Το πρώτο ακυρωθέν γκολ από VAR στην Premier League δίχασε την Αγγλία

Η παρέμβαση του VAR οδήγησε στην ακύρωση γκολ της Μάντσεστερ Σίτι κόντρα στη Γουέστ Χαμ, που ήταν για 1 χιλιοστό οφσάιντ. Το πρώτο ακυρωθέν γκολ με χρήση τεχνολογίας προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

Οι ποδοσφαιριστές της Γουέστ Χαμ και της Μάντσεστερ Σίτι περιμένουν την απόφαση του ελέγχου μέσω VAR τέρματος που πέτυχε ο Γκαμπριέλ Ζεζούς, στη μεταξύ τους αναμέτρηση για την Premier League 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, Σάββατο 10 Αυγούστου 2019
Οι ποδοσφαιριστές της Γουέστ Χαμ και της Μάντσεστερ Σίτι περιμένουν την απόφαση του ελέγχου μέσω VAR τέρματος που πέτυχε ο Γκαμπριέλ Ζεζούς, στη μεταξύ τους αναμέτρηση για την Premier League 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Για αρκετό κόσμο, η Μάντσεστερ Σίτι πήρε το περσινό πρωτάθλημα για 1,13 εκατοστά. Τόσο απείχε από την επίτευξη γκολ η Λίβερπουλ στο ντέρμπι τίτλου τον Ιανουάριο, σε μία φάση που θα μπορούσε να γίνει το 1-0 υπέρ των 'κόκκινων' μέσα στο 'Ετιχάντ' και τελικά η έκβαση να είναι διαφορετική. Τόσο του αγώνα (νίκη 2-1 των 'πολιτών') όσο και της Premier League (κατέληξε στην ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα μόλις για έναν βαθμό διαφορά μεταξύ των δύο συλλόγων). Στην πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της νέας σεζόν υπήρξε ξανά μία φάση σε αγώνα της Σίτι, που κρίθηκε στα χιλιοστά. Αυτήν τη φορά εις βάρος των πρωταθλητών και πιθανότατα δεν θα κοστίσει στο τέλος της σεζόν. Ωστόσο θα μείνει και αυτήν στην ιστορία, αφού είναι η πρώτη στην οποία ακυρώθηκε τέρμα στην κατηγορία εξαιτίας της παρέμβασης του VAR.

Μετά από την πιλοτική χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας τα τελευταία δύο χρόνια στα αγγλικά γήπεδα, από φέτος είναι πλήρως λειτουργική και στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου βοήθησε να ληφθεί μία πολύ μεγάλη απόφαση. Οι φιλοξενούμενοι βρίσκονταν με 2-0 μπροστά στο σκορ κόντρα στη Γουέστ Χαμ και στο παιχνίδι είχαν κυλήσει ήδη 53 λεπτά. Το γκολ του Ραχίμ Στέρλινγκ 2 λεπτά νωρίτερα είχε δώσει 'ανάσα' στη Σίτι, ωστόσο οι γηπεδούχοι μπορούσαν να απαντήσουν οποιαδήποτε στιγμή. Γι' αυτόν τον λόγο, η εντυπωσιακή φάση στο 53' που κατέληξε με την μπάλα στα δίχτυα του Γιούκας Φαμπιάνσκι (που κράτησε τον Ρομπέρτο στον πάγκο) και έδινε προβάδισμα 3 γκολ στη Σίτι, ήταν πολύ σημαντική. Φευ... Ο διαιτητής Μάικ Ντιν ειδοποιήθηκε ότι θα έπρεπε να ελέγξει τη φάση, αφού υπήρχε υποψία για οφσάιντ του Στέρλινγκ, πριν δώσει την ασίστ στον Γκαμπριέλ Ζεζούς. Όπως αποδείχθηκε, ο Στέρλινγκ ήταν εκτεθειμένος για... 1 χιλιοστό, όταν δέχθηκε την πάσα και με το γράμμα του νόμου, το γκολ έπρεπε να ακυρωθεί.

Όπερ και εγένετο, λησμονώντας φυσικά την οδηγία ότι η αμφιβολία του διαιτητή είναι υπέρ του επιτειθέμενου. Και δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο οριακή φάση, όπου ό,τι και να αποφάσιζε ο διαιτητής από μόνος του, χωρίς την αρωγή της τεχνολογίας, κανείς δεν θα του έλεγε τίποτα. Οι αντιδράσεις του κοινού ήταν μοιρασμένες. Υπήρξαν αυτοί που υποστήριξαν την ορθότητα της απόφασης και αυτοί που στάθηκαν στο πνεύμα της.

Το γκολ ακυρώθηκε, το 3-0 ήρθε από τον Στέρλινγκ στο 75' τελικά και ακολούθησαν ακόμα 2 τέρματα. Το 6-0 έγινε 5-0 και αν τελικά η Λίβερπουλ ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα πάρει τον τίτλο από τη Σίτι στην ισοβαθμία, λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων για ένα γκολ, ξέρουμε που... χάθηκε αυτό το τέρμα.

Ήταν καλύτερος του Φαν Ντάικ ο Μέσι πέρυσι; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK