Το μυστήριο με τον 'Gay Footballer' της Αγγλίας θα λυθεί τον Ιούλιο

Ο Τζάστιν Φάσανου έγινε ο πρώτος επαγγελματίας παίκτης στην Αγγλία που αποκάλυψε πως είναι ομοφυλόφιλος. Αυτό τον οδήγησε στην αυτοκτονία. Μετά από 29 χρόνια, μοιάζει πως έφτασε η μέρα που ακόμη ένας ποδοσφαιριστής στο Νησί θα αποφασίσει να κάνει το βήμα έξω από την 'ντουλάπα'.

Ο τερματοφύλακας της Φούλαμ, Νιλ Έθριτζ, φοράει κορδόνια παπουτσιού στα χρώματα του ουράνιου τόξου σε αγώνα με την Τσέλσι στο 'Στάμφορντ Μπριτζ' του Λονδίνου. Οι παίκτες φορούν τέτοια κορδόνια για να υποστηρίξουν τον Stonewall, οργανισμό για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013
Ο τερματοφύλακας της Φούλαμ, Νιλ Έθριτζ, φοράει κορδόνια παπουτσιού στα χρώματα του ουράνιου τόξου σε αγώνα με την Τσέλσι στο 'Στάμφορντ Μπριτζ' του Λονδίνου. Οι παίκτες φορούν τέτοια κορδόνια για να υποστηρίξουν τον Stonewall, οργανισμό για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013 AP PHOTO/SANG TAN

Ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο και με λεπτές ισορροπίες είναι αυτό που αφορά την ομοφυλοφιλία στο ποδόσφαιρο παγκοσμίως. Στον αθλητισμό γενικότερα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βρει το κουράγιο να αποκαλύψουν τη σεξουαλική ταυτότητά τους, έστω κι αν γνωρίζουν πως υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας που θα τους αποδοκιμάσει. Προτιμούν να κρατούν τα μηνύματα υποστήριξης από εκείνους που στο πρόσωπό τους εξακολουθούν να βλέπουν έναν αθλητή και άνθρωπο, δίχως να ενδιαφέρονται για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του. Στο ποδόσφαιρο εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια επιφυλακτικότητα. Περιπτώσεις όπως των Τζάστιν Φάσανου (αυτοκτόνησε το 1998), Ρόμπι Ρότζερς και Άντον Χίσεν, που έχουν προβεί σε σχετικές αποκαλύψεις, αποτελούν μικρές εξαιρέσεις του κανόνα. Ενδεχομένως η ιστορία του Φάσανου να έχει παίξει τον δικό της ρόλο, έστω κι αν από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια.

Γεννημένος στο Λονδίνο, ήταν ο πρώτος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που είχε αποκαλύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος. Πάντα πίστευε πως αυτή η πρωτοβουλία είχε αντίκτυπο στην καριέρα του (παραδέχθηκε πως αυτή η αποκάλυψη του είχε αποφέρει χρήματα, υποστηρίζοντας ωστόσο πώς ήταν πολλοί που του είχαν προσφέρει περισσότερα χρήματα για να μείνει κρυμμένος στη... ντουλάπα), ωστόσο τα πολύ σοβαρά προβλήματα ήρθαν όταν μετακόμισε στις ΗΠΑ. Τον Μάρτιο του 1998, ένας 17χρονος τον κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση. Ο Φάσανου φοβήθηκε πως το γεγονός ότι είναι γκέι δεν θα του εξασφάλιζε μια δίκαιη δίκη, έτσι πέταξε για την Αγγλία, όπου αυτοκτόνησε τον Μάιο του ίδιου έτους. Στο σημείωμα που άφησε υποστήριζε πως το σεξ με τον 17χρονο ήταν συναινετικό.

Ο Ρόμπι Ρότζερς της Κολόμπους Κρου μαρκάρεται από τον Γουίλ Τζόνσον της Ρεάλ Σολτ Λέικ σε αγώνα για το MLS 2009 στο Σάντι, Γιούτα, Πέμπτη 2 Απριλίου 2009
Ο Ρόμπι Ρότζερς της Κολόμπους Κρου μαρκάρεται από τον Γουίλ Τζόνσον της Ρεάλ Σολτ Λέικ σε αγώνα για το MLS 2009 στο Σάντι, Γιούτα, Πέμπτη 2 Απριλίου 2009 AP PHOTO/GEORGE FREY

Προ διετίας, η Αμάλ Φάσανου, ανιψιά του Φάσανου (κόρη του αδερφού του, Τζον, επίσης ποδοσφαιριστή της Premier League), υποστήριξε πως γνωρίζει 7 ομοφυλόφιλους ποδοσφαιριστές στην Premier League. Ο Κλαρκ Καρλάιλ, πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών στην Αγγλία, υποστήριξε πως 8 παίκτες του έχουν εκμυστηρευτεί πως είναι gay. Ο Ρότζερς μίλησε για τον εαυτό του όταν έφυγε από την Λιντς και πήγε στη Λος Άντζελες Γκάλαξι. Δεν το έκανε νωρίτερα, καθώς υποστήριξε πως είχε επηρεαστεί από τις ομοφοβικές συζητήσεις στα αποδυτήρια και στον αγωνιστικό χώρο, τονίζοντας πως οι οπαδοί στην Αγγλία είναι εξαιρετικά σκληροί και προσπαθούν να σε καταστρέψουν αν είσαι διαφορετικός. Ο Χίσεν, γιος του Γκλεν Χίσεν που αγωνίστηκε στη Λίβερπουλ από το 1989 μέχρι το 1992, έκανε την δική του αποκάλυψη το 2011, ως παίκτης της μικρής σουηδικής ομάδας Ούτσικτενς. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως οι gay παίκτες φοβούνται τις αντιδράσεις των οπαδών, την πιθανότητα να τους παρατήσουν οι σπόνσορες και στο τέλος να χάσουν την καριέρα τους.

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ομοφοβίας, που θα επιτρέψουν στους ομοφυλόφιλους ποδοσφαιριστές να εκφράσουν την ιδιαιτερότητα τους, νιώθοντας ελευθερία. Από το 2005 έχει ιδρυθεί στο Λονδίνο η ομάδα των London Titans, που υπόσχεται "ένα ασφαλές περιβάλλον, για όποιον θέλει να έρθει να παίξει ποδόσφαιρο - ανεξάρτητα από την σεξουαλικότητα, την ηλικία, τη φυλή, τη θρησκεία ή την ικανότητά του". Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, που έχει βοηθήσει αρκετό κόσμο, όπως μπορεί να συμπεράνει κάποιος και από το video που ακολουθεί.

Αυτό, ωστόσο, συμβαίνει κυρίως στο τοπικό κοινωνικό επίπεδο. Τι γίνεται όταν μιλάμε για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, σε έναν κόσμο χορηγών, υψηλών συμβολαίων, διαφημίσεων, όπου στήνεται χορός εκατομμυρίων; Εκεί ακόμη, οι 'ντουλάπες' παραμένουν κλειστές. Το διακύβευμα κάποιες φορές είναι δυσθεώρητα μεγάλο και το κουράγιο δυσεύρετο.

Εν αναμονή αποκαλύψεων, 29 χρόνια μετά

Τις τελευταίες μέρες επικρατεί ένα μεγάλο μυστήριο στην Αγγλία, που αφορά έναν λογαριασμό twitter που δημιουργήθηκε μέσα στον Ιούλιο και φέρει τον τίτλο "The Gay Footballer". Το πρώτο μήνυμα του ανθρώπου που διαχειρίζεται τον λογαριασμό ήταν στις 6 του μηνός και ανέφερε τα εξής: "Είμαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και αγωνίζομαι σε σύλλογο της Championship. Θα αποκαλύψω την ταυτότητα μου σύντομα, αλλά είμαι ένας περήφανος gay άνδρας, ελπίζοντας να καθαρίσω τη μούχλα. Είμαι κάτω των 23 ετών και σήμερα έκανα την αποκάλυψη στην οικογένεια μου. Σύντομα θα αποκαλυφθώ δημόσια".

Αργότερα την ίδια μέρα ήρθαν κι άλλα tweets. "Σήμερα αποκαλύφθηκα στην οικογένεια μου. Έκρυβα την σεξουαλική ταυτότητά μου για πολύ καιρό. Η οικογένειά μου αντέδρασε εξαιρετικά όμορφα και μαζί με μερικούς στενούς φίλους, ήταν οι πρώτοι που το έμαθαν", ανέφερε ένα ποστάρισμα και ένα δεύτερο ήταν μέσα από το διάσημο παιχνίδι Football Manager όπου εμφάνιζε έναν από τους παίκτες που 'γεννά' το παιχνίδι να αποκαλύπτει πως είναι ομοφυλόφιλος.

Το τελευταίο tweet της 6ης Ιουλίου από τον συγκεκριμένο λογαριασμό αφορούσε την συνάντηση του παίκτη - μυστήριο με τον μάνατζέρ του και τον πρόεδρο του συλλόγου που αγωνίζεται.

"Σήμερα το απόγευμα ζήτησα συνάντηση με τον μάνατζέρ μου και τον πρόεδρο της ομάδας. Σε αυτήν τη συνάντηση αποκάλυψα και στους δύο πως είμαι ομοφυλόφιλος, τους εξήγησα πως μόλις χθες το παραδέχθηκα στην οικογένεια μου. Ζήτησα συμβουλή και από τους δύο σχετικά με το γεγονός πως όχι μόνο θέλω, αλλά θα το κάνω κιόλας, να αποκαλυφθώ δημόσια ως ένας περήφανος, με αυτοπεποίθηση, gay ποδοσφαιριστής. Ήμουν αγχωμένος πριν από την συνάντηση, ωστόσο και οι δύο με διαβεβαίωσαν πως θα κάνουν τα πάντα για να με στηρίξουν σε αυτή τη διαδικασία".

"Κανονίσαμε ακόμη ένα ραντεβού για την Κυριακή 14 Ιουλίου, προκειμένου να συζητήσουμε τις σκέψεις μου και τα επόμενα βήματα. Ο πρόεδρος θα φροντίσει να έχω την πλήρη υποστήριξη των ανθρώπων του συλλόγου, αλλά και εξωτερική βοήθεια για να με προετοιμάσει γι' αυτό, εξασφαλίζοντας πως θα έχω τον σωστό βαθμό στήριξης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τη δημόσια αποκάλυψή μου", αναφέρει το μήνυμα στο tweet, με τον ποδοσφαιριστή να υποστηρίζει πως πήρε διαβεβαιώσεις ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα επηρεάσει στο ελάχιστο τη θέση του στην ομάδα, τονίζοντας πως ο σύλλογος θα ετοιμάσει μια συνέντευξη Τύπου με προσκλήσεις στον τοπικό αλλά και εθνικό Τύπο, για να γίνει η σχετική αποκάλυψη.

Τις επόμενες μέρες, στον λογαριασμό ανέβηκαν tweets σχετικά με τον τρόπο που υποδέχθηκαν τα media την ιστορία και το τελευταίο 'χτύπημα' έγινε το απόγευμα της Τρίτης 9 Ιουλίου. "Για όσους υπαινίσσονται πως αποσκοπώ σε οικονομικό κέρδος από αυτή την ιστορία, αν δεχθώ χρηματικές προσφορές για συνεντεύξεις κτλ, θα ζητήσω όλα τα χρήματα να μοιραστούν μεταξύ @stonewalluk, @JustLikeUsUK, @LGBTfdn and @Kaleidoscope_T.".

Με τον διαχειριστή του λογαριασμού να λαμβάνει πολλά μηνύματα υποστήριξης (και κάποια μίσους), το ερώτημα που κυριαρχεί στην Αγγλία είναι αν μετά από 29 χρόνια και τον Φάσανου, τον πρώτο στην ιστορία, θα εμφανιστεί ο επόμενος εν ενεργεία επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που θα αποφασίσει να κάνει το βήμα έξω από τη 'ντουλάπα'.

News 24/7

24MEDIA NETWORK