Το προφίλ των αντιπάλων στον όμιλο του Nations League

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Βόρεια Ιρλανδία, το Κόσοβο και το ζευγάρι Κύπρου - Εσθονίας, που θα αποτελέσουν αντιπάλους της Εθνικής Ελλάδας στον όμιλο του Nations League.

Το προφίλ των αντιπάλων στον όμιλο του Nations League
AP

Η Εθνική Ελλάδας έμαθε τους αντιπάλους της στην 3η κατηγορία του Nations League 2022-2023, σε μία κλήρωση που μόνο βατή μπορεί να χαρακτηριστεί. Εξάλλου, ο τεχνικός διευθυντής των Εθνικών ομάδων, Κώστας Κωνσταντινίδης, αλλά και ο αρχηγός Τάσος Μπακασέτας έχρισαν την πρωτιά στον 2ο όμιλο και τον προβιβασμό ως το μοναδικό στόχο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα δεν έχει τις καλύτερες δυνατές εμπειρίες από τρεις από τις αντιπάλους, τη Βόρεια Ιρλανδία, το Κόσοβο και την Εσθονία, τις οποίες έχει συναντήσει αρκετά πρόσφατα για κάποια διοργάνωση και δεν έχει καταφέρει να τις νικήσει. Εξαίρεση η Κύπρος, με την οποία έχει νίκη αλλά σε φιλικό παιχνίδι το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Κύπρος και Εσθονία θα δώσουν μάχη για την τελική θέση στον όμιλο της Ελλάδας, κάτι που θα ξεκαθαριστεί από τα playouts του Μαρτίου, με τα οποία θα αποφασιστεί ποια εκ των δύο θα παραμέινει στη League C και θα ποια θα υποβιβαστεί στην τελευταία κατηγορία.

Ποιο όμως το προφίλ των τεσσάρων αντιπάλων και τα πιο σημαντικά δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, αρκετούς μήνες πριν από τη σέντρα στο επόμενο Nations League.

Βόρεια Ιρλανδία

Προπονητής: Ίαν Μπάρακλαφ

Αρχηγός: Στίβεν Ντέιβις

Έδρα: Γουίντσορ Παρκ, Μπέλφαστ

Θέση στο FIFA ranking: 54

Λίγα στοιχεία για τη Βόρεια Ιρλανδία

Η παρουσία στην τελική φάση του Euro 2016 (όταν άφησε εκτός διοργάνωσης την Ελλάδα) μοιάζει με μακρινή ανάμνηση. Πέρυσι υποβιβάστηκε στην 3η κατηγορία του Nations League και φέτος δεν τα πήγε καλά στον προκριματικό όμιλο για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022, με μόλις δύο νίκες και 6-7 τέρματα, έστω κι αν αποδείχθηκε ρυθμίστρια του ομίλου, με το 0-0 που απέσπασε από την Ιταλία, στέλνοντάς την στα μπαράζ πρόκρισης.

Το αστέρι: Στούαρτ Ντάλας

Ο Στούαρτ Ντάλας ξεχωρίζει από ένα σχετικά φτωχό ρόστερ με παίκτες που έχουν περάσει από το πικ της καριέρας τους και νεαρούς που δεν θα φτάσουν ποτέ ψηλά. Ο 30χρονος μέσος είναι ένας από τους λίγους Βορειοϊρλανδούς της Premier League, με διαρκή παρουσία στην ενδεκάδα της Λιντς εδώ και επτά χρόνια.

Το ταλέντο: Σαμ Μακλέλαντ

Εκ των αρχηγών στις μικρές ομάδες της Τσέλσι, φέτος ανήκει στην Κ23, ο υψηλόσωμος κεντρικός αμυντικός είναι μόλις 19 ετών και ήδη έχει κάνει ντεμπούτο με την εθνική ομάδα της πατρίδας του, στο φετινό φιλικό κόντρα στην Ουκρανία.

Τι έγινε στον τελευταίο αγώνα των δύο χωρών

Ήταν Οκτώβριος του 2015, όταν η Βόρεια Ιρλανδία είχε διπλασιάσει τις νίκες της επί της Ελλάδας στον προκριματικό όμιλο για το Euro 2016. Ο νυν αρχηγός της είχε σκοράρει δις και ο Μαγκένις είχε βρει δίχτυα επίσης, με τον Χρήστο Αραβίδη να μειώνει στο 86' σε 3-1 για την ομάδα του Κώστα Τσάνα, που είχε αναλάβει από τον Σέρχιο Μαρκαριάν.

Τι έκανε μέσα στο 2021

Ιταλία - Βόρεια Ιρλανδία 2-0 (ΠΠΚ 2022)

Βόρεια Ιρλανδία - ΗΠΑ 1-2 (Φιλικό)

Βόρεια Ιρλανδία - Βουλγαρία 0-0 (ΠΠΚ 2022)

Μάλτα - Βόρεια Ιρλανδία 0-3 (Φιλικό)

Ουκρανία - Βόρεια Ιρλανδία 1-0 (Φιλικό)

Λιθουανία - Βόρεια Ιρλανδία 1-4 (ΠΠΚ 2022)

Εσθονία - Βόρεια Ιρλανδία 0-1 (Φιλικό)

Βόρεια Ιρλανδία - Ελβετία 0-0 (ΠΠΚ 2022)

Ελβετία - Βόρεια Ιρλανδία 2-0 (ΠΠΚ 2022)

Βουλγαρία - Βόρεια Ιρλανδία 2-1 (ΠΠΚ 2022)

Βόρεια Ιρλανδία - Λιθουανία 1-0 (ΠΠΚ 2022)

Βόρεια Ιρλανδία - Ιταλία 0-0 (ΠΠΚ 2022)

Κόσοβο

Προπονητής: Πρίμοζ Γκλίχα (υπηρεσιακός)

Αρχηγός: Αμίρ Ραχμάνι

Έδρα: Φαντίλ Βόκρι, Πριστίνα

Θέση στο FIFA ranking: 111

Λίγα στοιχεία για το Κόσοβο

Πρόκειται για μία ομάδα που η Ελλάδα γνωρίζει καλά, αφού ήταν μαζί της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 και δεν κατάφερε να τη νικήσει. Τα δύο παιχνίδια έληξαν ισόπαλα με το ίδιο σκορ (1-1), με το Κόσοβο να τερματίζει στην τελευταία θέση του ομίλου. Η απόλυση του Μπερνάρ Σαλάντ τον Οκτώβριο έχει αφήσει τους Κοσοβάρους με τον υπηρεσιακό Πρίμοζ Γκλίχα.

Το αστέρι: Βεντάτ Μουρίκι

Το Κόσοβο διαθέτει ποδοσφαιριστές με παραστάσεις στα μεγάλα πρωταθλήματα, αφού ο Ραχμάνι αγωνίζεται βασικός στη Νάπολι, ο Μίλοτ Ρασίτσα στη Νόριτς και ο Βαλόν Μπερίσα στη Ρεμς. Παρ' όλα αυτά, στην εθνική ομάδα επικρατεί ο... νόμος του Μουρίκι, αφού σε 37 αγώνες ο υψηλόσωμος επιθετικός της Λάτσιο έχει 18 γκολ και από τα πόδια του όλοι περιμένουν κάτι καλό για τη χώρα.

Το ταλέντο: Εντόν Ζεγκρόβα

Αν και μόλις 22 ετών, ο γεννημένος στη Γερμανία δεξιός εξτρέμ μετράει ήδη 23 συμμετοχές και δύο γκολ με το Κόσοβο. Ανήκει στη Βασιλεία, η οποία τον αγόρασε το 2020 για 3.000.000 ευρώ ύστερα από ένα χρόνο δανεισμού από τη Γκενκ. Σε 15 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις μέχρι στιγμής έχει 4 γκολ και 6 ασίστ, αποδεικνύοντας ότι θα αποτελέσει τον τροφοδότη του Μουρίκι στην εθνική.

Τι έγινε στον τελευταίο αγώνα των δύο χωρών

Το τελευταίο παιχνίδι των δύο χωρών είναι το τελευταίο παιχνίδι τους μέσα στο 2021! Οι δύο χώρες τέθηκαν αντιμέτωπες την τελευταία αγωνιστική του προκριματικού ομίλου για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η Ελλάδα προηγήθηκε με τον Γιώργο Μασούρα στο 44', όμως οι Κοσοβάροι (που έχασαν ευκαιρίες) απέσπασαν το βαθμό της ισοπαλίας 1-1 με γκολ του Ραχμάνι.

Τι έκανε μέσα στο 2021

Κόσοβο - Λιθουανία 4-0 (Φιλικό)

Κόσοβο - Σουηδία 0-3 (ΠΠΚ 2022)

Ισπανία - Κόσοβο 3-1 (ΠΠΚ 2022)

Κόσοβο - Σαν Μαρίνο 4-1 (Φιλικό)

Μάλτα - Κόσοβο 1-2 (Φιλικό)

Κόσοβο - Γουινέα 1-2 (Φιλικό)

Κόσοβο - Γκάμπια 1-0 (Φιλικό)

Γεωργία - Κόσοβο 0-1 (ΠΠΚ 2022)

Κόσοβο - Ελλάδα 1-1 (ΠΠΚ 2022)

Κόσοβο - Ισπανία 0-2 (ΠΠΚ 2022)

Σουηδία - Κόσοβο 3-0 (ΠΠΚ 2022)

Κόσοβο - Γεωργία 1-2 (ΠΠΚ 2022)

Κόσοβο - Ιορδανία 0-2 (Φιλικό)

Ελλάδα - Κόσοβο 1-1 (ΠΠΚ 2022)

Κύπρος

Προπονητής: Νίκος Κωστένογλου

Αρχηγός: Κωστάκης Αρτυματάς

Έδρα: ΓΣΠ, Λευκωσία

Θέση στο FIFA ranking: 105

Λίγα στοιχεία για την Κύπρο

Η Κύπρος βρίσκεται σε ένα από τα χειρότερα φεγγάρια της ιστορίας της, αποτυγχάνοντας παταγωδώς στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, αφού δεν κατάφερε να νικήσει ούτε τη Μάλτα! Εξελίχθηκε σε σάκο του μποξ στο γκρουπ, με αποκορύφωμα την εξάρα από τη Ρωσία. Μέσα στο 2021, η ομάδα του Νίκου Κωστένογλου κατέγραψε μόλις μια νίκη, επί της Σλοβενίας στο ΓΣΠ στις αρχές των προκριματικών, ενώ είχε και δύο ισοπαλίες, στην πρεμιέρα κόντρα στη Σλοβενία και απέναντι στη Μάλτα, όλες εντός έδρας. Ο μοναδικός τρόπος να σώσει κάπως την παρτίδα είναι να βγει νικήτρια από τα playouts κόντρα στην Εσθονία, με το πρώτο παιχνίδι να διεξάγεται στις 24 Μαρτίου στο Ταλίν και τη ρεβάνς πέντε μέρες αργότερα στη Λάρνακα, με στόχο την παραμονή στη League C και την παρουσία στον όμιλο της Ελλάδας.

Το αστέρι: Γρηγόρης Κάστανος

Ο 23χρονος μέσος αγωνίζεται στη Σαλερνιτάνα φέτος και είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας σε πρωτάθλημα του Big-5. Αν και δεν είναι πάντα βασικός, μετράει ήδη 10 συμμετοχές στη Serie A και μαζί με τον Πιέρο Σωτηρίου που αγωνίζεται στη βουλγαρική Λουντογκόρετς και τον Κωνσταντίνο Λαΐφη που αγωνίζεται στη βελγική Σταντάρ αποτελούν τα καλύτερα προϊόντα εκτός συνόρων του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Το ταλέντο: Ανδρόνικος Κακουλλής

Ο 20χρονος επιθετικός της Ομόνοιας αποτελεί ένα από τα ονόματα που ξεχωρίζουν στο φετινό πρωτάθλημα της Κύπρου και ήδη μετράει τρία γκολ και πέντε ασίστ σε 23 αγώνες με το "τριφύλλι" σε όλες τις διοργανώσεις, στην πρώτη φουλ σεζόν της καριέρας του (η οποία άρχισε επαγγελματικά τη σεζόν 2017-2018)

Τι έγινε στον τελευταίο αγώνα των δύο χωρών

Ελλάδα και Κύπρος τέθηκαν αντιμέτωπες σε φιλικό που διεξήχθη στο "Γιώργος Καμάρας" τον Νοέμβριο του 2020, με διάθεση του Τζον φαν Σιπ και του Γιόχαν Βάλεμ να κάνουν πολλές δοκιμές. Το αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να προηγηθεί μόλις στο 17' με γκολ του Χρήστου Τζόλη και του Γιώργου Γιακουμάκη και στο 2ο μέρος ο Μάριος Ηλία να μειώσει στο τελικό 2-1.

Τι έκανε μέσα στο 2021

Κύπρος - Σλοβακία 0-0 (ΠΠΚ 2022)

Κροατία - Κύπρος 1-0 (ΠΠΚ 2022)

Κύπρος - Σλοβενία 1-0 (ΠΠΚ 2022)

Ουγγαρία - Κύπρος 1-0 (Φιλικό)

Ουκρανία - Κύπρος 4-0 (Φιλικό)

Μάλτα - Κύπρος 3-0 (ΠΠΚ 2022)

Κύπρος - Ρωσία 0-2 (ΠΠΚ 2022)

Σλοβακία - Κύπρος 2-0 (ΠΠΚ 2022)

Κύπρος - Κροατία 0-3 (ΠΠΚ 2022)

Κύπρος - Μάλτα 2-2 (ΠΠΚ 2022)

Ρωσία - Κύπρος 6-0 (ΠΠΚ 2022)

Σλοβενία - Κύπρος 2-1 (ΠΠΚ 2022)

Εσθονία

Προπονητής: Τόμας Χάμπερλι

Αρχηγός: Κονσταντίν Βασίλιεβ

Έδρα: Λιλεκούλα, Τάλιν

Θέση στο FIFA ranking: 107

Λίγα στοιχεία για την Εσθονία

Η Εσθονία πάλεψε πολλά παιχνίδια του προκριματικού ομίλου της για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022, όμως η διαφορά ποιότητας ήταν εμφανής και γι' αυτό πήρε ελάχιστα αποτελέσματα (ισοπαλία στην Ουαλία, νίκη επί της Λευκορωσίας). Με ομάδες ίδιου επιπιέδου τα πήγε καλά πρόσφατα, αν και σε φλικούς αγώνες (νίκες κόντρα στη Λιθουανία και στη Λετονία). Παρ' όλα αυτά, γνώρισε την ήττα από τη Βόρεια Ιρλανδία σε φιλικό στο Τάλιν, με την οποία θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη, αν καταφέρει να κρατηθεί στη League C, στα playouts κόντρα στην Κύπρο. Αυτά τα παιχνίδια θα κρίνουν και το μέλλον του προπονητή της, Τόμας Χάμπερλι, που έχει συμβόλαιο μέχρι το τέλος των προκριματικών.

Το αστέρι: Χένρι Ανιέρ

Ο 30χρονος επιθετικός έκανε το... γύρο της Ευρώπης την προηγούμενη δεκαετία για να επιστρέψει στην πατρίδα του πέρυσι, για λογαριασμό της Πάιντε Λιναμεσκόντ. Σε 34 αγώνες όλων των διοργανώσεων μέσα στο 2021 σημείωσε ισάριθμα τέρματα, ενώ έβγαλε και 7 ασίστ. Σε συνδυασμό με τα 17 γκολ που έχει σημειώσει με το εθνόσημο στο στήθος, θα αποτελεί τη βασική πηγή κινδύνου για την Εθνική Ελλάδας, μαζί με τον Σεργκέι Ζενιόβ.

Το ταλέντο: Μακσίμ Πασκότσι

Ο 18χρονος στόπερ μετακόμισε στις ακαδημίες της Τότεναμ το 2020, ύστερα από μία σεζόν στην πρώτη ομάδα της Φλόρα, όπου κατέκτησε το πρωτάθλημα. Από το καλοκαίρι ανήκει στην Κ23 των Λονδρέζων και μπορεί να έχει δρόμο ακόμα για το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα, στην εθνική μετράει ήδη 11 συμμετοχές και εξελίσσεται στον ηγέτη του μέλλοντος.

Τι έγινε στον τελευταίο αγώνα των δύο χωρών

Η Ελλάδα του Άγγελου Αναστασιάδη υποδέχθηκε την Εσθονία στο Ολυμπιακό Στάδιο και γνώρισε την πρώτη ήττα (0-1) στην ιστορία των αναμετρήσεων των δύο χωρών, από ένα αυτογκόλ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο 44'. Ήταν ένας αγώνας για τους ομίλους του "παρθενικού" Nations League, με την Ελλάδα να μην έχει μαθηματικές ελπίδες για την πρωτιά στο γκρουπ. Τότε, ουδείς αντιλήφθηκε ότι ένα θετικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στη συνέχεια, στέλνοντας την Ελλάδα στα playoffs του Euro 2020 μέσω καλύτερου πλασαρίσματος στο ranking της νεοσύστατης (και άγνωστης) διοργάνωσης.

Τι έκανε μέσα στο 2021

Εσθονία - Τσεχία 2-6 (ΠΠΚ 2022)

Λευκορωσία - Εσθονία 4-2 (ΠΠΚ 2022)

Σουηδία - Εσθονία 1-0 (Φιλικό)

Λιθουανία - Εσθονία 0-1 (Κύπελλο Βαλτικής)

Φινλανδία - Εσθονία 0-1 (Φιλικό)

Εσθονία - Λετονία 2-1 (Κύπελλο Βαλτικής)

Εσθονία - Βέλγιο 2-5 (ΠΠΚ 2022)

Εσθονία - Βόρεια Ιρλανδία 0-1 (Φιλικό)

Ουαλία - Εσθονία 0-0 (ΠΠΚ 2022)

Εσθονία - Λευκορωσία 2-0 (ΠΠΚ 2022)

Εσθονία - Ουαλία 0-1 (ΠΠΚ 2022)

Βέλγιο - Εσθονία 3-1 (ΠΠΚ 2022)

Τσεχία - Εσθονία 2-0 (ΠΠΚ 2022)

News 24/7

24MEDIA NETWORK