Το όγδοο τρόπαιο του Πεπ δεν ανήκει μόνο στη Μάντσεστερ Σίτι

Όσο η χαμένη Άστον Βίλα θα συνεχίσει τον αγώνα 'επιβίωσης' στην Premier League, έχοντας μείνει εκτός Ευρώπης, τουλάχιστον επτά ομάδες 'ευεργετήθηκαν από το 2-1 της Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του λιγκ καπ.

Ο Σέρχιο Αγουέρο πανηγυρίζει με τον Φιλ Φοντέν το γκολ που πέτυχε στον νικηφόρο 2-1 της Μάντσεστερ Σίτι επί της Άστον Βίλα στον τελικό του λιγκ καπ
Ο Σέρχιο Αγουέρο πανηγυρίζει με τον Φιλ Φοντέν το γκολ που πέτυχε στον νικηφόρο 2-1 της Μάντσεστερ Σίτι επί της Άστον Βίλα στον τελικό του λιγκ καπ AP PHOTO/ALASTAIR GRANT

Το 2-1 επί της Άστον Βίλα στον τελικό του Λιγκ Καπ, που διεξήχθη την Κυριακή στο Γουέμπλεϊ εναπόθεσε στη βιτρίνα της Μάντσεστερ Σίτι το 6ο διαδοχικό και 25ο εγχώριο τρόπαιό της. 1 για κάθε 5 χρόνια ζωής. Το καθένα δε κουβαλά τη δική του αξία, είτε πρόκειται για πρωταθληματική κούπα είτε γι' αυτήν της τρίτης τη τάξει διοργάνωσης. Ειδάλλως δεν θα 'χαν νόημα τα πανηγύρια στ' αποδυτήρια των 'πολιτών', στον απόηχο της νίκης τους.

Αυτή η συνολική συγκομιδή του αγγλικού κλαμπ χωρίζεται αναπόφευκτα σε δύο περιόδους. Στα προ και μετά Γκουαρδιόλα χρόνια. Ύστερα από την πρώτη, 'πειραματική' και προσαρμοστική, σεζόν του Καταλανού στην τεχνική ηγεσία η Σίτι διεκδίκησε μέχρι σήμερα 9 τίτλους και κατέκτησε τους 8. Δυναστεία, θα έλεγες.

Ο δεύτερος που θα χάσει, μετά τον απρόσμενο αποκλεισμό από τη Γουίγκαν στο κύπελλο του 2018, θα είναι το τρέχον πρωτάθλημα, αφού το -22 δεν καλύπτεται, ούτε ακυρώνεται παρά μόνο από τον κορονοϊό, όπως και να 'χει ωστόσο θα διατηρήσει τον τίτλο της πιο επιτυχημένης ομάδα της τελευταίας 3ετίας στο Νησί, με το 1/3 των τροπαίων του συλλόγου να έρχονται στο χρονικό διάστημα που ο Πεπ κουμαντάρει το καράβι με ηρεμία και σιγουριά. Ένα αξίωμα χωρίς μεταβλητές, ακόμη κι αν δεν έρθει το κύπελλο, διοργάνωση στην οποία έχει ήδη φτάσει στους 16, αντιμετωπίζοντας την ερχόμενη Τετάρτη τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ.

Τίποτα, βεβαίως, δεν αποκτήθηκε άνευ κόστους. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία των Αράβων 'θυσιάστηκαν' στο βωμό της επιτυχίας και την υπερσπατάλη αυτή ήρθε να 'ραπίσει' η ποινή αποκλεισμού των δύο ετών από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Σε πρώτο βαθμό τουλάχιστον. Διότι οι 'πολίτες' ελπίζουν στην ανατροπή, κόντρα στην αντισυμβατική εταιρική πολιτική που έχουν εφαρμόσει μέχρι σήμερα.

Ως τότε βέβαια αφήνουν μια σειρά από ομάδες να εποφθαλμιούν τα 'κέρδη' τους. Με τα ισχύοντα δεδομένα, έχει ήδη περισσέψει μια θέση στους ομίλους του Champions League. Την οποία διεκδικούν με -ισόποσες ή μη- πιθανότητες αρκετές ομάδες. Για την ώρα η Λέστερ και η Τσέλσι κατέχουν το βαθμολογικό αβαντάζ προκειμένου να τερματίσουν στην τετράδα, ενώ έπεται η πέμπτη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ανεξαρτήτως πάντως κατάληξης, αίσιας ή αρνητικής, η κυριακάτικη κατάκτηση του Λιγκ Καπ από τους 'citizens' άνοιξε άλλη μια θέση μέσω πρωταθλήματος για το Europa League. Εξέλιξη που σαφέστατα ευνοεί την προσπάθεια έτερων δυνάμεων, καθώς οι διαφορές από την 6η ή 7η θέση είναι πολύ μικρές και ουδείς αποκλείει ακόμη και την Κρίσταλ Πάλας των 36 βαθμών να κυνηγήσει στα τελευταία 10 ματς το κατάλληλο πλασάρισμα.

Σε πρώτη φάση ωφελούνται ομάδες όπως η (ξαναγεννημένη σ' ένα μπαρ) Γουλβς, η Τότεναμ και η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, τις οποίες χωρίζουν μόλις 2 βαθμοί. Στο επόμενο γκρουπ ανήκουν η Μπέρνλι, η Άρσεναλ και η Έβερτον των 38 και 37 βαθμών αντίστοιχα, ενώ η Πάλας και η Σαουθάμπτον θα πρέπει να υπερβάλλουν για να μείνουν ως το τέλος στο κυνήγι.

Στο φινάλε, κάποια απ' όλες, η Σίτι θα την έχει ευεργετήσει. Μια δεύτερη δε, αν επαναλάβει μια αντίστοιχη επιτυχία στο κύπελλο, κάνοντας το 'νταμπλ' στις κούπες.

***

Σε ποια χώρα θα καταλήξει το Europa League; Ισπανία ή Γερμανία; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK