Το Νεπάλ επιβεβαιώνει 70 θανάτους στο Κατάρ 2022

Αρχές του Νεπάλ και του Κατάρ επιβεβαιώνουν την ύπαρξη 70 θανάτων μεταναστών εργατών σε εργοτάξια του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2022 στο Κατάρ από την αρχή του 2012, συμπεριλαμβανομένων και 15 φέτος.

Το Νεπάλ επιβεβαιώνει 70 θανάτους στο Κατάρ 2022

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στην Ντόχα τη Δευτέρα (01/10), από την κυβέρνηση του Νεπάλ και ανθρώπων του Κατάρ, έγινε προσπάθεια να διαψευστούν τα πρόσφατα δημοσιεύματα του "Guardian" σχετικά με τις συνθήκες σκλαβιάς που φέρονται να επικρατούν στα εργοτάξια που αφορούν κατασκευές για το Μουντιάλ 2022.

Ο νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Κατμαντού, Μοχαμάντ Ραμαντά, υποστήριξε ότι όλοι οι εργάτες από το Νεπάλ είναι "ασφαλείς και πλήρως σεβαστοί". Νωρίτερα, άνθρωποι από την πρεσβεία του Νεπάλ είχαν αποκαλύψει ότι 276 υπήκοοι είχαν βρει τον θάνατο στο Κατάρ πέρυσι, εκ των οποίων το 20% σε εργοτάξια. Οι υπόλοιποι πέθαναν από φυσικά αίτια και δυστυχήματα εκτός εργοταξίων, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν. Φέτος πέθαναν 151 άτομα από το Νεπάλ και ένας στους 10 εξ αυτών των θανάτων σημειώθηκε σε εργοτάξια.

"Αρνούμαστε όλα όσα αναφέρονται σε αυτά τα ψευδή δημοσιεύματα και ζητούμε από τους οργανισμούς που τα δημοσίευσαν να μην χρησιμοποιούν τους εργάτες του Νεπάλ ως μέσο να πετύχουν τους σκοπούς τους", επέμεινε ο Ραμαντάν.

Το Νεπάλ επιβεβαιώνει 70 θανάτους στο Κατάρ 2022
PHOTOGRAPH: KARIM JAAFAR/AFP/GET

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο "Guardian" και ο απεσταλμένος του στη χώρα της Μέσης Ανατολής, Ρόμπερτ Μπουθ, το εργατικό δυναμικό που προέρχεται από το Νεπάλ αγγίζει τους 340.000 ανθρώπους, από τους συνολικά 1.200.000 εργάτες που δουλεύουν καθημερινά στις κατασκευές αξίας 73.000.000.000 ευρώ που προορίζονται για τις ανάγκες της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Τα προ ημερών δημοσιεύματα έκαναν λόγο για 44 θανάτους εργατών από το Νεπάλ μεταξύ 4 Ιουλίου και 8 Αυγούστου, οι περισσότεροι εκ των οποίων οφείλονται σε καρδιακές προσβολές, καρδιακά επεισόδια (ακόμα και ατόμων στα 20 τους) ή δυστυχήματα σε εργοτάξια.

Ο Αλί μπιν Σαμίχ αλ Μαρί, πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ, υποστήριξε με τη σειρά του ότι τα δημοσιεύματα του "Guardian" είναι ψευδή και οι αριθμοί υπερβολικοί: "Δεν υπάρχει σκλαβιά ή εξαναγκασμένη εργασία στο Κατάρ. Υπάρχουν κάποια προβλήματα, εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχουν 44.000 επιχειρήσεις στη χώρα. Αλλά μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι αρχές συνεχώς κάνουν προσπάθειες για να επιλύσουν αυτά τα θέματα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε 2 ημέρες πριν από την ψηφοφορία της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA για τη μετάθεση της διοργάνωσης τον χειμώνα και τη συζήτηση σχετικά με θέματα ασφαλείας των εργατών και 3 ημέρες μετά από την ανάκληση της πρέσβειρας του Νεπάλ από το Κατάρ, το οποίο είχε αποκαλέσει "ανοιχτή φυλακή" για τους συμπατριώτες της.

Διαβάστε ακόμη

Ρεκόρ θανάτων εργατών στο Νεπάλ

Συνέντευξη του Νίκολας ΜακΓκίχαν στο Contra.gr

Eκατόμβες νεκρών στο Κατάρ αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας

News 24/7

24MEDIA NETWORK