Το ποδόσφαιρο στην Ισπανία δεν έμεινε θεατής στη μάχη με τον κορονοϊό

Οι σύλλογοι της LaLiga δεν έμειναν θεατές στην τρομακτική επέλαση του κορονοϊού στην Ισπανία. Διαβάστε με ποιον τρόπο συνέβαλαν στην μάχη κατά της πανδημίας.

Οι σύλλογοι της LaLiga έσπευσαν γρήγορα να ανταποκριθούν στην πρόκληση της μάχης με τον κορονοϊό, μέσα από μια ποικιλία διαφορετικών πρωτοβουλιών δημόσιας υγείας. (AP Photo/Manu Fernandez)
Οι σύλλογοι της LaLiga έσπευσαν γρήγορα να ανταποκριθούν στην πρόκληση της μάχης με τον κορονοϊό, μέσα από μια ποικιλία διαφορετικών πρωτοβουλιών δημόσιας υγείας. AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Η Ισπανία είναι μια από τις χώρες που 'χτυπήθηκε' ανελέητα από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με το ίδρυμα Johns Hopkins, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 18056 θάνατοι στην χώρα της Ιβηρικής και 172541 επιβεβαιωμένα κρούσματα - τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης για την ώρα. Από τη στιγμή που είναι κοινά αποδεκτό πως το ποδόσφαιρο αποτελεί αναπόσπαστο και ενεργό κομμάτι της κοινωνίας, έχει σημασία να δούμε πώς ο κόσμος του ποδοσφαίρου στην Ισπανία έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Κάθε κίνηση, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή μπορεί να φαίνεται, είναι σημαντική κατά την καταπολέμηση μιας παγκόσμιας πανδημίας. Την εποχή του COVID-19, είναι σημαντικό οι κοινότητες να τραβούν προς την ίδια κατεύθυνση και να εργάζονται μαζί, πρώτα με τη διαμονή τους στο σπίτι και, δεύτερον, βρίσκοντας άλλους καινοτόμους και προσεγμένους τρόπους συμβολής. Οι σύλλογοι της LaLiga έσπευσαν γρήγορα να ανταποκριθούν στην πρόκληση, μέσα από μια ποικιλία διαφορετικών πρωτοβουλιών δημόσιας υγείας. Από οικονομικές δωρεές έως την προμήθεια βασικών υλικών ή ακόμη και αίματος, η ποδοσφαιρική βιομηχανία έχει μια αποφασιστική απάντηση σε αυτή τη μάχη...

Αλκορκόν: Μαζί με τους οπαδούς της, η ομάδα LaLiga SmartBank έχει ξεκινήσει μια εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων για την υποστήριξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Fundación Alcorcón.

Αθλέτικ Μπιλμπάο: Μέσω του λογαριασμού της στο Twitter, η Υπηρεσία Υγείας των Βάσκων, 'Osakidetza', επιβεβαίωσε πρόσφατα, χωρίς να αποκαλύψει συγκεκριμένες λεπτομέρειες, ότι η Αθλέτικ Μπιλμπάο έχει πολύτιμη συνεισφορά μέσω των παικτών και των προπονητών της από τις ομάδες των ανδρών και των γυναικών.

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο αποδίδει φόρο σε όλο το προσωπικό της υγείας που εργάζεται ακούραστα στον αγώνα κατά του κορονοϊού, φωτίζοντας το γήπεδο της με μπλε χρώμα και προβάλλοντας ένα μήνυμα ευχαριστιών στο San Mamés: "Δίνετε την ψυχή σας για μας, ευχαριστούμε πολύ από καρδιάς".

Ατλέτικο Μαδρίτης: "Το προσωπικό υγείας είναι η ομάδα μας και χρειάζονται βασικό προστατευτικό εξοπλισμό. Είναι δικά μας". Αυτό είναι το μήνυμα του Ντιέγκο Σιμεόνε, προπονητή της Ατλέτικο, στην φιλανθρωπική εκστρατεία της οργάνωσης 'rojiblanca #LodamosTodo' υπό την καθοδήγηση του προπονητή για την υποστήριξη του ιδρύματος και του Ερυθρού Σταυρού. Ο σκοπός αυτής της ενέργειας είναι η ανέγερση κεφάλαια για την απόκτηση και διανομή ιατρικού εξοπλισμού για τους επαγγελματίες υγείας που δίνουν μάχη σε αυτήν την κρίση.

Οσασούνα: Ο σύλλογος που εδρεύει στην Παμπλόνα προσφέρει τις προπονητικές του εγκαταστάσεις στο Tajonar, στην κυβέρνηση της Ναβάρα, σε περίπτωση που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νοσηλευτικό σκοπό.

Κάντιθ: Ο σύλλογος αγόρασε 50 πηνία νημάτων PLA για την κατασκευή οθονών υγιεινής προστασίας που θα δοθούν σε νοσοκομεία της Ανδαλουσίας. Επιπλέον, ο Ιβάν Αλέχο, εξτρέμ που ήρθε δανεικός φέτος από την Χετάφε, δώρισε 10.000 ευρώ στο νοσοκομείο Hospital Clinico Universitario de Valladolid.

Λεγανές: Ο σύλλογος της Μαδρίτης σε συνεργασία με το δημοτικό συμβούλιο, έχει δωρίσει 200.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Severo Ochoa με σκοπό να αποκτηθούν ρόμπες, τεστ, νερό, απολυμαντικά, κουβέρτες, μάσκες και όλο το απαραίτητο και χρήσιμο υλικό που το νοσοκομείο χρειάζεται σήμερα στην μάχη κατά της πανδημίας.

Φουενλαμπράδα: Η ομάδα της LaLiga SmartBank, μαζί με το νοσοκομείο Fuenlabrada, καλεί για τη δωρεά κινητών τηλεφώνων, ώστε οι ασθενείς, κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, να μπορούν να μιλούν και να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους.

Αλαβές: Η τοπική κοινότητα Vitoria συνεργάστηκε σε μια πρωτοβουλία 'GoFoundMe', που στοχεύει να συγκεντρώσει πάνω από 50.000 ευρώ για τους τοπικούς επαγγελματίες υγείας. Περισσότερα από 12.000 € έχει συνεισφέρει ο βασκικός σύλλογος. Έχει επίσης συμβάλει οικονομικά στην προστασία των επαγγελματιών που εργάζονται στον Περιφερειακό Οργανισμό Υγείας της Αλάβα (OSI Araba).

Εξτρεμαδούρα: Ο σύλλογος έχει διαθέσει τα επίσημα οχήματά του σε ιατρούς και σε όλους όσους χρειάζονται μεταφορά για ιατρικούς σκοπούς.

Μπαρτσελόνα: Η ομάδα της Βαρκελώνης έχει διαθέσει τις εγκαταστάσεις της στο υπουργείο Υγείας της Κυβέρνησης της Καταλωνίας, συμπεριλαμβανομένου του σταδίου. Η Μπαρτσελόνα έχει επίσης προσαρμόσει το πρόγραμμα 'T’Acompanyem' ('Σας συνοδεύουμε'), το οποίο, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, πραγματοποιείται στο 'Camp Nou' τις ημέρες του αγώνα με όλους εκείνους που έχουν προβλήματα κινητικότητας. Τώρα, όμως, το πρόγραμμα ονομάζεται 'T'Acompanyem a Casa' ('Σας συνοδεύουμε στο σπίτι') και στοχεύει να έρθει σε επαφή με τους οπαδούς ηλικίας άνω των 80 ετών, να τους ενημερώσει, να τους βοηθήσει και να παράσχει υποστήριξη κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ο αρχηγός των 'μπλαουγκράνα', Λίο Μέσι έχει κάνει μια σημαντική οικονομική δωρεά που θα μοιραστεί μεταξύ του νοσοκομείου Clínc de Barcelona και διαφόρων νοσοκομειακών κέντρων στην πατρίδα του, την Αργεντινή.

Χετάφε: Ο σύλλογος της Μαδρίτης προέβη σε μια σημαντική οικονομική ενίσχυση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Χετάφε για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες υγείας, όπως αδιάβροχες στολές, χειρουργικές μάσκες, μάσκες FFP2, καλύμματα παπουτσιών, γάντια και καπέλα.

Ζιρόνα: Ξεκίνησε μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων από τον σύλλογο για την υποστήριξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Josep Trueta, ενός κορυφαίου κέντρου υγείας στη Ζιρόνα, τα οποία θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά μασκών, στολών και άλλου υλικού υγειονομικής περίθαλψης για τη θεραπεία ασθενών που φτάνουν εκεί. Αφού γρήγορα συγκέντρωσε € 7.500, ο σύλλογος αποφάσισε να δωρίσει το ίδιο ποσό και έτσι η συνολική συνεισφορά έφτασε τις € 15.000.

Γρανάδα: Ο σύλλογος της Ανδαλουσίας ήρθε σε συνεργασία με μια τοπική εταιρεία για να προσφέρει μάσκες προσώπου σε κέντρα και ιδρύματα όπου η ανάγκη είναι υψηλότερη. Έτσι, η Γρανάδα θα συμμετάσχει στη δημιουργία περισσότερων από 4.000 καθημερινών μασκών, των οποίων το υλικό έχει παρασχεθεί από εταιρείες σε όλη την πόλη, και θα είναι υπεύθυνη για την απολύμανσή τους στις εγκαταστάσεις του New Los Cármenes Stadium, μέσω ενός νέου συστήματος απολύμανσης με βάση το όζον.


Λεβάντε: Το Ίδρυμα 'Cent Anys' προσχώρησε στον σύλλογο για την έναρξη της εκστρατείας 'Granotas solidarios' με την οποία, χάρη στις οικονομικές δωρεές που έλαβε, θα αγοράσει ιατρικά είδη για εργαζόμενους στη δημόσια υγεία της Βαλένθια και τους ηλικιωμένους. Χάρη σε αυτήν την πρωτοβουλία, έχουν ήδη αγοραστεί 6.000 προστατευτικές στολές EPI, 6.000 γυαλιά προστασίας, 50.000 μάσκες FFP2 και 100.000 3 μάσκες PLY.

Μάλαγα: Σε συνεργασία με το Harena Foundation, η Μάλαγα ξεκίνησε μια πρωτοβουλία μέσω της οποίας οι παίκτες και οι προπονητές των ομάδων ανδρών και γυναικών, μαζί με τα μέλη της οικογένειας από την ομάδα της LaLiga Genuine, θα καλέσουν τους ντόπιους ηλικιωμένους μέσω τηλεφώνου για να τους προσφέρουν υποστήριξη και συντροφιά κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Ράγιο Βαγιεκάνο: Σε συνεργασία με μια εταιρεία της Μαδρίτης, ο σύλλογος με έδρα το 'Vallecas' έχει κατασκευάσει 12.000 προστατευτικές μάσκες για διανομή στα νοσοκομεία της Κοινότητας της Μαδρίτης.

Θέλτα: Ο σύλλογος συνεργάζεται με την Υπηρεσία Δωρεάς Οργάνων και Αιμοδοσίας της Γαλικίας για την αιμοδοσία.

Ντεπορτίβο Λα Κορούνια: Ο σύλλογος της LaLiga SmartBank συμμετέχει στην ίδια πρωτοβουλία με την Θέλτα. "Ξοψδέψτε 10 λεπτά από την ζωή σας για να σώσετε αλλες. Δώστε το αίμα σας και στηρίξτε την πρωτοβουλία μας", είναι το μήνυμα του Μπόρχα Βάλε, παίκτη της Ντεπορτίβο, που προώθησε την εκστρατεία μέσω των κοινωνικών δικτύων του. Οι δύο ομάδες της Γαλικίας έχουν βάλει στόχο τις 10.000 εθελοντικές αιμοδοσίες. Αυτή η φάση δωρεάς, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 25 Απριλίου, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε κινητή μονάδα και σε χώρους δωρεών ADOS (Axencia Galega de Doazón de Órganos e Sangue) της κοινότητας της Γαλικίας.

Εσπανιόλ: Ο Καταλανικός σύλλογος έχει δωρίσει 6.000 μάσκες σε διάφορα ιατρικά και νοσοκομειακά κέντρα, κυρίως στο νοσοκομείο Nens, την κλινική Corachan, την Consortium, την κοινοπραξία υγείας Garraf και τον Ερυθρό Σταυρό. Επιπλέον, ο σύλλογος έχει προσφέρει το στάδιο RCDE και τις προπονητικές της εγκαταστάσεις για να τοποθετηθεί ιατρικός εξοπλισμός σε περίπτωση που το ζητήσουν οι αρχές.

Μπέτις: Ο σύλλογος της Ανδαλουσίας έχει δωρίσει είδη υγιεινής που χρησιμοποιεί η ιατρική του ομάδα στο Νοσοκομείο Virgen del Rocío. Μεταξύ του υλικού που παραδίδεται, υπάρχουν περισσότερα από 5.000 προστατευτικά γάντια και περισσότερες από 100 μάσκες, καθώς και υλικό σωληνώσεων και απολύμανσης. Επιπλέον, η Άνα Ρομέρο, που αγωνίζεται στην γυναικεία ομάδα της Μπέτις, έχει επίσης προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της ως γιατρός, δημοσιεύοντας το μήνυμα "Διαθέσιμη για ό,τι χρειάζεται, όπου χρειάζομαι", στα κοινωνικά δίκτυά της. Ο Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες, γιατρός της πρώτης ομάδας της Μπέτις, προσέφερε στο κοινό, μέσω του προσωπικού του προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα, συμβουλές σχετικά με τυχόν ανησυχίες για την υγεία σχετικά με τον κορονοϊό, με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης των τοπικών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Ρεάλ Μαδρίτης: Η 'βασίλισσα' έχει κάνει μια σημαντική δωρεά σε υπηρεσίες υγείας, πέραν της οικονομικής συνεισφοράς της ομάδας και των παικτών της στην UNICEF. Σε συνεργασία με το Συμβούλιο Αθλητισμού της Ισπανίας, ο σύλλογος θα μετατρέψει το Στάδιο 'Santiago Brnabeu' σε κέντρο παροχής ιατρικών προμηθειών που θα παραδοθούν στις ισπανικές υγειονομικές αρχές, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει η βέλτιστη και κυρίως αποτελεσματική χρήση αυτών των πόρων.

Οβιέδο: Το κλαμπ της Αστούριας συνεργάστηκε με τοπικούς αντιπάλους για να πράγματοποιηθεί ένα ντέρμπι eSports, που θα αντλούσε χρήματα για τον Ερυθρό Σταυρό.

Σοθιεδάδ: Με επικεφαλής τον αρχηγό Ασιέρ Ιγιαραμέντι, ως μέρος της πρωτοβουλίας #CoronaVida, ο σύλλογος πρωτοστάτησε σε ένα κάλεσμα για δωρεές στο Ίδρυμα Hurkoa.

Ρεάλ Σπόρτινγκ: Μαζί με την Οβιέδο, ο σύλλογος διοργάνωσε ένα εικονικό ντέρμπι που στο FIFA 20, με τους Άλβαρο Βάσκεθ και Νάτσο Μέντες να κοντράρουν τους Κάρλος Ερνάντεθ και Γιοέλ Μπαρτσένας της Οβιέδο. Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι οπαδοί μπορούσαν να πραγματοποιούν δωρεές.

Σανταντέρ: Ο σύλλογος έχει παραδώσει 970 αδιάβροχα για την προστασία του προσωπικού υγείας σε ολόκληρη την περιοχή. Η δράση αυτή δημιουργήθηκε με τον κύριο χορηγό της Aldro Energía, ο οποίος παρείχε τα υλικά.

Βαγιαδολίδ: Ενώνοντας τις δυνάμεις της με το Πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ, συμβάλλει στην παραγωγή χιλιάδων προστατευτικών μασκών προσώπου, που χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες υγείας.

Σαραγόσα: Μαζί με τους παίκτες, ο σύλλογος έχει ενταχθεί στην εκστρατεία αλληλεγγύης #VamosZaragoza, ενθαρρύνοντας τους οπαδούς των κοινωνικών μέσων δικτύωσης να κάνουν οικονομική δωρεά στις πιο ευάλωτες ομάδες. Επιπλέον, η Σαραγόσα έχει δωρίσει τρόφιμα από τα έντεκα μπαρ του σταδίου' La Romareda' σε τράπεζες τροφίμων στην πόλη.

Σεβίλλη: Οπαδός του κλαμπ με το όνομα Χουάν Κάρλος βρίσκεται επί του παρόντος στο νοσοκομείο Virgen Macarena, έχοντας προσβληθεί από τον κορονοϊό. Ο Φράνκο Βάθκεθ, παίκτης της Σεβίλλης, έκανε μια έκπληξη στον Χουάν Κάρλος, τηλεφωνώντας του για να του εκφράσει την υποστήριξη και να τον ενθαρρύνει.

Επιπλέον, ο μέσος Αντόνιο Θαρθάνα προσέφερε ένα μήνυμα αλληλεγγύης μέσω του Instagram του, σε οπαδούς που ίσως την χρειάζονται. "Μην πηγαίνεις για ύπνο χωρίς να έχεις φάει, μη διστάσεις να μου γράψεις. Ό, τι έχω, θα το δώσω σε όσους το έχουν ανάγκη, πρέπει απλά να μου στείλεις ένα προσωπικό", έγραψε χαρακτηριστικά.

Αλμερία: Η ομάδα της LaLiga SmartBank υποστήριξε τη νότια πόλη της Αλμερίας με μια μεγάλη οικονομική δωρεά. Αρχικά, χορηγήθηκε ποσό 500.000 ευρώ για υγειονομικό υλικό, το οποίο αργότερα, σε μια δεύτερη συνεισφορά, επεκτάθηκε για να φτάσει τα € 1.2 εκατομμύρια. Αυτά τα επιπλέον κεφάλαια θα διανεμηθούν ως εξής: 300.000 € σε τρόφιμα για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, 200.000 € για τους υγειονομικούς υπαλλήλους, 100.000 € για τους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της κρίσης και 100.000 € για τους εθελοντές. Η δωρεά αυτή θα συντονιστεί από το σωματείο, το ίδρυμά του (Fundación UDA) και τον δήμαρχο της Αλμερία. Επιπλέον, ο σύλλογος έχει στηρίξει τη μητέρα της Πάκι Γκαρθία Κάμπου, που αγωνίζεται στη γυναικεία ομάδα της Αλμερία, η οποία με δική της πρωτοβουλία άρχισε να κατασκευάζει 200 μάσκες. Τα υλικά αυτά διανεμήθηκαν στους κοινωνικούς λειτουργούς και στην τοπική αστυνομία του δήμου Garrucha της Αλμερία. Με τη χρηματοδοτική συνεισφορά που έλαβε, αναμένεται να πραγματοποιηθούν επιπλέον 600 μάσκες.

Λας Πάλμας: Από όλα τα μέλη των πρώτων ομάδων και το τεχνικό προσωπικό, ο σύλλογος από τις Κανάριες Νήσους έκανε μια οικονομική δωρεά για την αγορά βασικών ιατρικών προμηθειών για νοσοκομεία, γηροκομεία και κατοίκους που το χρειάζονται.

Βαλένθια: Ο σύλλογος έχει δωρίσει 50.000 μάσκες και 300 θερμόμετρα για νοσοκομεία της Βαλένθια.

Βιγιαρεάλ: Το 'κίτρινο υποβρύχιο' ξεκίνησε την εκστρατεία #CuentaConmigo ("Βασίσου σε εμένα"), η οποία στοχεύει στην εξασφάλιση βασικών τροφίμων για οικογένειες με περιορισμένους πόρους και ομάδες που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό, μέσω του οργανισμού 'Caritas Vila-real'. Λόγω της τρέχουσας κατάστασης του περιορισμού, αυτή η μη κερδοσκοπική εταιρεία δεν έχει τη συνήθη συλλογή προμηθειών, ούτε τακτικούς εθελοντές. Αυτό οδήγησε την Βιγιαρεάλ και το Ίδρυμα Κάρλος Μπάκα στην δέσμευση να προμηθεύσουν τα τρόφιμα που θα μαγειρευτούν στις εγκαταστάσεις του 'Estadio de la Cerámica', για να εξασφαλίσουν την παράδοση περισσότερων από 200 γευμάτων την ημέρα στον οργανισμό 'Caritas Vila-real', προκειμένου να συνεχίσει ο έργο αλληλεγγύης.


Υποστήριξη εκτός Ισπανίας

Αυτό το κύμα αλληλεγγύης συνεχίζει να αναπτύσσεται σε ολόκληρο το ισπανικό ποδόσφαιρο και οδηγεί σε συνεισφορές από μακριά. Πολλοί Ισπανοί παίκτες και προπονητές που εργάζονται πλέον στο εξωτερικό, προσφέρουν την υποστήριξή τους στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Ανουάρ: Ο παίκτης της Βαγιαδολίδ, που βρίσκεται στον Παναθηναϊκό με τη μορφή δανεισμού, έχει πραγματοποιήσει συνεισφορά με σκοπό να βοηθήσει τις πλέον αδύναμες ομάδες του πληθυσμού της γενέτειρας του, Θέουτα.

Νταβίδ Ντε Χέα: Ο τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει δωρίσει 300.000 ευρώ, ποσό το οποίο διατέθηκε στον Ερυθρό Σταυρό για την καταπολέμηση του κορονοϊού στην Ισπανία.

Λουίς Γκαρθία Πλάθα: Ο προπονητής της Αλ-Σαμπάμπ στη Σαουδική Αραβία, του οποίου η αθλητική καριέρα έχει στενή σχέση με την επικράτεια της Βαλένθια, έστειλε 2.000 μάσκες και 1.500 τεστ για τον COVID-19 στο νοσοκομείο 'Marina Baixa de Villajoyosa' στο Αλικάντε.

Πέδρο Ροντρίγκεθ: Ο πρώην παίκτης Μπαρτσελόνα έκανε μια προσωπική δωρεά για τη μάχη κατά της πανδημίας, προσφέροντας περισσότερες από 3.000 προστατευτικές οθόνες σε διάφορα νοσοκομεία.

Πεπ Γκουαρδιόλα: Ο πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα έχει κάνει δωρεές για ιατρικές προμήθειες. Τα χρήματα που διατίθενται πηγαίνουν στο Ίδρυμα 'Ángel Soler Daniel', το οποίο διαχειρίζεται το Ιατρικό Κολέγιο της Βαρκελώνης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK