Το προφίλ της Στουρμ Γκρατς

Το contra.gr παρουσιάζει το προφίλ μιας παλιάς γνώριμης των ελληνικών ομάδων. Η αυστριακή Στουρμ Γκρατς, απέτυχε να δώσει το παρών στους ομίλους του Champions League και θα επιχειρήσει να σώσει την ευρωπαϊκή της πορεία μέσω του Europa League.

Manuel Weber of Sturm Graz reacts after losing their Champions League qualifying play-off second leg soccer match against BATE Borisov in Graz August 24, 2011. REUTERS/Lisi Niesner  (AUSTRIA - Tags: SPORT SOCCER)
Manuel Weber of Sturm Graz reacts after losing their Champions League qualifying play-off second leg soccer match against BATE Borisov in Graz August 24, 2011. REUTERS/Lisi Niesner (AUSTRIA - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Το προφίλ

Η περσινή σεζόν βρήκε τη Στουρμ Γκρατς πρωταθλήτρια για πρώτη φορά μετά την ομάδα του Ίβιτσα Όσιμ που είχε αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός στους ομίλους του Champions League. Το 3ο πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου δεν συνοδεύτηκε από ανάλογη συνέχεια, αφού η περσινή συγκυρία με τα φαβορί να... αλληλοσκοτώνονται και εν τέλει να χάνουν τον τίτλο, δύσκολα θα επαναληφθεί. Η ομάδα του Φράνκο Φόντα διατήρησε την περσινή ομάδα, αλλά πλέον οι δυσκολίες αυξήθηκαν και μετά την άσχημη εκκίνηση στη σεζόν, βασίζει πολλά στην ευρωπαϊκή πορεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΕΚ έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν τους Αυστριακούς, τη σεζόν 1997-1998 στο Κύπελλο Κυπελλούχων, όταν οι "κιτρινόμαυροι νίκησαν 2-0 στο "Νίκος Γκούμας", ηττήθηκαν 1-0 στο Γκρατς και προκρίθηκαν στα προημιτελικά του θεσμού, όπου αποκλείστηκαν από τη Λοκομοτίβ Μόσχας!

Τι έχει κάνει φέτος

Το πρωτάθλημα Αυστρίας έχει αρχίσει εδώ και λίγο καιρό, με τη Στουρμ να μετρά 1 νίκη, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα, με τέρματα 5 υπέρ και 7 κατά. Η 7η (σε 10 ομάδες) θέση δεν τιμά καθόλου τους πρωταθλητές της χώρας, που αναζητούν άμεση ανάκαμψη. Η πρόκριση στο κύπελλο της χώρας με εκτός έδρας νίκη 4-0 κόντρα στην ερασιτεχνική Γκέρβντιγκ δεν ήταν αρκετή. Ώθηση θα μπορούσε να δώσει η ισοπαλία 1-1 στη Λευκορωσία κόντρα στην ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ για τα πλέι οφ του Champions League, εάν αυτό το αποτέλεσμα είχε και συνέχεια. Οι Αυστριακοί ηττήθηκαν 2-0 στην "UPC-Arena" και έχασαν την ευκαιρία να επανεμφανιστούν στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης από το 2000.

Το πάρε-δώσε

Η μεταγραφική δραστηριοποίηση της Στουρμ χαρακτηρίζεται ήπια. Ο Φόντα θα έχει στη διάθεσή του μία εξαιρετική επιλογή στην άμυνα, τον 31χρονο Σέρβο Μίλαν Ντούντιτς από την Ζάλτσμπουργκ. Από εκεί και πέρα αποκτήθηκαν οι μέσοι Γίργκεν Ζάουμελ και Ματίας Κοχ, ο επιθετικός Ντάρκο Μποντούλ και ο Γεωργιανός αμυντικός Γκιόργκι Ποπχάτζε, γνωστός στη χώρα μας από το πέρασμά του στον Ολυμπιακό ως δανεικός το 2006. Οι απώλειες έχουν να κάνουν με το εξής ένα όνομα: Γκόρντον Σίλντενφελντ. Ο βασικός στόπερ της περσινής σεζόν, ο 26χρονος Κροάτης, παραχωρήθηκε στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης έναντι 1.000.000 ευρώ.

Τι να προσέξετε

Ο Ρόμαν Κίναστ είναι ίσως ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Στουμρ Γκρατς από πλευράς ρόστερ. Ο Αυστριακός επιθετικός αποτελεί την "αιχμή του δόρατος" κάθε συστήματος που εφαρμόζει ο Φόντα, ο οποίος προτιμά το 4-4-2 και το 4-1-4-1. Ο διεθνής δεξιοπόδαρος άσος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του συλλόγου την περσινή σεζόν και ήδη φέτος έχει σκοράρει 4 φορές κι έχει βγάλει 1 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, συνεχίζοντας στο ίδιο τέμπο με πέρυσι.

Το ρόστερ της Στουρμ Γκρατς

Το δυναμικό της Αυστριακής ομάδας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK