Το Plan B του Ζιντάν ήταν οι Βραζιλιάνοι Βινίσιους και Ροντρίγκο

Ο Ζινεντίν Ζιντάν είχε ενημερώσει πως εναντίον της Οσασούνα θα περάσει στο Plan B που είχε για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το B ήταν από το 'Βραζιλία', με τους Βινίσιους και Ροντρίγκο να κάνουν όλη τη διαφορά για τους 'μερένγκες'.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης, κατά τη διάρκεια του εκτός έδρας αγώνα με τη Σεβίλη, στις 22 Σεπτεμβρίου 2019
Ο Ζινεντίν Ζιντάν στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης, κατά τη διάρκεια του εκτός έδρας αγώνα με τη Σεβίλη, στις 22 Σεπτεμβρίου 2019 AP PHOTO/MIGUEL MORENATTI

H LaLiga είχε εμβόλιμη αγωνιστική και η Ρεάλ Μαδρίτης βρήκε την ευκαιρία να κάνει τη δεύτερη σερί νίκη. Μετά τη Σεβίλη επικράτησε της Οσασούνα και όλα αυτά συνέβησαν πριν την επίσκεψη της, το Σάββατο 28/9 στο Wanda Metropolitano για να συναντήσει την Ατλέτικο. Ορθώς σκέφτεσαι πως αυτό είναι το ντέρμπι της 7ης αγωνιστικής. Ας μείνουμε όμως, λίγο ακόμα στην 6η.

Ώρες πριν τη σέντρα στο 'Santiago Bernabeu', την Τετάρτη 25/9 ο Ζινεντίν Ζιντάν είχε ενημερώσει πως θα περάσει στο plan B. Αφενός γιατί ήθελε να φρεσκάρει λίγο αυτούς που συνήθως τραβούν το μεγαλύτερο λούκι, αφετέρου για να τσεκάρει 2-3 πράγματα. Όπως έγραψε το Goal 'το Β στο plan B του Ζιντάν είχε να κάνει με το Brazil. Ή το brilliant'. Τι έκανε ο 'Ζιζού'; Μια στιγμή να οργανωθούμε.

Στη Ρεάλ υπάρχει ο Rodrigo Antonio Rodrigues, ο οποίος κυκλοφορεί στα ρόστερ ως Rodrigo. Είναι από το Σάο Κάρλος, του Σάο Πάουλο της Βραζιλίας. Αγωνίζεται ως επιθετικός μέσος και έγινε 19 στις 21/4. Οι 'μερένγκες' τον πήραν από τη Novorizontino τον Σεπτέμβρη του 2017.

Στη Ρεάλ τώρα, υπάρχει και ο Rodrygo Silva de Goe. Για τους φίλους και τους sportscasters είναι απλά ο Rodrygo. Στις 9/1 του τρέχοντος έτους 'έκλεισε΄τα 18. Είναι επιθετικός, από το Οσάσκο, περιοχή του Σάου Πάουλο -της Βραζιλίας-, με τους Ισπανούς να τον κάνουν δικό τους στις 15/6 του 2018, από τη Σάντος. Φημολογείται πως για την μετακίνηση δαπανήθηκαν 45.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 40 πήγαν στη Σάντος, όπου άνηκε το 80% του παίκτη και τα υπόλοιπα στους ατζέντηδες του παίκτη -όπου ανήκει το άλλο 20%.

Το έχουμε μέχρι εδώ; Συνεχίζουμε. Μέχρι πέρυσι αυτά τα παιδιά ήταν συμπαίκτες, στη δεύτερη ομάδα των 'μερένγκες'. Από φέτος, ο ένας προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα. Είναι ο Rodrygo που για την ευκολία μας, στη συνέχεια θα αναφέρεται απλά ως Ροντρίγκο. Το Scout Nation τον σύστηκε στην Ισπανία με τον τρόπο που θα δεις στο video.

Το plan B του Ζιντάν αφορούσε δυο νέα παιδιά. Ένα που υποτίθεται ότι δεν εμπιστευόταν ο θρύλος και άλλον που κυκλοφορούσε ως εξαιρετικό prospect, εν τούτοις μοίραζε τις μέρες του μεταξύ της δεύτερης ομάδας και των προπονήσεων της πρώτης. Ο ένας ήταν ο Βινίσιους Τζούνιορ, ο οποίος έγινε σημείο αναφοράς στα πρώτα ματς της σεζόν. Όχι για κάτι που έκανε, αλλά γιατί δεν έκανε τίποτα. Βασικά, δεν έπαιζε όσο θα ήθελε ο κόσμος -γιατί δεν ήταν κάτι που ήθελε ο Ζιντάν. Ο οποίος Ζιντάν κατηγορήθηκε ότι δεν εμπιστευόταν τον 19χρονο “αριστερό εξτρέμ ή δεύτερο επιθετικό, με εξαιρετική επιτάχυνση, φανταστικό ρυθμό, ευελιξία, ισορροπία, τεχνική και ικανότητες στην ντρίμπλα, μαζί με μεγάλη φυσική δύναμη” (κατά το ESPN), όσο ο προκάτοχος του Σαντιάγκο Σολάρι. Είχε εξηγήσει πως τον εμπιστεύεται απόλυτα και ζήτησε να σταματήσει η παραφιλολογία “γιατί είναι καλός παίκτης και είναι στα πλάνα μου”. Αφότου τον άφησε στον πάγκο σε όλο το ματς με τη Σεβίλη, τον έβαλε βασικό με την Οσασούνα.

Ο 19χρονος επιθετικός άφησε τη Φλαμένγκο για τη Ρεάλ, την ημέρα που έγινε 18 (12/7 του 2018), για 46.000.000 ευρώ. Στα γενέθλια του έγινε η δεύτερη πιο ακριβή πώληση στην ιστορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, μετά εκείνης του Νεϊμάρ, για τον οποίον η Μπαρτσελόνα είχε δώσει στη Σάντος 86.000.000 ευρώ -άσχετα από το αν η Σάντος πήρε μόνο τα 17.000.000. Ο Βινίσιους πήρε και μια πρωτιά, καθώς το ποσό που δαπανήθηκε για πάρτη του, ήταν το μεγαλύτερο που είχε δοθεί από σύλλογο, για ποδοσφαιριστή που δεν ήταν τουλάχιστον 19 χρόνων.

Αυτός ο τύπος σκόραρε με τον τρόπο που θα δεις την Τετάρτη 25/9. Μετά ξέσπασε σε κλάματα. Ήταν το πρώτο γκολ που έβαλε, μετά τον Φλεβάρη -στο μεσοδιάστημα είχε και τραυματισμό.

Ο δεύτερος που 'ενεργοποίησε' ο Ζιντάν ήταν ο Ροντρίγκο, ο οποίος μπήκε ως αλλαγή στο β' ημίχρονο και σκόραρε στα 93'' της πρώτης του παρουσίας με τη 'μεγάλη' ομάδα. Αυτό που έκανε δεν το λες και το πιο απλό πράγμα (έκανε κοντρόλ, 'έκοψε', νίκησε το δικό του αμυντικό -συν έναν που έτρεξε για βοήθεια- και σούταρε στη γωνία). Άλλο όμως, να στα λέω και άλλα να τα βλέπεις.

Έγινε αυτός που 'χει σκοράρει το δεύτερο πιο γρήγορο γκολ, σε πρώτη εμφάνιση με τη Ρεάλ στη LaLiga, στην ιστορία του οργανισμού που τη λες και μεγάλη (μετράει από το 1902). Στην κορυφή αυτής της λίστας παραμένει ο Ρονάλντο (το 'φαινόμενο', όχι ο άλλος), ο οποίος είχε βρει τα αντίπαλα δίχτυα στα 63'' της πρώτης του φοράς, εναντίον της Αλαβές (στις 6/10 του 2002).

Η ιστορία των Βινίσιους και Ροντρίγκο είναι copy paste, καθώς η Ρεάλ τους είχε εντοπίσει και 'κλείσει' από όταν ήταν 16 -και κάτι-, αλλά περίμενε να ΄κλείσουν' τα 18 για να κάνει την κίνηση της -συνεπής στους κανονισμούς των διεθνών μεταγραφών.

Mια στάση εδώ: η FIFA αναφέρει στους κανονισμούς της (άρθρο 19) πως μια διεθνής μετακίνηση επιτρέπεται εφόσον ο παίκτης είναι άνω των 18 χρόνων.

Στο 19.2 υπάρχουν οι τρεις τρόποι που κάποιος μπορεί να γίνει η εξαίρεση του κανόνα. Αυτό γίνεται εάν

α) οι γονείς του παίκτη τον ακολουθούν στη χώρα, στην οποία μετακομίζει το παιδί, για λόγους που δεν αφορούν το ποδόσφαιρο,

β) για τις ηλικίες 16-18 και για μετακινήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση το club οφείλει να πληροί τις ακόλουθες μίνιμουμ προϋποθέσεις: ● να παρέχει στον παίκτη επαρκή εκπαίδευση στο ποδόσφαιρο και προπονήσεις στο υψηλότερο εθνικό επίπεδο, ● να προσφέρει στον παίκτη ακαδημαϊκή εκπαίδευση, μαζί με αυτή στο ποδόσφαιρο, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει μια καριέρα, όταν τελειώσει με το ποδόσφαιρο ● να γίνονται τα απαραίτητα, ώστε να διασφαλιστεί πως ο παίκτης θα έχει τη φροντίδα που χρειάζεται (τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, με οικογένεια που θα τον φιλοξενεί ή στις εγκαταστάσεις του club, το διορισμό μέντορα κλπ) και ● να παρέχονται τακτικά αποδείξεις πως συμμορφώνεται με τις προαναφερόμενος υποχρεώσεις.

γ) ο παίκτης πρέπει να ζει όχι πιο μακριά από τα 50 χιλιόμετρα απόσταση από τα σύνορα της χώρας, όπου πρέπει να είναι και η έδρα του συλλόγου που τον θέλει.

Το συμβόλαιο του Ροντρίγκο, ο οποίος είχε ξεχωρίσει από την U15 της Σάντος λήγει το 2025. Ο πατέρας του, Έρικ επίσης έπαιζε ποδόσφαιρο είναι δίπλα του, με τρόπο από αυτόν που βοηθούν τα παιδιά -δεν τα καταστρέφουν. Είχε πει στη Globo ότι προτεραιότητα, τότε ήταν να περνά καλά ο γιος του και να μην σηκώνει βάρη που δεν είναι για την ηλικία του -ή δεν τα αντέχει. Καθημερινά συζητούσαν, ώστε να βεβαιωθεί πως ο Ροντρίγκο θα παραμείνει ταπεινός και δεν θα χάσει το μυαλό του από τα καλά λόγια που του έλεγαν όλοι. “Δεν είχα το ταλέντο του παιδιού μου, αλλά έπαιξα ποδόσφαιρο για χρόνια σε ομάδες και ξέρω πώς λειτουργεί η δουλειά. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να τον κρατώ συγκεντρωμένο σε όσα πρέπει να κάνει κάθε μέρα, για να γίνει καλύτερος. Αλλά είναι καλό παιδί. Δεν αποσυντονίζεται”.

Η μητέρα του, Ντενίζ επίσης ήταν κοντά του, για να είναι σίγουρη πως το παιδί τρώει καλά -από τα τάπερ που κουβαλούσε μαζί της. “Ο Ροντρίγκο έχει τρέλα με το ποδόσφαιρο. Όταν δεν έχει προπόνηση, παρακολουθεί παιχνίδια στην τηλεόραση ή βίντεο με αγαπημένους του παίκτες ενώ κάνουν ντρίμπλες ή σκοράρουν”. Ο μικρός ευχαριστούσε τους γονείς του που τον βοηθούσαν να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα.

Τότε είχε ως στόχο να παίξει στην πρώτη ομάδα της Σάντος. Τώρα σου ζητά να μην τον συγκρίνεις με τον Ρονάλντο. Όχι γιατί δεν αναγνωρίζει πως το 'φαινόμενο' ανήκει στους κορυφαίους επιθετικούς όλων των εποχών, αλλά... ακριβώς για αυτό. “Ο Ρονάλντο είναι εκ των καλύτερων παικτών της ιστορίας του ποδοσφαίρου και για αυτό δεν θα ήθελα να γίνονται συγκρίσεις” ήταν η ατάκα του, μετά το γκολ της Τετάρτης (25/9), το οποίο όπως είπε “ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα και ευχαριστώ τον κόουτς, για όσα μου λέει κάθε μέρα και για τη δουλειά που κάνουμε. Ένιωσα πως με εμπιστεύεται και αυτό τα έκανε όλα πιο απλά”.

Θα αποκλειστεί στους ομίλους του Champions League η Μπαρτσελόνα; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK