Το ντοκιμαντέρ του BBC για την ξεφτίλα του 1994

Μια ομάδα που περιφερόταν σε εκδηλώσεις χορηγών, μια ομοσπονδία χωρίς οργάνωση, ένας προπονητής που ήταν ταυτόχρονα αρχηγός των πάντων, παίκτες "χαμένοι" χωρίς ηθικό, μια κλοπή που έφερε τσακωμούς, εκβιασμούς και εντάσεις, ένας ομογενής που ήθελε να παίξει βασικός και χιλιάδες άλλοι που πικράθηκαν όσο ποτέ. Αυτή είναι η ιστορία του "Ελλάδα 1994".

Το ντοκιμαντέρ του BBC για την ξεφτίλα του 1994
INTIME SPORTS

Οι μεγάλοι ίσως να έχουν ξεχάσει αρκετά απ'αυτά που έγιναν το καλοκαίρι του 1994, αφού έχουν περάσει πια 20 χρόνια. Οι νέοι έχουν ακούσει και έχουν διαβάσει πολλά για την παρθενική συμμετοχή της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά δεν το έζησαν. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο και να βιώσουμε ξανά εκείνη τη θλιβερή ποδοσφαιρική ιστορία, ώστε "να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι".

Η καλύτερη επιστροφή στο καλοκαίρι του 1994 είναι μέσω εικόνας και ήχου. Όχι μόνο απ'τους τρεις αγώνες της Εθνικής μας στην Αμερική, αλλά απ'όλο το διάστημα της παρουσίας μας εκεί. Βρήκαμε και σας ετοιμάσαμε βίντεο απ'το ντοκιμαντέρ του BBC, που είχε αφιερωθεί αποκλειστικά στην Εθνική μας ομάδα.

Το BBC είχε ακολουθήσει την αποστολή και είχε καταγράψει σχεδόν τα πάντα. Τα προβλήματα οργάνωσης, τις εκδηλώσεις χορηγών που είχαν εκνευρίσει τους παίκτες, το άσχημο κλίμα μεταξύ του Αλκέτα Παναγούλια και των ποδοσφαιριστών, τη γενική ερασιτεχνική συμπεριφορά και φυσικά τις τρεις βαριές ήττες στη διοργάνωση.

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στην ελληνική τηλεόραση μία και μοναδική φορά, όταν και παίχτηκε, μεταγλωττισμένο, σε ειδική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης. Στο διαδίκτυο διασώθηκαν μόνο μερικά ολιγόλεπτα βιντεάκια, με το περίφημο ξέσπαμα του Παναγούλια στα αποδυτήρια.

Τo Contra.gr έχει ολόκληρο το ντοκιμαντέρ και σας το παρουσιάζει για πρώτη φορά. Όσοι επιθυμούν, μπορούν να το δουν ολόκληρο στο τέλος της σελίδας. Για τους υπόλοιπους, ετοιμάσαμε 13 ξεχωριστά βίντεο, με τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές. Απ'το φιλικό με τη Βολιβία στο παλιό "Καραϊσκάκης", μέχρι το τέλος της διαδρομής και την ήττα απ'τη Νιγηρία.

Πραγματικά απίστευτα περιστατικά και πλάνα, που εξηγούν εν πολλοίς το ελληνικό ναυάγιο του Μουντιάλ του 1994, αλλά και αποκαλύπτουν αυτό που κάποιοι παλιοί ξέχασαν και οι νέοι δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν: τα χάλια της Εθνικής ομαδας στα χρόνια που προηγήθηκαν του Ρεχάγκελ, τον απαράδεκτο και σχεδόν ερασιτεχνικό τρόπο που λειτουργούσε.

Το ντοκιμαντέρ του BBC για την ξεφτίλα του 1994
INTIME SPORTS

Φιλικό χωρίς κόσμο, το πούρο & η ατάκα του Αλκέτα

Η γκρίνια του Παναγούλια για την προσέλευση του κόσμου στο τελευταίο φιλικό επί ελληνικού εδάφους κόντρα στη Βολιβία. Το πούρο στον πάγκο και η ατάκα στους παίκτες: "Ελπίζω να επιστρέψουμε πολύ αργά τον Ιούλιο. Δεν θα ξέρουν πως να μας υποδεχθούν".

Η Πηνελόπη και η πεντάρα

Το άγνωστο κομμάτι των χορηγών και η Πηνελόπη. Η κλασική γκρίνια του κόσμου για τις επιλογές του προπονητή και η πεντάρα-προπομπός στο φιλικό με την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ.

Στη Σαλονίκη ξημερώματα

Η παρουσία της ομάδας σε εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων ξεκίνησε πριν καν πατήσουμε το πόδι μας επί αμερικανικού εδάφους. Δείτε τι υπόσχεθηκε ο Αλκέτας Παναγούλιας στον κόσμο, λες και ήξερε ακριβώς τι δεν θα συμβεί στο Μουντιάλ, και τους διεθνείς να τραγουδούν Μητροπάνο.

Χωρίς οργάνωση, τρεις εβδομάδες στη Νέα Υόρκη

Το πρώτο μεγάλο λάθος έγινε όταν η ομάδα αναχώρησε για την Αμερική όχι για να πάει στη Βοστώνη, όπου θα έπαιζε με την Αργεντινή, αλλά για να επισκεφτεί τη Νέα Υόρκη, τρεις ολόκληρες εβδομάδες πριν την πρεμιέρα. Τα προβλήματα οργάνωσης φάνηκαν απ'την πρώτη μέρα και μετά άρχισε το τεράστιο πρόβλημα της παρουσίας των παικτών σε ανούσιες εκδηλώσεις χορηγών.

"Οι παίκτες είναι σαν χαμένοι"

Δείτε τον Ελληνοαμερικάνο Γρηγόρη Ζήκο, που ήταν ο υπεύθυνος της FIFA, να εκφράζει την απογοήτευσή του για την ανοργανωσιά της ΕΠΟ. Την ίδια ώρα, οι οδηγοί του πούλμαν της ομάδας ήταν εύκολο να καταλάβουν πως οι παίκτες δεν αισθάνονται καλά, τόσες μέρες μακριά απ'το σπίτι τους, χωρίς αγώνες. Οι υπεύθυνοι δεν το κατάλαβαν.

Η κλοπή και οι υπόνοιες των Αμερικανών

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν, αυτή τη φορά με επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ιάκωβο. Ακολούθησε η ήττα με 2-0 απ'την Κολομβία, αλλά το σοκ ήρθε μετά τη λήξη του αγώνα. Διαπιστώθηκε πως κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού κλάπηκαν χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα απ'τα αποδυτήρια των παικτών. Δείτε ποιους θεώρησε υπεύθυνους της κλοπής ο αμερικανικός Τύπος και την αντίδραση του Μηνά Χατζίδη.

Η ρήξη παικτών-προπονητή

Η κλοπή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και χάλασε ανεπιστρεπτί το κλίμα. Ο Αλκέτας προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα, αλλά οι παίκτες ήταν απηυδισμένοι και ζήτησαν λεφτά για τις δημόσιες εμφανίσεις τους, κάτι που ο Παναγούλιας εξέλαβε ως εκβιασμό. Οι σχέσεις έφτασαν σε οριακό σημείο και ο προπονητής απείλησε πως θα στείλει πίσω στην Ελλάδα όποιον παίκτη δεν ακολουθήσει σε εκδήλωση χορηγών. Δείτε ποιος διεθνής δεν άκουσε την εντολή του και τι δήλωσε στην κάμερα του BBC.

Ο Μάνος Σέργιος του 1994!

Το μόνο που έδειχνε να φτιάχνει για λίγο τη διάθεση των παικτών ήταν η παρουσία ενός ομογενούς, που σχεδόν έπαιρνε κανονικά μέρος στις προπονήσεις. Δείτε τι έλεγε στην κάμερα ο περίφημος Ηλίας για το πως θα σταματήσει τον Μαραντόνα(!), αλλά και την πιο μετρημένη (και σωστή τελικά) προσέγγιση ενός Έλληνα καθηγητή του Χάρβαρντ.

"Τι να πούμε για τον Μαραντόνα, ε;"

Ήρθε η ώρα της πρεμιέρας. Δείτε τον Αλκέτα Παναγούλια να μιλάει στους παίκτες για τον Μαραντόνα και τα κιλάκια του, αλλά και το πόσο εύκολα θα τον περιορίσει ο Τσαλουχίδης. Εντωμεταξύ, ο Ηλίας είχε πιστέψει πως όντως θα είναι στην αποστολή του πρώτου αγώνα και έκανε οργισμένες δηλώσεις στην κάμερα του BBC: "Είμαι ο μόνος που μπορώ".

Η πρώτη τεσσάρα

Όσο κι αν φώναζαν οι ομογενείς έξω και μέσα απ'το γήπεδο, η Εθνική μας δεν μπορούσε παρά να διασυρθεί απ'την Αργεντινή. Η ετυμηγορία μετά τη λήξη ήταν πως έφταιγε ο Παναγούλιας, αλλά όπως λέγεται και στο ντοκιμαντέρ, έμεναν δύο ματς ακόμα.

Η θλίψη της Βουλγαρίας

Η ελληνική περιοχή του Σικάγο άδειασε για τον αγώνα με τη Βουλγαρία, σχεδόν όλοι πήγαν στο γήπεδο. Δείτε το περίφημο ξέσπασμα του Παναγούλια στο ημίχρονο, τις κραυγές για την προμενάδα του Μαχλά και την απερίγραπτη θλίψη που έφερε στους Έλληνες ομογενείς το τελικό 4-0.

"Μη μιλάς πρόεδρε, θα σε κατεβάσω κάτω"

Ο χλευασμός του BBC, που έβαλε ψαλμωδία ως ηχητική επένδυση στα πλάνα των αμίλητων παικτών στα αποδυτήρια και η ατάκα του Αλκέτα για τον "πλατυποδία τον Ιβάνοφ". Τα αστεία του προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Δέδε, στο πούλμαν της επιστροφής και ο τσακωμός με τον Παναγούλια. Η στεναχώρια του γιου του ομοσπονδιακού προπονητή και η απάντηση του ίδιου του κόουτς στην απαξίωση.

Το "ένα γκολ" που δεν ήρθε ποτέ

Ο αγώνας με τη Νιγηρία δεν ήταν θέμα πρόκρισης, αλλά τιμής. Θέλαμε έστω ένα γκολ, ίσως και ένα βαθμό, κάτι που μάταια περίμενε ο Έλληνας καθηγητής του Χάρβαντ. Η κατακλείδα του Αλκέτα Παναγούλια ήταν η εξής: "Δεν μετανιώνω για τίποτα".

Όσοι δεν καλύφθηκαν απ'τα 13 βίντεο, μπορούν να παρακολουθήσουν ολόκληρο το ντοκιμαντέρ, που βρήκαμε χάρις στη βοήθεια του Άκη Παπαδόπουλου. Η συνολική διάρκεια είναι 50 λεπτά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK