Το Νο2 της Τότεναμ είναι μια τακτική ιδιοφυΐα που 'απειλεί' τον Μουρίνιο

Δεν έπαιξε ποτέ του ποδόσφαιρο αλλά θεωρείται μια ιδιοφυΐα. Είναι άριστος γνώστης της μεθοδολογίας που ονομάζεται 'περιοδική τακτική'. Στα 30 του χρόνια ο Ζοάο Σακραμέντο είναι το Νο2 της Τότεναμ πίσω από τον Ζοζέ Μουρίνιο και ίσως αυτός αποδειχθεί ως η κίνηση - ματ των Spurs.

Το Νο2 της Τότεναμ είναι μια τακτική ιδιοφυΐα που 'απειλεί' τον Μουρίνιο

Εποχή Ζοζέ Μουρίνιο ξημέρωσε στην Τότεναμ, σε μια συνεργασία που ίσως να είχε μεγαλύτερη ανάγκη ο Πορτογάλος τεχνικός. Αναλαμβάνει την αγγλική ομάδα σε μια περίεργη περίοδο, λίγους μόλις μήνες μετά από έναν χαμένο τελικό Champions League, αλλά και κορεσμένη από τα 5,5 επιτυχημένα χρόνια της συνεργασίας της με τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο. Το στοίχημα για τον Ζοζέ Μουρίνιο δεν είναι μόνο να δώσει κίνητρο σε παίκτες που βρίσκονται πολλά χρόνια στην ίδια ομάδα, αλλά και να τους οδηγήσει σε έναν -οποιονδήποτε- τίτλο, που σίγουρα δικαιούνταν αλλά δεν κατέκτησαν με βάση το ποδόσφαιρο που έπαιξαν την τελευταία 5ετία.

Δεν είναι λίγος ο κόσμος που περιμένει με περιέργια να δει την μετάβαση από το στυλ του Ποτσετίνο στο εντελώς διαφορετικό του Μουρίνιο, έστω κι αν ο Πορτογάλος τεχνικός υποστήριξε στον Ντάνιελ Λέβι πως οι 11 μήνες μακριά από τους πάγκους τον βοήθησαν ώστε να αναπτύξει νέες ιδέες και φιλοσοφία. Αυτό θα φανεί στην πράξη. Οι αλλαγές πάντως έχουν ξεκινήσει καθώς μετά από πολλά χρόνια, το δεξί χέρι του Μουρίνιο δεν είναι πια ο Ρουί Φαρία (ήταν μαζί σε Πόρτο, Ίντερ, Ρεάλ Μαδρίτης, Τσέλσι και Μάντσεστερ Γ., δουλεύει πλέον ως πρώτος προπονητής στην Αλ-Ντουχάλι του Κατάρ) αλλά ο Ζοάο Σακραμέντο, που μόλις στα 30 του χρόνια είναι ο Νο2 της Τότεναμ.

Το σκριν του Κάμπος και η ενόχληση του Γκαλτιέ

Ο Σακραμέντο γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 1989 στο Barcelos, βόρεια του Οπόρτο. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νότια Ουαλία και στο πανεπιστήμιο του Glamorgan. Στο διάστημα της παρουσίας του στη χώρα, συνεργάστηκε με τους Γκάρι Σπιντ και Κρις Κόουλμαν, ως ασκούμενος αναλυτής απόδοσης, για λογαριασμό της ουαλικής FA. Παράλληλα ήταν και στο τμήμα scouting της Κάρντιφ, όπου δούλεψε και ως βοηθός προπονητή στην U15 του συλλόγου.

Τον Απρίλιο του 2014 προσελήφθη από τη Μονακό, όπου εργάστηκε στο πλευρό του Λεονάρντο Ζαρντίμ ως βοηθός προπονητή. Τον Ιανουάριο του 2017 πήρε τον ίδιο ρόλο στην Λιλ, στο πλάι του Κριστόφ Γκαλτιέ. Ο Σακραμέντο έχει συνεργαστεί και προπονητές όπως οι Πατρίκ Κολό, Φερνάντο Ντα Κρους, Φρανκ Πασί και Μαρσέλο Μπιέλσα.

Η σύνδεση του με τον Μουρίνιο δεν ήταν άμεση αλλά ήρθε μέσω του διαμόνιου τεχνικού διευθυντή της Λιλ, Λουίς Κάμπος, που διατηρεί στενή σχέση με τον 'Special One'. Πάντως ο Κριστόφ Γκαλτιέ δεν δίστασε να εκφράσει ανοιχτά την δυσαρέσκεια του για το γεγονός της μετακίνησης του Σακραμέντο (αλλά και του Νούνο Σάντος, προπονητή τερματοφυλάκων) στην Τότεναμ.

"Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο για να κάνει τα πράγματα. Πήρε τον Λουίς, δεν ξέρω αν είναι μια μαχαιριά πισώπλατη, αλλά είναι σύνηθες να κάνει τα πράγματα έτσι... Ενοχλήθηκα, τσαντίστηκα για η στιγμή είναι κακή. Ο καθένας θα κρίνει από μόνος του τι συμβαίνει. Πάντως συμφωνώ με την απόφαση του προέδρου. Με ενημέρωσε για την κατάσταση και μου είπα πως αφήσει τον Ζοάο και τον Νούνο να φύγουν. Μετά από μια μεγάλη συζήτηση, κατανόησα την απόφαση του.

Είναι κρίμα, η στιγμή είναι πραγματικά κακή. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο σήμερα, τι μπορούμε να κάνουμε όταν δύο άνθρωποι θέλουν να αφήσουν το πρότζεκτ που τρέχουμε εδώ και να ζήσουν κάτι άλλο; Τους έδωσε το δικαίωμα της επιλογής, δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο", υποστήριξε επί του θέματος ο Γκαλτιέ, εκφράζοντας ανοιχτά την ενόχληση του τόσο για τον Μουρίνιο, όσο και την απόφαση των πρώην πλέον συνεργατών του, να προτιμήσουν την Τότεναμ.

Ύμνοι απ΄τον ποδοσφαιρικό του πατέρα

Ο Ντέιβιντ Άνταμς, τεχνικός διευθυντής στην ουαλική FA, είναι ο άνθρωπος στον οποίο χρωστάει πολλά ο Ζοάο Σακραμέντο και γι' αυτό τον θεωρεί ποδοσφαιρικό του πατέρα. Η εκτίμηση είναι αμοιβαία.

"Ο Ζοάο είναι πολύ σχολαστικός, τελειομανής, αποφασισμένος και με υψηλό κίνητρο. Ζει και αναπνέει με το ποδόσφαιρο. Πρέπει να κάνεις πολλές θυσίες για να πετύχεις και αυτό ακριβώς έχει κάνει - το ποδόσφαιρο είναι ολόκληρη η ζωή του. Θα ξοδέψει του όλες του τις μέρες για να αναλύει και να παρατηρεί το άθλημα. Τέτοιος τύπος είναι. Είμαι πεπεισμένος πως θα δουλέψει καλά με τον Μουρίνιο", υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Άνταμς και αποκαλύπτει ιστορίες από την περίοδο που ο Σακραμέντο σπούδαζε στην Ουαλία.

"Ήθελε να σπουδάσει ποδόσφαιρο αλλά στην Πορτογαλία δεν υπήρχε εξειδίκευση σε επίπεδο πτυχίου. Είχε φιλοδοξία να γίνει προπονητής αλλά οι γονείς του δεν ήθελαν να έρθει εδώ. Είναι πανέξυπνος, ευφυής. Μίλησα μαζί του και έπεισα τους γονείς του να έρθει εδώ. Πιστεύω πως ο Μουρίνιο τον επέλεξε γιατί ο Ζοάο χρησιμοποιεί μια μεθοδολογία που ονομάζεται 'περιοδική τακτική'. Πρόκειται για την προσπάθεια ενσωμάτωσης της προπόνησης φυσικής κατάστασης με δουλειά στην τεχνική και την τακτική. Ο Ζοάο γνωρίζει καλά αυτή τη μεθοδολογία, πραγματοποίησε μεγάλη έρευνα πάνω σε αυτή όσο βρισκόταν στην Ουαλία, έτσι πιστεύω για τον λόγο αυτό τον προσέλαβε η Τότεναμ".

Ο Άνταμς παραμένει σε τακτική επικοινωνία με τον Σακραμέντο. "Είναι πολύ όμορφο να βλέπω τον Ζοάο να πηγαίνει σε ένα τέτοιο σύλλογο γιατί είναι πολύ δύσκολο να μην έχει παίξει στο ανώτερο επίπεδο και να πάρεις μια δουλειά εκεί. Είναι μια πολύ ωραία ιστορία για να αντιληφθείς πως αν σπουδάσεις και έχει φιλοδοξία, τότε μπορείς να φτάσεις στην κορυφή".

Αν όλα όσα συνοδεύουν τον Ζοάο Σακραμέντο, μια τακτική ιδιοφυΐα που δεν έπαιξε ποτέ του ποδόσφαιρο, επιβεβαιωθούν στην πράξη, τότε η κίνηση - ματ της Τότεναμ ίσως να μην είναι η πρόσληψη του Ζοζέ Μουρίνιο αλλά του 30χρονου Νο2 στο τεχνικό της επιτελείο και η προοπτική που διαθέτει να 'κλέψει' την παρτίδα των εντυπώσεων από τον 'Special One'.

Να επιστρέψουν οι 'κομμένοι' στην Εθνική Ελλάδας; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK