Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Σουηδίας δεν έγινε ποτέ

Το Μουντιάλ της Σουηδίας έγινε το 1958 και ο Πελέ έλαμψε με την παρουσία του. Ένα ντοκιμαντέρ αμφισβητεί τα πάντα.

O Πελέ, ίσως ο καλύτερος παίκτης που πέρασε ποτέ από το ποδόσφαιρο, εδώ σε εμφάνιση του το 1977 με τα χρώματα της αμερικάνικης ομάδας Νιου Γιορκ Κόσμος. Το ματς της Κόσμος κόντρα στο Σιάτλ είχε λήξει νίκη 2-1 υπέρ της ομάδας του Πελέ, αποτέλεσμα που της έφερε και το πρωτάθλημα.
O Πελέ, ίσως ο καλύτερος παίκτης που πέρασε ποτέ από το ποδόσφαιρο, εδώ σε εμφάνιση του το 1977 με τα χρώματα της αμερικάνικης ομάδας Νιου Γιορκ Κόσμος. Το ματς της Κόσμος κόντρα στο Σιάτλ είχε λήξει νίκη 2-1 υπέρ της ομάδας του Πελέ, αποτέλεσμα που της έφερε και το πρωτάθλημα. AP

Στην αίθουσα σύνταξης του Contra.gr, απευθύνομαι προς τον αρχισυντάκτη Κώστα Μπράτσο:"Πες μου την άποψη σου για το Μουντιάλ του 1958. Πώς το αξιολογείς;" "Πολύ ενδιαφέρον. Η Βραζιλία με την πρώτη εμφάνιση του Πελέ κάνει την παρουσία της αισθητή. Η Σουηδία των Gre-No-Li. Πολλά ωραία ποδοσφαιρικά πράγματα". "Εγώ πιστεύω ότι κάποιος σε παραπλάνησε, Κώστα, γιατί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958, στην πραγματικότητα δε συνέβη ποτέ".

"Και τότε, τι είναι αυτό που βλέπω στο παραπάνω βίντεο;" προφανώς ήδη αναρωτιέσαι, αγαπητέ αναγνώστη. Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ 'Konspiration 58', το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 στην πραγματικότητα ήταν μια καλοστημένη, τηλεοπτική απάτη, ένα ποδοσφαιρικό hoax, μια καλοστημένη φάρσα από τη σουηδική κυβέρνηση, σε συνεργασία με την αμερικανική προεδρία, ώστε να δοθεί ένα μήνυμα ευημερίας προς τη σοβιετική 'απειλή' εκείνης της εποχής.

Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας περίπου 29 λεπτών, το οποίο αποτελεί παραγωγή της κρατικής τηλεόρασης της Σουηδίας, αφηγείται την ιστορία της Κίνησης KSP58, που ισχυρίζεται ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν διοργανώθηκε ποτέ, ότι το σουηδικό κράτος εκείνης της εποχής δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να φιλοξενήσει μια τέτοια διοργάνωση, ότι η αμερικανική κυβέρνηση έστησε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά το γεγονός αυτό, με ποδοσφαιριστές-ηθοποιούς και παιχνίδια που δεν έγιναν ποτέ στ' αλήθεια, ως ένα 'τεστ' για το πού μπορούν να φτάσουν τα όρια της τηλεοπτικής προπαγάνδας.

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται παράγοντες της εποχής, που υποστηρίζουν ότι οι σκιές των παικτών όπως φαίνονται στις τηλεοπτικές μεταδόσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες και οι κατευθύνσεις τους είναι κόντρα στη θέση του ήλιου, ενώ η κάμερα αποκαλύπτει συγκροτήματα κατοικιών, σε σημεία της χώρας όπου υπήρχαν γήπεδα ποδοσφαίρου. Επίσης, ο επικεφαλής της Κίνησης, Μπρορ Ζακ ντε Βερν, δίνει τη χαριστική βολή στους ποδοσφαιρόφιλους, υποστηρίζοντας ότι η σουηδική ομοσπονδία ποδοσφαίρου δεν έχει απολύτως κανένα επίσημο στοιχείο που να μαρτυρά ότι όντως το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 διεξήχθη κανονικά.

Το 'Konspiration 58' προβλήθηκε το 2002 από το κρατικό κανάλι της Σουηδίας, χωρίς κανένας να προειδοποιήσει το τηλεοπτικό κοινό πως όλα όσα αφηγείται είναι ένα καλοστημένο αστείο, ένα mockumentary, μια τηλεοπτική 'τρολιά'. Ο Γιόχαν Λόβστεντ, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, δήλωσε στη συνέχεια πως ο σκοπός αυτής της παραγωγής ήταν το να υπογραμμίσει την αξία του ιστορικού ρεβιζιονισμού και της κριτικής του περιεχομένου που λαμβάνουμε καθημερινά από τα media. Υποκλινόμαστε στο υψηλό επίπεδο αυτής της 'ντοκιμαντερίστικης' τρολιάς.

PART 1

PART 2

Ήταν μεγάλη αδικία η απονομή του The Best στον Μέσι; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK