Το non-stop goal scoring του Μπακασέτα έχει εξήγηση

Ο διεθνής επιθετικός Τάσος Μπακασέτας βρήκε στην Τουρκία τη βολή του και συνεχίζει από εκεί που το άφησε, προ κορονοϊού. Εξήγηση υπάρχει και είναι τριπλής ανάγνωσης.

Ο Τάσος Μπακασέτας πανηγυρίζει την επίτευξη ενός γκολ ακόμη με τη φανέλα της Αλάνιασπορ
Ο Τάσος Μπακασέτας πανηγυρίζει την επίτευξη ενός γκολ ακόμη με τη φανέλα της Αλάνιασπορ TWITTER.COM/ALANYASPOR

Ακόμα ένα γκολ, επιπλέον μία εξαιρετική εμφάνιση καταγεγραμμένη στα πεπραγμένα του Τάσου Μπακασέτα, στην πορεία προς ένα καλύτερο ποδοσφαιρικό μέλλον για τον ίδιο και μια σημαντική κερδοφορία για την ομάδα που άδραξε την ευκαιρία, διαπιστώνοντας την ευκολία με την οποία η ΑΕΚ τον άφησε να φύγει το καλοκαίρι του 2019, επί ενός χαμηλού (700.000 ευρώ) για το προφίλ και την αξία του διεθνούς επιθετικού, οικονομικού ανταλλάγματος.

Είναι αλήθεια ότι και ο ίδιος έψαξε τη φυγή του, αισθανόμενος ότι ο (πρώτος τουλάχιστον) κύκλος του στην ομάδα που υποστήριζε από παιδί, δίχως να το διατυμπανίζει όπως άλλοι με φανφάρες και φθηνά 'οπαδιλίκια' για να τα εμπεδώσουν οι οπαδικές μάζες, είχε πια ολοκληρωθεί. Αποδεικνύεται ότι έπραξε το απολύτως σωστό για την καριέρα του.

Στην ΑΕΚ, που προχείρως και δίχως ίχνος ποδοσφαιρικού πλάνου δομήθηκε εκείνο το καλοκαίρι, ο Μπακασέτας θα ήταν ανεκτός (διάβασον διάβασον) ως εναλλακτική λύση για τις πτέρυγες! Δεδομένα είναι επίσης ότι επί της 'κανονικότητας' και του ορθολογισμού που επανέφερε Μάσιμο Καρέρα στην ομάδα, θα είχε και αυτός (όπως ο Λιβάγια) βρει τη βολή του. Πώς να τα ξέρεις όμως όλα αυτά προτού συμβούν;

Στην Τουρκία, ο Μπακασέτας παίζει στη θέση του. Βρήκε ένα κλαμπ που ήξερε γιατί τον απέκτησε, το οποίο είχε αληθινή γνώση για τις ικανότητές του. Συνάντησε επίσης έναν προπονητή που τον ήθελε γι' αυτό που είναι, όχι για όλα για εκείνα που θα μπορούσε συμπληρωματικά να κάνει ώστε να μην χαλάσει τη μανέστρα και τη βόλεψη σε άλλους. Εξ ου και η αναγνώριση του 27χρονου ποδοσφαιριστή στην ευεργετική παρουσία του προπονητή της Αλάνιασπορ:

"Ο Ερόλ Μπουλούτ είναι πολύ καλός προπονητής. Δουλεύει πολύ σωστά μαζί μας. Του χρωστάω πολλά, όπως και στην ομάδα. Ο προπονητής μου είναι αυτός που με έφερε εδώ. Με ήξερε από την καριέρα μου στην Ελλάδα, γνώριζε ποιος είμαι και τι μπορώ να κάνω. Είμαι χαρούμενος που βρίσκεται στην ομάδα και θα του εύχομαι πάντα τα καλύτερα". Προφανώς και δεν υπήρξε προπονητής στην ΑΕΚ που να τον 'έφτιαξε' όπως ο άλλοτε παίκτης του Πανιωνίου και του Ολυμπιακού. Ούτε καν ο Μανόλο Χιμένεθ, τη σεζόν κατάκτησης (2017-18) του πρωταθλήματος.

Η θέση που ξέρει να παίζει και η επιπλέον δουλειά για να φτάσει εδώ που είναι

Η στατιστική απεικόνιση των όσων ο Μπακασέτας καταφέρνει στην Τουρκία συνιστά το πειστήριο ότι η τρέχουσα είναι η πιο παραγωγική σεζόν στην καριέρα του. Υπολείπεται μίας ασίστ από το να ισοφαρίσει τις επιδόσεις (12 γκολ και 8 τελικές πάσες) με τις οποίες ολοκλήρωσε στον Πανιώνιο την περίοδο 2015-16, σ' ένα σαφώς πιο πλούσιο, ποιοτικό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα από το ελληνικό. Τα πεπραγμένα του άλλωστε έφτασαν μέχρι την πόρτα της ιταλικής Λάτσιο, πέραν του εντός της Τουρκίας ενδιαφέροντος των παραδοσιακών μεγάλων δυνάμεων.

Ο ρόλος και η θέση ήταν πάντοτε τα κλειδιά για τον Μπακασέτα, ο οποίος, εκτός των 12 γκολ και 7 ασίστ σε όλες τις διιοργανώσεις, έχει επίσης συμμετοχή στο 68% των τερμάτων της ομάδας του, όταν εκείνος δεν βρίσκει δίχτυα! Κοινώς, είναι λίγα τα γκολ της Αλάνιασπορ που έχουν επιτευχθεί δίχως η μπάλα να έχει περάσει από τα πόδια του σε χώρο κομβικό, όταν εκείνος δεν είναι ο σκόρερ ή δεν έχει δώσει την τελική πάσα.

Το 'free Tasos' που η ΑΕΚ δεν κατάφερε ποτέ, για τον Μπουλούτ δεν ήταν μια σύνθετη υπόθεση. Γνώριζε ότι ο Μπακασέτας ξέρει να κάνει καλά έως πολύ καλά κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Αυτά που στην πρώην ομάδα του 'καταδυναστεύονταν' μέσα από αναθέσεις ρόλων, μακρινών από το αγωνιστικό προφίλ του. Αυτή είναι η μία εξήγηση για τη σεζόν που διαγράφει στην Τουρκία.

Η άλλη σχετίζεται με το πόσο δυνατός και γυμνασμένος είναι. Ένας εξαιρετικός αθλητής, με μέσο όρο 81 αγωνιστικών λεπτών σε 38 συμμετοχές έως σήμερα, ο οποίος σπανίως βγάζει μυϊκούς τραυματισμούς, δουλεύοντας το σώμα του περισσότερο από το μέσο όρο που συνηθίζεται από επαγγελματίες παίκτες. Δεν είναι τυχαίο ότι στη μετά-κορονοϊού περίοδο του ποδοσφαίρου, παίζει σαν να μην υπήρξε διακοπή, συνεχίζοντας να σκοράρει, να είναι καθοριστικός για την ομάδα του και να μην βγάζει ιδιαίτερη κόπωση.

Σωστός ρόλος, εμπιστοσύνη σε αυτά που ξέρει να κάνει καλά από τους ανθρώπους που τον επέλεξαν και επιπλέον δουλειά για να είναι πάντα δυνατός. Το τρίπτυχο της επιτυχίας του Μπακασέτα στην Τουρκία, δεν είναι δα και καμιά επιστήμη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK