά, με απολογισμό 3 γκολ και 1 ασίστ.

Το scout report κάνει λόγο για έναν παίκτη που διακρίνεται στην ταχύτητα και διαθέτει εξαιρετικό footwork, στοιχεία που τον βοηθούν να επιτίθεται κατά μέτωπο με την μπάλα στα πόδια και να αναζητά διαρκώς το '1vs.1' με επιτυχία. Μπορεί να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της επίθεσης, με ιδανικότερο ρόλο για τα χαρακτηριστικά του αυτόν του inside forward. Η ικανότητα στην ντρίμπλα, η τεχνική κατάρτιση, η ταχυδύναμη και η κίνηση με ή χωρίς την μπάλα, είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στον 22χρονο Νιγηριανό κυνηγό.

Που φαίνεται να υστερεί; Σε αυτό που ονομάζουμε 'mental attributes'. Αντίληψη, αποφασιστικότητα, συγκέντρωση και το πόσο δουλεύει στο γήπεδο για το σύνολο (teamwork/work rate), είναι χαρακτηριστικά που λείπουν από τον Ενομπακάρε, τουλάχιστον για να κάνει το βήμα σε ένα υψηλότερο επίπεδο. Εδώ μπαίνει στην εξίσωση ο προπονητής. Ο Μάσιμο Καρέρα καλείται να φέρει εις πέρας ένα έργο που μοιάζει να του ταιριάζει: ο Ιταλός τεχνικός είναι από τους προπονητές που ξέρουν να πατάνε τα σωστά κουμπιά σε παίκτες που χρειάζονται ειδική μεταχείριση, όσον αφορά τα πνευματικά τους χαρακτηριστικά. Παίκτες που είναι δύσκολοι χαρακτήρες και έχουν ανάγκη μια ξεχωριστή προσέγγιση στην ψυχολογία τους.

Ο Καρέρα επέμεινε για την απόκτηση του παίκτη, καθώς πιστεύει πως μπορεί να πάρει τον καλύτερο του εαυτό, βοηθώντας να ξεδιπλώσει το ταλέντο που σίγουρα διαθέτει. Αν ο Ιταλός τα καταφέρει σε αυτή την αποστολή, τότε το μέλλον του Ενομπακάρε στην ΑΕΚ μπορεί να είναι αυτό που δηλώνει το όνομα του. Λαμπρό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK